Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoHuda zima v Južni Ameriki
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Huda zima v Južni Ameriki  (Prebrano 2114 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
vremenar12
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1986-11-26
Sporočila: 1347


Lokacija: Slaptinci-Sv. Jurij ob Ščavnici (Prlekija)

« dne: 21. Julij 2010, 11:32:30 »

Medtem, ko večji del Evrope pesti vročinski val, imajo v južni Ameriki najhujšo zimo zadnjih 30 let. Zaradi mraza je umrlo že 175 ljudi. Najhuje je na jugu Peruja v višje ležečih predelih Andov, kjer se je ohladilo do -23 stopinj Celzija.

Sledi članek iz časopisa Delo objavljen včeraj:

Santa Cruz de la Sierra - V Boliviji je zaradi posrednih ali neposrednih posledic hude zime umrlo že 18 ljudi. V ponedeljek so namreč v bolivijskem glavnem mestu Santa Cruz izmerili rekordno nizko temperaturo, 3 stopinje Celzija. Tako nizko se živo srebro na termometru v Boliviji ni spustilo že 29 let. Iz preventive so bolivijske oblasti za tri dni zaprle šole.
Tudi v Paragvaju policija poroča o osmih smrtnih žrtvah zaradi hipotermije, dva človeka sta umrla tudi zaradi zastrupitve z ogljikovim dioksidom iz grelnih naprav. Paragvajske oblasti so odprle posebna zavetišča za revne in brezdomce, ki ji ponoči pobirajo na ulicah.

V Paragvaju so ocenili tudi, da je zaradi mraza poginilo že okoli 1000 glav živine.

Tudi iz Urugvaja poročajo o vremenskih ekstremih.

Hladna fronta je v začetku tedna zajela tudi Argentino, od koder poročajo o osmih žrtvah. Območje nizkega zračnega pritiska na južni polobli je proti severu potisnil hladen zrak z Antarktike proti Čilu in Argentini. Ekstremno nizke temperature bodo na tem področju vladale še kakšnih 48 ur. Kar devet argentinskih provinc zaenkrat poroča o temperaturah pod ničlo.

Tudi v Peruju, zlasti na jugu države, se spopadajo z najhladnejšim vremenom v zadnjih letih. V mestu Puerto Maldonado so temperature padle do 9 stopinj Celzija. V pokrajini Amazon se sicer povprečne temperature gibljejo okoli 20 stopinj Celzija.

Mraz je prizadel tudi kmete v perujskem mestu Arequipa v Andih. Živo srebro se je tam spustilo na rekordnih -17 stopinj Celzija, zaradi česar so območje Alapaca zapustili številni pastirji s čredami.

 


Prijavljen

30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: