Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremensko društvo ZEVSZEVSZEVS-SODELOVANJE Z RAZNIMI MEDIJI
Strani: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 23
Natisni
Avtor Tema: ZEVS-SODELOVANJE Z RAZNIMI MEDIJI  (Prebrano 421697 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
joze
Gost
« Odgovori #75 dne: 06. Oktober 2008, 08:52:11 »

Čestitam! icon_wink
Prijavljen
Duzek
Administrator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1983-09-22
Sporočila: 1996


Lokacija: Bohinj (Bohinjska Bistrica) 521m

WWW Email
« Odgovori #76 dne: 06. Oktober 2008, 10:38:38 »

Pismo zaspal sm. A kdo najde posnetek na rtvslo jest ga namreč ne icon_question
Prijavljen

In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.


http://bohinjska-bistrica.zevs.si
Ciklon
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1987-06-24
Sporočila: 3105


Lokacija: Voglje, 375m n.v., cca 2 km zračne razdalje od letališča J. Pučnika (na J strani avtoceste)
humanrs@msn.com
Email
« Odgovori #77 dne: 06. Oktober 2008, 11:01:31 »

Pismo zaspal sm. A kdo najde posnetek na rtvslo jest ga namreč ne icon_question

Jaz tudi ne. icon_evil  shrug
Prijavljen

Raj je v naravi buttrock
TWISTER
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-08-19
Sporočila: 1470


Lokacija: Ljubljana-Koseze
VREME JE ZAKON


Email
« Odgovori #78 dne: 06. Oktober 2008, 12:48:31 »

RTV Slo pa je itak v odprtem kopu, torej so oddaje dosegljive, anede?

ej fantje ne skrbite, boš naš predsednik vse uredil icon_haha
Prijavljen

Postaja Ljubljana Koseze:

http://pljusak.com/koseze/wx.htm

[img]http://www.rtvslo.si/cache/vre
Astra
Uprava ZEVS
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1976-05-06
Sporočila: 2950


Lokacija: VP Komenda / Vrhnika
Vreme bo!


Email
« Odgovori #79 dne: 06. Oktober 2008, 20:59:46 »

Eto, tudi sam sem šel v službo tisti čas in se priporočam za posnetek. Čestitke Blaž.  icon_wink
Prijavljen

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si
piskec
Uprava ZEVS
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1966-05-03
Sporočila: 2189


Lokacija: Krtina
www.krtina.com

piskec@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #80 dne: 07. Oktober 2008, 07:36:50 »

Jebela cesta... Nikjer ne najdem.
 icon_cry

Se bo treba malo bolj zakopati...

Blaž, čestitke!  buttrock

Prijavljen

Astra
Uprava ZEVS
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1976-05-06
Sporočila: 2950


Lokacija: VP Komenda / Vrhnika
Vreme bo!


Email
« Odgovori #81 dne: 20. December 2008, 12:06:58 »

Danes me je obiskala TV Notranjska. No, spraševali so me o vsem mogočem glede vremenske postaje, pa na žalost jim nisem mogel obljubiti snega za predbožični večer.

Nekako takole je šlo ... na ZEVS sem jih ravno tako spomnil!  icon_wink

Koliko časa že imamo vremensko postajo na Vrhniki?
Vremenska postaja je bila postavljena v mesecu juniju 2006, elektronsko vremensko postajo WS2300 pa sem prejel v dar in tako sem pričel opravljati meritve meteoroloških pojavov na Vrhniki. Sprva na zelo amaterski ravni, pozneje pa sem izdelal vremensko hišico in instaliral še dopolnjeno opremo za merjenje vetrov ter specialni Hellmanov dežemer. Ravno tako sem opremil postajo z opremo, ki v primeru sneženja sneg stopi, da se količina padavin lahko sproti zabeleži. Podatki so od vsega začetka dosegljivi širši javnosti na spletnem naslovu www.unitemal.com oz. pod iskalnim pojmom Vremenska postaja Vrhnika na spletnih iskalnikih. Hkrati naj povem, da imamo v bližini postavljeni še dve amaterski vremenski postaji, in sicer je ena locirana na Spodnji Zaplani in druga na Stari Vrhniki.
 
Kako postaja obratuje?
Vremenska postaja je tipa LaCrosse, standardna WS2300. Te postaje so pred kratkim prenehali izdelovati, sedaj izdelujejo podobne različice omenjene postaje. Ta postaja je bila v preteklih letih najpogosteje instalirana po domovih vremenskih navdušencev širom po svetu, beleži pa podatke, kot so zunanja temperatura, vlaga zraka, smer in hitrost vetra, padavine. Omenjene podatke meri zunanja konzola, ki je nameščena v vremenski hišici, veternica za veter pa je nameščena na drogu. Meritve padavin se ravno tako izvajajo na prostem, da je dežemer popolnoma na prostem območju in padavine nemoteno padajo v merilnik. Centralna konzola vremenske postaje se nahaja v hiši, ta ima tipalo za zračni pritisk in meritve notranje temperature ter vlage. Sama postaja je povezana s strežnikom, ki preko programa Heavyweather zbira vremenske podatke vsaki dve minuti, trenutne parametre pa beleži postaja vsakih 8 sekund. Omenjeni podatki se potem izvozijo v program WSWin, ki izdeluje dnevno, tedensko, mesečno in letno statistiko za vse vremenske parametre. Ta program izračuna tudi točko rosišča, teoretičen izračun višine baze oblakov in tudi obnašanje vremena v naslednjih nekaj urah, kar je resnici na ljubo bolj ugibanje glede razvoja lokalnih vremenskih dogodkov. Strežnik je povezan na svetovni splet in tako se podatki vsakih nekaj minut posredujejo na splet širši javnosti.
 
Kam vse posredujete podatke o vremenu? Kdo vse jih potrebuje?
Podatki se posredujejo na svetovni splet, na osnovno spletno stran vremenske postaje Vrhnika, seveda pa tudi na druge svetovne strežnike, ki se ukvarjajo z amatersko spremljavo vremenskih podatkov (Wunderground.com, Awekas.at, Findu.com, Krtina.com, Zevs.si). V času spremljanja vremena sem se pridružil vremenskemu društvu ZEVS, ki združuje ljubitelje opazovanja vremena v Sloveniji. Naj opozorim, da je to združenje v nekaj letih izjemno povečalo število članov, saj je po Sloveniji postavljenih že preko 60 amaterskih vremenskih postaj, ki so dosegljive tudi na svetovnem spletu, mnoge izmed njih pa so bile postavljene v lastni režiji ljubiteljev vremena, vendar njihovi podatki na žalost niso dosegljivi na svetovnem spletu. V času ekstremnih vremenskih pojavov sem kontaktiral z Agencijo RS za okolje in tako izmenjal podatke z njimi. Ravno tako sem stopil že večkrat v kontakt z različnimi lokalnimi mediji oz. ljudmi, ki so potrebovali podatke o vremenu na Vrhniki. Zelo pomembna je arhivska vrednost podatkov, saj se podatki beležijo tako rekoč brez večjih izpadov postaje že 2 leti in pol. Včasih je beleženje podatkov potekalo na osnovi vremenskih dnevnikov oz. ob pomoči poklicnih spremljevalcev vremena in te uradne podatke tudi danes vodi Agencija RS za okolje.
 
Kakšno podnebje je značilno za naše lokalno področje?
Vrhnika s širšo okolico meji na območja Polhograjskega, Rovtarskega hribovja ter Pokojiško in Rakitniško planoto. Vrhnika ima tipično celinsko podnebje. To pomeni, da so zime sorazmerno hladne, poletja pa sorazmerno vroča. V zadnjem času je opazen pojav hitrega prehoda iz zime v poldetje in obratno. Vse več je tako imenovanih vremenskih ekstremov. Enemu smo bili priča 2. julija 2007, ko je na Vrhniki v slabih treh urah padlo neverjetnih 174mm padavin, potok Bela pa je poplavljal nekatere predele Vrhnike. Sicer Vrhnika leži na JZ območju Barja, zato je pogosta jutranja oz. dopoldanska megla, ki je pogostejša v pozno jesenskem, zimskem in zgodnje pomladanskem obdobju. Predvsem vztrajna je v času zadrževanja visokega zračnega pritiska, ko pri tleh ni opaznejših vetrov in se pojavi tako imenovana inverzija, ko se v nižinah nahaja hladnejši zrak, na višjih območjih pa toplejši zrak. Tako lahko hladen zrak z meglo dalj časa vztraja nad Barjem, medtem pa se sosednje planote oz. vršaci že kopljejo v sončnih žarkih. En lep primer je razlika v vremenu med Logatcem, Zaplano in Vrhniko. Na splošno sta Logatec in Zaplana v zimskih mesecih precej bolj prevetrena, tudi sončna obdobja so tam daljša. Zaradi planote je tam ozračje tudi nekoliko hladnejše. Vrhnika je sicer najpogosteje prevetrena ob pomoči okrepljenih JZ vetrov, ki se spuščajo iz planote Logatca oz. Zaplane in Ljubljanskega vrha. Takrat se na Vrhniki ozračje najpogosteje ogreva. Ob SV vetru se ponavadi ozračje nad Vrhniko ohlaja.
 
Kako so se pokazale zadnje padavine? Kakšni so bili zadnji podatki?
Letošnji december je bil na območju Vrhnike padavinsko izjemno izdaten. Do sedaj smo prejeli preko 260 litrov padavin na kvadratni meter, lansko leto v enakem obdobju pa smo prejeli manj kot 50 litrov padavin na kvadratni meter. Na splošno je dolgoletno povprečje za mesec december dobrih 120 litrov padavin. Tako ni presenetljivo, da so lokalni vodotoki skupaj z Ljubljanico presegli mejne vrednosti in poplavljali nižje ležeče predele Barja. Povprečna mesečna temperatura na Vrhniki je bila v zadnjih 30 letih v mesecu decembru okoli 0°C, vendar v zadnjih letih temperatura odstopa in je opazen trend višanja temperatur. Vse kaže, da so opazni pojavi globalnega segrevanja. Zime so vse milejše!
 
Kakšne so napovedi v prihodnje? Za prihodnje leto, leta…?
Kot kaže smo zaenkrat končali s padavinskimi dnevi. Najverjetneje se bo nad našimi kraji okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki bo zagotavljalo dokaj stabilno vreme, na vzhodu bo nekaj več oblačnosti, tam ni izključena kakšna kaplja dežja oz. naletavanje snežink. Na Vrhniki pa bo v prihodnjih nekaj dneh večinoma suho in postopoma nekoliko hladnejše vreme. Seveda se dopoldanski megli ne bomo izognili. Morda nas tam okoli Božiča lahko preseneti tudi kakšen kratkotrajen sneg. Za prihodnja leta pa se pričakuje, da bodo v nadalje vse opaznejši pojavi ekstremnih vremenskih pojavov, na katere se bomo morali pripraviti vsi prebivalci Vrhnike. Na koncu pa ne pozabimo, da lahko za okolje največ storimo mi sami, s prijaznejšim odnosom do narave.

LP.
Prijavljen

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si
Lluka
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 5009


Lokacija: Planina pri Rakeku 465nmv
Kaj bi brez letnih časov.


WWW
« Odgovori #82 dne: 20. December 2008, 12:24:52 »

 icon_wink clap clap icon_wink
Prijavljen
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #83 dne: 20. December 2008, 13:13:36 »

 clap
Precej izčrpni odgovori  wavey
... na ZEVS sem jih ravno tako spomnil!  icon_wink
buttrock buttrock
Prijavljen

piskec
Uprava ZEVS
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1966-05-03
Sporočila: 2189


Lokacija: Krtina
www.krtina.com

piskec@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #84 dne: 05. Januar 2009, 15:08:55 »

Če bi bil kdo zainteresiran oz. ima kakšno idejo!

----------------------
Katarina Požun Brinovec <katarina.brinovec@guest.arnes.si>

V mesecu januarju (21.1.) bomo na OŠ Senovo imeli naravoslovni dan na temo podnebnih spremeb. zanima me,če vaši člani gredo tudi na šole s kakšnim predavanjem, zanimivo bi bila predstavitev potujoče vremenske potaje ali kaj podobnega.
Se že v naprej zahvaljujem za odgovor. Vesela bom tudi vsakršnih namigov za izpeljavo delavnic.
Lep pozdrav in veliko zanimivih vremenskih pojavov v letu 2009.

              koordinatorica naravoslovnega dne Katarina POžun Brinovec
Prijavljen

maestro
Uprava ZEVS
Stratokumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-17
Sporočila: 3240


Lokacija: Bled - Bohinj (Bohinjska Bistrica) 507m.n.v.
klemen.crnko@yahoo.com
WWW
« Odgovori #85 dne: 06. Januar 2009, 17:29:13 »

Ja, o takilih zadevah bi morali kakšno dorečt, ker zna bit še kaj takih povabil kam...Seveda bi rabil za takole udeležbo nekaj opreme, da se jim pokaže mal... Ker nekaj sam govort brez opreme je dolgočasno, sploh za otroke.  shrug
Prijavljen

medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2848


Lokacija: Kamnik - Duplica

« Odgovori #86 dne: 06. Januar 2009, 18:12:42 »

Ne, da bi druge v zoc tlačil...Skywarn in tornadi, bi mularijo vsekakor zainteresirali praise praise praise

lp; Mare, pa ne zameri...

Medovreme
Prijavljen

Kaj je na obzorju?
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 11056


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #87 dne: 07. Januar 2009, 00:05:14 »

Ne, da bi druge v zoc tlačil...Skywarn in tornadi, bi mularijo vsekakor zainteresirali praise praise praise

lp; Mare, pa ne zameri...

Medovreme

Ne samo to, razvijal bi se nov rod pravih "čejserjev" icon_wink
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
piskec
Uprava ZEVS
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1966-05-03
Sporočila: 2189


Lokacija: Krtina
www.krtina.com

piskec@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #88 dne: 07. Januar 2009, 09:47:56 »

Zgleda, da ne bo nič, kajne?
 icon_question

Prijavljen

maestro
Uprava ZEVS
Stratokumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-17
Sporočila: 3240


Lokacija: Bled - Bohinj (Bohinjska Bistrica) 507m.n.v.
klemen.crnko@yahoo.com
WWW
« Odgovori #89 dne: 07. Januar 2009, 17:23:57 »

Ja, žalostno tole....
Prijavljen

Strani: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 23
Natisni
Pojdi na: