Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumRačunalništvoStrojna opremaPC - Vremenska postaja & Router/server
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: PC - Vremenska postaja & Router/server  (Prebrano 27377 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
TgT
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-06-04
Sporočila: 1660

LFC :)

« dne: 30. Julij 2008, 17:34:19 »

Včasih je lepo imeti zadeve urejene, kot pa imeti navadno velikansko škatlo nekje v sobi ki lavfa 24/7 hkrati pa porabi veliko elektrike za vremensko postajo in po možnosti še dodaten PC, ki teče kot server/router...
Oboje združimo v eno za zelo majhno porabo.

Spodaj sem sestavil komponente za PC na katerem lahko teče windowsXP/linux za vremensko postajo. V osnovi so samo 3 komponente brez ohišja ( sam svoj mojster? ) in brez diska ( kdo pa nima doma starga diska? )
Kot dodatna opcija so komponente ki vam pričarajo pravi majčken PC za vašo vremensko postajo z možnostjo da ga uporabite tudi kot server/router ( USB Lan adapter ) brez predhodnega diska, ki ga nadomesti Compat Flash kartica z adapterjem, ki spremeni kartico  v navaden disk in je že vgrajen v ohišje.

Osnova
- Intel ATOM 230  (1,6 GHz) 60€
- Napajalnik PicoPSU-90 (90 W)  32€
- RAM 512MB 12€
104€

Opcija

- USB Lan adapter 24€
- Compat Flash 4GB 36€
- Ohišje Mini-Box M200 85€
145€

Komplet 249€
Prijavljen

amedve1
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1969-01-12
Sporočila: 109

« Odgovori #1 dne: 07. September 2010, 23:44:44 »

Čeprav je tale post sorazmerno star, lahko povem še svojo rešitev. Moj prvi server ni bil nič drugega kot mrežni disk WD My Book world edition (500GB) ter upoštevanje navodil, ki se dobijo na: http://martin.hinner.info/mybook/. Zadeva je delovala odlično tako kot html server, ftp server, mrežni disk, torrent client, print server, nanj so se snemale slike iz IP kamere, postal je mali NAS za celo družino, vključno za predvajanje filmov preko set top boxa. Venar: procesor je le 540 MHz in zadevo je kaj hito zvilo, če sta se nanj priklopila dva ali več uporabnikov. Prednost: neslišen (slišiš samo disk, saj ventilatorja ni, poraba 12W max.)

Neznanje Linuxa, nezmožnost priklopa drugih kot IP naprav in predvsem počasnost sta botrovala veliki spremembi.

Celo helo hišo sem ožičil, zamenjal ruter in switche na 10/100/1000 hitrost ter nabavil:
Intel Atom D510(MO) (75€)
najmanjše in najcenejše ohišje (25€)
4 GB RAM
diske sem imel že od prej, tako da sedaj stalno dela 1TB, dva po 1.5TB sta e-SATA (en deloven, en za arhiv)

Glavno vodilo pri nakupu računalnika, ki bo v pogonu 24/7 je bila seveda čim manjša poraba. Upoštevat je potrebno, da imata oba e-sata diska svoje adapterje in da jih je možno popolnoma ugasniti kadarkoli. Ko sem ugotovil, da server požre 21W, sem enostavno odklopil še ventilator napajalnika in ponovno dobil server, pri katerem slišiš samo glave diskov.

Server sedaj v polni funkcionalnosti s 4TB diskovja trenutno zadostuje potrebam celotne družine in pri sinu opažam, da praktično sploh ne uporablja več lokalnih ampak samo še mrežno diskovje.

Še slabost za vremenkote: Na dvojedernem procesorju in OS (x64) je nemogoče poganjati kombinacijo HeavyWeather in WSWin, zato je pri meni Cumulus. Slednji deluje brez kakršnih koli problemov.
Prijavljen

amedve1
Cirostratus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #2 dne: 09. September 2010, 19:51:25 »

Še to sem pozabil zapisati: poleg vseh zgornjih že preje naštetih zadev je sedaj direktno na server preko RS232 priklopljena še WS2350.
Prijavljen

urosh
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 16

« Odgovori #3 dne: 13. September 2010, 07:46:47 »

No, tudi jaz sem imel / imam nekaj podobnega, pa sem se za vremensko postajo raje odločil (glede na to, da sem licenco za meteohub že kupil in uporabljal 3 leta preko nslu2) za nakup sheevaplug računalnika (ki troši točno 4w), noter eno 4Gb kartico, pa bom sedaj lepo priklopil na wmr928nx. Od tu potem pošiljam podatke na svoj server, ki se nahaja na kolokaciji in je osveževanje na 5 min. Sam pa imam seveda dostop do real-time informacij Smiley

Seveda je vse odvisno od tega, kaj vse želiš furat. Oni mini server še pri meni seveda deluje, na njem pa teče Windows Home Server (server 2k3 z dodatkom) za backupe, file server, ... Za torrente pa imam NAS od xtreamerja (http://shop.xtreamer.net/categories/eTRAYz/) - in potem sinhronizacija datotek med WHS in etrayz. Maš takoj dvojni backup. Imam pa seveda še xtreamer player, ki mi lepo predvaja vse, kar se potegne preko etrayz in potem pobrišem. Problem rešen Smiley

lp
Prijavljen
amedve1
Cirostratus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #4 dne: 13. September 2010, 19:42:07 »

Čestitke za Sheevaplug. Samo kaj, ko je moje znanje Linuxa tako borno in hkrati glavni razlog, da sem odklopil WD My Book.
Prijavljen

dg100
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 132

Email
« Odgovori #5 dne: 25. Januar 2011, 11:38:53 »

kaj pa tole
http://www.aliexpress.com/product-fm/360788880-Factory-Price-High-Quality-Mini-PC-MC100-Small-Deaktop-PC-Hard-Disk-3GB-5GB-6GB-10GB-wholesalers.html
Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: