Vreme v vesolju

(1/3) > >>

stog:
Čudi me, da na to temo na tem forumu sploh še ni nobene odprte debate.
Bom jaz prvi malo podrezal v to nedotaknjeno temo...

Grožnja?:
1.del:
http://www.youtube.com/watch?v=QIr6nfwpctA
http://www.news.com.au/technology/sci-tech/sun-storm-to-hit-with-force-of-100-bombs/story-fn5fsgyc-1225909999465

Huda grožnja?
1.del:
http://www.youtube.com/watch?v=WByFqA7obDA

Važno, da beremo po časopisih kako so odkrili prvi planet v drugi galaksiji in bla bla bla. Sicer je res, da je NASA tudi (ali predvsem) propagandna organizacija ampak stvari je treba jemati resno. NASA je letos julija opozorila na resno nevarnost v naslednjem sončnem maksimumu, tako da nekaj je na tem.

In če se vpraša mene po mnenju, bomo v prihodnjih letih res doživeli kako veliko neprijetnost iz vesolja, ki pa bo prišla skupaj s še drugimi (milo rečeno) neprijetnostmi. Sogovorniki Jessy Venture so bili kar prepričljivi. Pa še zdaleč niso edini. Sicer je pa vse logično in paše v sestavljanko. Samo, da ne boste spet začeli s tisto propagando o koncu sveta 2012...

Gorazd:
Dobro si zbral na kup te informacije na eni strani.  :icon_wink:

Kako pa je sedaj s tem zamujanjem sončnega cikla maksimumov. A ni že par let bolj mrk kot kaj opaznega dogajanja. ali so elektroenergetski sistemi kaj bolj pripravljeni na mogoče ELMG nevihte?

max:
Citiraj iz: Gorazd na 22. November 2010, 16:31:45

..........ali so elektroenergetski sistemi kaj bolj pripravljeni na mogoče ELMG nevihte?


Če mene vprašaš, se bojo začel ukvarjat s problemom ko bo prepozno  :P
Trenutno jim je bolj važno kako prevzeti ndzor nad tržnim deležom distribucijskih podjetij - trženjem in preko privatizacij polnjenje lastnih žepov(naveza Golubič-Kopač) :smash: :icon_kavabanga:

Martin:
Glede prvega. Grožnja je točno taka, kot pribljižno na vsakih 11 let. Je možnost, vendar ta možnost je majhna.

Ozeroma groznja je stalna! Le ob vrhuncih sončeve aktivnosti je % za kakšen opazen dogodek višji, kot drugače. Mediji in določeni osebki na youtubu pa kot ponavadi iz tega delajo senzacijo-jasno, prinaša jim zaslužek :icon_lol:

Edit: Kaj v resnici pravi NASA

Q: Is there a danger from giant solar storms predicted for 2012?
A: Solar activity has a regular cycle, with peaks approximately every 11 years. Near these activity peaks, solar flares can cause some interruption of satellite communications, although engineers are learning how to build electronics that are protected against most solar storms. But there is no special risk associated with 2012. The next solar maximum will occur in the 2012-2014 time frame and is predicted to be an average solar cycle, no different than previous cycles throughout history.

In zakaj okoli skačejo take napovedi? Ker so ljubitelji zarot in napihovanja vzeli med vrsticami napisan "worst case scenarij", ki je jasno strašno malo verjeten. Po malo spretnega obračanja besed pride iz tega "NASA je napovedala xxxxx"
http://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/question/?id=5283

Smučar:
Citiraj iz: max na 22. November 2010, 18:28:33

Če mene vprašaš, se bojo začel ukvarjat s problemom ko bo prepozno  :P
Trenutno jim je bolj važno kako prevzeti ndzor nad tržnim deležom distribucijskih podjetij - trženjem in preko privatizacij polnjenje lastnih žepov(naveza Golubič-Kopač) :smash: :icon_kavabanga:

Stvar ni preprosta, kako pa misliš, da naj se začnemo ukvarjati s takim problemom? Pokabliramo vse daljnovode in jih ovijemo v kovinsko ovojnico? (kar je praktično edina rešitev). Veš koliko bi to stalo? Kdo bi pridobil vsa dovoljenja za kopanje tras po njivah, pod cestami, med hišami?
Tole na Youtube je delanje senzacije. Naš EE sistem ima vgrajene zaščite in če bi do take solarne nevihte prišlo, bi se naprave samodejno izklopile (ali pa bi jih ročno). Pač bi imeli za čas "nevihte" električni mrk večjih razsežnosti, po nevihti pa bi vse nazaj vklopili. Bi bilo veliko ceneje kot pa popolnoma predelati EE sistem, zaradi neke majhne verjetnosti katastrofe.

EDIT: če koga zanima - glavni problem pri takih nevihtah je pojav enosmernega magnetnega polja, ki enakomerno narašča/upada. To povzroči na daljnovodih induciranje enosmerne napetosti, ki "porine" energetske transformatorje v nasičenje, kar povroči njihov izklop. Sledi razpad mreže. Problematični so predvsem dolgi vodi (recimo 100km in več). Problem se lahko reši, kot sem že omenil, z manjšanjem razdalje med faznimi vodniki in/ali z kovinskim oklopom. (tako kot je npr. s folijo oklopljen FTP mrežni kabel).

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran