Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Pregled vremenskih postaj po Sloveniji-Krtina.com
Strani: [1] 2 3 4
Natisni
Avtor Tema: Pregled vremenskih postaj po Sloveniji-Krtina.com  (Prebrano 37125 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
ŠTROMAR
Moderator
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1958-10-24
Sporočila: 9995

« dne: 25. Junij 2008, 10:57:47 »

Ko zadnje dni občasno gledam Pregled vremenskih postaj po Sloveniji-Krtina.com-http://www.krtina.com/vreme/vreme.asp opažam nerealne vrednosti temperatur na posameznih postajah. Tako trenutno izstopata  http://ajdovscina.zevs.si   s temperaturo 34,9 °C in LEA-http://forum.hamradio.si Nova Gorica s temperaturo 33 °C.
V smislu kredibilnosti podatkov, ki jih imamo na pregledu je za premisliti, ali naj bodo take in podobne postaje uvrščene na pregledu.
Moje mnenje je, da pač ne. Kdor se ni pripravljen potruditi in zagotoviti ter spoštovati vsaj minimalnih standardov za realno merjenje vrednosti pač nima kaj iskati na tem pregledu. Kajti s takimi netočnimi meritvami izgubljajo na kredibilnosti tudi ostale postaje, ki imajo to zagotovljeno. Smatram, da naj bi postaja, ki je vključena na pregled izpolnjevala neke predpisane normative(bolje da imamo nekaj manj postaj z realnimi podatki, kot pa cel kup z dvomljivimi podatki). Me zanima kaj menite drugi.

Bom kar tule začel seznam za temperaturo:
-VP AJDOVŠČINA - http://ajdovscina.zevs.si   izredno odstopanje
-LEA Nova Gorica    izredno odstopanje
-LEA Novo Mesto
-LEA Dobravica
-LEA Kalce
-LEA Ljubljana Šiška
-LEA Rjavče
-VP MLAKA - http://vp-mlaka.klin.org/
-ČRNI VRH OBSERVATORIJ - http://www.observatorij.org
-LEA Črnomelj
-VP Jesenice - http://www.slovreme.eu

« Zadnje urejanje: 25. Junij 2008, 18:15:37 od ŠTROMAR » Prijavljen

WS2300, WS2350 in WS2355 od Lacrosse technology so zakon !
Cumulonimbus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1990-01-06
Sporočila: 2314

Email
« Odgovori #1 dne: 25. Junij 2008, 11:05:39 »

X
Prijavljen

Član ZEVS Smiley
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270

WWW Email
« Odgovori #2 dne: 25. Junij 2008, 11:13:42 »

Se strinjam. Postaje ki kažejo nerealne podatke naj se ali popravijio( termometer zaščiti pred direktno svetlobo, ali podobno), ali se pa odstranijo iz pregleda
 icon_question
Prijavljen

jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1986-09-18
Sporočila: 1610

jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #3 dne: 25. Junij 2008, 11:15:18 »

se povsem strinjam! ko smo že lih pr tem, kdaj pa bo moja postaja dobila "pikico" na mapviewu? icon_smile
Prijavljen

polo
Gost
« Odgovori #4 dne: 25. Junij 2008, 11:31:12 »

Kdaj pa bo moja postaja dobila "pikico" na mapviewu? icon_smile

Piši piskecu pa bo.

P.s na začetku stavka se ponavadi začne z veliko začetnico  icon_wink

Štromar,se strinjam.
Naredite spisek postaj katerih menite, da ne kažejo realno vrednost pa jih bomo za začetek malo opozorili.
Prijavljen
blazek
Uprava ZEVS
Stratokumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1987-10-14
Sporočila: 3724

Email
« Odgovori #5 dne: 25. Junij 2008, 11:31:30 »

Je še kar nekaj postaj, ki dajejo tudi zelo nerealne podatke o količini padavin.
Prijavljen

TgT
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-06-04
Sporočila: 1664

LFC :)

« Odgovori #6 dne: 25. Junij 2008, 12:38:22 »

Za uvrstitev na pregled bi vsaka postaja morala imeti OCENO POSTAJE ( samo ocenitev postaje ) in to jasno vidno na svoji spletni strani ali pa na pregledu, npr zvezdice
Prijavljen

Mr.Bear
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1963-02-10
Sporočila: 442

La Crosse WS2300 APRS WX S57D-6

« Odgovori #7 dne: 25. Junij 2008, 15:13:45 »

Za uvrstitev na pregled bi vsaka postaja morala imeti OCENO POSTAJE ( samo ocenitev postaje ) in to jasno vidno na svoji spletni strani ali pa na pregledu, npr zvezdice

Problem je v tem, da samoocenitev postaje dovoljujete samo članom ZEVS. Jaz kot freelancer (oziroma nečlan) nimam pravice oddati podatkov samoocene vremenske postaje.
Prijavljen

piskec
Uprava ZEVS
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1966-05-03
Sporočila: 2189

www.krtina.com

piskec@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #8 dne: 25. Junij 2008, 15:15:46 »

Hja, fantje, ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled.

Če bi hoteli, da imamo gor postaje, ki so res dobre s podatki, potem bi jih ostalo gor zeeelo malo.

Pravo mejo je zelo težko narisati, še težje pa vzdrževati. Zato imamo gor vse postaje, ki imajo željo po tem. Jaz verjamem, da se vsak trudi po svojih najboljših močeh, da bi zagotavljal kolikor toliko "pravilne" podatke, vendar smo ljubitelji, ki nimamo vseh možnosti postavitve, sredstev ipd.

Največ postaj, ki kažejo "nepravilno" je sigurno med radioamaterji, kar pa je tudi ustrezno označeno. Vse njihove postaje so namreč predvsem na stolpih, kjer ni nobenega zaklona, ni hišice, ni... Zato tudi tako podatki. Poleg tega se WS2300 zelo nestabilno obnaša pri interferenci radioamaterskega oddajanja, kjer je znano, da "bursti" podatkov naredijo dež.

Že dolgo nazaj smo uvedli samoocenitev vremenskih postaj, ki naj bi to težavo vsaj delno omilila, vendar zaradi objektivnih razlogov zadeva stoji. Morda pa je čas, da se to dvoje nekako poveže, kajne?

Namen je bil takšen, da se vsaka postaja samooceni in dobi nek procent "pravilnosti" oz. zaupanja v njene podatke. Seveda pa mora biti to nato na Pregledu prikazano.

Vsaj tam, kjer je več postaj na kupu, se da hitro najti tistega, ki odstopa.

Jaka - kmalu!
Prijavljen

Astra
Uprava ZEVS
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1976-05-06
Sporočila: 2950

Vreme bo!

Email
« Odgovori #9 dne: 25. Junij 2008, 17:57:43 »

Sam predlagam, da bi se opozorilo določene lastnike VP, da uredijo tiste parametre, ki odstopajo.

Najlažje bi bilo urediti temperaturo, vlago z enostavnim zaklonom, ki bi ga morale imeti vse postaje. Ni potrebno, da gradijo ne vem kakšne vremenske hiške, za začetek bi bil dovolj čisto običen bel lesen/plastičen zaklon v obliki kocke ali kroga. Videl sem, da so mnogi prakticirali s tistimi lončki, ki so bili na sredini izvrtani in so lepo zakrili temperaturni senzor. Tisti, ki bi se malce potrudil, bi to lahko uredi razmeroma hitro.

Razmeroma problematična je tema okoli padavin. Za padavine bi se jemalo le podatke iz postaj, ki imajo realne podatke. Nekaterim se ne da/ne znajo/ne vejo kako okoli umeritev senzorja padavin. Tudi za ta parameter bi jih bilo pametno opozoriti vnaprej, vendar se bojim, da bo ta podatek za nekatere postaje "nedosegljiv". Sam sem umerjal v preteklosti padavine s pomočjo "plastične menzure" vsak konec dneva oz. padavin. Enim se to preprosto ne da in verjamejo enostavno kar elektronskemu merilcu. Lahko potrdim, da so možna odstopanja. Je pa zanimivo, da takšna plastična menzurca stane skromne 3EUR. Presenečen sem bil, ker je bilo odstopanja glede na Hellmana presenetljivo malo - do sedaj največ 1,5mm pri količini preko 30mm padavin ob nalivu. V normalnem dežju je bilo največkrat čisto identično!

Pritisk. Tudi ta ni popolnoma umerjen na nekaterih postajah, a to bi se dalo izjemno hitro in enostavno urediti.

Če bi postaja pošiljala pravilne podatke o temperaturi, bi jo jaz pustil na pregledu. Pač bi jemali za relevantne le podatke o temperaturi/vlagi/pritisku.

icon_smile
Prijavljen

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si
Sado
Član VD ZEVS
Cirostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1981-09-18
Sporočila: 171

sandi.mislej@guest.arnes.si
WWW Email
« Odgovori #10 dne: 25. Junij 2008, 21:45:07 »

Kot lastnika VP Ajdovscina me zanima, glede na kaj naj bi odstopala meritev iz moje postaje?
Podatki iz ARSO postaje Dolenje Ajdovscina v tako vrocih dneh, kot jih imamo v zadnjih par dneh niso ravno primerljivi.
Postaja Dolenje Ajdovscina je na juzni strani doline neposredno ob reki Vipavi, moja postaja pa na severni (soncni) strani.
Okrog hise imam postavljenih se par termometrov, razlika med mertivami je mogoce +- 1°C.
Drugace pa, postaja http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IPRIMORS3 v Novi Gorici, ki, kolikor je meni znano, meri temperaturo v vremenski hiski po vseh standardih, je danes izmerila max. temperaturo 35°C.
« Zadnje urejanje: 25. Junij 2008, 21:52:36 od Sado » Prijavljen

ŠTROMAR
Moderator
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1958-10-24
Sporočila: 9995

« Odgovori #11 dne: 25. Junij 2008, 21:52:04 »

Kot lastnika VP Ajdovscina me zanima, glede na kaj naj bi odstopala meritev iz moje postaje?
Podatki iz ARSO postaje Dolenje Ajdovscina v tako vrocih dneh, kot jih imamo v zadnjih par dneh niso ravno primerljivi.
Postaja Dolenje Ajdovscina je na juzni strani doline neposredno ob reki Vipavi, moja postaja pa na severni (soncni) strani.
Okrog hise imam postavljenih se par termometrov, razlika med mertivami je mogoce +- 1°C.

Če imaš senzor ustrezno zaščiten pred neposrednim vplivom sončnih žarkov (recimo vremenska hiša) ne more biti bistvenega odstopanja od izmerjenih vrednosti na ARSO postaji.
Prijavljen

WS2300, WS2350 in WS2355 od Lacrosse technology so zakon !
polo
Gost
« Odgovori #12 dne: 25. Junij 2008, 21:57:46 »

@sado
Ob 14.47 imaš izmerjeno kar 38,1°C
Vsaj tako je na tvojem grafu  shrug
Prijavljen
TgT
Altostratus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #13 dne: 25. Junij 2008, 21:58:15 »

Torej
Dolenje Ajdovščina 34
Infonet Ajdovščina 35
Zevs    Ajdovščina 38,1

icon_question
Prijavljen

TgT
Altostratus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #14 dne: 25. Junij 2008, 22:01:36 »

Priporočam Stevenson Screen, če ni možna postavitev hiške.
Ta model se lahko poljubno spremeni tako, da je vrh ali pa pod posodo les za dodatno UV zaščito 
Prijavljen

Strani: [1] 2 3 4
Natisni
Pojdi na: