Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeZanimivi člankiARSO projekt "BOBER" in nov vremenski radar na Pasji Ravni
Strani: 1 [2] 3 4 5
Natisni
Avtor Tema: ARSO projekt "BOBER" in nov vremenski radar na Pasji Ravni  (Prebrano 80140 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Trgovc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1975-06-15
Sporočila: 414


Lokacija: Šmihel pri Žužemberku

« Odgovori #15 dne: 28. Julij 2010, 16:43:39 »

kaj čmo?Smo svetlobna leta za Zahodom pri spremljanju okolja in vremena...in vprašanje je kdaj se jim bomo sploh do polovice tehnike sploh približali....
Prijavljen

Z dnem 22.2.2013 ne maram več zim, ker je mati narava zamenjala JV za SZ...
Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6171


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #16 dne: 03. Maj 2012, 18:46:47 »

Pred dnevi sem imel kontakte z Arso, kjer sem se pozanimal, kako napreduje prokjekt Bober. Predvsem me je zanimalo, kako daleč je z nakupom in postavitvijo novega radarja padavin na Pasji Ravan. G. Gregor Sluga, odgovoren za projekt, je razložil, da sicer zamuja dobro leto - finančne težave, ima pa nova vlada nekoliko več posluha in se pričakuje, da bo stvar šla sedaj spet nekoliko bolj hitreje.
18. aprila je bil na Arso tako posvet z podžupani in predsedniki krajevnih skupnostih, ki mejijo na ozemlje, kjer bo stal novi radar. Kot je povedal, imajo zemljišče že odkupljeno, tudi gradbeno dovoljenje je že skorajda pri kraju, le domenit se še morajo, od kje točno bodo vlekli elektriko in vodovod. Hrati bo tu tudi vremenska postaja z merjenjem vseh parametrov, vključno z snežno odejo. Ne bo pa tu kakega večjega objekta, le malo bolj kvalitetnejši kontejner bo postavljen z vso potrebno opremo, ki jo pač tak opazovalni center potrebuje.
Se pa v kratkem v vasi Črni Vrh nad Polhovim Gradcem (vas, ki meji na hrib Pasjo Ravan) pričakuje posvet z krajani in ostalimi, ki bodo želeli prisostvovati na tem sestanku, kjer bo tekla beseda predvsem o vplivu radarja na okolico, pa tudi vse o postavitvi radarja in ostale pripadajoče opreme.
Kdaj točno bo to, se še ne ve - enkrat ta mesec, me bo pa g. Gregor o tem obvestil in takrat bom tudi jaz tu gor prilepil datum, če bo še koga zanimalo iti tja.


Projekt Bober


Lp, Robert
« Zadnje urejanje: 06. Maj 2012, 11:00:54 od Oblak69 » Prijavljen

Duzek
Administrator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1983-09-22
Sporočila: 1987


Lokacija: Bohinj (Bohinjska Bistrica) 521m

WWW Email
« Odgovori #17 dne: 03. Maj 2012, 22:29:21 »

hvala za tele izčrpne informacije  clap
Prijavljen

In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.


http://bohinjska-bistrica.zevs.si
Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6171


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #18 dne: 14. Maj 2012, 13:29:50 »

Predstavitev radarja v Črnem vrhu nad Polhovim Gradcem:

Agencija Republike Slovenije (ARSO) v sodelovanju z KS Črni Vrh vabita na predstavitev načrtovane aktivnosti na Pasji ravni in v bližnji okolici,
ki bo v torek, 29. maja 2012 ob 19.uri, v dvorani Doma krajanov na Črnem Vrhu, na naslovu Črni Vrh 37a, 1355 Polhov Gradec.


