ZEVS Forum

Tehnika => Kaj in kje kupiti => Temo je začel: fmd17 na 20. Oktober 2018, 19:25:49Naslov: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 20. Oktober 2018, 19:25:49

Pozdravljeni vsi         
V kratkem nameravam kupiti vremensko postajo DAVIS. Ponudbi imam za dve, pa mi vse ni čisto jasno. Zanima me koliko manj, ali slabše podatke bom dobil, če kupim cenejšo 6250 Vantage VUE. oziroma, kaj bi dobil več, če kupim dražjo 6152 VANTAGE PRO 2 WIRELESS EU. Zanima me tudi, za kako dolgo časa se shranjujejo podatki na data loggerju USB, preden se brišejo,  ker vsaj v začetku ne bom stalno priklopljen na računalnik. (ali zadošča pomnilnik za en teden?)
Tudi še nisem izvedel od prodajalca ali so konzole priložene, in kaj bom še rabil. Prej bi rad razčistil čim več stvari -ne maram presenečenj. Hvala vam za odgovor  MFD17  ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 20. Oktober 2018, 19:42:49
Tule je primerjava obeh postaj: https://wxobservation.com/davis-vantage-vue-vs-vantage-pro2/

Na kratko: Vantage Vue ima zunanjo enoto sestavljeno iz "enega kosa" kar pomeni, da obstaja kompromis med tem, ali meriš dokaj natančno veter na 10m recimo in potem temperatura morda malo odstopa, ali pa obratno, če meriš veter na 2m. Pri Pro2 je vetromer ločen in ga lahko postaviš višje na drog, hkrati pa meriš temperaturo na 2m. Kar se tiče natančnosti, razlik ni, ker so v njih identični sestavni deli, le plastika je drugačna.

Datalogger ima določeno število vnosov, ki se shranjujejo vanj. Koliko časa bo shranjeval je odvisno od izbranega intervala shranjevanja. Spodaj je izsek iz navodil, kjer je opisano, koliko časa lahko shranjuje. Prvi vnosi se po tem času pričnejo prepisovati.

Konzole so vedno priložene, dodatno se kupijo dataloggerji. Torej, potrebuješ postajo + datalogger za povezavo na PC. Brez dataloggerja in povezave na PC Daviske ne delajo preveč dobro, ker se jim, recimo, ura popravlja le preko komunikacije z računalnikom.

Upam, da sem ti s tem odgovoril na tvoja vprašanja  :icon_wink:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 20. Oktober 2018, 20:17:12
Načeloma se ne kvarijo, tudi v društvu so že postaje, ki delajo preko 10 let brez večjih problemov. Kot pri vseh stvareh je potrebno postajo redno vzdrževati, so pa po mojih izkušnjah plastični deli kvalitetni in se ne zlomijo kar tako. Tudi na Lubniku je Daviska, ki je izpostavljena zelo grobim razmeram in bo januarja vstopila v 5. leto delovanja.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: piskec na 22. Oktober 2018, 09:47:50
Za približno tretjino do polovico cene lahko dobiš tudi neoriginalen data logger.

Nekateri nadvse jezi cenovna politika Davisa, ki vsako figo zaračuna do neba.

Nisem pa povsem siguren ali kdo tule naokrog ima kak tak datal logger?


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: gore na 22. Oktober 2018, 11:02:39
Jaz imam od spomladi Vantage Vue (tukaj (http://kacnje.blogspot.com/)).
Zadovoljen. Videti je zanesljiva zadeva, dovolj preprosta. Vse skupaj po zraku prileti v hišo na konzolco, potem pa imam tisti generični (neorignalni) data logger. Od tam pa naprej v Raspberry PI, kjer potem Weewx obdela vse skupaj in pljune na zunanji strežnik.
Kakšnih posebnosti niti pri data loggerju nisem opazil, čeprav imam v spominu, da se je na začetku nekaj pojavljalo v dnevnikih, kar naj bi bilo povezano s tem.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: inaj na 22. Oktober 2018, 12:20:52
Pozdravljen fmd17!

Ravno tako kot ti, sem že v preteklem letu izbiral med obema tvojima, a sem se v začetku leta odločil za 6153 VANTAGE PRO 2 WIRELESS EU, seveda pa sem vse podrobno preveril in se odločil kot sem se odločil.

Zakaj? Naprava je od obeh tvojih, ki jih gledaš cenovno najdražja, pa ne bistveno (če si član ZEVS-a, lahko te naprave kupiš pri VNET, d. o. o. s 15% popustom), a zaradi ventilatorja, ki služi, da v prostoru senzorja zunanje temperature stalno izmenjava zrak in so temperature bolj realne, kot sicer brez le-tega. Pomembno pri tem je tudi na kateri lokaciji bo naprava stala (travnik ali tlakovane površine) in koliko od tal. V primeru postaje 6152 ali 6153 tako lahko vetrnico namestiš na drugo lokacijo (druga višina - za pravilno merjenje vsaj 10 m od tal), kot samo VP (za temperaturo se meri na višini 2 m od tal), saj ima kabel dolžine 12 m, lahko pa tudi preko brezžičnega senzorja. Pri 6250 pa te možnosti ni! :icon_question:

Torej razlika med tvojima dvema gledanima napravama je v tem, da je 6250 v enem kosu, 6152 in 6153 pa ima možnost ločitev vetrnice za merjenje vetra od same postaje. Sam pa moraš vedeti, kako natančne meritve želiš prejemati. 6153 pa ima razliko od 6152 v dodatnem ventilatorju, kot sem omenjal zgoraj.

Davis 6250 Vantage VUE in 6152 VANTAGE PRO 2 WIRELESS EU ventilatorja nimata, 6250 Vantage VUE pa tudi nima te možnosti različne postavitve za merjenje temperature in hitrosti in smeri vetra, ker je v enem kosu, ali na višini 2 m, ali na višini višje od 2 m..

Definitivno je res, da sta obe napravi, ki jih primerjaš za nakup odlični in seveda se boš odločil za tisto verjetno, do kam cenovno sežeš.

Morda za to že veš, pa vseeno, na ZEVS-ovem portalu imaš cenik in lahko vse te naprave, ki sem ti jih omenil cenovno primerjaš.  :icon_arrow:

Za vse ostalo, ki pa posledično še prinese k napravi in načini shranjevanja, pa so ti že opisali kolegi pred mano. Če pa rabiš še kakšno podrobnejšo informacijo mi piši na zasebca.

Morda sem ti kaj pomagal, ti pa se pametno odloči! Pa odličen nakup. :icon_wink:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: TAĐIKI na 22. Oktober 2018, 19:03:17
Jaz imam obe.
Pro dva cca. 10 let in deluje BP.  Pri njej je dezemer natancnejsi, ker je bolj globok od vue in se mocnejse padavine ne odbijejo ven. Anemometer pa ti bo na visini lahko izmeril mocnejse sunke.
Vue imam od spomladi in jo uporabljam za merjenje temperatur, kjer mi pase. Je mobilnejsa, ce jo zelis premikati.
Sem pa z obema zadovoljen.

Zdaj pa se moje vprasanje za poznavalce. Imam dataloger, a nikjer ne najdem vmesnika za PC. Ima nek cuden mikro/mini USB in ne najdem mame, da bi ga prikljucil. Lahko kdo pomaga?


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 22. Oktober 2018, 19:21:47
Zdaj pa se moje vprasanje za poznavalce. Imam dataloger, a nikjer ne najdem vmesnika za PC. Ima nek cuden mikro/mini USB in ne najdem mame, da bi ga prikljucil. Lahko kdo pomaga?

Rabiš navaden mini USB kabel, kot je recimo tale: https://www.mimovrste.com/usb-kabli/digitus-kabel-usb-a-b-mini-18-m-dvojno-oklopljen-crn

Na datalogerju je ženski mini USB konektor :)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: TAĐIKI na 22. Oktober 2018, 21:37:26
Matic, ravno to je, da ima moj loger zensko, kot je na tvojem linku... naredim sliko...


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 22. Oktober 2018, 21:48:24
Hvala vsem
Še vedno sta v igri obe. Tudi dan, ko bom šel v VNET imam že določen. Do konca bom v dilemi. Pri boljši me moti velikost in ne cena. Napravo bom namestil na cca 4 m visoki leseni uti. Izdelat ali prilagodit moram še konzolo. Če sem prav razumel navodila rabim cev fi 33mm najbolje iz inox-a. Pripeljat moram tudi elektriko. Nekako upam, da bom vsaj do računalnika speljal letos, po tem pa bomo videli.
LP.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: max na 22. Oktober 2018, 21:52:32
Za samo postajo ne rabiš elektrike  ;)  Za Sprejemno konzolo pač, vendar to lahko imaš v hiši, če uta le ni predaleč.
Pa še to, vpliv ute na merjenje temperature zraka bo kar velik...... :icon_rolleyes:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: tomazsta na 22. Oktober 2018, 22:48:18
Pozdravljen,

Preden greš v VNET jih prosim pokliči, ker to ni neka trgovina ampak samo zastopnik, ki pa ni ves čas dosegljiv na lokaciji. Preden boš uveljavljal popust moraš urediti članstvo v ZEVS društvu, ker brez tega ne bo popusta.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 23. Oktober 2018, 06:31:50
VNET nameravam obvestiti, da pridem. Član društva sem tudi, ne vem pa kako jim bom dokazal.
Zanima me tudi, kakšen vpliv bo imela uta na meritve, če bo vse skupaj kakšen meter nad streho.
LP. ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: max na 23. Oktober 2018, 08:31:17
Zanima me tudi, kakšen vpliv bo imela uta na meritve, če bo vse skupaj kakšen meter nad streho.
LP. ;)

Streha ute se poleti in pozimi ob sončnem vremenu segreva ane? Pojdi stat na streho poleti, pa voš videl kako bo vroče, posledično ti bo potem merilo temperaturo 1m nad uto, ne pa realno temperaturo ozračja!  :icon_exclaim:

Temperatura 1m nad streho ute, lahko poleti poleti došeže tudi 45°C ali več :icon_exclaim:

Ko sem sam začel meriti temperaturo, sem imel termometer postavljen 1m oddaljen od naše drvarnice(ne nad streho), na višini 2m nad travnato površino, pa je bila razlika od sedanje lokacije poleti kar za 5°C  :icon_rolleyes:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: inaj na 23. Oktober 2018, 08:33:05
Kot sem ti že v prejšnji pošti navajal - namestitev. Različne podlage pod VP se različno segrevajo. Ravno tako je s streho ute, ki ima povsem drugačno segrevanje kot zemljina. Hitreje se segreje in ima celo višjo temperaturo kot če je to na zemlji - travniku. razlika je tudi v barvi strehe, pa vrste strehe - pločevina - strešnik - tegola ipd. in na koncu tudi barva strešne kritine. Vse to vpliva na oddajanje toplote - fizika. Seveda so vplivi odvisni od pravilnosti podatkov temperature. Te temperature lahko nihajo do tudi 10°C razlike, tega se je treba zavedati! :icon_arrow:

Zato pa moraš pretehtati se tudi pametno odločiti za mesto postavitve, ki ti vpliva na verodostojnost oziroma pravilnost podatkov, ki ti jih bo VP oddajala. Če pa se boš še vedno odločil za postavitev VP na streho, pa ti predlagam, da drog postaviš nekoliko više vsaj za 2-3 m. Zavedati pa se moraš tudi, če se odločaš za VP 6250 (predvidevam, glede na to, da jo postavljaš na drog ute in, da praviš da sta napravi 6152 in 6153 preveliki), da so temperature na tem mestu bistveno drugačne, kot na višini 2 m od tal. Še enkrat ta VP nima prezračevanja temperaturnega senzorja, kar tudi vpliva na razliko oziroma točnost zabeleženih podatkov na VP. :icon_question:

Vsekakor dobro pretehtaj, kam postaviti in katero VP. Vem, da ti bo uspelo in ob tem uživaj! :icon_wink:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Smučar na 23. Oktober 2018, 10:05:20
Vsekakor je bližina katerekoli strehe neprimerna za postavitev temperaturnega senzorja. Taka VP bo sama sebi v namen, temperatura bo v sončnem vremenu popolnoma napačna.
Jaz raje vidim, da mi meri narobe veter kot temperaturo. Za pravilno meritev vetra itak rabiš res dobro pozicijo, tako mikro kot makrolokacijo, kar ima malokdo. Sicer meriš nek lokalni veter, ki se suka okoli hiš, dreves itd in nima kakšne hude veze z dejanskim vetrom nad pokrajino.
Temperaturo pa lahko precej dobro izmeriš, če le malce preveriš možne lokacije na parceli.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 25. Oktober 2018, 10:06:59
Ali se  pri VANTAGE PRO 2 WIRELESS EU da ločeno montirat dežmeter in temperaturni senzor(nikjer nisem opazil ločenega)?
Pa še kakšno cev rabim za montažo -če sem prav zasledil gre za fi 33mm? ;)
LP


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: inaj na 25. Oktober 2018, 11:57:11
Mislim, da ne. Če ne pa preberi na Davisovi spletni strani.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 25. Oktober 2018, 13:04:40
Ne, ne da se, ker je to sestavljeno iz enega kosa. Temp senzor je znotraj radiation shielda pod loncem za dežemer. Samo vetromer se da enostavno prestavit višje.

Premer cevi pa najdeš v navodilih za uporabo na spletu.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Gorazd na 25. Oktober 2018, 14:57:35
Enostavno se ne da, imajo pa nekateri razstavljeno postajo tako, da je senzor v vremenski hiški, dežemer pa na zunaj hiške. Podaljšati je treba kakšne žičke.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 08. November 2018, 20:46:05
Pozdravljeni
Po dolgem času mi je le uspel nakup 6152 VANTAGE PRO 2. Čakam še data loger, naj bi ga dobil v kratkem. Sedaj se pripravljam za montažo, kar mi bo vzelo kar nekaj časa. Ob enem  se mi že pojavljajo nova vprašanja. Kako bo naprava merila padavine kadar bo zmrzovalo, ker nima grelca? Kako daleč stran lahko montiram senzor za merjenje temperature? Ali bi šlo do 20 metrov, seveda s kablom -Ali je to UTP, ali kaj posebnega? Po montaži sledijo nova vprašanja za priklop, ali pa bom rabil morda celo pomoč.
LP ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 08. November 2018, 21:06:04
Ko zmrzuje -> ne meri padavin. Obstajajo originalni grelci za dežemer po oderuških cenah, ali pa razne "naredi sam" grelne folije in upori za malo denarja z istim učinkom. Na Lubniku smo imeli folije, ki pa se niso obnesle; bile so prešvoh za tiste razmere, zato sem jaz naredil svoj grelec iz keramičnih uporov, na sliki spodaj.

Kako to misliš kako daleč lahko zmontoraš temperaturni senzor? Temperaturni senzor je v radiacijskem ščitu pod loncem za dežemer. Vetromer je tisti, ki je namenjen za montažo na višjem mestu, ostali senzorji ne. Itak imaš brezžično postajo, ki ti omogoča, da postaviš zunanjo enoto nekam, kjer bo merila najbolj realne podatke. Samega temperaturnega senzorja se ne da podaljšati z nobenim pametnim kablom oz. bi bil presenečen, če bi delal na več kot 1m dolgem kablu.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: gradiščan na 09. November 2018, 10:44:40
jaz imam ogrevanje urejeno s terarijskim grelcem 4,3 metra 20W. Zenkrat se odlično obnese  :buttrock:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: max na 09. November 2018, 14:56:49
Ko zmrzuje -> ne meri padavin. Obstajajo originalni grelci za dežemer po oderuških cenah, ali pa razne "naredi sam" grelne folije in upori za malo denarja z istim učinkom. Na Lubniku smo imeli folije, ki pa se niso obnesle; bile so prešvoh za tiste razmere, zato sem jaz naredil svoj grelec iz keramičnih uporov, na sliki spodaj. In s kolkimi volti napajaš grelec?
Jaz imam doma nekaj  33R - 5Watnih uporov, vendar mislim da bi bili mal prešvoh....študiram da bi dal cca 10W


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 09. November 2018, 15:26:03
Napajam z 12V, tile upori so 30R 15W. Upori na sliki so vezani vzporedno, kar znese skupaj 6R in to potegne 2A oz. okoli 24W moči. Po izkušnjah zadeva tudi sredi največjega meteža tali sneg brez problemov. Definitivno pa še od znotraj izoliraj obod dežemera z alu-stiropor folijo, ki se ponavadi uporablja za izolacijo med steno in radiatorjem.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 13. November 2018, 21:29:44
Kako pa krmilite. Kdaj se vklaplja in izklaplja. Pa še približna cena takega dodatka. Seveda se bom za to odločil kasneje. sedaj se ukvarjam s pripravo droga.
LP. ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 13. November 2018, 21:40:08
Jaz sem kupil enih 10 takih termostatov: https://www.ebay.com/itm/Temperature-Switch-Control-Sensor-Thermal-Thermostat-35-C-160-C-NO-NC-KSD301/163167204412?hash=item25fd85f43c:m:m6BgT_UY0bNkcf33wAvIEjQ

