Čeprav je tale post sorazmerno star, lahko povem še svojo rešitev. Moj prvi server ni bil nič drugega kot mrežni disk WD My Book world edition (500GB) ter upoštevanje navodil, ki se dobijo na:
http://martin.hinner.info/mybook/. Zadeva je delovala odlično tako kot html server, ftp server, mrežni disk, torrent client, print server, nanj so se snemale slike iz IP kamere, postal je mali NAS za celo družino, vključno za predvajanje filmov preko set top boxa. Venar: procesor je le 540 MHz in zadevo je kaj hito zvilo, če sta se nanj priklopila dva ali več uporabnikov. Prednost: neslišen (slišiš samo disk, saj ventilatorja ni, poraba 12W max.)
Neznanje Linuxa, nezmožnost priklopa drugih kot IP naprav in predvsem počasnost sta botrovala veliki spremembi.
Celo helo hišo sem ožičil, zamenjal ruter in switche na 10/100/1000 hitrost ter nabavil:
Intel Atom D510(MO) (75€)
najmanjše in najcenejše ohišje (25€)
4 GB RAM
diske sem imel že od prej, tako da sedaj stalno dela 1TB, dva po 1.5TB sta e-SATA (en deloven, en za arhiv)
Glavno vodilo pri nakupu računalnika, ki bo v pogonu 24/7 je bila seveda čim manjša poraba. Upoštevat je potrebno, da imata oba e-sata diska svoje adapterje in da jih je možno popolnoma ugasniti kadarkoli. Ko sem ugotovil, da server požre 21W, sem enostavno odklopil še ventilator napajalnika in ponovno dobil server, pri katerem slišiš samo glave diskov.
Server sedaj v polni funkcionalnosti s 4TB diskovja trenutno zadostuje potrebam celotne družine in pri sinu opažam, da praktično sploh ne uporablja več lokalnih ampak samo še mrežno diskovje.
Še slabost za vremenkote: Na dvojedernem procesorju in OS (x64) je nemogoče poganjati kombinacijo HeavyWeather in WSWin, zato je pri meni Cumulus. Slednji deluje brez kakršnih koli problemov.