Vir:
mag. Gregor Sluga

Vodja Sektorja za prizemno meteorološko mrežo
Urad za meteorologijo
Agencija za okolje Republike Slovenije

Prijavljen

andro
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1976-04-25
Sporočila: 166


Lokacija: Ljubljana
andro@earthling.net
« Odgovori #19 dne: 15. Maj 2012, 12:07:24 »

Uuu, tole bo spet punt na ČV, kolikor se spomnim teh stvari, ko sem bil še svetnik v tej KS Wink

Upam, da bodo stvari prišle skozi (pa če bi kje zraven slučajno zrastla še kakšna GSM/UMTS bazna postaja, tudi ne bi bilo tako slabo)...
Prijavljen
Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6171


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #20 dne: 30. Maj 2012, 14:53:03 »

Pozdravljeni,

Včeraj sem se na Črnem Vrhu udeležil predstavitve načrtovane aktivnosti na Pasji Ravni v zvezi z novim radarjem. Prisostvovalo nas je 32 udeležencev, gostje iz Arsa, navzoči je bil še župan naše občine Dobrova- P.G., župan občine Sevnica, predstavniki sosednjih KS, podžupan občine Gorenja Vas-Poljane.
Najprej je vse prisotne pozdravila in nagovorila predsednica tamkajšne krajevne skupnosti ga. Tončka Dolenc. V nadaljevanju se je predstavil direktor Arsa, dr.Silvo Žlebir in nam nakratko predstavil projekt Bober (Boljše Opazovanje za Boljše Ekološke Rešitve), nato pa še opis načrtovanih aktivnosti na območju Pasje Ravni. Te so: V začetku junija 2012 bo šel razpis za novi radar, ki bo trajal nekje do konca leta. Potem računajo na kake pol leta na morebitne pritožbe na razpis in do konca leta 2013 naj bi radar prispel v Slovenijo. Sama postavitev se bo izvedla v letu 2014. Sredstva so sedaj zagotovljena -za celoten projekt Bober cca. 34.000.000,00 EUR, od tega je 85 % prispevala EU in 15 % RS. Nekaj malega teh sredstev je tudi že porabljenega v okiru tega projekta.
Poleg radarja bo na tem območju, ki bo zajemalo površino cca. 20x20m,  locirana tudi avtomatska vremenska postaja z dodatnimi meritvami padavin in samodejno napravo za merjenje višine snežne odeje. Nameščeni bosta vsaj dve kameri za pogled v živo. Na samem radarju bo na višini cca. 20 razgledni stolp oziroma balkon v radiju 360 °, kar je že v dosegu izven območja najvišjih dreves (15m) , na katerega bo občasno omogočen dostop za obiskovalce. Stalnega opazovalca zaradi same avtomatizacije na objektu (kontejner) nebo, bo pa Arso verjetno sklenil nekakšno pogodbo z bližnjimi vaščani za morebitno občasno prisotnostjo za odpravljanje manjših motenj na objektih. Cesta bo zato pozimi redno plužena do vrha, še prej pa jo bodo nekoliko preuredili in na spodnjem delu, kjer je večji klanec, le tega tudi ublažili z novo traso -glej sp. sliko. Za pošiljanje podatkov v Ljubljano na Arso bo potrebno v Črnem Vrhu postaviti nek telekumukacijski odajnik ali pa pripeljat optiko do same vasi in naprej do radarja, kar je vsem interes, še posebaj pa vaščanom. V vednost naj povem, da je iz gorenjevaške strani optika pripeljana že do vasi Kremenik, mislim da do kmetije Stržinar - glej atlas SLO,  cca. 2,3 km zračne razdalje do Pasje Ravni.
V nadaljevanju nam je g. Divjak razložil sestavo in delovanje radarja ter njegove posledice na okolje. Radar bo imel anteno v obliki rotacijskega paraboloida s premerom okoli 5, teh je tudi največ na trgu . Sistem deluje tako, da antena pošilja(kot bi si predstavljali rafalno streljanje)elektromagnetne valove v ozračje, ki potujejo s svetlobno hitrostjo. Izsevani impulzi so dolgi po 300 metrov, povprečna moč sevanja pa znaša 300 W. Delujejo, kot bi si predstavljali mikrovalovno pečico in zato bi se snovi oziroma predmeti, ki bi bili v dosegu teh impulzov, segrevali. Čim bližje, tem bolj.Ti impulzi so v začetku široki 1 cm, na razdalji 100 km -2 km in po 200 km že 4 km in takrat, če gre za manjši oblak, se že pojavljajo manj točne meritve. Ko ti zadanejo trdno snov (v našem primeru kapljice, ledene kristale, itd.) se odbijejo nazaj do antene. Meritve se nato shranijo v računalnik, hrati radar dobi podatke sosednjih radarskih postaj in jih po potrebi uporabi. Tu se potem obdelajo meritve iz katerih je mogoče razbrati vrsto, jakost, smer in gibanje padavin. Izhodni produkt so grafične slike radarskih odmevov, katere so dosegljive na spletu.  Bodoči radar bo za svoje delovanje potreboval moč 25 KW, ki jo bo dobival iz bližnje trafo postaje, pri kmetiji Skobl na Bukovem Vrhu- glej opis sp. slike in zato nebo  ogrožal priklučno moč ostalim odjemalcem v vasi, karje v začetku tudi bila bojazen med navzočimi.
Radar bo sposoben detektirati odmeve do razdalje 500 km, vendar je zaradi ukrivljenosti zemeljskega površja njegov uporaben domet 250km od antene. Antena (kupola) se vrti s hitrostjo 3 obratov v minuti in pri naklonskih kotih med 0 in 30 stopinjami.
Posamezna radarska meritev je sestavljena iz več obratov antene in se začne vsakih 10 minut ter traja približno 5 minut. Sevanje radarja pod samim objektom je nična, nevarno pa je v radijusu 1 km, vendar od višine kupole in navzgor. Ker v bližnjem območju ni višjih hribov (Blegoš 1560 m in Stari vrh 1200 m so oddaljeni že več kot 10 km), zato te nevarnosti ne obstaja.
Na koncu nam je namenil nekaj besed še naš župan in župan občine Sevnica. Te občine pa zato, ker se v njenem območju nahaja hrib Lisca z že več kot 30 let postavljenim radarjem na njej. Povedal je, da na tem območju kar nekaj kmetij in da ti ljudje zaradi tega nimajo nikakršnih zdravstvenih ali kakšnih drugačnih problemov. Z postavitvijo radarja se je obiskanost Lisce izjemno povečala in je najbolj obiskana turistična točka v občini. Na vrhu imajo vzletišče padalci, pred leti je gori obratovalo manjše smučišče z vlečnico. Zaposleni na radarju opravljajo redne zdravniške preglede, nekateri so tu gor že od samega začetka in z zdravjem nimajo nikakršnih težav. Nasprotno, so zelo živahni in kerlc možakarji, neve se pa ali je to zaradi radarja ali cvička, se je še pošalil. Trenutno jih gori opravlja tekoče delo le še trije uslužbenci Arsa, pred časom jih je bilo celo 6 ali 7 zaposlenih. Redno se tudi opravljajo meritve od neodvisne inštitucije. Skratka, radar na ljudi naj nebi imel vpliva, na nas samih pa je ali temu verjamo ali pač ne. Tudi začuda ni bilo čutiti kakega nasprotovanja med navzočimi v dvorani. Sestanek se je zaključil z vprašanji gostov v dvorani, ki pa jih je bilo malo. Tudi sam sem se oglasil. Zanimalo me je, zakaj nam ni omogočena vidna popolna radarska slika padavin, saj veste, tista vijolična barva. V začetku sem dobil odgovor, da je slika taka kot jo imajo tudi oni, a na moje prigovarjanje so le priznali, da je njihova resolucija nekoliko boljša. So pa obljubili, da naj bi z novim radarjem bil vpogled za vse enak. Pa, da vidimo  police  .
Drugo moje vprašanje se je nanašalo na avtomatske postaje in sicer zakaj so tako poredko objavljeni podatki iz teh postaj. Odgovor je bil, da ko se bo končala posodobitev in postavitev novih lokacij v okviru Bober, se bodo le te javljale na 10 min in z še več podatki.
Sestanek se je zaključil okrog pol devete ure zvečer, debata z domačini pa se je nadaljevala še pozno v večer. Bil je torej koristno poučen večer, pričakoval sem še koga vas, da se mi pridruži. Mogoče kdaj ob nasljednji debati, ki jih bo verjetno še v teh koncih.

Lp, Robert


Okvirna skica projekta ( Točna lokacija je: 46.05.52.42N,  14.13.44.30E - google earth)
« Zadnje urejanje: 30. Maj 2012, 15:14:45 od Oblak69 » Prijavljen

JaniS
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1963-03-30
Sporočila: 2707


Lokacija: Lj - Male Vižmarje
324 mnm


« Odgovori #21 dne: 30. Maj 2012, 15:20:32 »

Hvala za nazorno predstavitev   icon_wink
Prijavljen

**** WS3500 za moje veselje ****  - zunanji senzor na oknu v 3. nadstropju, S stran
Burin
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 36


Lokacija: Velenje, Koper (Capodistria)

Email
« Odgovori #22 dne: 30. Maj 2012, 15:31:08 »

Zelo zanimivo branje. Hvala za izčrpno predstavitev projekta.
Prijavljen

Lep pozdrav
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11235


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #23 dne: 30. Maj 2012, 15:47:48 »

Hvala za obveščanje. Komaj čakam na novi radar,saj je ta na Lisci že zastarel.
Prijavljen

snowfrick
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-01-23
Sporočila: 3186


Lokacija: Velenje, 400m

« Odgovori #24 dne: 30. Maj 2012, 16:40:10 »

Super si tole predstavil @Oblak icon_wink
Zdaj pa sledi čakanje in upam,da se ne bo vse zavleklo,kot je to pri nas v navadi.
Prijavljen

medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2733


Lokacija: Kamnik - Duplica

« Odgovori #25 dne: 30. Maj 2012, 18:07:26 »

Odlično! Smiley

lp, Medovreme
Prijavljen

Kaj je na obzorju?
Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6171


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #26 dne: 04. Junij 2012, 15:33:09 »

Tole sem dobil na Arsu. Študija izvedljivosti projekta podaja okvirne lokacije novih meteo postaj s seznamom instrumentov za spremljanje stanja voda in ostalih vremenskih spremenljivk. Zraven so podane tudi lokacije kamer  buttrock


Prevedene spremenljivke v razpredelinici:

avtomatska postaja
zračni tlak
temperatura in vlažnost
meteorološki zaslon
temperatura na 50cm
temperature v globini 5,10,20,30,50 cm
vlažnost zemlje v globini 10,20,30 cm
 ?vlažnost
sončna energija
hitrost in smer vetra
količina in intenziteta padavin
veter ščit za merilnik padavin
detektor padavin/trajanje
višina snega
vrsta padavin
višina oblakov
vidljivost/ vreme
kamera v živo
« Zadnje urejanje: 04. Junij 2012, 16:22:50 od Oblak69 » Prijavljen

joze
Gost
« Odgovori #27 dne: 04. Junij 2012, 17:16:10 »

Nekaj izrednih lokaciji kamer icon_wink
Prijavljen
stog
Skrbnik Portala VD ZEVS
Nimbostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1986-11-19
Sporočila: 2483


Lokacija: Ljubljana

Email
« Odgovori #28 dne: 05. Junij 2012, 13:42:38 »

Superca.  buttrock
Prijavljen
Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6171


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #29 dne: 26. Junij 2012, 08:13:35 »

Vsi, ki ste zainteresirani sodelovati na javnem razpisu Nadgradnja vremenskega radarskega omrežja, imate čas do 6.8.2012  Wink

Razpisna dokumentacija vsebuje 3 sklope:

SKLOP 1: Radar RC Lisca –
nadgradnja strojne opreme


SKLOP 2: Radar RC Pasja ravan –
nabava strojne opreme

SKLOP 3: Radarsko omrežje SIRAD
– nabava procesne opreme


Več na http://www.arso.gov.si/o%20agenciji/razpisi/javna_narocila.html  buttrock
« Zadnje urejanje: 26. Junij 2012, 08:19:44 od Oblak69 » Prijavljen

Strani: 1 [2] 3 4 5
Natisni
Pojdi na: