Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoGlobalno segrevanje
Strani: 1 ... 25 26 [27] 28
Natisni
Avtor Tema: Globalno segrevanje  (Prebrano 196897 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
računalnik
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1985-07-11
Sporočila: 2757

Lokacija: Bled

« Odgovori #390 dne: 18. Oktober 2012, 11:49:41 »Če to obstaja tole: http://wearechange.si/vodja-svedske-stranke-zelenih-priznava-da-so-strupeni-chemtrails-realnost-in-ne-divja-teorija-zarote/  je tudi to že nekoliko bolj pomembna stvar za razglabljanje.

Ne, to NE obstaja icon_rolleyes
Sicer ja pa tudi sama stran s to "novico" vredna enournega smeha
« Zadnje urejanje: 18. Oktober 2012, 11:52:14 od računalnik » Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1159


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #391 dne: 14. December 2012, 20:45:14 »

Pozdravljeni!
 Danes sem slučajno,ko sem gledal televizijo zasledil eno zanimivo oddajo o vremenu in sicer vpliv trkov kometov v sonce,ki nato povzročajo globalno segrevanje in večje izhlapevanje vode na zemlji.
Predstavljeno je bilo,da vedno,ko trči kakšen komet v sonce nastane sončev izbruh(to je nekaj kilometerski "gejzir" na površini sonca) ta pa posledično segreva ozračje na zemlji in povroči večje izhlapevanje vode.Zanimivo pri tem mi je,da niso samo vplivi naravnih ciklusov(vodni krog) na količine padavin,ki se pojavljajo trenutno po zemlji temveč je za razne količine dežja,ter snega vpliv tudi trkov kometov v sonce.(? icon_question)
Tema oddaje se je pa nanašala,ko sem zdaj pogledal na spored na zgodovinski dogodek: Vesoljni potop.Sem pogledal v spored predvsem zato saj je bila oddaja zanimiva in me je tudi zanimalo,če je mogoče zdaj ponovitev saj nisem gledal cele.
Original naslov: Pradavni dosjeji X: Potop (Ancient X Files: The Great Flood) Opis: Po stoletjih razprav bo arheološki dokaz, odkrit v Bolgariji, morda končno razkril mesto vesoljnega potopa in morda celo njegov vzrok.
Vir: National Geographic

P.s. V oddaji je bil predstavljeno,da je morda za vesoljni potop bilo kriv trk kometa premera 2 do 3 km v sonce.Nato bi naj nastal sončev izbruh kateri je močno segrel ozračje na zemlji in sicer tako,da bi naj izhlapeli oceani...Nato pa naj bi začelo močno deževat. Hm...Verjetno logično ob takšni količine izhlapljene vode v ozračje.Si predstavljate to v obliki snega icon_haha Grin

Lp! Thor buttrock
Prijavljen

zevs.si
računalnik
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1985-07-11
Sporočila: 2757

Lokacija: Bled

« Odgovori #392 dne: 15. December 2012, 10:18:58 »

To je neumnost. Velika neumnost.

National Geographic je pa itak že davno tega postal negledljiv. 50% predvajajo idiotizme, kot je ta ki ga opisuješ, ostalih 50% je pa senzacjonalistično napihovanje, ko za 5min zgodbe razvlečejo na 45min z dramatičnimi vložki in ponavljanjem icon_lol

Kje je tisti stari NG z dobrimi dokumentarci...
« Zadnje urejanje: 15. December 2012, 10:22:19 od računalnik » Prijavljen
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #393 dne: 26. Marec 2013, 19:54:45 »

Bom še tukaj delil moje mnenje, za javnost. Smiley

To sneženje marca (ki je dejansko samo ekstrem glede na časovno umestitev) naj bi bila posledica podnebnih sprememb/globalnega segrevanja (čeprav se ta izraz ne uporablja več, iz očitnih razlogov. )/rekordno nizkih vrednosti ledu. Sliši se enostavno, a obstaja nekaj osnovnih paradoksov. En kvazi-paradoks se skriva že v tistih prvih "polemikah" in teorijah da je globalno segrevanje krivo za slabše zime. Namreč kar preberite za nazaj kako se je marsikomu "tožilo" po tistih "legendarnih" zimah ki naj bi bile včasih. Seveda so bile, toda kako je to možno da so pa včasih bile takšne zime, ko je bil CO2 nizko, in ledu na arktiki je bilo dovolj, o kakšnem globalnem segrevanju ne sluha ne duha? Tongue Če je kdo gledal dnevnik včeraj, je mogoče slišal g. Gregorčiča ko je rekel da takšnega stanja v zadnji dekadi marca ni bilo že 50 let. No in kaj to pove? Da je bilo pred 50 in več leti isto ali še huje. Smiley To obravnava analogna ali zgodovinska meteorologija, ki je recimo tudi "moje področje" ki spada v pred-priprave za moj statistični model in na splošno za reanalize, tako da so mi poznane primerjave med danes in včasih.

Da pa ne bo samo tekst. G. Gregorčič je tudi posebej omenil zime 68/69, 69/70.
Če se fokusiram na postavitev Feb+Mar. Za 2013 še manjka 6 dni marca, iz očitnih razlogov.

Če se še kdo spomni mojega statističnega modela.In ne delam tokrat verifikacije, tista pride verjetno nekje drug teden. Na računalniku sem našel nekaj teh original reanaliz za katere sem mislil da sem jih že izgubil. In bistveno pri teh originalih, so vkalkulirane zime oz. letnice.

Tu je recimo ena izmed teh reanaliz za primerjavo s tisto v temi statističnega modela, http://forum.zevs.si/index.php/topic,4789.0.html, da se lažje vidi da gre za isto zadevo oz. isto kombinacijo. V tem primeru SSW ki se je verificiral in je bil tudi eden izmed bolj ključnih faktorjev.Letnice so: 1952, 1966, 1968, 1969, 1977, 2003, 2010. Na splošno sem še kar zadovoljen s mojim "modelom", en problem je pa bil glede časovne umestitve. Namreč ko je toliko let kombiniranih, se zadeve malo prestavijo in posplošijo, tako da je to pač ena izmed večnih pomankljivosti tega sistema ki je namenjen bolj trendom in splošnim postavitvam. Dejansko je bil mimo samo za cca. 2-3 tedne, a splošna postavitev NAO- je bila še kar dobro umeščena. Sploh glede na to da sem ta model skombiniral že Oktobra, medtem ko je CFSv2 takrat kazal čisto obratno sliko.  icon_lol

Če vzamem 4 leta od teh 6ih za marec:


In pa za vse tiste ki se sprašujete kje in kakšen je planetarni zahodnik: Še vedno je tu, in ravno tako močan kot kdajkoli prej.

4 leta iz mojega stat. modela:


In reanaliza feb-mar 2013.


Če se še na kratko dotaknem ledu. Tisti pravi in tako zelo opevani minimum je bil v jeseni. Še pred začetkom meteorološke zime so bile vrednosti nad tistimi iz 2007 in 2010 in kasneje v zimi v Jan. in Feb. v koraku s zadnjimi leti. In glede na to kakšne so tukaj razlike oz. bolj enakosti med posameznimi leti, ali če gremo še malo bolj nazaj, pa se človek res mora vprašat če to res tako dominira postavitve kot se promovira v medijih. Seveda je pač to najbolj enostavna razlaga za splošno javnost.  
Lep primer je tudi 2007 kot minimum in vemo kako epska zima je bila. Vsaj zame osebno, ker ne maram snega. Smiley


Pač mislim da je sedaj moj point že očiten. Saj ne pravim da površina ledu oz. pomanjkanje le-tega nima efekta, ampak kolikor spremljam, so te zadeve še premalo trdne da bi se lahko potegnilo res neke 100% zaključke.
Vsi ti ekstremi so se dogajali že dolgo nazaj in niso nič novega, in spet bom apeliral na en moj post kjer sem na kratko opisal moj pogled na te periode:

"Kar se tiče preteklih zim:
2 največji in najvplivnejši oceanski oscilaciji na severni polobli, sta AMO v Atlantiku in PDO v Pacifiku. Imata topel in hladen cikel. Pokazal vam bom 3 različne kompozite zimskih postavitev. Je še več dejavnikov, a ta dva daleč najbolj izstopata, zato bom izpostavil samo ta dva.

PDO:


AMO:


Gledano od leta 1950 do danes:
1950-1975 - Topel AMO, Hladen PDO
1980-1998 - Hladen AMO, Topel PDO (se pravi kontra)
1999-2012 - Topel AMO, Hladen PDO (spet kontra in isto kot 50-75)

Postavitve. To so kompoziti za vse zime (dec-feb) od 50. do 75. leta. Kaj dobimo ven, je neka splošna oz. povpreča postavitev, ali prevladujoča postavitev. Skupno je to 25 let, zato je kar dober vzorec in zanimiva slika.
Zdaj tu zgleda polno neke negativne anomalije nižje proti tropskim predelom. Dejansko v teh letih še ni bilo satelitskih opazovanj (šele od 1980 naprej) in so tam pač malo zanimive anomalije. Od leta 1980 naprej teh vsesplošnih anomalij ni. Glavna stvar je pa tukaj splošna postavitev okoli pola.


1980-1998. Spet povdarek da gre za povprečno ali splošno sliko in ne pomeni da je sedaj v celem obdobju bila vedno takšna slika. Skupaj 18 let v kompozitu. Tukaj tudi ni več tako močnih vsesplošnih anomalij nižje, kot na prejšnji sliki.


In pa 1999-2012. 13 let v kompozitu.


Za vse ki mogoče ne vidite takoj primerjave, še animacija.Če še vseeno ne pade takoj v oči, še ena animacija. Teoretično in praktično in po domače bi temu rekli "kontra".  In še ena primerjava.In kar se tiče zim.
Največji obseg snega na severni polobli v obdobju Dec-Feb.

#1   1977/78
#2   2009/10
#3   2010/11
#4   2007/08
#5   2002/03

"


Pač treba je biti pozoren na izraze kot recimo: "Že 50 let, že 100 let, v zadnjih 80 letih",... in podobno, ker v tem se tudi skriva bistvo, ki pokaže kako niso določeni ekstremi ali stanja nič novega.

Dejstvo je da kakršnokoli vreme bomo imeli, za vse se bo vedno okrivilo podnebne spremembe in še kaj zraven. Biznis je pač biznis.  shrug
Globalna anomalija temperature in trend.

In primerjava trenda s CO2 vrednostjo.


p.s.: Sem opazil da sem pozabil všteti še zimo 1968, tako da tukaj prilagam še posebej 1968 postavitev, da ne bom delal vse reanalize znova.Zgoraj izražam zgolj moje osebno mnenje.

Lep pozdrav.
« Zadnje urejanje: 26. Marec 2013, 20:10:31 od Capillatus » Prijavljen

PatriceM
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1968-10-11
Sporočila: 157

Lokacija: Ljubljana

« Odgovori #394 dne: 27. Marec 2013, 18:47:24 »

Capillatus: Namesto, da se ukvarjaš s sicer upravičeno kritiko 24kur.com, raje poglej predavanje dr. Jennifer Francis o njeni študiji z naslovom Evidence linking Arctic amplification to extreme weather in mid-latitudes.

Še bolje pa bo, če najprej preštudiraš omenjeno študijo in potem komentiraš Smiley Je pa res, da študija govori o spremembah jeseni in pozimi, omenja, da so spremembe vidne tudi poleti, pomladi pa omenja v tem kontekstu: Significant anomalies are absent in spring during recent years because heating that results from a reduced summer ice cover has dissipated and because high-latitude soils have not yet dried following snow melt.

Torej je šlo pri tem za senzacionalistično poročanje in rekla kazala sistem, ne pa za tisto, kar je dr. Jennifer Frances dejansko ugotovila v svoji študiji. In da, BTW, ta študija in to predavanje sta bili že v temi Stanje kriosfere, če se lahko malo pohvalim.

« Zadnje urejanje: 27. Marec 2013, 19:44:07 od PatriceM » Prijavljen
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #395 dne: 31. Marec 2013, 00:07:28 »

No to se nisem ravno ukvarjal s kritiko 24kur, ker sem imel že nekaj časa namen spisat zgornji post odkar sem videl v kakšno smer bo šla postavitev marca. Smiley In še enkrat povdarjam da ni nova in je bila pred nekaj desetletji mogoče bolj "standard". Tako da takrat je to bilo vreme in naravni pojav, itd... danes je pa "krivo" vse kaj drugega.

Sem prebral to študijo ki je kar zanimiva, vseeno pa ni nič novega kar še nisem videl in slišal. Ne pozabit da se tudi sam ukvarjam s trendi in reanalizami. Smiley Ubada se pa z razlikami od 1980 naprej. Kaj je pa bilo prej pa mogoče niti nočejo vedeti oz. pokazati. Smiley

No če pa jaz grem malo nazaj. V tej študiji, če pogledaš tam kjer sta dva grafa, je napisano za katero območje sta tista dva grafa. No, jaz bom pa zavzel kar celih 360 stopinj in ne samo en izsek.

Tole je graf zonalnega vetra na višini 250mb kjer je tudi vetrovni stržen (jet stream) in na območju 0°-360° dolžine, in med 30°-80° severne širine. Se pravi na območju kjer je glavna dinamika Rossbyjevih valov in gibanje vetrovnega stržena in/ali polarne fronte in/ali termalnega vetra.

To je obdobje JFM. Namerno sem izbral te sezone, da bodo pač iste kot v tisti študiji.


AMJ:


JAS:


OND:In graf meridionalnega vetra:

Bistvena je primerjava stanja zonalnega vetra med zadnjimi 15 leti in med 50' in 60' leti. Se pravi od kod smo prišli in kam gremo. In meridionalni graf je pomemben zaradi ene lastnosti, in to je vidna sprememba od 90' oz od konca 90' naprej. Takrat je tudi prišlo do zadnje spremembe v ciklih in to je nekaj o čemer sem že pisal v prvem postu na tej strani.Bistveno je tudi to, da gremo s splošno postavitvijo nazaj v sistem in cirkulacijo ki je bila aktualna v 40', 50' in 60' letih prejšnjega stoletja. In priča temu ni samo ta zima, ki je res ena izmed takšnih iz tistih let, ampak ta splošna postavitev ki se obrača v enako konfiguracijo kot v teh letih, ko je bilo dovolj ledu na polu in ko je bil CO2 dosti nižje kot danes. A kljub temu je vremensko stanje podobno.


Lepo se vidi blokade severnega pola povezane s toplim AMO ciklom in blok pacifika, povezan s hladnim PDO ciklom.

Lp
Prijavljen

Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #396 dne: 01. April 2013, 23:32:43 »

Zanimiva stran. Vsekakor si bom vzel čas da jo predelam, a samo ob preletu se vidi prava slika. Smiley

http://www.friendsofscience.org/assets/documents/FOS%20Essay/Climate_Change_Science.html
Prijavljen

Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1159


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #397 dne: 03. April 2013, 18:42:28 »

 Danes sem gledal eno oddajo na tv o globalniem segrevanju.Po raziskavah(verjetno od wmo) se je od leta 1900 do danes temperatura dvignila na svetu za 0,6°C.Verjetno nekateri že slišali,prebrali... zajec
« Zadnje urejanje: 03. April 2013, 19:37:48 od Thor » Prijavljen

zevs.si
Oblak69
Uredništvo Biltena ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6171


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #398 dne: 01. November 2014, 09:09:58 »

Prihajajo še bolj ostre zime

Možnosti za nevarnost, da bo zima v Evropi in severni Aziji ostra in dolga, so se podvojile, so ugotovili raziskovalci in vzrok za to pripisali segrevanju ozračja. S taljenjem ledu na Arktiki se namreč vzpostavlja nov vzorec vetrov, ki polarni zrak potiska vse bolj globoko v Evropo, snežilo pa bo vse bolj na jugu.

Ostre zime v zadnjem desetletju so že do zdaj teoretično povezovali s taljenjem letu na Arktiki. Če se je v določenem letu stalilo veliko ledu, je bila zima ostra. Nikoli pa še niso izdelali modela, s katerim bi to teorijo dokazali. Šele zdaj so z novim računalniškim modelom dognali, da so ostre zime dejansko povezane s klimatskimi spremembami, in ne le zgolj z naravno raznolikostjo vremena.

"Vzrok pogostih ostrih zim v Evraziji je globalno segrevanje," je za časnik Guardian dejal profesor Masato Mori iz tokijske univerze, ki je vodil raziskavo. Arktični led se namreč tali tako hitro, da se je nevarnost ostrih zim podvojila, hkrati pa se je izkazalo, da vpliv klimatskih sprememb ni nekaj, kar se bo zgodilo v prihodnosti, temveč se že dogaja. Taljenje ledu povezujejo tudi z zelo mokrim poletjem.
Mrzle zime do leta 2030


Raziskava, objavljena v reviji Nature Geoscience, predvideva, da bodo mrzle zime prisotne nekaj prihodnjih desetletij. Če se bo segrevanje ozračja nadaljevalo, model predvideva, da bo po letu 2030 Arktika brez ledu, kar bo ponovno spremenilo vzorec vetrov in s tem vremena v Evraziji.

Profesor opozarja, da nam namige na ostrejše zime dajejo tako opazovanja v resničnem svetu kot računalniški modeli. Tudi drugi raziskovalci pritrjujejo, da je predvidevanje o ostrih zimah najverjetneje pravilno.

"Mnogi menijo, da se je globalno segrevanje omejilo, ker se arktični led tali počasneje, a temu še zdaleč ni tako. Kljub omejenemu taljenju se je Arktika ogrela," je poudaril Colin Summerhayes s polarnega inštituta v Cambridgeu.Spremenjeni vetrovi


Taleči led pa vpliva na vreme v Evraziji. Ocean brez ledenega pokrova je teman in zaradi tega vsrka več toplote, kar otopli zrak nad gladino. Zaradi tega se oslabijo visoki vetrovi, imenovani polarni vorteks, stalni ciklon, ki zaustavlja polarni zrak, da se ne širi v nižje zemljepisne širine.

Zdaj pa se pojavljajo odprte cone, prek katerih polarni zrak švigne globoko na jug, kar povzroči izjemno ostra in dolga zimska obdobja v Evropi, pa tudi v Ameriki.

Tako se je izkazalo, da globalno segrevanje ne pomeni le počasnega naraščanja temperature, temveč popolnoma nove vzorce vremena.

Vir: Planet siol.net
Prijavljen

Amadej13
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 940


Lokacija: Stirpnik 700m

Email
« Odgovori #399 dne: 01. November 2014, 09:51:14 »

Slabo za planet in dobro za nas ljubitelje zime  Grin
Prijavljen

Lp, Amadej
Trocki
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-12-31
Sporočila: 3187


Lokacija: Štrukljeva vas (692 mnv)

« Odgovori #400 dne: 01. November 2014, 10:01:36 »

Ja, samo to še ne pomeni dobre zime za nas. Evropa je velika. Lahko zamede Avstrijce ali pa balkance, mi pa pobiramo drobtinice. Se mora še marsikaj poklopit da lahko govorimo o dobri zimi.
Je pa verjetno ob nastali situaciji za to nekaj več verjetnosti. Če je to kar pišejo seveda sploh res.  shrug
Prijavljen

Vreme bo! Smiley
Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1975-03-06
Sporočila: 2192


Lokacija: Otočec ob Krki: Lešnica 177 m.n.v. in Herinja vas 330 m.n.v.

Email
« Odgovori #401 dne: 01. November 2014, 16:56:10 »

Imeli smo eno tako situacijo v februarju 2012, prejšnjo zimo so imeli ponavljajoče polarne udare v Severni Ameriki. mislim da bo šlo v smeri ko bo takih polarnih udarov nekaj več, vmes pa bodo pogoste tudi zime z neverjetno visokimi temperaturami in brez snega.
Prijavljen

Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1975-03-06
Sporočila: 2192


Lokacija: Otočec ob Krki: Lešnica 177 m.n.v. in Herinja vas 330 m.n.v.

Email
« Odgovori #402 dne: 04. Januar 2015, 21:48:03 »

To je to. Gremo dalje proti 14°C.

Prijavljen

PatriceM
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1968-10-11
Sporočila: 157

Lokacija: Ljubljana

« Odgovori #403 dne: 16. Januar 2015, 21:41:53 »

Kot kažejo meritve, je bilo leto 2014 vsaj na površini Zemlje najtoplejše doslej. Kar je presenetljivo, ker leto 2014 nismo imeli El-Nina. Slednje bi lahko pojasnilo tudi, zakaj tega ni bilo zaznati na satelitskih meritvah temperature spodnje troposfere (upam, da bo kdo kmalu ponovil analizo Foster-Rahmstorf 2011 na zadnjih podatkih), ker je iz omenjenje študije razvidno, da El-Nino in aerosoli močneje vplivajo na satelitske meritve kot na meritve na površini Zemlje.
Prijavljen
računalnik
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1985-07-11
Sporočila: 2757

Lokacija: Bled

« Odgovori #404 dne: 19. Januar 2015, 23:09:02 »

Nasa climate scientists: We said 2014 was the warmest year on record... but we're only 38% sure we were right

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2915061/Nasa-climate-scientists-said-2014-warmest-year-record-38-sure-right.html#ixzz3PIEJpnMV
Prijavljen
Strani: 1 ... 25 26 [27] 28
Natisni
Pojdi na: