Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumTehnikaVremenske postajeDavis dežemer
Strani: 1 2 [3]
Natisni
Avtor Tema: Davis dežemer  (Prebrano 20706 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus
Odsoten Odsoten

RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803

« Odgovori #30 dne: 08. Februar 2009, 12:52:14 »

Hja Jože. Saj, če nisi opazil, je Skywarn že prilimal nekaj rezultatov testiranj, ki so nadvse spodbudni. Ne vem zakaj ne bi spreminjal v inče, saj je lahko le bolje. Jaz pri svoji postaji opažam (v primerjavi z enim drugim dežemerom), da odkar imam v inčih, kaže več. Svetujem, da tudi ti storiš tako.

Če moja stara siva pamet še kaj deluje, se mi zdi, da @Skywarn primerja Davis inčni dežemer s Hellmannom in se tiste podatki nanašajo na inčni kalibrator. icon_question
Prijavljen

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si
H2o
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1173

« Odgovori #31 dne: 08. Februar 2009, 13:33:41 »

Če moja stara siva pamet še kaj deluje, se mi zdi, da @Skywarn primerja Davis inčni dežemer s Hellmannom in se tiste podatki nanašajo na inčni kalibrator. icon_question

Hmm pihe ne vem kaj želiš s tem povedati? Moje pisanje se je nanašalo na to, da testira "inčni način merjenja". Tako imam od novega leta naprej tudi jaz in Jožetu sem svetoval, da stori podobno. Meriš v inčih, prikazuješ pa v milimetrih. Simpl k pasulj. Samo na postaji popraviš in potem še v programu, če je potrebno (odvisn od SW).
Prijavljen

markokorosec.net
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1078

*STORM CHASER*

« Odgovori #32 dne: 08. Februar 2009, 13:42:45 »

Hmm pihe ne vem kaj želiš s tem povedati? Moje pisanje se je nanašalo na to, da testira "inčni način merjenja". Tako imam od novega leta naprej tudi jaz in Jožetu sem svetoval, da stori podobno. Meriš v inčih, prikazuješ pa v milimetrih. Simpl k pasulj. Samo na postaji popraviš in potem še v programu, če je potrebno (odvisn od SW).

Točno tako!

Evo še nekaj zadnjih meritev...
petek 6.2. ob 22h za zadnjih 24h... Daviska 7.6mm.... Hellmann 8.8mm (-14%)
danes 8.2. ob 12h za zadnjih 38h... Daviska 23.2mm... Hellmann 24.6mm (-6%)

Vsekakor precej bolje, kot je bilo prej z metričnim adapterjem. Imam pa še eno greško v moji Daviski, ki verjetno prispeva malenkost k napaki, a to ni za javno govort, jo odpravljam Grin

Si bom sproti pisal obe meritvi v tabelco, pa bomo vidli kako bo čez nekaj časa, ko se naberejo podatki...
Prijavljen

miklicdejan
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1982-02-28
Sporočila: 160

Email
« Odgovori #33 dne: 07. Marec 2009, 17:29:00 »

Tudi jaz sem pred zadnjim poslabšanjem zamenjal metrični adapter z inčnim in......bil zelo razočaran.
Že takoj, ko je pričelo deževat, sem dobil občutek da postaja zaznava premalo dežja. Tudi skupni seštevek je bil precej manjši kot v Grosupljem.
Danes sem se odločil malce preizkušati dežemer z ročnim vlivanjem vode vanj. V dežemer sem zlival 1 dcl vode, mogoče premalo, pa vendar. Izračunal sem, da če zlijem 1 dcl vode v davisov lonec s premerom 16,5 cm, je isto kot 4,67 mm dežja na kvadratni meter. Naredil sem 7 vlivanj (več ne, sem pač dolenc  icon_haha).
Rezultati so sledeči:
- ko je bil gor montiran inčni adapter: (preračunano iz inčev v mm) 3,4 mm icon_eek Postaja mi ni zaznala vsakega prekuca, pa ne vem zakaj  icon_sad
Z metričnim adapterjem:
- 2 x je bil rezultat 4,6 mm
- 2 x je bil rezultat 4,8 mm
- 1 x je bil rezultat 5 mm  icon_question
- 1 x 4,2 mm (RR zlivanja je bil do 400 mm/h, pri prejšnjih poizkusih do največ 200 mm/h).

Tako da, jaz sem sedaj nazaj vgradil metrični adapter, inčni mi še na kraj pameti ne pride več.

Lp, Dejan
« Zadnje urejanje: 07. Marec 2009, 18:14:53 od miklicdejan » Prijavljen
jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1986-09-18
Sporočila: 1610

jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #34 dne: 07. Marec 2009, 19:10:36 »

Če ti postaja ni zaznala vsakega prekuca potem si skoraj zagotovo vlival prehitro...ne vem kaj bi lahko bilo drugega. Sicer pa meni daviska v primerjavi s poceni conradovim dežemerom tudi vedno kaže nekoliko manj, ampak ne bom nč rekel dokler ne nabavim hellmanna, kar pa ne vem kdaj bo Grin
Prijavljen

jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #35 dne: 30. Marec 2009, 19:27:02 »

Mare, kakšne so kaj primerjave med davisko in hellmannom v tem deževju?
Prijavljen

Pihe
Uprava ZEVS
Stratus
Odsoten Odsoten

RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803

« Odgovori #36 dne: 30. Marec 2009, 20:49:26 »

Teh par dni,ko je mal deževalo,sem si vzel čas in pregledal malo literature in izkušnje drugih o teh naših nesrečnih davis loncih-dežemerih.
Zadeve so na kratko take: na splošno je inč adapter v davis loncu v redu skalibriran in bi pod določenimi pogoji moral prikazovati dejansko stanje padavin.Metrični adapter pa je bolj šibka točka.Prav lahko vam bo prikazoval manj(v veliki večini primerov),lahko pa tudi več.Na žalost nisem zasledil v kolikih primerih so z njim fantje beležili točne vrednosti(tistim,ki kaže točno se praviloma ne izpostavljajo na forumih - podobno tudi na našem icon_haha).
Pomembneje je pa nekaj drugega.In sicer to,da je potrebno davis lonec absolutno in brezpogojno tako fiksirati(kamorkoli), da drugi meteo pojavi(predvsem veter!) ali druge nenadejane motnje(udarci,ipd) niti slučajno ne morejo vplivat na to,da bi se šalčki v loncu prekucnili predčasno! Skoraj pri vseh tistih,katerim količina padlega dežja kaže preveč, je bilo opaženo,da je to v večini primerov zaradi tega,ker so imeli lonec fiksiran na kakem drogu,ki je v vetru mahedral ali vibriral.Ko pada dež in obenem piha veter lahko namreč že drobna vibracija prekucne šalčko predčasno in to se seveda kaže v napačno izmerjeni količini(preveliki).Zato vsem (tudi meni) svetujem,da poskrbite za to,da bo del ISS enote,kjer je dežemer, res trdno vpet ali prišraufan na podlago.Vrednost izmerjenih količin padavin bo s tem zanesljivo bolj točna. icon_arrow
Prijavljen

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si
jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #37 dne: 30. Marec 2009, 23:36:10 »

Ja to da mora biti trdno fiksiran je pomoje samoumevno...no ja za koga mogoče ne Smiley Kolikor pa sem js bral na nemških forumih pa dežemer z metričnim adapterjem v večini primerov kaže premalo...
Prijavljen

Strani: 1 2 [3]
Natisni
Pojdi na: