Bom še tukaj delil moje mnenje, za javnost.

To sneženje marca (ki je dejansko samo ekstrem glede na časovno umestitev) naj bi bila posledica podnebnih sprememb/globalnega segrevanja (čeprav se ta izraz ne uporablja več, iz očitnih razlogov. )/rekordno nizkih vrednosti ledu. Sliši se enostavno, a obstaja nekaj osnovnih paradoksov. En kvazi-paradoks se skriva že v tistih prvih "polemikah" in teorijah da je globalno segrevanje krivo za slabše zime. Namreč kar preberite za nazaj kako se je marsikomu "tožilo" po tistih "legendarnih" zimah ki naj bi bile včasih. Seveda so bile, toda kako je to možno da so pa včasih bile takšne zime, ko je bil CO2 nizko, in ledu na arktiki je bilo dovolj, o kakšnem globalnem segrevanju ne sluha ne duha?

Če je kdo gledal dnevnik včeraj, je mogoče slišal g. Gregorčiča ko je rekel da takšnega stanja v zadnji dekadi marca ni bilo že 50 let. No in kaj to pove? Da je bilo pred 50 in več leti isto ali še huje.

To obravnava analogna ali zgodovinska meteorologija, ki je recimo tudi "moje področje" ki spada v pred-priprave za moj statistični model in na splošno za reanalize, tako da so mi poznane primerjave med danes in včasih.
Da pa ne bo samo tekst. G. Gregorčič je tudi posebej omenil zime 68/69, 69/70.
Če se fokusiram na postavitev Feb+Mar. Za 2013 še manjka 6 dni marca, iz očitnih razlogov.

Če se še kdo spomni mojega statističnega modela.

In ne delam tokrat verifikacije, tista pride verjetno nekje drug teden. Na računalniku sem našel nekaj teh original reanaliz za katere sem mislil da sem jih že izgubil. In bistveno pri teh originalih, so vkalkulirane zime oz. letnice.
Tu je recimo ena izmed teh reanaliz za primerjavo s tisto v temi statističnega modela,
http://forum.zevs.si/index.php/topic,4789.0.html, da se lažje vidi da gre za isto zadevo oz. isto kombinacijo. V tem primeru SSW ki se je verificiral in je bil tudi eden izmed bolj ključnih faktorjev.

Letnice so: 1952, 1966, 1968, 1969, 1977, 2003, 2010. Na splošno sem še kar zadovoljen s mojim "modelom", en problem je pa bil glede časovne umestitve. Namreč ko je toliko let kombiniranih, se zadeve malo prestavijo in posplošijo, tako da je to pač ena izmed večnih pomankljivosti tega sistema ki je namenjen bolj trendom in splošnim postavitvam. Dejansko je bil mimo samo za cca. 2-3 tedne, a splošna postavitev NAO- je bila še kar dobro umeščena. Sploh glede na to da sem ta model skombiniral že Oktobra, medtem ko je CFSv2 takrat kazal čisto obratno sliko.

Če vzamem 4 leta od teh 6ih za marec:

In pa za vse tiste ki se sprašujete kje in kakšen je planetarni zahodnik: Še vedno je tu, in ravno tako močan kot kdajkoli prej.
4 leta iz mojega stat. modela:

In reanaliza feb-mar 2013.

Če se še na kratko dotaknem ledu. Tisti pravi in tako zelo opevani minimum je bil v jeseni. Še pred začetkom meteorološke zime so bile vrednosti nad tistimi iz 2007 in 2010 in kasneje v zimi v Jan. in Feb. v koraku s zadnjimi leti. In glede na to kakšne so tukaj razlike oz. bolj enakosti med posameznimi leti, ali če gremo še malo bolj nazaj, pa se človek res mora vprašat če to res tako dominira postavitve kot se promovira v medijih. Seveda je pač to najbolj enostavna razlaga za splošno javnost.
Lep primer je tudi 2007 kot minimum in vemo kako epska zima je bila. Vsaj zame osebno, ker ne maram snega.

Pač mislim da je sedaj moj point že očiten. Saj ne pravim da površina ledu oz. pomanjkanje le-tega nima efekta, ampak kolikor spremljam, so te zadeve še premalo trdne da bi se lahko potegnilo res neke 100% zaključke.
Vsi ti ekstremi so se dogajali že dolgo nazaj in niso nič novega, in spet bom apeliral na en moj post kjer sem na kratko opisal moj pogled na te periode:
"Kar se tiče preteklih zim:
2 največji in najvplivnejši oceanski oscilaciji na severni polobli, sta AMO v Atlantiku in PDO v Pacifiku. Imata topel in hladen cikel. Pokazal vam bom 3 različne kompozite zimskih postavitev. Je še več dejavnikov, a ta dva daleč najbolj izstopata, zato bom izpostavil samo ta dva.
PDO:

AMO:

Gledano od leta 1950 do danes:
1950-1975 - Topel AMO, Hladen PDO
1980-1998 - Hladen AMO, Topel PDO (se pravi kontra)
1999-2012 - Topel AMO, Hladen PDO (spet kontra in isto kot 50-75)
Postavitve. To so kompoziti za vse zime (dec-feb) od 50. do 75. leta. Kaj dobimo ven, je neka splošna oz. povpreča postavitev, ali prevladujoča postavitev. Skupno je to 25 let, zato je kar dober vzorec in zanimiva slika.
Zdaj tu zgleda polno neke negativne anomalije nižje proti tropskim predelom. Dejansko v teh letih še ni bilo satelitskih opazovanj (šele od 1980 naprej) in so tam pač malo zanimive anomalije. Od leta 1980 naprej teh vsesplošnih anomalij ni. Glavna stvar je pa tukaj splošna postavitev okoli pola.

1980-1998. Spet povdarek da gre za povprečno ali splošno sliko in ne pomeni da je sedaj v celem obdobju bila vedno takšna slika. Skupaj 18 let v kompozitu. Tukaj tudi ni več tako močnih vsesplošnih anomalij nižje, kot na prejšnji sliki.

In pa 1999-2012. 13 let v kompozitu.

Za vse ki mogoče ne vidite takoj primerjave, še animacija.

Če še vseeno ne pade takoj v oči, še ena animacija. Teoretično in praktično in po domače bi temu rekli "kontra".

In še ena primerjava.

In kar se tiče zim.
Največji obseg snega na severni polobli v obdobju Dec-Feb.
#1 1977/78
#2 2009/10
#3 2010/11
#4 2007/08
#5 2002/03

"Pač treba je biti pozoren na izraze kot recimo: "Že 50 let, že 100 let, v zadnjih 80 letih",... in podobno, ker v tem se tudi skriva bistvo, ki pokaže kako niso določeni ekstremi ali stanja nič novega.
Dejstvo je da kakršnokoli vreme bomo imeli, za vse se bo vedno okrivilo podnebne spremembe in še kaj zraven. Biznis je pač biznis.

Globalna anomalija temperature in trend.

In primerjava trenda s CO2 vrednostjo.

p.s.: Sem opazil da sem pozabil všteti še zimo 1968, tako da tukaj prilagam še posebej 1968 postavitev, da ne bom delal vse reanalize znova.

Zgoraj izražam zgolj moje osebno mnenje.
Lep pozdrav.