Meteorološki terminološki slovar, Ljubljana 1990
-----------------------------------------------------stréla ... razelektritev z močnim el. tokom, ki je vidna kot blisk in ji sledi grom
(direktna, kroglasta, povezovalna, povratna, vodena, vodilna, začetna)
grmenje ... bobnenje ob nevihti kot posledica hitrega razpenjanja zraka ob streli
razelektritev ... pojav, da se z el. tokom izravnajo razlike el. potenciala
ionizacija zraka ... proces, pri katerem postanejo nevtralne atmosferske molekule ali delci aerosola el. nabiti zaradi trkov z delci velike energije, močnih el. polj, žarkov gama
Günter D. Roth (1992): Vreme za vakogar, Kaj moramo vedeti o vremenu, Državna založba Slovenije
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Ob blisku sproženo energijo cenijo na
100 kWh.
Napetostne razlike dosežejo
nekaj mio. voltov.
Izravnava sledi v najkrajšem času (v povprečju
1/50 sekunde).
Pri tem nastanejo tokovne jakosti do
200.000 A.
Meteorologija za letalce
--------------------------Primer povprečne nevihte:
=> Imamo nevihto, ki da na področju 25km
2 20mm padavin.
=> V oblaku se je kondenziralo nad 1/2 mio ton vode.
=> Pri kondenzaciji se sprošča latentna toplota 2,5MJ/kg ...
=> ... sprostilo se je torej 350 mio kWh, kar je po vrednosti enako energiji
15-h klasičnih atomskih bomb
Še nekaj mojega 
-------------------------------Prosim ne mešajte energije, ki se v daljšem obdobju sprosti pri nevihti z energijo, ki se v peddesetinki sekunde sprosti pri streli.
Ste me pa z temi strelami in nevihtami kar fajn navili. Za "štromarja", ki ga povrh vsega zanima še vreme, se pa res spodobi da te pojave nekoliko podrobneje spozna. No, tokrat sem šel preverjat bolj na hitro, saj me pisanje diplome preveč zaposluje. Kasneje pa upam, da najdem kaj več časa za to.
Lep pozdrav.
P.s.: Zgornjim podatkom ne preveč verjeti, saj so slabo preverjeni.