Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumTehnikaKaj in kje kupitiNakup vremenske postaje.
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9
Natisni
Avtor Tema: Nakup vremenske postaje.  (Prebrano 215342 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
polo
Gost
« Odgovori #45 dne: 29. December 2010, 20:22:53 »

Štromar, hvala za odgovor na ZS.
Pa prilepi še to sem na forum, da vidijo še drugi...
Pa saj ne moreš verjet kaj nam delajo  banghead banghead banghead
Prijavljen
ŠTROMAR
Član VD ZEVS
Cumulus
*
Prisoten Prisoten

RD: 1958-10-24
Sporočila: 9425


Lokacija: Ljubljana Koseze, 305 m.n.m.

WWW
« Odgovori #46 dne: 29. December 2010, 22:18:52 »

Imaš prav @Polo, neka vidi narod kakšno noro oblast ima!  banghead banghead banghead

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarjajo, da Predlog  Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu potrošnikov ukinja obvezno garancijo, ki predstavlja pomemben instrument varstva potrošnikov. Ob tem ZPS poziva Ministrstvo za gospodarstvo, da podaljša nerazumno kratko obdobje za javno razpravo, Urad za varstvo potrošnikov pa, da skliče sestanek strokovnega sveta, na katerem se bodo obravnavale predlagane spremembe potrošniške zakonodaje v Sloveniji.

Obvezna garancija za t.i. tehnično blago, ki je v Sloveniji uzakonjena že skoraj 40 let, zagotavlja potrošnikom in drugim kupcem, da bo proizvajalec ali prodajalec najkasneje v roku 45 dni brezplačno odpravil morebitne okvare na izdelku, če se pojavijo v določenem (garancijskem) roku, ali pa mora izdelek zamenjati z novim. Poleg tega je zagotovljeno servisiranje izdelkov, saj zakon določa obveznost organiziranja ustrezne servisne mreže in preskrbe z rezervnimi deli tudi določen čas po izteku obvezne garancije.

Ker je danes na trgu čedalje več izdelkov slabe kakovosti, ki posledično ekonomsko oškodujejo potrošnike, hkrati pa njihova slaba kakovost pomeni tudi potencialno nevarnost za zdravje in življenje potrošnikov, je obvezna garancija pomembna varovalka za potrošnike. Tudi statistika vprašanj oz. pritožb potrošnikov, ki jih beležijo na nacionalni potrošniški organizaciji, potrjuje, da so najpogostejši problemi pri odpravljanju okvar na izdelkih. Zato je predvidena popolna ukinitev obvezne garancije nerazumna, saj pomeni bistveno znižanje varstva potrošnikov. Breda Kutin, predsednica ZPS, je povedala: "Za brezhibno delovanje izdelka iz skupine t.i. tehničnega blaga je po sedanji zakonodaji odgovoren proizvajalec izdelka skupaj s prodajalcem. Kršitelje zakonodaje lahko kaznuje tržna inšpekcija. Po novem pa teh pravil ne bo več, trgovec ali proizvajalec se bo sam odločil, ali za svoj izdelek ponudi garancijo za brezhibno delovanje, za koliko časa in kako bo urejeno servisiranje izdelkov in zagotavljanje rezervnih delov. Tako se v kriznih časih na široko odpirajo vrata za prodajo nekakovostnih izdelkov." Kot poudarjajo v ZPS, je skrb vzbujajoče, da želi država spodbujati konkurenčnost ponudnikov blaga z nižanjem ravni varstva potrošnikov in ne z dobro kakovostjo, inventivnostjo in družbeno odgovornim gospodarstvom.

Predlagane spremembe so v nasprotju s programom varstva potrošnikov na nacionalni in tudi evropski ravni, saj neposredno zmanjšujejo doseženo raven zaščite potrošnikov in znižujejo učinkovitost tržnega nadzora, ko odvzemajo pravno podlago za ukrepanje inšpekcijskih organov. Potrošniki bodo lahko svojo pravico do brezhibnega izdelka očitno uveljavljali le s tožbo na sodišču, če prodajalec ne bo prostovoljno odpravil okvare ali zamenjal izdelek. "Ministrstvo se v obrazložitvi napačno sklicuje na zahtevo Evropske Komisije o uskladitvi z direktivo o prodaji blaga in s tem povezanimi garancijami. Komisija ne zahteva ukinitve instituta obvezne garancije, temveč zgolj uskladitev zakona z direktivo, v tistih določbah ki urejajo  prostovoljno garancijo ki jo lahko za katerikoli izdelek ali storitev potrošniku obljubi prodajalec ali proizvajalec," pravijo v ZPS.

