ZEVS Forum

Znanost in reportaže => Zanimivi članki => Temo je začel: Thor na 26. Junij 2020, 18:03:16Naslov: Toča "Black Monday"
Sporočilo napisal: Thor na 26. Junij 2020, 18:03:16
Toča "Black Monday"

 Je bila najbolj smrtonosna točonosna nevihta katera je bila kadarkoli zabeležena v zgodovini človeštva.
Toča črnega ponedeljka se nanaša na velikonočni ponedeljek in sicer za 13. april leta 1360. Ubila je 1000 vojakov in še dosti več konjev. Ta strašna nevihta s točo je povzročila več žrtev kot do tedaj katera koli prejšnja vojna.
Opis dogodka:
Tega dne, ko je padala ubijalska toča so bile čete od Edwarda III-ga nameščene zunaj mesta v šotorih. Nato, ko je padla noč, se je nenadoma pojavila nevihta. Močnemu padcu temperature so sledile pogoste razelektritve, ledeni dež, močni veter in ogromna toča, ki je zasipala ljudi in konje. Vojaki so kričali od strahu in panike, ko so njihovi konji postajali ožigosani od toče. Pred to ubijalsko nevihto ni bilo zavetja, šotore je raztrgalo od močnega vetra zato se je tudi večina vojakov pognala v paniki iskat zavetja.Trajalo je le pol ure, da je vihar ubil več kot 1000 Angležev in približno 6.000 konj. Zato je ta grd vremenski dogodek zapisan v zgodovino kot pokol na črni ponedeljek.
In še "kratkotrajna" zanimivost:
Edward je bil prepričan, da je ta nevihta znak od Boga. Zato je nato hotel najti mir s Francozi in kot neposredna posledica morilske nevihte je bila 8. maja 1360 podpisana Bretignyjska pogodba. Edward se je s to pogodbo strinjal, da se bo odpovedal zahtevku francoskega prestola v zameno za suverenost nad Akvitanijo in Calaisom. Francozi so se dogovorili, da bodo plačali čedno odkupnino za izpustitev njihovega kralja Janeza II, ki je bil v Angliji v ujetništvu. Pogodba je označila konec prve faze sto let vojne, vendar je bil mir kratkotrajen: vojna je spet izbruhnila šele devet let pozneje.

(https://s12.directupload.net/images/200626/45jlfcji.jpg)

(https://s12.directupload.net/images/200626/bzhiiylf.png)

Lp! :wavey:


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.