RAZLAGA VREMENSKIH KART!!!

(1/3) > >>

TWISTER:
Tukaj vam bom sedaj poskusil na najpreprostejši način razložiti nekaj vremenskih kart ki jih najpogosteje uporabljamo, zato da si boste lahko sami pomagali pri napovedih in analizah vremena in da se boste lahko izognili raznim 10 in 15 dnevnim napovedim, ki so večinoma popolnoma nepravilne in nerealne, zakaj pa boste sami spoznali ko boste dnevno spremljali te karte.

začnimo za najpogostejšo karto in sicer temp. na 500hPa ploskvi in zračnem tlaku na 2mna karti lahko vidimo izobare ki povezujejo kraje z enakim tlakom, tam kjer so izobare sklenjene imenujemo to ciklon (nizek tlak označen z rdečo barvo) ali anticiklon (visok tlak označen z rumeno), če pa izobare niso sklenjene in so l le v obliki polkroga to imenujemo dolina(nizek tlak označen z roza) ali greben (visok tlak označen z vijolično), zrak se pri ciklonu giblje v nasprotni smeri urinega kazalca, pri anticiklonu pa v smeri urinega kazalca, po tem lahko sklepamo da je za nas (tiste, ki obožujemo zimo) bolje da smo na V robu AC saj le ta srka zrak s severa in ga dovaja do nas.

Premikanje zračnih gmot je hitreše oziroma močnejše čimbolj so izobare skupaj, torej za močno burjo je za nas najbolje, da se istočasno nad srednjo evropo krepi AC in poglablja ciklon v S sredozemlju! 

Naslednja karta je temp. na ploskvi 850hPa (približno 1500m), ki je lahko zelo koristna pri določanju snežne meje. Običajno sneži nekaj 100m pod ničto izotermo (črta ki povezuje kraje z 0 stopinj na 1500m), vendar moramo biti tukaj zelo pazljivi, saj je to zgolj računska vrednost in ne upošteva inverzije, ki je pozimi zelo pogost pojav. Za inverzijo pa vemo da je značilno da se temp. z višino zvišuje in prav lahko se zgodi da je temp. ki jo mi vidimi na karti max temp. na tem območju. Po mojih dosedanjih izkušnjah po nižinah velikokrat sneži tudi takrat ko je na 1500m računska vrednost 0,-1 ali pa celo +1 stopinja!!! Potrebno je paziti tudi pri nizkem zračnem pritisku, saj je ploskev 850hPa izračunana pri normalnem zračnem tlaku 1020 milibarov, če imamo ciklon je recimo ploskev 850hPa lahko dosti nižje kot 1500m.Tukaj vam priporočam tudi ogled te karte, ki je v gostejši mreži in je zato dosti bolj natančna in bomo lažje napovedali mejo sneženja!Že smo prišli do temp. na 2m, vendar se tukaj ne bi preveč ustavljal, saj vsi veste kaj prikazuje, samo da veste da si tukaj tudi pogledate ko določate mejo sneženja, kaka je temp. pri tleh, vendar zopet naj povem da je to računska vrednost in da je ob padavinah ta temp. lahko nižja oziroma jutranja ob oblačnem vremenu višja... zato je morda bolje da pogledate max in min vrednosti.za pogled padavin mi je zelo všeč ta karta, saj daje padavine na 3 ure pri čemer lahko z večjo natančnostjo napovemo kdaj bo padavin največ in kdaj bojo ponehale, plus tega ima tudi narisane ničte izoterme oziroma napisano nad. višino kjer je 0 stopinj, tako lahko hkrati s padavinami opazujete tudi gibanje ničte izoterme.Če ima kdo raje slikce, pa naj si pogleda na wetter on line profi karten take karte, sam kot sem že velikokrat povedal to so le računske vrednosti, brez faktorja izkušenj in človeškega razmišljanja. Je pa to vse dejansko potegnjeno iz gfs kart :icon_arrow:No, tukaj sem našel še eno preprosto karto, na kateri se tudi lepo vse vidi in sicer tlak v nižinah, fronte in oblika padavin na 2m.CAPE IN LIFTED INDEX

je zelo zanimiva karta, ki nam pove koliko je možnosti za proženje ploh in neviht in kakšna je možnost za močna neurja (predvsem poleti).

CAPE je kratica za "convective available potential energy", ki jo merimo z J/kg. Naj poudarim da gre tukaj z potencialno energijo ki se LAHKO sprosti, ni pa nujno da se BO sprostila. 1000J/kg omogoča nastanek običajne nevihte z močnimi sunki vetra, nalivi in bliskanjem... 2000J/kg omogoča nastanek močne nevihte z orkanskimi sunki vetra, točo in ogromno lokalno količino padavin v kratkem času... ekstremnih 5000J/kg omogoča nastanek tornada in drugih ekstremov.

Lifted index je mera za stabilnost atmosfere in nam lahko veliko pove o proženju ploh in neviht, generalno pa naj bi veljalo približno tako.

>0 -------- nevihte skoraj povsem izključene
0 do -3 ----- možne razmere za nastanek ali za preživetje neviht
-3 do -5----- nevihte so zelo verjetne
-5 od -7------možnost za nastanek močnih neviht in neurij
<-7 ----------možnost za ekstremne dogodke (tornadi)sedaj bom malo pogledal katere karte bi vas utegnile še zanimati, če pa koga še kaj zanima se mi lahko komot oglasi na PM (private mesage-da ne bo pomote).

Uživajte ob svojih lastnih napovedih.

No, pa še cape+li index v gostejši mreži, da bomo lažje določevali meje za močnejše nevihte.PS. Tukaj so pa še glavni linki za te karte pa malo pobrskajte če vaš še zanima.

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/

http://profi.wetteronline.de/

na tem linku http://wxmaps.org/pix/temp4.png pa so zbrani podatki iz amriškega modela gfs zagona 00z ali zvečer 12z, kjer nam kaže povprečno temp. za prvih in drugih sedem dni in pa skupno količino padavin ki jih lahko pričakujemo v prvih in drugih sedmih dneh. Spodnja karta pa kaže koliko te podatki odstopajo od povprečja za ta čas.

Tole pa je esembelska napoved gfs modela, to je napoved istega modela z različnimi inputi, torej naj poenostavim... vreme vemo da je v bistvu eno samo računanje in da obstaja razlaga metuljevega efekta no in to je nekaj podobnega... recimo da računalnik zateva podatek o temp. v LJ ob 00z, in v en primer bojo vnesli 0 stopinj, v drug esembel pa bojo vnesli 0,000001 stopinja in kot se lepo vidi na grafu so izračuni za prve dni zelo podobni a kasneje ko se stvar večkrat potencira pride do zelo velikih odstopanj, pa čeprav je bila razlika v inputu samo za 0,000001.
Rdeča črta pomeni povprečne temp. na tem mestu v tem obdobju. Zelena črta nam prikazuje glavni zagon oziroma operativni zagon modela GFS ob določeni uri (to so tiste karte ki jih gledamo na wetterzentrale.de), modra črta pomeni kontrolni lauf determinističnega zagona GFS, siva črta pomeni povprečje GFS esemblov, ostale črte so pač esembli ki nam jih GFS ponuja (te pa si lahko ogledate na: http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php).
Naj še povem razliko med operativnim in determinističnim zagonom. Operativni vsebuje veliko več vzstopnih podatkov, deterministični pa nam recimo bolje prikaže veliko možnih scenarijev nekega dogodka. Dejansko pa so deterministični zagoni nekako podpora operativnemu zagonu.No, pa sedaj poglejmo še evropski model ecmwf z napovedjo vetra na ploskvi 850hPa in pritiskom v nižinahtukaj ne vem kaj bi razlagal, razen tega da temnejše zelena barva pomeni močnejši veter na 1500m in s tem tudi večjo verjetnost, da prepiha nižine, smer vetra pa lahko približno določite tudi sami, saj smo zgoraj navedli da se zračne gmote v povišanem tlaku gibljejo v smeri urinega kazalca v ciklou pa obratno. 

Ker sem opazil da nekateri niso čisto razumeli esemblov in razlik med operativnimi in determinističnimi modeli, sem na kratlko napisal novo razlago.

vir: wettrzentrale.de in wetteronline.de

polo:
Zanima me, kaj pomenijo še dodatne črtice(pravokotne) na samo črto, ponekod so še 1,2,3, ali pa 4?
Ponekod je tudi nek znakec na začetku črte v obliki trikotnika.
Za različne barve teh simbolov pa vem kaj pomenijo.(višino)

Ciklon:
Črtice opisujejo jakost vetra v vozlih.

Kratka črtica pomeni 5 vozlov, dolga (daljša) pa 10 vozlov.
Trikotnik pomeni 50 vozlov.

Približno vrednost hitrosti vetra v km/h pa lahko na preprost način pretvoriš, če pomnožiš število vozlov z 2.

Drugače pa velja: 1 vozel = 1,852 km/h

polo:
Hvala za razlago @Ciklon   :icon_wink:

Oblak69:
Lahko prosim za razlago, kaj pomeni barvna lestvica na desni strani slike? So to ploskve (višine) izražene v hPa?Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran