Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoČlovek in neurja
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Človek in neurja  (Prebrano 3203 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Vreme
Uprava ZEVS
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1962-05-10
Sporočila: 1126


Lokacija: Zgornja Velka, 326 m.n.v.

WWW
« dne: 16. Avgust 2008, 19:42:21 »

Vremenska dogajanja teh dni da človeku misliti. Ko vidiš takšna pustošenja kot jih je bila deležna naša deželica v včerajšnjem neurju se kar samo po sebi postavlja vprašanje kaj storiti? Tehnika je napredoval in to tako, da je možna neurja dan danes tudi napovedati, celo območje znamo napovedati, da ne govorimo o krajih. Po drugi strani se postavlja spet vprašanje kaj pa sploh lahko preventivno v teh trenutkih naredimo?

Parkiranje svojih jeklenk konjičkov v garaže, podstrešnice ali pokrivanje le teh je ena izmed preventiv ki se tičejo naših premičnin. Kako pa zavarovati v danem trenutku naše nepremičnine, sadovnjake in poljščine? Tukaj verjetno kar obstanemo. Ok sadovnjake zadnje čase kar zaščitijo z tako imenovano zaščitno mrežo, poljščin pa na tak način ni moč zaščititi, da sploh ne govorimo o nepremičninah. Streh se ne da zaščititi, torej v danem trenutku lahko samo čakamo kaj se bo zgodilo!!

Je pa pred leti (ne vem mogoče še danes) bilo aktualno sipanje srebrovega jodit na nevihtne oblake. Če se ne motim sta za to bili usposobljeni dve letali v letalskem centru Maribor, ki pa je vedno imel probleme s plačilom država, očitno to več ne deluje, ali pač, pojma nima sprašujem pa se še vedno, kaj v takih primerih lahko naredimo sami?Huh?
Prijavljen

Smučar
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-05
Sporočila: 4673


Lokacija: Notranje Gorice pri LJ (300 m.n.v.)

Email
« Odgovori #1 dne: 16. Avgust 2008, 20:10:30 »

Jaz bi rekel, da je potrebno pač z zaščitnimi mrežami zaščititi še polja. To si pa verjetno lahko privoščijo samo veliki kmetovalci. Ampak, če s tem ohraniš letino, se po mojem splača, kljub ogromni investiciji. Mali kmetje bodo pa pač nastradali.
Druga možnost pa je gojenje sadja in zelenjave v ogromnih rastlinjakih, kjer jih dovajamo točno določeno količino hranil in vode namesto zemlje. Tako so sadike lepo na varnem pred vremenskimi vplivi in jih še špricati ni treba. Tehnologija je že, ampak še zelo draga.

Kar se pa tiče nepremičnin - veliko teh, ki jim je letos odneslo strehe, so jih po mojm imeli narejene nestrokovno, površno in pomanjkljivo. Torej potrebno je narediti ali zgornjo betonsko ploščo ali pa železobetonski venec pri mansardah in v ta beton ornk sidrati celotno ostrešje. Potem se čimbolj izogibati strešnim oknom (oz. vgraditi močne zunanje rolete), na streho dati težko betonsko kritino in pa zelo dobro izdelati končne obrobe, da pod kritino ne zaide veter. Na ta način je streha odporna na marsikaj..
Kukr sm pa videl po posnetkih - večinoma salonitne ali plehnate strehe brez zaključnih obrob, mogoče še poddimenzionirani špirovci, potem stršna okna z majhnim naklonom brez zunanjih rolet itd..

Kar se tiče pa premičnin je pa po mojm najboljša stvar dobro zavarovanje proti toči. Pa mogoče še deka v prtljažniku.  icon_haha
« Zadnje urejanje: 16. Avgust 2008, 20:12:22 od Smučar » Prijavljen
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10598


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #2 dne: 16. Avgust 2008, 20:55:00 »

Jaz sem vedno znova presenečen kako ljudje še vedno hiše prekrivajo z salonitnimi ploščami saj je jasno da je to sicer poceni, a zelo slaba kritina ki ne zdrži veliko zunanjih vplivov.
Prav tako pa se delajo veliki nadstreški ki so sicer praktično ob dežju, a ko pride veter, je lahko hiša ob celotno streho. Sploh če ni ostali del grajen tako kot je treba.
Podnebje bo postreglo z vse več extremi in šibki členi bodo v gradnjah bodo razkriti.
Verjetno bo marsikdo obupal in odnehal z razno kmetijsko dejavnostjo, če bo šla v to smer... in v to smer bo šlo  shrug
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1986-09-18
Sporočila: 1610

Lokacija: Zadrečka dolina (Zg. Savinjska dolina), 370 m.n.v.
jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #3 dne: 16. Avgust 2008, 21:08:14 »

V kmetijstvu bo težko vlagati v kakršnakoli "sodobna zaščitna sredstva" saj so trenutne razmere v kmetijstvu vse prej kot cvetoče (kot še v marsikaterih drugih panogah)...marsikateri kmet že tako komaj preživi, ne pa da bi še vlagal v zaščito proti takšnim katastrofam (kar pa bi bilo res nujno potrebno) shrug žalostno a resnično...Kar se tiče nepremičnin je delna rešitev vsekakor boljša gradnja...predvsem na področju pridelave hrane pa zaenkrat neke res dobre rešitve enostavno ne vidim icon_rolleyes No zaščitne mreže vsekakor...cenejša zavarovanja, večja pomoč države; ampak vemo kako je s tem
Prijavljen

jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1986-09-18
Sporočila: 1610

Lokacija: Zadrečka dolina (Zg. Savinjska dolina), 370 m.n.v.
jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #4 dne: 20. Avgust 2008, 07:44:45 »

Tole se malo navezuje na to temo... http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=12&c_id=180875
Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: