Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumTehnikaElektronikaIntegrirana Vremenska postaja
Strani: 1 ... 7 8 [9]
Natisni
Avtor Tema: Integrirana Vremenska postaja  (Prebrano 187372 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
piskec
Uprava ZEVS
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1966-05-03
Sporočila: 2189


Lokacija: Krtina
www.krtina.com

piskec@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #120 dne: 15. Februar 2021, 16:14:40 »

A to glede postavitve vremenske postaje v Zavetišču na Jelencih (PD Gorenja vas) je že rešeno? icon_question

http://forum.zevs.si/index.php/topic,6722.0.html

Ne bi vedel, takrat sem mu lahko predlagal le holfuy.com in kok.si (skytech), kar mu pravzaprav lahko enako tudi danes. Česa več še vedno nimamo... Sad

Prijavljen

jaka87
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 34


Email
« Odgovori #121 dne: 07. December 2021, 12:00:24 »

A mogoče kdo tukaj ve, če morajo imeti vremenske postaje narejeno EMC meritev ali če je treba pridobit kak drug certifikat, preden se lahko komercialno tržijo ?
Malo razmišljam v to smer pa me zanima kakšne so birokratske prepreke.
Prijavljen
matic19
Administrator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1990-09-19
Sporočila: 1829


Lokacija: Ig

Email
« Odgovori #122 dne: 08. December 2021, 12:18:36 »

Vsaka elektronska naprava, ki se jo trži v EU mora imeti na njej CE znak. Ta znak mora dati na napravo proizvajalec sam in za to uradno ne potrebuje nobenih meritev. Fora je, da komot prodajaš naprave brez vsakih meritev, dokler se ti nekdo ne vtakne vanjo in zahteva dokumentacijo. Ali pa še hujše, da se nekomu zgodi neka škoda zaradi tvoje naprave in se izkaže, da nimaš narejenih meritev. Tam lahko sledijo velike tožbe/sankcije. Odvisno seveda od primera.

Legalna pot pa je, da pišeš na SIQ, ki ti bodo znali najboljše svetovati, katere točno meritve rabiš. Načeloma pa rabiš EMC, meritve po RED direktivi, če imaš v napravi antene in razne brezžične komunikacije ter "safety", kjer izmerijo kako se tvoja naprava obnaša, ko jo "zlorabljajo" in da se ne vžge ali kaj podobnega (IEC60950). Če so not polnilne (litijeve) baterije, moraš predložiti čim več dokumentacije glede varnosti in prevoza. To dobiš pri proizvajalcu/prodajalcu. Zelo dobra ideja je tudi, da se "pošlepaš" na meritve, ki so jih proizvajalci modemov že naredili (SIMCOM). To pomeni, da moraš od njih dobiti vse RED in EMC test reporte in jih dostaviti na SIQ. Več kot imaš te robe, ceneje prideš skozi.
Tak komplet meritev pa te bo prišel ranga 5000€, plus-minus nekaj 1000€, odvisno od tega, koliko meritev bodo morali narediti.
To je v grobem vse, kar se spomnim iz glave. Kot rečeno, kontaktiraj SIQ, kjer ti bodo znali povedati več okoli tega.
Prijavljen
jaka87
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 34


Email
« Odgovori #123 dne: 10. December 2021, 10:31:25 »

Hvala za odgovor. Sem potem tudi še malo preverjal in na hitro prebral nekaj direktiv EU in prišel do podobnih zaključkov. Se pravi rabiš CE oznako, ki jo lahko daš brez meritev. Tega, recimo da bi kakšni inšpekcijski službi moral posredovati certifikate nisem zasledil, sem pa prebral da se lahko zgodi, da inšpektor odnese napravo na teste in če ugotovijo, da ne ustreza standardom je kar problem. Večina proizvajalcev navaja standard EN 61326-1:2013 tako da bom ob priložnosti preveril kakšne so zahteve, nato pa bom probal dobit koga z domačo EMC opremo, tolk da bi mal premeril kje smo, čeprav ne pričakujem kakih težav, glede na to da postaje niso na dosegu roke je edini čip, ki bi potencialno lahko seval sim7000E ki pa sigurno ima ustrezne certifikate saj gre za veliko globalno podjetje. O SIQ zaenkrat ne razmišljam, morda kasneje.

Je pa tako da podjetniška pot v tej smeri ni ravno lahka in me ne čudi da ni veliko naprav na trgu. Ni za računat, da bi kaj veliko naprav prodal, začetni stroški pa niso zaradi tega nič manjši. Recimo za uvoz UZ anemometra mi je alibaba ob nakupu obračunala DDV in paket sem dobil skoraj brez težav. No razen tega da je bil paket dlje carini kot pa je rabil do LJ. Več kot mesec po dostavi me je presenetil račun od fedex-a kjer so mi še enkrat obračunali davek zraven pa še strošek skladiščenja, ter nek strošek, ker so oni že v naprej založili denar. Na fedexu pravijo, da prodajalec ni na računi napisal IOSS kode in da so zato še enkrat obračunali davek, prodajalec pravi da je naredil vse tako kot je treba, alibaba pa da je to odgovornost prodajalca. Skratka vsi prelagajo odgovornost na druge jaz budala pa 2x plačujem davek. Skratka s temi špedicijami je kar nekaj glavobolov. Po drugi strani, če se ne mudi obstaja opcija DDP, kjer so vse dajetve plačane v naprej in odgovarja prodajalec, da na svoje stroške, ki vklučujejo tudi carino dostavi paket do tebe. No ravno včeraj sem ugotovil, da sama zadeva niti ni najbolj legalna saj na ta način kitajci preko železnice probajo prešvercat pakete v evropo. Skratka to tudi odpade. V glavnem ponoru bom.

Kar se tiče same postaje gre pa bolj gladko. UZ anemometer dela dobro, razen ob močnem deževju in pa zdele ko je sneg in se nabere med senzorji (anemometer ni ogravan) kaže višjo brzino kot je v resnici. Čakam še na verzijo, ki ima sleep mode, tako da se lahko pri kakšnih ne-morskih lokacijah nastavi par sekund zamika med meritvami in s tem prihrani na bateriji. Naročen imam tudi en karton 5V 600mA sončnih celic, V delu je tudi novo vezje ki ima namesto linearnega chargerja switch-current charger za boljši izkoristek. Stara verzija z Davisovim anemometrom pa je tako testirana že nekaj let in deluje dobro. Se pa vsake toliko pojavi kaka tehnična težava. Nazadnje se nam je zgodilo v Stupicah, ko je po par dnevih burje z 40KT+ enostavno odtrgalo sončno celico iz nosilca, tako da sem moral na novo dizajnirati nosilec, ki drži celico v dveh smereh ne samo eni. Težka je vremenarska Smiley
Prijavljen
komar
Nimbostratus

Prisoten Prisoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #124 dne: 08. April 2022, 09:17:42 »

Piskec, info o modulih:

GSM - Telit GL865, GE910-quad, GE866-quad, UE866, LE910(testiramo v prihodnjih tednih) - sicer info o izklopu 2G-3G omrežja omenjen za nekje 2025.

GPS - Fastrax UC530MF, uBlox CAM M8Q, uBlox NEO M8Q , uBlox LEA6S, mogoče še kaki Gtop(GlobalTop) PA6B

lp,
Matic

S 30. septembrom 2022 bomo prenehali z uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G)

Obveščamo vas, da bomo do 30. septembra 2022 postopno prenehali z uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G). Zgolj tehnologijo 3G danes uporabljajo le še nekatere starejše podatkovne naprave, na primer senzorji. Uporabnikom, ki uporabljate naprave, ki omogočajo izključno uporabo tehnologije 3G, priporočamo, da jih postopno zamenjate oz. preverite njihovo kompatibilnost z novejšimi mobilnimi tehnologijami LTE/4G ali 5G. Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred 20 leti. Danes dosega občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše mobilne tehnologije četrte (LTE/4G) in pete (5G) generacije, po katerih v omrežju Telekoma Slovenije poteka 99 % celotnega mobilnega prometa. Zato je postopen zaključek uporabe tehnologije 3G sestavni del našega trajnostnega delovanja ter del tehnološke in razvojne optimizacije našega omrežja, ki je po mnenju uporabnikov najboljše v Sloveniji (Valicon, jesen 2021). V Telekomu Slovenije omrežje načrtujemo in nadgrajujemo na način, da vam ne glede na tehnologijo zagotavljamo najboljšo uporabniško izkušnjo. Že v letu 2020 smo vam kot prvi v Sloveniji omogočili komercialno uporabo najsodobnejše mobilne tehnologije 5G, s katero pokrivamo že več kot 670 slovenskih krajev in več kot 39 % prebivalstva, s tehnologijo LTE/4G pa pokrivamo več kot 96 % prebivalstva. Tako uporabniki mobilnih storitev prenehanja uporabe tehnologije 3G v večini primerov ne boste občutili, saj bo mobilni promet povsod, kjer bo to možno, preusmerjen na tehnologije 5G, LTE/4G ali 2G; slednja je namenjena govorni komunikaciji, z njo pa pokrivamo več kot 99 % prebivalstva...

Omrežje 3G se poslavlja

‎Do 30. septembra 2022 bomo postopno prenehali z uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G). Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred 20 leti, danes pa dosega občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše mobilne tehnologije četrte (LTE/4G) in pete (5G) generacije. Tehnologijo 3G danes uporabljajo predvsem nekatere starejše naprave za poslovno uporabo, kot so starejši senzorji in rešitve za telematiko, pa tudi nekatere starejše pametne ure. Uporabnikom, ki uporabljate naprave, ki omogočajo izključno uporabo tehnologije 3G, priporočamo, da jih postopno zamenjate oz. preverite njihovo kompatibilnost z novejšimi mobilnimi tehnologijami LTE/4G ali 5G. Več lahko preberete v članku spodaj.

Več informacij tudi na spletni strani http://ts.si/3g-se-poslavlja.

Vir: Telekom Slovenije
Prijavljen
jaka87
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 34


Email
« Odgovori #125 dne: 02. September 2022, 11:15:13 »

Sej več ali manj vse postaje lavfajo na 2G. Tega pomoje ne bodo ukinl dokler ne bo nb-iot uradno podprt. Kako leto nazaj sem prosil za testne sim kartice in je dobro delalo, tako da ne vem kaj se čaka.
1nce že dlje časa podpira nb-iot za Italijo, Austrijo in Madžarsko. Pred kratkim so dodali še hrvaško ampak samo na nekaterih delih tako da tukaj še nisem testiral, upam da bo pa pri nas tudi kmalu...
Prijavljen
komar
Nimbostratus

Prisoten Prisoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #126 dne: 04. Oktober 2022, 13:50:11 »

Danes ponoči ali zjutraj so šele preklopili s 3G na 2G. Zdaj šele vem, kaj pomeni črka "E" v vrstici stanja na telefonu. Prej sem ves čas mislil, da pomeni "Error" in da prenos mobilnih podatkov ne deluje:Smiley

Hitrost v praksi je pri meni 160 kbps (download) in 90 kbps (upload), kar je precej manj od spodaj navedenih teoretičnih. GPRS je pa najbrž na še starejših telefonih.

Iz Telekoma Slovenije pa so mi že včeraj sporočili tole:

Citiraj
V 2G omrežju sta sicer dve možnosti:

- prenos podatkov GPRS: 172 kbps (download) in 40 kbps (upload)
- prenos podatkov EDGE: 473 kbps (download) in 135 kbps (upload)

Gre za teoretične podatke. V realnosti se hitrosti lahko zelo razlikujejo od navedenih.

http://iot.telos.si/nb-iot-narrow-band-iot/
https://www.monitor.si/clanek/narrowband-iot-internet-vseokoli/194384/

https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/z-vrha-triglava-fotografije-zdaj-takoj-na-splet-5g-tudi-na-najvisjem-slovenskem-vrhu/642853
https://www.rtvslo.si/slovenija/zivljenje-brez-mobilnega-signala-in-interneta/613261
« Zadnje urejanje: 08. Oktober 2022, 11:59:12 od komar » Prijavljen
Strani: 1 ... 7 8 [9]
Natisni
Pojdi na: