Svetloba
Gost
|
|
« dne: 25. Marec 2008, 21:33:24 » |
|
Pozdravljeni! Sicer nisem vremenski fanatik, še najbolj se zanesem na tisto, kar je povedala stara mama: "Če je zjutraj nad Mokrico za klobuk megle, bo popoldne dež" - velja za kamniški konec, bi pa potreboval kak koristen nasvet od vas, ki se na te zadeve zagotovo spoznate. Stvar je sledeča, razmišljam o tem, da bi postavil manjšo vetrnico oz. vetrni generator (air x), vendar bi rad pred tem opravil meritve vetra, žal, pa ne vem čisto točno kako, oz. bolje rečeno, s čim naj se zadeve lotim. Domnevam, da bi bila še najenostavnejša rešitev nakup vremenske postaje z merilcem vetra, ki bi jo lahko enkrat kasneje uporabil tudi za potrebe lokalnega spletnega portala, vendar ne vem katera vremenska postaja bi bila za to najustreznejša, saj bi morala v prvi vrsti izpolnjevati (predvsem) naslednje pogoje: - prenosna oz. vsaj ne preveč komplicirana za prenašanje (predvsem vetromer bi precej prestavljal po terenu) - samostojno delovanje na baterije (lokacija je oddaljena in brez elektrike - kako dolgo neka postaja deluje zgolj z baterijami) - arhiviranje/logiranje podatkov (koliko časa in koliko podatkov lahko zabeleži in shrani neka vremenska postaja, ki ni priklopljena neposredno na računalnik?) - predvidevam, da bi bilo delo še najenostavnejše z brezžičnim merilcem vetra, kajne? Skratka, na lokaciji, ki je odmaknjena in nima elektrike bi rad vsaj par mesecev zbiral podatke o vetru. Kaj svetujete in priporočate? Lep pozdrav!
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Svetloba
Gost
|
|
« Odgovori #2 dne: 26. Marec 2008, 01:03:53 » |
|
Tole je kar obetavno, ampak je "malček" preveč profi različica tega kar iščem, sploh cenovno, dasiravno se vseeno zahvaljujem za predlog. Žep je plitev, kakšen bi pa bil . Če že moram "zavaliti" kakih 200 €, bi raje vzel kako vremensko postajo, če to omogoča, mogoče ws 2300 , kajti v nasprotnem primeru je že skorajda bolje, da kar veternico prestavljam, saj ne bo preveč velika (Air X). Ja, ročni merilnik ni slaba zadeva, samo me malo čas baše, pa bom težko cel mesec na enem mestu stal in roko v zrak držal.
|
|
« Zadnje urejanje: 26. Marec 2008, 01:06:04 od Svetloba »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus
Odsoten
RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803
|
|
« Odgovori #3 dne: 26. Marec 2008, 09:29:35 » |
|
Tole je kar obetavno, ampak je "malček" preveč profi različica tega kar iščem, sploh cenovno, dasiravno se vseeno zahvaljujem za predlog. Žep je plitev, kakšen bi pa bil . Če že moram "zavaliti" kakih 200 €, bi raje vzel kako vremensko postajo, če to omogoča, mogoče ws 2300 , kajti v nasprotnem primeru je že skorajda bolje, da kar veternico prestavljam, saj ne bo preveč velika (Air X). Ja, ročni merilnik ni slaba zadeva, samo me malo čas baše, pa bom težko cel mesec na enem mestu stal in roko v zrak držal. Seveda bi bila boljša rešitev kaka WS 3600 na primer, ampak ima eno pomankljivost zate: rabi napajanje. (če sem te prav razumel, bi bila zadeva postavljena nekje izven območja električne energije?).Sicer bi se najbrž vse skupaj dalo s kakim akumulatorjem rešit, ampak štrom je pa le štrom.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
Odsoten
RD: 1965-06-30
Sporočila: 5988
Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
|
|
« Odgovori #4 dne: 26. Marec 2008, 12:09:20 » |
|
Ja, ročni merilnik ni slaba zadeva, samo me malo čas baše, pa bom težko cel mesec na enem mestu stal in roko v zrak držal. Če nebi bil tako skrivnosten v svojem profilu in bi nam zaupal vsaj kraj bivanja, oziroma kraj, kjer rabiš podatke vetra, bi te morda napotili na naslov, kjer imajo že vse te podatke
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Svetloba
Gost
|
|
« Odgovori #5 dne: 26. Marec 2008, 12:52:50 » |
|
Profila pa sploh še urejal nisem, se opravičujem, drugače pa nisem nič skrivnosten, saj sem (posredno) omenil, da sem iz kamniškega konca. Podatke bi potreboval za Tuhinjsko dolino, območje okrog Kozjaka (Golice - cca 600 m nadmorske višine), čeprav predvidevam, da gre za splošne podatke, kakršne je moč najti, če malo bolj pobrskaš, tudi na strani ARSO. Sam iščem najboljšo mikro lokacijo za postavitev veternice. Sicer je območje, glede na to, da gre pravzaprav za prelaz na koncu doline, razmeroma v redu prevetreno, le da je sama hiša, tako kot so jih znali postaviti včasih, lepo v zatišni legi. Za hišo idealno, za veternico pa ne ravno, zato moram nekako pogruntati kje bi bila optimalna pozicija, na kako visokem stolpu ipd, da bi se mi vse skupaj še izplačal glede na vložek/izplen... A kompliciram? Gledam specifikacije ws 3600, pa piše, da dela na baterije, "- deluje na baterije oz. elektriko z ustreznim adapterjem- AC/DC, vendar ne piše koliko časa pa tudi podatek o logiranju podatkov je precej splošen: " spomin za MIN/MAX zračni tlak (relativni ali absolutni), notranja/zunanja temperatura, notranja/zunanja vlažnost, mraz vetra, temperatura rosišča, maksimalni podatki o padavinah od 1 do 24 ur ter kumulativne padavine, pretekli teden, mesec in podatki o hitrostih vetra. Za kakšno časovno obdobje zadostuje?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
_Roba_
Cirokumulus
Odsoten
RD: 0000-00-00
Sporočila: 271
|
|
« Odgovori #6 dne: 26. Marec 2008, 12:58:59 » |
|
Soncna celica+ 12V akumulator in ni panike oz. ze tista mala celica z Conrada 3,6V je dovol..Meni polni dva zunanja senzorja brez problema
|
|
« Zadnje urejanje: 26. Marec 2008, 13:31:45 od _Roba_ »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Svetloba
Gost
|
|
« Odgovori #7 dne: 26. Marec 2008, 20:12:39 » |
|
Ok, napajanje torej ne predstavlja večjega problema. Še kak predlog mogoče?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Vreme
Uprava ZEVS
Altostratus
Odsoten
RD: 1962-05-10
Sporočila: 1132
|
|
« Odgovori #8 dne: 27. Marec 2008, 11:07:40 » |
|
Ok, napajanje torej ne predstavlja večjega problema. Še kak predlog mogoče?
Ja seveda! Vse podatke več ali majn imaš torej ti samo preostane, da greš v akcijo in nabavo postaje, pa podatke na net, aja pa še članstvo v ZEVS pa si naš!
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Svetloba
Gost
|
|
« Odgovori #9 dne: 27. Marec 2008, 14:51:26 » |
|
Ideja je več kot mamljiva, ampak dejstvo je, da vremenska postaja predstavlja polovico cene vetrnice in če bi se končalo samo pri postaji... Ampak... nakup postaje, če se hočeš vsaj malo resneje ukvarjati z vsem skupaj, potegne za sabo cel kup stvari, vremensko hišico, pa še kak ekstra senzor, pa dodatno opremo, pa novejši model vremenske postaje, pa... Saj veste kako to gre in kam to pelje. Ko ima hudič mlade jih ima običajno veliko. Potlej se pa še vprašaš čemu neki bi takšno "igračko" potreboval, saj povečini daje sicer zanimive, ampak povečini povsem neuporabne podatke, mar ne? No ja, morda bi le do desetinke natanko vedel koliko me zebe, s kakšno hitrostjo me je prepihal veter, koliko mm dežja bo padlo name, če bom šel ven brez dežnika... No ja, veselje je pa vseeno, čeprav ne vem prav točno zakaj.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŽUPMART
Nimbostratus
Odsoten
RD: 1993-12-20
Sporočila: 2161
Sneg in nevihte so zakon
|
|
« Odgovori #10 dne: 27. Marec 2008, 15:20:38 » |
|
Če si resničen ljubitelj vremena, ti ni škoda 200€ za postajo, če imaš seveda žep dovolj globok. So ti vsi podatki zelo zelo uporabni. Sori za Off
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
Odsoten
RD: 1986-09-18
Sporočila: 1610
|
|
« Odgovori #11 dne: 27. Marec 2008, 15:22:12 » |
|
jah če se ti zdijo ti podatki neuporabni potem res ne vem zakaj se sploh ubadaš s postajami vsak ki ga pa vreme zanima je zagotovo povsem drugačnega mnenja...
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
max
|
|
« Odgovori #12 dne: 27. Marec 2008, 15:57:54 » |
|
Meni se pa tole vse skupaj zdi malo čudno, kar sem prebral do sedaj , malo mi smrdi na zajebancijo. Oprosti, mogoče se motim. Napisal si da hočeš meriti veter, na različnih lokacijah, da bi si postavil manjši veterni generator tam kjer bo pač najbolje kazalo. Pa mi povej, a je lokacija vsaj približna ali ga boš kar poknil tja, kjer bo najbolj pihalo. Za kakšen namen boš uporabljal to vetrnico je zelo važno, ker je variant in velikosti še in še. Verjemi mi, sem iz elektro stroke. Strošek, ki bi si ga naredil z nakupom ene takšne vremenske postajce, pa ne mislim najcenejše-lahko je tudi Pihetova Daviska, je pljunek v morje v primerjavi z veternim generatorjem, katerega ti omenjaš pa vprašanje je, kdo bi ti izdal dovoljenje za postavitev takšne zadeve. Razen če boš delal v samoizgradnji za akumulatorje filat. Če hočeš pa 220V ,ti pa dvomestna številka x tisoč €, z vso inštalacijo in zadevami, ki spadajo zraven ne uide
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
max
|
|
« Odgovori #13 dne: 27. Marec 2008, 16:08:26 » |
|
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Svetloba
Gost
|
|
« Odgovori #14 dne: 27. Marec 2008, 16:44:35 » |
|
Se opravičujem, če sem si upal na glas dvomiti o smiselnosti nakupa (drage) vremenske postaje in koristnosti podatkov, če se lahko tako izrazim, o "lanskem snegu", saj sem očitno s tem nekaterim nehote "dvignil pritisk" in se naučil, da dvigovanje pritiska na amaterskem meteorološkem ne napoveduje lepega vremena. Ok, šalo na stran: ne, ni zajebancija, daleč od tega. Veternica bo, gre za, kot sem omenil že enkrat prej, majhen vetrni generator AIR X nazivne moči 400w, http://www.windenergy.com/documents/spec_sheets/0083_Air-x_spec.pdf, služila za podporo fotovoltaičnemu sistemu. Spričo tega bi rad izvedel meritve hitrosti vetra na različnih (mikro) lokacijah v okviru danih možnosti (parcela oz. v dogovoru s sosedi tudi na bližnji parceli, če bi bi se lega izkazala za mnogo ugodnejšo), višinah ipd., da bi pač našel optimalno mesto za postavitev vetrnice, pa sem mislil, da bi mi kdo izmed vas, ki se s tem vsakodnevno ukvarjate, znal svetovati kako enostavno in ne predrago rešitev. Odstopanja so namreč lahko že na majhnih razdaljah (višinah) lahko precejšna, pri tem pa moram upoštevati še ekonomsko smotrnost določene lege, saj neka vetrovno ugodna lega sicer zagotavlja večji izplen energije, ampak za sabo potegne še cel kup stroškov (kabel, ki mora biti zaradi napetosti in v izogib izgubam dovolj velikega preseka in temu primerno drag, izkopi, ustrezno visok stolp, ipd... Saj morda kompliciram, ampak še preden vse skupaj postavim bi želel upoštevati kar največ dejavnikov, da se ne bom kasneje tolkel po glavi. Sicer vem, da investicija v vetrni generator ni najbolj smiselna, saj bo vetrnica le redko (če sploh) delovala s svojo nazivno močjo, ampak kot podpora sončnčnim celicam, pa utegne povsem zadovoljivo izpolniti svoj namen, še posebej, ker jo lahko v tem trenutku, spričo ugodnega tečaja dolarja, dobim za razmeroma sprejemljivo ceno.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|