Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Vremenska postaja Ljubljana - Sneberje
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja Ljubljana - Sneberje  (Prebrano 5251 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
chazhmy
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 18

« dne: 05. Julij 2013, 09:13:13 »

Pozdravljeni!

Po temeljitem študiranju tegale foruma in nekaj vloženega truda in volje, sem tudi jaz postavil vremensko postajo. WS2300 z dežemerjem in vetromerom na šalčke. Prenos je brezžičen, zato osveževanje ni ravno najhitrejše, ampak zaenkrat druge možnosti nimam. Po navodilih z neta sem tudi povečal domet oddajnika in sprejemne postaje, tako da mi sedaj brez težav nese cca. 35m daleč. Prej se je občasno signal zgubljal.
Spacal sem že tudi internetno stran, tukajle je link: http://chazhmy.freehostia.com/vreme
Dobrodošli komentarji in pripombe.
Postajo bom vpisal še v obrazec na forumu.
Prijavljen
Smučar
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-05
Sporočila: 5898

Email
« Odgovori #1 dne: 05. Julij 2013, 09:18:03 »

Fino, še ena VP več.  icon_wink

Bi bilo pa fajn, če bi zadeve malce poslikal, da se vidi kje in kako so nameščeni senzorji. Imaš vremensko hiško ali kakšen drug ščitnik za senzor?

Pripombe:
- jaz bi na tvojem mestu dodal še temperaturo rosišča, ki je vsaj meni bolj uporaben podatek kot RH
- grafe bi vse naredil majhne in da se potem povečajo s klikom (glej npr. VP Koseze)
- čžš ti neki ne štimajo.
Prijavljen
chazhmy
Cirus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #2 dne: 05. Julij 2013, 10:33:49 »

Evo fotke:

Lahko dodam še rosišče, ja. Sem še bolj začetnik, zato bi prosil za razlago, kaj si mislil glede uporabnosti podatka. Vem, kaj pomeni sam pojem rosišča, ampak čemu sploh služi?

Kar se grafov tiče, je meni osebno fajn, da je eden že odprt. Itak ne zaseda toliko prostora, da bi bilo zato nepregledno. Bi pa dodal mogoče še graf smeri vetra, ampak je v Cumulusu mali graf nekam čudno sivo pikčast. Veliki je ok.

Ja, čžš-ji trenutno ne delajo, ampak vem, kje je vzrok. Smiley Bom popravil, ko bo stran dobila končno obliko.
Prijavljen
chazhmy
Cirus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #3 dne: 05. Julij 2013, 10:37:17 »

Aja, pozabil sem napisat, da je vremenska postaja stara že cca. 9 let (razen vetromera, ki sem ga dobil včeraj), zato je dežemer že malo porumenel. Smiley Hiško sem pa prebarval, ampak barva ni bila najbolj kvalitetna, zato bo verjetno treba še enkrat ponovit vajo.
Je pa ta postaja prej stala v Stari Fužini in mi jo je kolega zdaj prijazno odstopil. Smiley
Prijavljen
Smučar
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-05
Sporočila: 5898

Email
« Odgovori #4 dne: 05. Julij 2013, 10:46:28 »

Rosišče ti pokaže, koliko vode dejansko vsebuje zrak, medtem ko RH samo koliko % še manjka do nasičenja zraka z vlago pri tisti temperaturi.
Lahko imaš torej puščavsko suh zrak pozimi, hkrati pa je RH preko 90%.
Sej je enostavno, maš enostavno formulco za izračunat iz temperature in RH.

Glede same postaje: malo sem skeptičen glede tega betonskega droga, ob katerem je postaja. Bi rekel da vseeno malce vpliva na meritve, ker ima precej toplotne vztrajnosti. Na tvojem mestu bi premaknil hišico vsaj ene 5m stran od droga. Pa vetromer na vrh droga in si zmagal.
Sicer pa dobra lokacija, a to mate tako ogromno parcelo?  icon_eek
Prijavljen
max
Global Moderator
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1964-11-07
Sporočila: 8252

WWW Email
« Odgovori #5 dne: 05. Julij 2013, 19:24:26 »

icon_exclaim jejejejej, pa ti si šel na betonski drog od  omrežja El.Lj.  montirat svojo postajo  icon_surprised
Vanj vrtal luknje?  ne bi nič rekel če bi bil lesen drog, tako pa lahko zima naredi svoje(prodor vlage v drog, zmrzal), par let, pa bo fuč  banghead

....... vetromer na vrh droga in si zmagal.
Sicer pa dobra lokacija, a to mate tako ogromno parcelo?  icon_eek

Pa dobro smučar, s prvim delom se strinjam, o prestavitvi hiške, a vetromer pa na veh droga?  icon_exclaim Shocked  Še bolje bi bilo na vrh kašnega Jamborja ki nosi DV 400kV banghead
Prijavljen

chazhmy
Cirus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #6 dne: 05. Julij 2013, 20:27:20 »

max, to je bila edina možna lokacija. Če bi lahko izbiral, verjemi, da bi jo postavil drugje. Kar se pa lukenj tiče, se pa dobro zavedam problema zmrzali. Zato sem navrtal samo 4 majhne luknjice, ki so bile nujne, da sem stabiliziral hiško in nosilec za vetromer. Potem pa sem jih lepo zalil s silikonom, tako da vlaga definitivno ne bo prišla zraven. Smiley Ostalo je pa vse pritrjeno z objemkami. No, zaenkrat še malo provizorično, moram še nabavit ene konkretne objemke. Smiley

Da bi pa vetromer na vrh droga postavil, mi pa še na misel ne pride. Imam raje malo slabše podatke, kot pa da se hecam s tem.
Prijavljen
ŠTROMAR
Moderator
Cumulonimbus
Odsoten Odsoten

RD: 1958-10-24
Sporočila: 10068

« Odgovori #7 dne: 05. Julij 2013, 21:36:25 »

Vsekakor pohvalno, da se pojavlja še ena postaja na vzhodnem obrobju Lj. kotline.  icon_wink
Je pa res vprašanje ali je sprejemljivo nameščati zasebno opremo na javno infrastrukturo in to verjetno brez soglasja.
Res ne razumem, kako naj bi bila to edina možna lokacija ob vsem prostranstvu okoli tega kandelabra, ki bo vsekakor vplival tudi na izmerjeno temperaturo. Vetromer in dežemer sta delno "v senci" kandelabra in ne bosta polovila vseh vetrov oz. padavin.
Prijavljen

WS2300, WS2350 in WS2355 od Lacrosse technology so zakon !
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: