ZEVS Forum

Tehnika => Merilniki in instrumenti => Temo je začel: Tminc na 05. September 2019, 23:29:54Naslov: Spremljanje radioaktivnosti oz. težkih delcev z neba
Sporočilo napisal: Tminc na 05. September 2019, 23:29:54
Po novici, da je pred dobrih tednom deževal "radioaktiven dež", sem na prosto postavil detektor, ki bi mogoče to zaznal ob naslednji priložnosti.
Detektor je sestavljen iz scintilatorja (poenostavljeno: pleksi steklo) ter fotopomnoževalke. Trdi delci (x-ray, gamma, itd.), ki potujejo skozi scintilator, v njem generirajo fotone (svetlobo). Scintilator je zavit v reflektiven material, tako da se fotoni od sten odbijajo in enkrat prispejo do spodnje plasti, kjer je okence za fotopomnoževalko. Fotopomnoževalka reagira na fotone. Signal močno ojača in pretvori v električni pulz.
Električne pulze nato vzorčim z A/D konverterjem ter digitalno obdelam. Tu ne bom šel v detajle, razen če kdo želi.

Rezultati: 2.9.2019 sta bile dve plohi. Pripeta sta 2 grafa: prvi prikazuje uradne meritve v Novi Gorici (vir: radioaktivnost.si), drugi pa moje meritve v Solkanu (par km zračne razdalje). Videti je, da je moj detektor zelo občutljiv in je burno reagiral med padavinami. Porast je videti tudi v uradnih meritvah, vendar so močno povprečene. Razliko si razlagam tudi tako, da moj detektor reagira na direktni "plaz trdih delcev", uradne meritve pa verjetno merijo radiacijo na drugačen način in jih precej povprečijo. Moji podatki so brez enot in namenjeni zgolj opazovanju poteka.

Moj sistem je sicer namenjen drugačni aplikaciji (merjenje izgub v pospeševalnikih), vendar izgleda, da bi lahko dal kakšno uporabno informacijo tudi v normalni okolici. Podatke sem začel včeraj spravljati v weewx databazo, poleg podatkov z vremenske postaje. Zaenkrat rišem samo graf za 1 dan nazaj, ker bi rad videl, kako se bo sistem obnašal v naslednjih dneh.
Link do podatkov je: www.i-tech.si/vreme
Graf pa je čisto spodaj. Enote (vertikalna os) so poljubne in nedefinirane.


Naslov: Odg: Spremljanje radioaktivnosti oz. težkih delcev z neba
Sporočilo napisal: Smučar na 06. September 2019, 06:41:40
 :icon_wink:


Naslov: Odg: Spremljanje radioaktivnosti oz. težkih delcev z neba
Sporočilo napisal: gradiščan na 06. September 2019, 08:45:15
Wau..zanimivo  :icon_arrow:


Naslov: Odg: Spremljanje radioaktivnosti oz. težkih delcev z neba
Sporočilo napisal: regulus na 27. September 2019, 10:10:55
Tminc  :icon_wink:


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.