Ministrstvo za gospodarstvo se je za spremembo zakona odločilo brez ustrezne razprave na strokovnem svetu Urada RS za varstvo potrošnikov in brez posvetovanja z ZPS, čeprav ga k temu zavezuje nacionalni program varstva potrošnikov. Kot ugotavljajo v ZPS, je ministrstvo predvidelo samo 14 dnevno obdobje za javno razpravo, zato predlagajo, da se čas javne razprave podaljša najmanj do 15. januarja, v tem obdobju pa se tudi skliče srečanje strokovnega sveta Urada za varstvo potrošnikov.
Prijavljen

WS2300, WS2350 in WS2355 od Lacrosse technology so zakon !
MINIMAX
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1967-11-30
Sporočila: 4778


Lokacija: Ljubljana-Polje

« Odgovori #47 dne: 30. December 2010, 08:33:35 »

Je tudi mene kar s stola dvignilo. Za vsako neumnost je referendum, za tole ga pa ne bo  icon_mad ?!

Tole je sigurno delo lobijev uvoznikov s kitajske, kjer ti ne dobijo garancije ampak le 5% kosov več, ki naj bi jih imeli za pokrivanje garancijskih zahtevkov. Ker pa je konkurenčni boj neusmiljen ali hlastanje po dobičku neizmerno je to le voda na mlin tem ljudem.

Jaz vedno pravim: izkoristite garancijski rok, ne samo pri tehniki ampak tudi ostalih stvareh (orodja, cunje, čevlji, pohištvo,...), če gre za obrabo, okvaro ali napako, ki se pri normalni uporabi v zakonsko predvidenem roku ne bi smela pojaviti  icon_arrow
« Zadnje urejanje: 30. December 2010, 08:40:15 od MINIMAX » Prijavljen

MINIMAX
Lj-Polje
joze
Gost
« Odgovori #48 dne: 30. December 2010, 09:03:58 »

Ma, saj ne moreš verjet! banghead

Za tisti CE znak, te pa vlečejo za ja*ca. icon_evil icon_evil
« Zadnje urejanje: 30. December 2010, 09:07:53 od joze » Prijavljen
Cimet
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1974-07-30
Sporočila: 1146


Lokacija: Stražišče pri Kranju (395 n.m.v.)

WWW Email
« Odgovori #49 dne: 30. December 2010, 09:42:58 »

Zankrat mi je še najboj všeč WS3650.

Jaz sem imel to postajo in mi je dežemer shodil po 3 tednih. Zadeva ni več oddajala podatkov konzoli. Sicer mi trenutno še vedno delata merilec vetra in temperature, a so podatki napram Daviski kar za nekaj % različni.

Kateri postaji bolj verjeti, pa je stvar lastne presoje. Jaz osebno bolj zaupam Daviski.  icon_wink
Prijavljen

Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/
wisky
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1957-05-12
Sporočila: 2495

Lokacija: Maribor, Tezno, 267 m n.v.
Delaj dobro in bo vse dobro!


WWW Email
« Odgovori #50 dne: 30. December 2010, 12:34:06 »

Dragi kolegi!

Nič ne de slaba volja in žalostenje, kaj nam pripravljajo z zakoni. Jaz osebno sem že pred desetletjem spoznal, da si lahko prihranim marsikatero nejevoljo, če se pred nakupom neke tehnične ali elektronske naprave,  malo bolje informiram in kupim zadevo izključno pri preverjenih trgovcih. Tako že več kot deset let kupujem vso tehnično robo izključno v Nemčiji in pri preverjenih trgovcih. Danes je to še toliko lažje, saj ti za mizerne stroške dostavijo robo s hitro pošto v dveh dneh.
S tem si zagotavljam: kvaliteto izdelka, daljše garancije, boljše servisne storitve, daljše delovanje aparatov in naprav. pa še za pivo mi ostane. V tujini trgovci znajo cenit zvestobo in te vedno nagradijo. Razen tega so moji izdelki "made in germany" ali "made in USA" in ne "kitajske jajce", kot temu včahih reče @Pihe (ko vas tako poslušam po forumu,  bi se še s @Pihetom lahko celo strinjal). V to me je prepričal pred desetletji moj nečak, ki živi v tujini in ima s tem bogate izkušnje ter sem mu zato hvaležen.
Naši trgovci po večini kupujejo v tujini tretjerazredno robo, pri nas jo pa prodajo za prvo razredno in še to po visoki ceni.  V desetih letih sem imel samo en primer, ko sem moral robo reklamirati v garancijski dobi, pa še ta primer je bil na moje veliko presenečenje, rešen v treh dneh in sem dobil novi ter še kvalitetnejši izdelek!!! To se pri nas ne more zgoditi!!!! Vse aparatov pa je bilo več kot 60.
Tudi moja VP PRIMUS SOLAR-IT je"made in germany" v kar sem lahko polno prepričan,  garancijo so mi dali tri leta icon_wink, cena pa je bila daleč najnižja od vseh ostalih ponudnikov ter zadeva deluje brezhibno!!!!.
Dragi kolegi, nič ne pomaga jamranje. Rešitev je v tem , da si izberete trgovca, ki vam bo dal kvaliteto, garancijo in ugodno ceno. Upam, da sem vam dal nekaj v razmislek.
Lep dan in pozdrav vam želi Wisky  smash
Prijavljen

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320
max
Global Moderator
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1964-11-07
Sporočila: 8229


Lokacija: Griže pri Žalcu 299m

WWW Email
« Odgovori #51 dne: 30. December 2010, 12:47:46 »

@wisky, tole si pa dobro napisal icon_wink
Prijavljen

Pihe
Uprava ZEVS
Stratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803


Lokacija: Bovec, 438 m

WWW
« Odgovori #52 dne: 30. December 2010, 21:39:46 »

@Wisky.Kar dobro si napisal s pripombo,da jaz vedno rečem "kitajska jajca". icon_haha
V glavnem, praktično imaš skoraj vse prav.Edino to,da imaš popolnoma nemški izdelek najbrž ne bo držalo. Tudi pri Davisu so kočno javno priznali, da so v izdelek prisiljeni vgrajevati neke dele, ki pač niso izdelani v ZDA.To lahko potrdi tudi naš @Jože, ki je silom razmer imel možnost davisko videti tudi od znotraj in opazil na nekem sklopu tisti famozni napis "made in China".
V glavnem,tudi daviska je izdelana iz nekaterih kitajskih komponent, vendar pa ZANESLJIVO ni izdelana na Kitajskem, kot je to večina ostalih vremenskih igrač.In v tem je bistvena razlika!Ko bo pa Kitajcem uspelo enkrat osvojiti še kvaliteto izdelave(govorim generalno za vse), takrat pa mislim, da je z ostalim delom sveta konec!Pojedli nas bodo. icon_exclaim
Drugače pa se strinjam s tabo glede nemških trgovcev v celoti! Če ne bi našim trgovcem v večini primerov šlo samo za hiter in lahek zaslužek, bi prav tako lahko prodajali te izdelke po nižjih cenah, saj bi jim maržo prinašala večja prodaja. Tako pa raje prodajo samo par kosov in astronomsko maržo nabijejo in prevalijo na pleča tistega ubogega Slovenca, ki nima možnosti ali znanja, da bi tak artikel kupil v tujini. In na bruhanje mi gredo tista "pojasnila" takih trgovcev, ki tarnajo, da imajo tako visoke cene zaradi tega,ker imajo "velike stroške registracije, pa prevodov,pa nevemčesaše". banghead Lari fari!Te stroške imajo tudi trgovci drugod, pa startajo s prodajo na dolgi rok:z večjo količino prodanih artiklov doseči isti ali večji finančni učinek! Tu pa je že od vedno veljalo,da moraš ubogega slovenskega kupca odreti pri živem telesu s ceno. icon_arrow
In tudi to je res kar je napisal @Wisky, da v vzhodne države prihaja roba, ki sicer nosi isto blagovno znamko, vendar je ziher slabše kakovosti! To sem se pa pri različnih artiklih že tolikokrat prepričal,da je postalo že aksiom. icon_twisted
Prijavljen

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si
wisky
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1957-05-12
Sporočila: 2495

Lokacija: Maribor, Tezno, 267 m n.v.
Delaj dobro in bo vse dobro!


WWW Email
« Odgovori #53 dne: 30. December 2010, 22:52:13 »

@Pihe, hvala za tvoje mnenje, se pa strinjam s tabo, da so posamezni deli-komponente lahko narejene tudi drugod.  Enako hvala tudi @Maxu, za pohvalo. Vajino mnenje zelo cenim, saj vidim, da zadeve razumeta. Mislim, da bo z novim zakonom priložnost (seveda, če bo sprejet), da se zbudimo in našim trgovcem pokažemo, da rek "Kupec je kralj" ni samo prazna fraza, temveč trgovska kultura tujih trgovcev.
Lep večer še naprej.
Wisky smash
Prijavljen

VP Tezno pri Mariboru postaja  PRIMUS SOLAR -IT.
HW, WSWIN, WUHU, WEBCAM Prestigio PWC 320
joze
Gost
« Odgovori #54 dne: 31. December 2010, 09:38:42 »

Se strinjam s predhodniki! Rad bi samo opozoril, da tudi v Nemčiji ni vse zlato kar se sveti! icon_arrow
Prijavljen
Gorazd
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1972-12-15
Sporočila: 1504


Lokacija: Zatolmin - 260m

WWW Email
« Odgovori #55 dne: 02. Januar 2011, 18:45:19 »

Glede obvezne garancije bi podal še drug pogled.
Imel boš na izbiro, ali kupiti izdelek brez garancije, ali izdelek z eno ali večletno garancijo. Katerega boš izbral?
Sedaj je tako, da morajo vsaka jajca imeti enoletno garancijo. Marketing gre tudi tako daleč, da vzamejo v zakup cca 10 - 20% vrnjenih izdelkov, ki jih samo zamenjajo, zato da poceni prodajo velike količine. Danes je veliko težje razločiti zelo slabe, slabe in povprečno dobre izdelke, saj so cenovno majhne razlike, garancijo imajo vsi 1 leto, tehnični podatki so skoraj isti. Samo zelo dobra roba drži ceno in je bolj 'gvišna'.
Z ukinitvijo obvezne garancije se bo mogoče vsaj tu pokazala majhna razlika in bo lažje določiti povprečno dober izdelek - upam.

Gorazd
Prijavljen


Mejte se radi
Trocki
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-12-31
Sporočila: 3526


Lokacija: Cerknica 570 mnv občasno Štrukljeva vas (692 mnv)

« Odgovori #56 dne: 03. Januar 2011, 15:28:25 »

Vremenska postaja WS3650 naročena!  buttrock
Prijavljen

Vreme bo! Smiley
Trocki
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-12-31
Sporočila: 3526


Lokacija: Cerknica 570 mnv občasno Štrukljeva vas (692 mnv)

« Odgovori #57 dne: 15. Januar 2011, 10:53:30 »

Evo, postaja je v fazi postavljanja. Jutri zmontiram še drog za vetromer (po moje bo kakih 7m višine dovolj). Problem je edino v senzorju za temperaturo ter vlago. Nikakor se ne morem izogniti temu, da bo vanj pozno popoldne posijalo sonce. Vremenska hiška je v planu v bližnji prihodnosti, zaenkrat pa moram senzor zaščititi kar se da najbolje. Se da kupit oz. narest kako primerno zadevo?
Prijavljen

Vreme bo! Smiley
zoki16
Član VD ZEVS
Cirokumulus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-04-16
Sporočila: 485


Lokacija: Cven, Prlekija

WWW Email
« Odgovori #58 dne: 15. Januar 2011, 11:04:58 »

Tukaj imaš en dober načrt...

http://www.weather-watch.com/smf/index.php?topic=23736.0

LP, Zoran
Prijavljen

Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com
Rocco
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 12


« Odgovori #59 dne: 30. Maj 2011, 06:24:03 »

Živjo!
Spet en novinec, ki išče postajo Smiley
Nekaj sem gledal po spletu, pa sem bil že odločen za La crosse W(A)S-2300 (zakaj je cenejša od naprej omenjenih dveh), potem pa zagledam še WS-2355 ter 2357 (kje je sploh razlika razen v designu notranje enote), ter še Ambient Weather WS-1090.
Pri La Crossovim me moti tisti poudarek, da ni kompatibilno z Windows 7, čeprav se mi zdi malček čudno da naj bi na Visti "delalo" na sedmici pa ne.
Ali pa če mi priporočate kakšno alternativo za ceno okrog €100 (+ poštnina).
La crossove sem gledal pri nouveauxobjets, medtem ko Ambient Weathrove pa preko amazona.
Hvala in LP
Prijavljen
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9
Natisni
Pojdi na: