Sinoptična postaja ARSO Šmartno pri Slovenj Gradcu

(1/2) > >>

Iztok S.:
Po oddani glavni depeši imam nekaj časa, da pripravim kratek opis postaje in dela na njej. Dobil sem namreč priložnost začasnega dela na tej sinoptični postaji, tako da iz prve roke nekaj podrobnosti ;)

Postaja je na nadmorski višini 452m. Leži nekje na sredi Mislinjske doline in na tej lokaciji deluje od leta 1994. Poprej se je na tem območju od začetne lokacije v Dravogradu večkrat selila-zanimivo, da postopoma navzgor po dolini.
Je sinoptična postaja, s katere vestna opazovalka vsaj 6x dnevno pošlje depešo v zbirni v zbirni center ARSO. Seveda je poleg še veliko drugega dela.

Meteorološki instrumenti


Pisarna


Dnevnik glavne meteorološke postaje (en list je za en dan)


Vnosni računalniški obrazec za sinoptične depeše

Opazovalec ima ob terminskih merjenjih kar precej dela, za depešo pa je še časovno omejen - poslati jo je potrebno nekako 5 do najkasneje 10min čez polno uro. V tem času je potrebno zapisati vse zunanje razmere in sestaviti mednarodno enoten številčni zapis.

Poleg so še druge evidence


Zame, kot amaterskega meteorologa, pa je posebno zanimiv dostop do "VisPro" mreže ARSO, kjer opazovalci in prognostiki dobijo raznovrstne podatke o trenutnih razmerah in rezultatih modelskih napovedi,...in še in še :icon_wink:


Seveda pa kljub vsej tehniki brez pogledov v nebo ne more iti!! :buttrock:


Za sedaj imam kot začasni novopečeni opazovalec srečo z vremenom... ni padavin in velike spremenljivosti :icon_mrgreen: Depeše tako niso preveč zahtevne (res pa je, da sem imel okoli 20 ur prakse v Ljubljani in še kar nekaj učenja doma).

max:
 :icon_wink: Čestitke za "službo" in obilo užitkov ob delu :clap:
Verjetno boš z veseljem opravljal to delo :icon_mrgreen:

gradiščan:
Zelo zanimivo. :icon_wink:  A tole pošiljanje depeš nebi šlo lažje s kakšnim avtomatskim beleženjem  :icon_question: A tam koga nadomeščaš ali si na praksi al kako si odšel v čisto drugi konec SLO? Drugače pa ti želim obilo užitkov  :praise:

joze:
Zelo zanimivo delo!

Iztok S.:
Sem gor sem pristal za dva tedna, saj v tem času tukajšja opazovalka izkorišča letni dopust.
To je pri tej službi kar nerodna reč, saj moraš biti vsakodnevno na postaji. Sicer so med termini večurni presledki, a kam daleč v tem času tako ali tako ne moreš - praktično gre ves dan in ni tako, da ob 15 ali 16h zaključiš delo in zapreš pisarno.
Še vmes moraš imeto oči na pecljih, da lahko povsem izpolniš depeše.
Vsekakor specifično delo, ki ga zgolj zaradi plačila sam zagotovo ne bi sprejel :icon_arrow:

Drugače pa pri svojem delodajalcu koristim neplačan dopust, tukajšnje delo pa opravljam po pogodbi.

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran