Zagon pospeševalnika delcev v Švici

<< < (3/3)

Dejan:
Ena današnja novica na to temo:

Pospeševalnik delcev v Cernu bo morda znova v pogonu novembra

Zürich - Največji pospeševalnik delcev, ki je v okvari praktično že vse od prvih dni delovanja septembra lani, bo najverjetneje začel znova delovati novembra, je danes napovedal tiskovni predstavnik Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern). Dodal je sicer, da se bodo o tem odločili na zasedanju Cerna konec tega tedna.
"Ne bomo objavili natančnega datuma, se pa osredotočamo na sredino novembra," je povedal predstavnik Cerna James Gilles, ki vodi oddelek za komunikacije. Pojasnil je še, da se bodo proti koncu tedna sestali vodilni znanstveniki Cerna in se odločili, kdaj bi lahko znova zagnali Veliki hadronski pospeševalnik in do kakšne moči.

Največji pospeševalnik delcev na svetu, ki v premeru meri kar 27 kilometrov, je v okvari praktično že vse od njegovega zagona 10. septembra. Že po 36 urah delovanja se je namreč pokvaril električni transformator, kar so sicer hitro popravili, nato pa je prišlo še do poškodb na izolaciji in drugih delih okrog 29 velikih elektromagnetov, ki sestavljajo pospeševalnik.

Magneti so sicer ključni za delovanje pospeševalnika. V pospeševalniku namreč pospešujejo atomske delce skoraj do svetlobne hitrosti in jih nato zaletijo med seboj. S tem pa znanstveniki želijo poustvariti razmere, podobne trenutku po velikem poku, s katerim naj bi nastalo vesolje. Veliki pospeševalnik v Cernu naj bi znanstvenikom tako omogočil boljši vpogled v nastanek materije, poleg tega pa naj bi s pomočjo pospeševalnika odpravili nekatere sive lise v znanosti na tem področju.

Vir: Dnevnik.si

asocialec:
Super!

Upajmo, da bodo teorije potrjene; znanstveniki vseeno upajo, da bodo odkrili še kaj nenapovedanega, ker bi to le še pripomoglo k dodatnim raziskavam.

Je pa tudi novica dokaj nepopolna: Magneti so sicer ključni za delovanje pospeševalnika. V pospeševalniku namreč pospešujejo atomske delce skoraj do svetlobne hitrosti in jih nato zaletijo med seboj.
Lahko bi vsaj omenili, da z magneti delcem spremenijo smer, pospešuje pa jih električno polje - dodatne pol vrstice za malo izobrazbe množic.

dominikb:
Tudi v Delovi prilogi za znanost , trdijo da naj bi zopet pognali pospeševalnik meseca novembra.

alešrozman94:
Pri meni se je točno danes zrušil svet :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

stog:
Ne verjamem, da so tako drago zadevo zgadili le zaradi firbca kako je vesolje nastalo.  :icon_lol:
Jaz se bolj sprašujem kaj je mogoče delati in ustvarjati s tem... :shrug:

Prepričan sem, da obstaja za tem še kak prikrit razlog nastanka a težko je reči kaj bi to bilo.
Upam, da se s tem ne da "risati" projekcij na nebo...  :suspicious:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[*] Predhodna stran