polo
Gost
|
|
« Odgovori #45 dne: 29. December 2010, 21:22:53 » |
|
Štromar, hvala za odgovor na ZS. Pa prilepi še to sem na forum, da vidijo še drugi... Pa saj ne moreš verjet kaj nam delajo
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŠTROMAR
Član VD ZEVS
Cumulus
Prisoten
RD: 1958-10-24
Sporočila: 9774
|
|
« Odgovori #46 dne: 29. December 2010, 23:18:52 » |
|
Imaš prav @Polo, neka vidi narod kakšno noro oblast ima! V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu potrošnikov ukinja obvezno garancijo, ki predstavlja pomemben instrument varstva potrošnikov. Ob tem ZPS poziva Ministrstvo za gospodarstvo, da podaljša nerazumno kratko obdobje za javno razpravo, Urad za varstvo potrošnikov pa, da skliče sestanek strokovnega sveta, na katerem se bodo obravnavale predlagane spremembe potrošniške zakonodaje v Sloveniji.
Obvezna garancija za t.i. tehnično blago, ki je v Sloveniji uzakonjena že skoraj 40 let, zagotavlja potrošnikom in drugim kupcem, da bo proizvajalec ali prodajalec najkasneje v roku 45 dni brezplačno odpravil morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem (garancijskem) roku, ali pa mora izdelek zamenjati z novim. Poleg tega je zagotovljeno servisiranje izdelkov, saj zakon določa obveznost organiziranja ustrezne servisne mreže in preskrbe z rezervnimi deli tudi določen čas po izteku obvezne garancije.
Ker je danes na trgu čedalje več izdelkov slabe kakovosti, ki posledično ekonomsko oškodujejo potrošnike, hkrati pa njihova slaba kakovost pomeni tudi potencialno nevarnost za zdravje in življenje potrošnikov, je obvezna garancija pomembna varovalka za potrošnike. Tudi statistika vprašanj oz. pritožb potrošnikov, ki jih beležijo na nacionalni potrošniški organizaciji, potrjuje, da so najpogostejši problemi pri odpravljanju okvar na izdelkih. Zato je predvidena popolna ukinitev obvezne garancije nerazumna, saj pomeni bistveno znižanje varstva potrošnikov. Breda Kutin, predsednica ZPS, je povedala: "Za brezhibno delovanje izdelka iz skupine t.i. tehničnega blaga je po sedanji zakonodaji odgovoren proizvajalec izdelka skupaj s prodajalcem. Kršitelje zakonodaje lahko kaznuje tržna inšpekcija. Po novem pa teh pravil ne bo več, trgovec ali proizvajalec se bo sam odločil, ali za svoj izdelek ponudi garancijo za brezhibno delovanje, za koliko časa in kako bo urejeno servisiranje izdelkov in zagotavljanje rezervnih delov. Tako se v kriznih časih na široko odpirajo vrata za prodajo nekakovostnih izdelkov." Kot poudarjajo v ZPS, je skrb vzbujajoče, da želi država spodbujati konkurenčnost ponudnikov blaga z nižanjem ravni varstva potrošnikov in ne z dobro kakovostjo, inventivnostjo in družbeno odgovornim gospodarstvom.
Predlagane spremembe so v nasprotju s programom varstva potrošnikov na nacionalni in tudi evropski ravni, saj neposredno zmanjšujejo doseženo raven zaščite potrošnikov in znižujejo učinkovitost tržnega nadzora, ko odvzemajo pravno podlago za ukrepanje inšpekcijskih organov. Potrošniki bodo lahko svojo pravico do brezhibnega izdelka očitno uveljavljali le s tožbo na sodišču, če prodajalec ne bo prostovoljno odpravil okvare ali zamenjal izdelek. "Ministrstvo se v obrazložitvi napačno sklicuje na zahtevo Evropske Komisije o uskladitvi z direktivo o prodaji blaga in s tem povezanimi garancijami. Komisija ne zahteva ukinitve instituta obvezne garancije, temveč zgolj uskladitev zakona z direktivo, v tistih določbah ki urejajo prostovoljno garancijo ki jo lahko za katerikoli izdelek ali storitev potrošniku obljubi prodajalec ali proizvajalec," pravijo v ZPS.
Ministrstvo za gospodarstvo se je za spremembo zakona odločilo brez ustrezne razprave na strokovnem svetu Urada RS za varstvo potrošnikov in brez posvetovanja z ZPS, čeprav ga k temu zavezuje nacionalni program varstva potrošnikov. Kot ugotavljajo v ZPS, je ministrstvo predvidelo samo 14 dnevno obdobje za javno razpravo, zato predlagajo, da se čas javne razprave podaljša najmanj do 15. januarja, v tem obdobju pa se tudi skliče srečanje strokovnega sveta Urada za varstvo potrošnikov.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
MINIMAX
Stratus
Odsoten
RD: 1967-11-30
Sporočila: 4924
|
|
« Odgovori #47 dne: 30. December 2010, 09:33:35 » |
|
Je tudi mene kar s stola dvignilo. Za vsako neumnost je referendum, za tole ga pa ne bo ?! Tole je sigurno delo lobijev uvoznikov s kitajske, kjer ti ne dobijo garancije ampak le 5% kosov več, ki naj bi jih imeli za pokrivanje garancijskih zahtevkov. Ker pa je konkurenčni boj neusmiljen ali hlastanje po dobičku neizmerno je to le voda na mlin tem ljudem. Jaz vedno pravim: izkoristite garancijski rok, ne samo pri tehniki ampak tudi ostalih stvareh (orodja, cunje, čevlji, pohištvo,...), če gre za obrabo, okvaro ali napako, ki se pri normalni uporabi v zakonsko predvidenem roku ne bi smela pojaviti
|
|
« Zadnje urejanje: 30. December 2010, 09:40:15 od MINIMAX »
|
Prijavljen
|
MINIMAX Lj-Polje
|
|
|
joze
Gost
|
|
« Odgovori #48 dne: 30. December 2010, 10:03:58 » |
|
Ma, saj ne moreš verjet! Za tisti CE znak, te pa vlečejo za ja*ca.
|
|
« Zadnje urejanje: 30. December 2010, 10:07:53 od joze »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Cimet
Član VD ZEVS
Altostratus
Odsoten
RD: 1974-07-30
Sporočila: 1147
|
|
« Odgovori #49 dne: 30. December 2010, 10:42:58 » |
|
Zankrat mi je še najboj všeč WS3650. Jaz sem imel to postajo in mi je dežemer shodil po 3 tednih. Zadeva ni več oddajala podatkov konzoli. Sicer mi trenutno še vedno delata merilec vetra in temperature, a so podatki napram Daviski kar za nekaj % različni. Kateri postaji bolj verjeti, pa je stvar lastne presoje. Jaz osebno bolj zaupam Daviski.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
wisky
Nimbostratus
Odsoten
RD: 1957-05-12
Sporočila: 2495
Delaj dobro in bo vse dobro!
|
|
« Odgovori #50 dne: 30. December 2010, 13:34:06 » |
|
Dragi kolegi! Nič ne de slaba volja in žalostenje, kaj nam pripravljajo z zakoni. Jaz osebno sem že pred desetletjem spoznal, da si lahko prihranim marsikatero nejevoljo, če se pred nakupom neke tehnične ali elektronske naprave, malo bolje informiram in kupim zadevo izključno pri preverjenih trgovcih. Tako že več kot deset let kupujem vso tehnično robo izključno v Nemčiji in pri preverjenih trgovcih. Danes je to še toliko lažje, saj ti za mizerne stroške dostavijo robo s hitro pošto v dveh dneh. S tem si zagotavljam: kvaliteto izdelka, daljše garancije, boljše servisne storitve, daljše delovanje aparatov in naprav. pa še za pivo mi ostane. V tujini trgovci znajo cenit zvestobo in te vedno nagradijo. Razen tega so moji izdelki "made in germany" ali "made in USA" in ne "kitajske jajce", kot temu včahih reče @Pihe (ko vas tako poslušam po forumu, bi se še s @Pihetom lahko celo strinjal). V to me je prepričal pred desetletji moj nečak, ki živi v tujini in ima s tem bogate izkušnje ter sem mu zato hvaležen. Naši trgovci po večini kupujejo v tujini tretjerazredno robo, pri nas jo pa prodajo za prvo razredno in še to po visoki ceni. V desetih letih sem imel samo en primer, ko sem moral robo reklamirati v garancijski dobi, pa še ta primer je bil na moje veliko presenečenje, rešen v treh dneh in sem dobil novi ter še kvalitetnejši izdelek!!! To se pri nas ne more zgoditi!!!! Vse aparatov pa je bilo več kot 60. Tudi moja VP PRIMUS SOLAR-IT je"made in germany" v kar sem lahko polno prepričan, garancijo so mi dali tri leta , cena pa je bila daleč najnižja od vseh ostalih ponudnikov ter zadeva deluje brezhibno!!!!. Dragi kolegi, nič ne pomaga jamranje. Rešitev je v tem , da si izberete trgovca, ki vam bo dal kvaliteto, garancijo in ugodno ceno. Upam, da sem vam dal nekaj v razmislek. Lep dan in pozdrav vam želi Wisky
|
|
|
Prijavljen
|
VP Tezno pri Mariboru postaja PRIMUS SOLAR -IT. HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320
|
|
|
max
|
|
« Odgovori #51 dne: 30. December 2010, 13:47:46 » |
|
@wisky, tole si pa dobro napisal
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus
Odsoten
RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803
|
|
« Odgovori #52 dne: 30. December 2010, 22:39:46 » |
|
@Wisky.Kar dobro si napisal s pripombo,da jaz vedno rečem "kitajska jajca". V glavnem, praktično imaš skoraj vse prav.Edino to,da imaš popolnoma nemški izdelek najbrž ne bo držalo. Tudi pri Davisu so kočno javno priznali, da so v izdelek prisiljeni vgrajevati neke dele, ki pač niso izdelani v ZDA.To lahko potrdi tudi naš @Jože, ki je silom razmer imel možnost davisko videti tudi od znotraj in opazil na nekem sklopu tisti famozni napis "made in China". V glavnem,tudi daviska je izdelana iz nekaterih kitajskih komponent, vendar pa ZANESLJIVO ni izdelana na Kitajskem, kot je to večina ostalih vremenskih igrač.In v tem je bistvena razlika!Ko bo pa Kitajcem uspelo enkrat osvojiti še kvaliteto izdelave(govorim generalno za vse), takrat pa mislim, da je z ostalim delom sveta konec!Pojedli nas bodo. Drugače pa se strinjam s tabo glede nemških trgovcev v celoti! Če ne bi našim trgovcem v večini primerov šlo samo za hiter in lahek zaslužek, bi prav tako lahko prodajali te izdelke po nižjih cenah, saj bi jim maržo prinašala večja prodaja. Tako pa raje prodajo samo par kosov in astronomsko maržo nabijejo in prevalijo na pleča tistega ubogega Slovenca, ki nima možnosti ali znanja, da bi tak artikel kupil v tujini. In na bruhanje mi gredo tista "pojasnila" takih trgovcev, ki tarnajo, da imajo tako visoke cene zaradi tega,ker imajo "velike stroške registracije, pa prevodov,pa nevemčesaše". Lari fari!Te stroške imajo tudi trgovci drugod, pa startajo s prodajo na dolgi rok:z večjo količino prodanih artiklov doseči isti ali večji finančni učinek! Tu pa je že od vedno veljalo,da moraš ubogega slovenskega kupca odreti pri živem telesu s ceno. In tudi to je res kar je napisal @Wisky, da v vzhodne države prihaja roba, ki sicer nosi isto blagovno znamko, vendar je ziher slabše kakovosti! To sem se pa pri različnih artiklih že tolikokrat prepričal,da je postalo že aksiom.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
wisky
Nimbostratus
Odsoten
RD: 1957-05-12
Sporočila: 2495
Delaj dobro in bo vse dobro!
|
|
« Odgovori #53 dne: 30. December 2010, 23:52:13 » |
|
@Pihe, hvala za tvoje mnenje, se pa strinjam s tabo, da so posamezni deli-komponente lahko narejene tudi drugod. Enako hvala tudi @Maxu, za pohvalo. Vajino mnenje zelo cenim, saj vidim, da zadeve razumeta. Mislim, da bo z novim zakonom priložnost (seveda, če bo sprejet), da se zbudimo in našim trgovcem pokažemo, da rek "Kupec je kralj" ni samo prazna fraza, temveč trgovska kultura tujih trgovcev. Lep večer še naprej. Wisky
|
|
|
Prijavljen
|
VP Tezno pri Mariboru postaja PRIMUS SOLAR -IT. HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320
|
|
|
joze
Gost
|
|
« Odgovori #54 dne: 31. December 2010, 10:38:42 » |
|
Se strinjam s predhodniki! Rad bi samo opozoril, da tudi v Nemčiji ni vse zlato kar se sveti!
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Gorazd
Član VD ZEVS
Altostratus
Odsoten
RD: 1972-12-15
Sporočila: 1504
|
|
« Odgovori #55 dne: 02. Januar 2011, 19:45:19 » |
|
Glede obvezne garancije bi podal še drug pogled. Imel boš na izbiro, ali kupiti izdelek brez garancije, ali izdelek z eno ali večletno garancijo. Katerega boš izbral? Sedaj je tako, da morajo vsaka jajca imeti enoletno garancijo. Marketing gre tudi tako daleč, da vzamejo v zakup cca 10 - 20% vrnjenih izdelkov, ki jih samo zamenjajo, zato da poceni prodajo velike količine. Danes je veliko težje razločiti zelo slabe, slabe in povprečno dobre izdelke, saj so cenovno majhne razlike, garancijo imajo vsi 1 leto, tehnični podatki so skoraj isti. Samo zelo dobra roba drži ceno in je bolj 'gvišna'. Z ukinitvijo obvezne garancije se bo mogoče vsaj tu pokazala majhna razlika in bo lažje določiti povprečno dober izdelek - upam.
Gorazd
|
|
|
Prijavljen
|
Mejte se radi
|
|
|
Trocki
Stratokumulus
Odsoten
RD: 1983-12-31
Sporočila: 3687
|
|
« Odgovori #56 dne: 03. Januar 2011, 16:28:25 » |
|
Vremenska postaja WS3650 naročena!
|
|
|
Prijavljen
|
Vreme bo!
|
|
|
Trocki
Stratokumulus
Odsoten
RD: 1983-12-31
Sporočila: 3687
|
|
« Odgovori #57 dne: 15. Januar 2011, 11:53:30 » |
|
Evo, postaja je v fazi postavljanja. Jutri zmontiram še drog za vetromer (po moje bo kakih 7m višine dovolj). Problem je edino v senzorju za temperaturo ter vlago. Nikakor se ne morem izogniti temu, da bo vanj pozno popoldne posijalo sonce. Vremenska hiška je v planu v bližnji prihodnosti, zaenkrat pa moram senzor zaščititi kar se da najbolje. Se da kupit oz. narest kako primerno zadevo?
|
|
|
Prijavljen
|
Vreme bo!
|
|
|
zoki16
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
RD: 1969-04-16
Sporočila: 485
|
|
« Odgovori #58 dne: 15. Januar 2011, 12:04:58 » |
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Rocco
Cirus
Odsoten
RD: 0000-00-00
Sporočila: 12
|
|
« Odgovori #59 dne: 30. Maj 2011, 07:24:03 » |
|
Živjo! Spet en novinec, ki išče postajo Nekaj sem gledal po spletu, pa sem bil že odločen za La crosse W(A)S-2300 (zakaj je cenejša od naprej omenjenih dveh), potem pa zagledam še WS-2355 ter 2357 (kje je sploh razlika razen v designu notranje enote), ter še Ambient Weather WS-1090. Pri La Crossovim me moti tisti poudarek, da ni kompatibilno z Windows 7, čeprav se mi zdi malček čudno da naj bi na Visti "delalo" na sedmici pa ne. Ali pa če mi priporočate kakšno alternativo za ceno okrog €100 (+ poštnina). La crossove sem gledal pri nouveauxobjets, medtem ko Ambient Weathrove pa preko amazona. Hvala in LP
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|