Domček
Gost
|
|
« Odgovori #15 dne: 07. Maj 2010, 22:11:17 » |
|
Prosim, ne začnite spet s tem vašim kreganjem.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ekolog
Gost
|
|
« Odgovori #16 dne: 07. Maj 2010, 22:17:18 » |
|
Provocira pihe, ne jaz, ne vem zakaj se ne bi spuščal v WMR ropotijo, če pa vidim da ti dan za dnem kaže prenizko vlažnost zraka, mene osebno bi to motilo. Konsenz: ti oz. vidva s Pihetom, pa še kdo bi se našel, ne odrihajta oz. odrihajte po ws2300..., jaz pa ne bom po WMR (čeprav poznam šibke točke WMR, kljub temu, da je nisem nikoli imel, pa je tudi verjetno nikoli ne bom, ker me enostavno ne prepriča ), pa smo si kvit
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ciril
Altokumulus
Odsoten
RD: 1975-07-28
Sporočila: 661
|
|
« Odgovori #17 dne: 07. Maj 2010, 22:20:20 » |
|
Za to postajo glej vse, kar je napisano za WS-3600, je samo ene sorte izpeljanka. Glede natančnosti postaj pa, prav vse imajo neko pomanjkljivost, tudi Davis ni izjema, tudi Oregon ne in tudi LaCross ne. Pač izbereš kar ti ustreza, za naše amaterske meritve bodo te postaje vse več ali manj dobre... LP Ciril PS: A veste, da tudi vremenska hiška tipa ARSO ne zagotavlja točno izmerjene temperature in vlage? V porabi je le zato, ker je to pač nek standard, ki velja že 100 let. Se pa moraš zvedati, da so odstopanja tudi tam (seveda če si tak picajzel...)
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ciril
Altokumulus
Odsoten
|
|
« Odgovori #18 dne: 07. Maj 2010, 22:26:09 » |
|
Provocira pihe, ne jaz, ne vem zakaj se ne bi spuščal v WMR ropotijo, če pa vidim da ti dan za dnem kaže prenizko vlažnost zraka, mene osebno bi to motilo. Saj ne, da bi hotel kaj podpihovati, ampak ali ti je tvoja WS že pokazala 100% vlago? Ne? Potem pa tudi ta kaže prenizko, le kako živiš s tem... Zdaj pa resno, Oregonka res kaže prenizko vlago na splošno, sploh v dnevnem času, ko se kaj hitro spusti pod 50%, po drugi strani pa mi vzporedne meritve WS2300 in Daviske kažejo, da je WS malo bolj "lena" in kaže ob minimumih višjo vlago od Daviske, pri maksimumih pa nižjo. Kako pa kaže Davis glede na realno vlago v zraku? Nimam pojma, mi je pa vsekakor sumljivo, da precej skače tudi ob mirnem vremenu... LP Ciril
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
max
|
|
« Odgovori #19 dne: 07. Maj 2010, 22:30:08 » |
|
Provocira pihe, ne jaz, ne vem zakaj se ne bi spuščal v WMR ropotijo, če pa vidim da ti dan za dnem kaže prenizko vlažnost zraka, mene osebno bi to motilo. Konsenz: ti oz. vidva s Pihetom, pa še kdo bi se našel, ne odrihajta oz. odrihajte po ws2300..., jaz pa ne bom po WMR (čeprav poznam šibke točke WMR, kljub temu, da je nisem nikoli imel, pa je tudi verjetno nikoli ne bom, ker me enostavno ne prepriča ), pa smo si kvit Blaž, nobeden ne provocira, provociraš ti s svojimi izpadi, poglej kaj sem odebelil. Preberi si koliko postov je okoli WSxxxx postaj, koliko težav je že bilo in koliko jih imaš v zvezi WMR in Davis. Resnica je pač takšna. Tvoje pisanje pa že meji na otročarijo. Pa pazi da se ne boš spet razjezil in spet zapustil zevs
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ekolog
Gost
|
|
« Odgovori #20 dne: 07. Maj 2010, 22:33:31 » |
|
Saj ne, da bi hotel kaj podpihovati, ampak ali ti je tvoja WS že pokazala 100% vlago? Ne? Potem pa tudi ta kaže prenizko, le kako živiš s tem... To je pa drugače, verjemi, da je bolj očitno, če kaže 20% namesto 40%, kot pa če je vlažnost ob deževnem vremenu npr. 94%, namesto 100%, tudi ARSO samodejne postaje skoraj nikoli ne pokažejo 100%, izjema je le Kredarica, pa še to redkokdaj
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Domček
Gost
|
|
« Odgovori #21 dne: 07. Maj 2010, 22:36:22 » |
|
Saj ne, da bi hotel kaj podpihovati, ampak ali ti je tvoja WS že pokazala 100% vlago? Ne? Potem pa tudi ta kaže prenizko, le kako živiš s tem...
Zdaj pa resno, Oregonka res kaže prenizko vlago na splošno, sploh v dnevnem času, ko se kaj hitro spusti pod 50%, po drugi strani pa mi vzporedne meritve WS2300 in Daviske kažejo, da je WS malo bolj "lena" in kaže ob minimumih višjo vlago od Daviske, pri maksimumih pa nižjo. Kako pa kaže Davis glede na realno vlago v zraku? Nimam pojma, mi je pa vsekakor sumljivo, da precej skače tudi ob mirnem vremenu...
LP Ciril
Seveda se razume, da ima vsaka postaja kakšno pomanjkljivost. (Še celo med dvema enakima postajama/senzorjema se lahko pojavljajo razlike.) Moj namen je, da bi bili vremenski podatki čim bolj natančni. In zato mi WS 3650 IT najbolj ustreza. Ne vem kako zanesljiva je pri delovanju, ampak slabša od ostalih WS postaj verjetno ni. Glede vlage pa pri večini naših postaj vemo, da je 99% = 100% (takrat ko je megla pa sploh). Pa čeprav mi ni jasno zakaj tisti, ki postaje izdelujejo ne dopustijo še tisti +1%, da bi bilo lahko 100% vlage.
|
|
« Zadnje urejanje: 07. Maj 2010, 22:43:27 od Domček »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Cimet
Član VD ZEVS
Altostratus
Odsoten
RD: 1974-07-30
Sporočila: 1147
|
|
« Odgovori #22 dne: 07. Maj 2010, 22:41:52 » |
|
@Domček, imel sem WS3650 in mi je dežemer shodil po dveh tednih! To me je tako zjezalo, da sem nato nabavil Davisko in mi še danes ni žal. Bolje ša malo počakati in dodati kakšen evro na kup in nato kupiti Davisko.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Domček
Gost
|
|
« Odgovori #23 dne: 07. Maj 2010, 22:50:38 » |
|
@Domček, imel sem WS3650 in mi je dežemer shodil po dveh tednih! To me je tako zjezalo, da sem nato nabavil Davisko in mi še danes ni žal. Bolje ša malo počakati in dodati kakšen evro na kup in nato kupiti Davisko. Jah, to je zgleda ena od slabosti teh postaj. Ampak verjetno se to ne zgodi pri vsaki, ali pač? Vidim, da ste z Davis postajami res vsi zadovoljni, ampak kaj ko je pa tako draga. Jaz si pa želim še to poletje postaviti VP.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Dejan
Altostratus
Odsoten
RD: 1992-01-14
Sporočila: 1289
|
|
« Odgovori #24 dne: 07. Maj 2010, 22:54:00 » |
|
ARSO samodejne postaje skoraj nikoli ne pokažejo 100%, izjema je le Kredarica, pa še to redkokdaj P.S. podatki so aktualni lp
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ciril
Altokumulus
Odsoten
|
|
« Odgovori #25 dne: 07. Maj 2010, 23:01:54 » |
|
Seveda se razume, da ima vsaka postaja kakšno pomanjkljivost. (Še celo med dvema enakima postajama/senzorjema se lahko pojavljajo razlike.) Moj namen je, da bi bili vremenski podatki čim bolj natančni. In zato mi WS 3650 IT najbolj ustreza. Ne vem kako zanesljiva je pri delovanju, ampak slabša od ostalih WS postaj verjetno ni. Imel sem oz jo še vedno imam postajo WS-3600 in kar se delovanja tiče, dokler sem imel kabelsko povezavo, je bilo OK, pri brezičnem prenosu podatkov pa se postaja včasih sama od sebe resetira (npr enkrat na 2 meseca), po lastnih izkušnjah pa je najbilje čim manj šariti po ekranu, ker me je parkrat tudi pri tem vrglo v reset. LP Ciril
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Domček
Gost
|
|
« Odgovori #26 dne: 07. Maj 2010, 23:09:14 » |
|
Imel sem oz jo še vedno imam postajo WS-3600 in kar se delovanja tiče, dokler sem imel kabelsko povezavo, je bilo OK, pri brezičnem prenosu podatkov pa se postaja včasih sama od sebe resetira (npr enkrat na 2 meseca), po lastnih izkušnjah pa je najbilje čim manj šariti po ekranu, ker me je parkrat tudi pri tem vrglo v reset.
LP Ciril
Tudi jaz sem imel težave z brezžičnim prenosom pri postaji WS 1600. Ampak imam sedaj ugledano odlično lokacijo za postavitev, kjer bi bilo med senzorjem in konzolo manj kot 10 m in nobene stene (samo okno). Edino problem bi bil s priklopom na računalnik, ker je ta na drugem koncu sobe. Ampak saj se lahko ta kabel podaljša, ane?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŠTROMAR
Član VD ZEVS
Cumulus
Odsoten
RD: 1958-10-24
Sporočila: 9775
|
|
« Odgovori #27 dne: 07. Maj 2010, 23:15:18 » |
|
A potem WS 3650 IT ni dovolj zanesljiva pri delovanju? Pa vseeno bi se mi neumno zdelo, da ko je megla bi mi kazalo samo 95% vlago, ko bi bila temperatura recimo -24°C, meni pod -20°C sploh ne bi pokazala... Ja zakaj pa potem imeti vremensko postajo, če še sam veš, da narobe kaže? POglej @Domček! A. Taisto postajo ki ti je zapela za oči dobiš tule- http://www.nouveauxobjets.com/3650.php za zgolj 209.90 EUR. B. Postajo s povsem istimi karakteristikami tule- http://www.nouveauxobjets.com/2350.php pa dobiš za 99,99 EUR.C. Prav dosti se v karakteristikah ne razlikuje tudi tale-http://www.nouveauxobjets.com/2300noire25com.php za 89 EUR.Vidim da ta mladi prehitro ali prepovršno berete ter delate zaključke. Če bi se poglobil v podatke, bi videl, da recimo postaja A meri zunanjo temperaturo med -40 in +59,9 in postaji B in C med -29,9 in +69,9 stopinj. Glede temperatur v večini krajev Slovenije mislim, da ni debate, da bi prav pogosto šla temperatura pod to vrednost. Kot zaprisežen lastnik WS postaj(trenutno imam v obratovanju 3) najstarejša WS2300 deluje od 1.1. 2006 in to BP pa glede na karakteristike in ceno postaj ne bi niti pomišljal, če bi moral izbirati med WS3650(tvojih 260 EUR) in WMR928 ali 968(na e-bay od 200 EUR dalje). Kot so ti že drugi napisali za dobrih 200 EUR dobiš WMR postajo, ki je na kvalitetni lestvici vseeno kakšen korak višje od WS postaj. Je pa seveda tako, da niti ni tako bistvena sama postaja, kot pravilna namestitev senzorjev(lokacija, lega, hiška) in ustrezno vzdrževanje. Pravzaprav ne razumem najbolje zakaj sploh postavljate vprašanja, če se potem jezite, ko vam damo odgov ore iz prve roke(ponavadi na osnovi nekajletnih izkušenj s posameznimi tipi postaj). Ko sem sam pred leti prišel na forum brez izkušenj, sem bil še kako hvaležen za nasvete tistih, ki so že imeli opravka s posameznimi postajami ali problemi. Ja zgleda da se časi in ljudje z leti res spreminjajo. Pa ne ravno na bolje, bi še dodal!
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Domček
Gost
|
|
« Odgovori #28 dne: 07. Maj 2010, 23:30:20 » |
|
Dobro, dobro ... Saj razumem, ampak tak pač sem. Hočem imeti natančne podatke. Do -29,9°C je čisto vredu, ampak do -20°C (WMR) se mi pa zdi premalo. Eno vprašanje: Pri VP Ljubljana Koseze opažam zelo natančno meritev padavin. Celo na 2 decimalki. Kako to uspe, če pa na vseh teh linkih WS postaj od Francozov kaže, da je natančnost dežemera 0,5 mm? Je pa seveda tako, da niti ni tako bistvena sama postaja, kot pravilna namestitev senzorjev(lokacija, lega, hiška) in ustrezno vzdrževanje.
Pri tem se bom pa maksimalno potrudil.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŠTROMAR
Član VD ZEVS
Cumulus
Odsoten
RD: 1958-10-24
Sporočila: 9775
|
|
« Odgovori #29 dne: 07. Maj 2010, 23:38:17 » |
|
Dobro, dobro ... Saj razumem, ampak tak pač sem. Hočem imeti natančne podatke. Do -29,9°C je čisto vredu, ampak do -20°C (WMR) se mi pa zdi premalo. Eno vprašanje: Pri VP Ljubljana Koseze opažam zelo natančno meritev padavin. Celo na 2 decimalki. Kako to uspe, če pa na vseh teh linkih WS postaj od Francozov kaže, da je natančnost dežemera 0,5 mm? Lahko bi navajal podatke tudi na tri decimalke, saj premik merilnika/tehtnice na dežemeru ustreza 0,518 mm padavin.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|