Pozdravljeni.
Nekaj časa je minilo od moje zadnje objave in glede na to da se zanimive zadeve dogajajo okoli teorij CO2 in globalnega segrevanja, sem se odločil da spišem kratek sestavek na to temo, s katero se dejansko nisem nič kaj ukvarjal. Ubistvu gre samo za moje mnenje(ki ga verjetno že večina pozna) in nekaj grafik.
Moje mnenje ostaja nespremenjeno od mojega zadnjega posta v tej temi. Korelacija CO2 in globalnih temperatur, kot opisana v teoriji AGW, je neobstoječa. Rečeno je bilo da CO2 povzroča neprestan dvig temperatur. Dejstvo je da je že vsaj 15 let trend izravnan (To je bilo tudi omenjeno v spletnem poročilu UK Met Office-a, ki so ga objavili precej na tiho in so omenili tudi da je ta pavza v trendu pokazala kako nepopolni so bili modeli IPCC ki so kazali močne pozitivne trende skozi vse desetletje). Tako da o globalnem segrevanju kot takem ne moremo govoriti. Globalno segrevanje pomeni neprestan dvig temperatur in/ali pozitiven trend globalne temperaturne anomalije. In glede na to da je trend že več kot desetletje izravnan, se lahko v najboljšem primeru reče temu "globalno segretje". Toda dejstvo da je trend izravnan kljub neprestanem dvigu CO2, je bila dovolj da je ta teorija padla. V medijih se izraz globalno segrevanje uporablja vse manj oz. ga je nasledil izraz klimatske spremembe. Poizkusili so tudi s izrazi kot so "Climate disruption" in "climate variability". Slednjega so uporabljali AGW gospodje, ko so poizkušali razložiti močne zimske sisteme v ZDA. Namreč po njihovo je vsaka toplota ali vročina globalno segrevanje, vsak mraz in sneg le naravna variacija, tornadi in orkani pa klimatske spremembe.
Kot sem zgoraj že opisal, je tukaj graf, CO2 in temperatura. V medijih so sprva krožili razni grafi sunkovitega dviga temperatur in pripadajoče anomalije. Podatki so bili pridobljeni z meteorološkimi postajami. V postopku revizije meteoroloških postaj v Severni Ameriki, je bilo neprimerno veliko postaj označenih kot neprimernih. Razlogi so bili različni. Od napačne same postavitve postaj, do neprimernih višin senzorjev, itd. Zato je najbolj objektivno merjenje seveda s satelitsko tehnologijo. Rezultat je ta graf na katerem vidi se kako se je trend segrevanja ustavil že konec devetdesetih let. To je sicer obdobje 30 let, kar je veliko premalo za kakšno pravo oceno kaj ta anomalija dejansko pomeni v celotni zgodbi.

Če vzamemo v obzir malo več let, je slika precej drugačna.

Gremo še malo bolj nazaj.

Če gremo še precej dlje nazaj, je stvar tudi zelo drugačna.

Kar se tiče vseh teorij globalnega segrevanja in kako na to vpliva človek, lahko rečem le da je to vse skupaj ena žalostna zgodba. Ne bom rekel teorija zarote, ker bi bilo narobe, ampak globalno segrevanje že kar nekaj časa ni vprašanje meteorologije, ampak bolj politike. To je postal en velik biznis, če se lahko tako izrazim. V tej "igri" se vrtijo nepredstavljive vsote denarja. Veliko ljudi govori "če je pa vreme sedaj drugačno kot ko sem bil majhen...". Spremembe vremena/klime kot takšne, se dogajajo neprestano. Dnevne, mesečne, letne, dekadelne (desetletne), stoletne, milenijske (tisočletne) in več tisoč letne, kot recimo velike ledene dobe. Veliko bolj ekstremne spremembe in vremensi pogoji so bili v dajni preteklosti, ki pa se je seveda nihče ne spomni.
Glavne vplive tako na temperature kot vreme imajo največji dejavniki kot so oceani in Sonce. Variacije v samo teh dveh dejavnikih so pokazale kako CO2 še zdaleč, zdaleč ni dejavnik ki bi vplival na karkoli globalnega, razen mogoče na lepšo rast rastlin.

Ne pozabimo da večja kot je temperatura, večja bo količina CO2. Tako da je korelacija dejansko nasprotna od tega kar se je uporabljalo v prvih teorijah o globalnem segrevanju.
In pa trditev da CO2 vpliva na povečano število ekstremov kot so tornadi in orkani. Seveda podatki pokažejo čisto drugačno zgodbo. Pokaže se povezava z oceani, predvsem s faktorji kot so PDO, AMO in ENSO in pa tudi s sočnimi cikli.

In kar se tiče Arktike. Tudi tam ni takšne povezave s CO2 kot bi radi nekateri gospodje.

Iz teh dveh grafov se vidi kombinacina Sonca in oceanov. Vidi se tudi toplo obdobje v 30 letih. Mislim da se ljudje na splošno premalo zavedajo kakšen vpliv ima Sonce dejansko na globalno stanje. Se spomnim ko sem bral o prigodi na IPCC, ko je ena stran trdila da je vpliv Sonca zanemarljiv. Seveda jih je druga skupina ovrgla že s trditvijo, naj pogledajo na termometer 2 uri po sončnem zahodu.

To je seveda banalen primer, a Sonce je s svojimi cikli zelo pomemben dejavnik ko govorimo tako o globalnem stanju, kot tudi o ostalih faktorjih kot so oceani.
In pa primerjava temperature na Grenladniji, v povezavi s AMO oscilacijo, ki je tig poleg Grenlandije.

Če sem šel že toliko let nazaj, grem pa sedaj samo 7 let nazaj. Meritve NCEP za zadnjih nekaj let. V tem obdobju sta bile 2 močni La Nini in 2 dokaj močna El Nina. Mislim da ni težko ugotoviti kdaj je bil kateri dogodek. Ta negativen trend je viden tudi na prvi grafiki stalitskih merjenj, ker je ta sistem dejansko povezan.

Toda ne bom govoril da se začenja globalno ohlajanje, ker so trendi +/- nekaj normalnega. In ravno tako kot gredo stvari gor, gredo tudi dol, in cikel se ponovi, itd...
Moj namen ni govoriti da globalno segrevanje ne obstaja. No, ne obstaja že sicer nekaj časa kot tako, a dejstvo je da se je povprečna temperatura dvignila ko so se začeli obračati naravni cikli. tako da moj namen je pokazati da ljudje nismo še niti zdaleč krivi za ta dogajanja, kot se nam pripisuje. Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, takšnega ali drugačnega, osnovanega na takšni ali drugačni osnovi. Stvari so v tem primeru precej bolj jasne kot nam dajo vedeti iz medijev. Ljudje pač dobijo te informacije večinoma iz medijev. In hočem vzpodbuditi ljudi naj si sami poiščejo podatke, namesto da berejo časopisne članke na to temo.
Seveda je pa to vse dober posel, uvesti 20 različnih taks. In seveda če kdo vodi kakšno podjetje ali s.p. mogoče ve, da obstaja meja izpustov CO2, ki je nikakor nikoli nikdar ne smemo preseči. Razen če kupite CO2 kupone, potem pa lahko izpustite kolikor vam srce poželi.

Denar se pa seveda steka v žepe vodilnih posameznikov. In denar je sveta vladar?

Seveda sem proti kakršnem koli onesneževanju in delovanju proti naravi, ne me narobe razumeti. Toda kar se dogaja v tem CO2 primeru, je pa že skroaj absurd.

Da ne omenjamo kako trpi celotna ekonomija, zaradi problema ki je deloma neobstoječ.
Brez kakršnekoli zamere prosim, če moje mnenje slučajno ne sovpada z vašim. Tako ali tako nisem niti površine dobro opraskal, če se lahko tako izrazim. Konec konec je pa to še vedno le samo mnenje.

Pa lep pozdrav.