wisky
Nimbostratus
Odsoten
RD: 1957-05-12
Sporočila: 2495
Delaj dobro in bo vse dobro!
|
|
« Odgovori #30 dne: 22. December 2010, 21:52:37 » |
|
@Štromar, pozdravljen! Pogledal semtvoj predlog zbiranja podatkov. Zapisal si, da mora biti vetromer na primerni višini. Ali je to 10 m ali nižje. Jaz mislim, da mora biti vetromer na višini, ki jo zahteva ARSO, to je 10 m pa pika! ALi se motim? Lp Wisky
|
|
|
Prijavljen
|
VP Tezno pri Mariboru postaja PRIMUS SOLAR -IT. HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320
|
|
|
Domček
Gost
|
|
« Odgovori #31 dne: 23. December 2010, 00:44:49 » |
|
Mislim da bi šlo tudi preko google docsov. Za test sem naredil eno tabelo. Mislim da bi jo morali videtei vsi in vanjo lahko tudi pišete. Če imate gakšen uradni googlov account lahko tabelo naredimo pod njega. Ko bo približno znano katere postaje bi sodelovale, nekdo zbere osnovne podatke, ki se mesečno ne spreminjajo in jih vpiše v prvi list. Ta list se lahko po tem skopira 12x za vsak mesec in po preteku meseca vsak vpiše podatke recimo do 10. v mesecu ali kakor bi se zmenili. Aja še link . https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ApyQDmRZorNadElFb0FJSE1XOEZBSkFZRDNTTThXRFE&hl=en&authkey=CMa3k7QMTole je super ideja in lepo narejeno. Potem bi v to tabelo lahko vsak sam vpisoval svoje podatke, če jaz to prav razumem. Tako recimo za prič bi se poslalo podatke na ZS, potem se pa v takšno tabelo po abecedi razvrsti vse vremenske postaje, ki bi sodelovale pri zbiranju podatkov in se naslednjič samo še spremenljivke notri vpiše za vsak mesec. Tako nekako, kajne? @Štromar, pozdravljen! Pogledal semtvoj predlog zbiranja podatkov. Zapisal si, da mora biti vetromer na primerni višini. Ali je to 10 m ali nižje. Jaz mislim, da mora biti vetromer na višini, ki jo zahteva ARSO, to je 10 m pa pika! ALi se motim? Lp Wisky @Wisky, moraš se zavedat, da smo mi ljubiteljski "vremenarji", in da imamo prvič: vremenske postaje, ki niso namenjene profesionalni uporabi, drugič: postavljene na svojih dvoriščih, v bližini hiše, v naseljih (in že tukaj "kršimo" ARSO pravila) in tretjič: postajo oz. instrumente postavimo po naših finančnih, prostorskih in ostalih zmožnostih (kdo hudiča bo pa imel 10 metrski drog pred hišo, pa tudi večina od nas nima original ARSO vremenskih hišk itd.) Primerna višina za vetromer je za nas mišljena vsaj tam nekje nad 5 m. In po vsem tem, joj, ... pa saj imamo ja povsem napačne podatke ... Aja, pa še nekaj ... kaj mislite, da podatki od ARSO-ta so pa 100% pravilni in konec in sploh ni šans da bi bilo kako drugače..? Vreme je samo vreme pa nobenega ne bo pobralo, če bo vetromer namesto 10,1 km/h, pokazal 9,8 km/h ... Pač moje mnenje ... Pa brez zamere. Drugače se pa jaz zelo strinjam s tem, da naj bodo podatki čim bolj točni in natančni, da ne bo pomote ... in sem tudi pri postavitvi svoje vremenske postaje gledal in pazil na to.
|
|
« Zadnje urejanje: 23. December 2010, 01:00:57 od Domček »
|
Prijavljen
|
|
|
|
vorannon
Cirus
Odsoten
RD: 1977-09-10
Sporočila: 30
|
|
« Odgovori #32 dne: 23. December 2010, 10:50:36 » |
|
Tole je super ideja in lepo narejeno. Potem bi v to tabelo lahko vsak sam vpisoval svoje podatke, če jaz to prav razumem. Tako recimo za prič bi se poslalo podatke na ZS, potem se pa v takšno tabelo po abecedi razvrsti vse vremenske postaje, ki bi sodelovale pri zbiranju podatkov in se naslednjič samo še spremenljivke notri vpiše za vsak mesec. Tako nekako, kajne? Točno tako . Na začetku se prijavimo tebi preko ZS in pošljemo podatke, ki se ne spreminjajo. Pripravi se tabela, nato pa lahko vsak mesec posameznik vpiše svoje mesečne podatke. Ti lahko po tem ko zadnji vpiše podatke izvoziš v excel in urediš za objavo, ali tako nekako. Glede lokalnih vetrov in maksimalnih vrednosti pa samo tole. Če bi imel ARSO postavljeno umerjeno postajico po vseh pravilih na travniku v bližini naše hiše bi vetromer nameril neko vrednost, vrednost vetra skozi našo ulico bi bila pa precej višja. Samo malo fizike . Tudi sam nisem najbolj zadovoljen, ker imam veternico 1m nad vrhom strehe, ker se sigurno pozna dodatni veter, ki potegne po strehi navzgor. Samo 15 m droga na vrtu pa res ne morem imeti .
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Domček
Gost
|
|
« Odgovori #33 dne: 27. December 2010, 11:05:59 » |
|
Točno tako . Na začetku se prijavimo tebi preko ZS in pošljemo podatke, ki se ne spreminjajo. Pripravi se tabela, nato pa lahko vsak mesec posameznik vpiše svoje mesečne podatke. Ti lahko po tem ko zadnji vpiše podatke izvoziš v excel in urediš za objavo, ali tako nekako. OK, zmenjeno. Imamo še en "problem" ... kaj s tistimi, ki nimajo ogrevanega dežemera. Ali naj se podatek o padavinah (pozimi seveda) vseeno piše ali ne? Sploh takrat ko je veliko padavin v snegu, je razlika lahko zelo velika.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
mat89
Cumulonimbus
Odsoten
RD: 1989-07-22
Sporočila: 11829
|
|
« Odgovori #34 dne: 04. Januar 2011, 12:44:20 » |
|
V statistiko bi lahko dali tudi mrzle dneve ko temperatura pade pod -10.C tudi @Domček se strinja s tem,problem nastane ker Wswin ,Weatherlink in ostali programi ne beležijo tega parametra.Bi pač mogli jih sami preštet v programu,sicer če se že beležijo dnevi s snežno odejo zakaj se tudi to ne bi. Glede padavin v 1 uri pa se meni usebno ne zdi pomeben podatk,razen mogoče v poletnih neurjih.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
gregach
Član VD ZEVS
Cumulus
Odsoten
RD: 1991-01-09
Sporočila: 9143
|
|
« Odgovori #35 dne: 04. Januar 2011, 12:51:10 » |
|
Pa še kako je s temi padavinami: namreč nekateri merijo 06UTC-06UTC, drugi pa 00-24h. Pa še nekaj me zanima: kaj je uradno dan s padavinami?
|
|
|
Prijavljen
|
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."
|
|
|
max
|
|
« Odgovori #36 dne: 04. Januar 2011, 13:28:54 » |
|
Pa še nekaj me zanima: kaj je uradno dan s padavinami?
Dan, ko so bile padavine Ne mešat z dnevom s snežno odejo
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
gregach
Član VD ZEVS
Cumulus
Odsoten
RD: 1991-01-09
Sporočila: 9143
|
|
« Odgovori #37 dne: 04. Januar 2011, 13:34:37 » |
|
Kaj pa so padavine? Tudi če samo pade nekaj kapelj, da še asfalta ne zmoči? Ali morejo biti merljive? Edit Max: Merljive!
|
|
« Zadnje urejanje: 04. Januar 2011, 13:43:45 od max »
|
Prijavljen
|
"Baba je tako kot oblak: če gre stran bo morda še lep dan."
|
|
|
blazek
Uprava ZEVS
Stratokumulus
Odsoten
RD: 1987-10-14
Sporočila: 3715
|
|
« Odgovori #38 dne: 04. Januar 2011, 14:33:59 » |
|
Uradno je dan s padavinami, ko v terminu med 06UTC-06UTC pade vsaj ali več kot 1mm padavin.
Eni pa štejete za padavinske dneve tudi ko pade manj kot 1mm padavin, kar pa ni prav, vsaj po uradni statistiki. Samo kaj ko wswin šteje za padavinski dan tudi ko pade samo 0,1mm padavin. Zato je potrebno malo preletet dnevne podatke in popravit dneve s padavinami v statistiki, ki se jo objavlja na forumu.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
joze
Gost
|
|
« Odgovori #39 dne: 04. Januar 2011, 15:01:41 » |
|
Zame, če pade 0,2 mm je dan s padavinami! Kako je pa uradno, se pa dosti ne sekiram.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Lluka
Član VD ZEVS
Stratus
Odsoten
RD: 0000-00-00
Sporočila: 5090
Kaj bi brez letnih časov.
|
|
« Odgovori #40 dne: 04. Januar 2011, 15:09:59 » |
|
zdej pa.... padavine se štejejo vse številke,za lažje branje pa je bolje navesti podatek "Padavinski dnevi z več kot 1.0mm padavinami.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
max
|
|
« Odgovori #41 dne: 04. Januar 2011, 15:17:43 » |
|
Uradno je dan s padavinami, ko v terminu med 06UTC-06UTC pade vsaj ali več kot 1mm padavin.
Eni pa štejete za padavinske dneve tudi ko pade manj kot 1mm padavin, kar pa ni prav, vsaj po uradni statistiki. Samo kaj ko wswin šteje za padavinski dan tudi ko pade samo 0,1mm padavin. Zato je potrebno malo preletet dnevne podatke in popravit dneve s padavinami v statistiki, ki se jo objavlja na forumu.
Potem je za merjenje padavin najboljša WMR-jka ne meri manj kot 1mm(razen če je predelana) - bo potrebno razmislit o vzpostavitvi v normalno stanje
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Gorazd
Član VD ZEVS
Altostratus
Odsoten
RD: 1972-12-15
Sporočila: 1504
|
|
« Odgovori #42 dne: 04. Januar 2011, 15:32:58 » |
|
Lep jasen in sončen dan pogosto navrže tudi 0,2mm rose. Jaz teh dni ne bi štel za padavinske, saj je namen podatkov tudi ta, da bodo drugi brali in dobili uporabne informacije. Npr, če so bila v oktobru samo 2 padavinska dogodka po nekaj dni, ostalo pa lepi jesenski dnevi - statistika bo pa pokazala 20 padavinskih dni To meni ne gre skupaj, zato bi se strinjal, da padavinski dnevi štejejo, če je vsaj 1 mm.
|
|
|
Prijavljen
|
Mejte se radi
|
|
|
joze
Gost
|
|
« Odgovori #43 dne: 04. Januar 2011, 15:38:25 » |
|
Se ne strinjam! Koliko krat rosi iz megle po več ur, izmeri se pa samo 0,6 mm in je vse mokro, zame je to dan s padavinami.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
mat89
Cumulonimbus
Odsoten
RD: 1989-07-22
Sporočila: 11829
|
|
« Odgovori #44 dne: 04. Januar 2011, 15:54:16 » |
|
Se ne strinjam! Koliko krat rosi iz megle po več ur, izmeri se pa samo 0,6 mm in je vse mokro, zame je to dan s padavinami. Se strinjam s teboj,zame je padavinski dan ko pade 0,2mm,včasih rosi kar močno in se mi je že zgodilo da je padlo 1mm potem takem ne bi zabeležil dan s padavinami ker je rosilo iz megle.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|