Pri 40°C izklopi, pri nekih 25°C spet vklopi. To je preverjena tehnologija, gre za bimetal v lepšem ohišju :) Če rabiš kakšnega ti ga lahko pošljem, da ne čakaš na pošiljko iz Kitajske.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 18. November 2018, 13:10:15
Se bom priporočil, vendar kasneje. Sedaj izdelujem drog, kamor bom postavil postajo. Vse bo še trajalo. Do droga bom pripeljal tudi elektriko, če bo kdaj treba.  Prosim še za nasvet katere baterije moram kupiti za notranjo postajo in kje se dobijo? ;)Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 19. November 2018, 18:58:58
Konzola deluje s tremi baterijami velikosti C. Dobijo se praktično povsod.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 01. December 2018, 20:31:49
Pozdravljeni
Drog imam sedaj postavljen, sledi še končno barvanje in nato montaža. Ko bom imel narejeno vam pošljem tudi kakšno sliko.
Pojavljajo se mi pa že nova vprašanja. Navodil seveda še nisem povsem naštudiral, pa me zanima ali je kaj važno v katero smer je treba obrnit vetromer, oz. kako naprava potem zaznava prava smer vetra? (predvidevam, da ji je treba ta podatek nekam vpisat) Za dežmeter predvidevam, da mora biti sončna celica obrnjena proti jugu, to je proti soncu. Na kaj moram biti še pozoren in kdo je na tem področju najbolj izurjen, da se lahko obrnem direktno nanj. Data logerja še vedno nimam.
Hvala za pomoč in LP. ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: max na 01. December 2018, 21:52:11
Roka, oziroma nosilec za anemometer mora biti obrnjen proti severu, celice proti Jugu


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 05. December 2018, 14:51:40
Pozdravljen
Danes začnem z montažo. Na kaj moram biti še posebno pozoren, da ne bo kaj narobe?
A bi bilo najbolje, če vse skupaj postavim nekje na tleh, da lahko vzpostavim povezave, ker bo potem kar visoko in težje dostopno?
Kakšen je vrstni red?
Lp ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: max na 05. December 2018, 15:31:35
Nobene posebne procedure ni, postaviš jo na mesto, kjer jo boš imel, v navodilih ti piše kaj moraš "vštekati" . potem pa samo še prižgeš konzolo. Postaja je zanesljiva, poveže se sama, v notranji prikazovalnik-konzolo/sprejemnik samo nastaviš svojo nadmorsko višino, koordinate, ki jh dobiš na gookle maps in letno količino padavin do sedaj(če imaš podatek), to je pa tudi vse.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 16. December 2018, 19:35:53
Žal ne znam dodat slike za objavo na forumu. Kako to gre? >:(


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: max na 16. December 2018, 21:49:54
Žal ne znam dodat slike za objavo na forumu. Kako to gre? >:(

Spodaj levo, preden pošlješ post, imaš +dodatne nastavitve, klikneš in se ti odprejo možnosti.
Pod Pripni: imaš gumb izberi datoteko, izbereš fotko iz računalnika, potem še samp pošlješ in je  :)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 06. Januar 2019, 21:24:35
Pozdravljeni vsi in vsem srečno 2019
Napredujem zelo počasi. Končno sem dobil dataloger. Program sem uspešno naložil sedaj pa mi računalnik ne zazna povezave s konzolo. Kaj lahko naredim. Probali smo na dveh drugih računalnikih pa ni bilo težav. Tudi z nalaganjem slike (kako zgleda moja postaja)  nisem prav uspešen. če bom moral menjat še računalnik, ki je HP letnik 2010 bo še trajalo.
LP ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 11. Januar 2019, 20:02:04
Pozdravljeni
Ne uspe mi vzpostaviti povezave med računalnikom in postajo. Kaj lahko še naredim?
Hvala in lep pozdrav ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 11. Januar 2019, 20:03:36
Pozdravljeni
Ne uspe mi vzpostaviti povezave med računalnikom in postajo. Kaj lahko še naredim?
Hvala in lep pozdrav ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: gradiščan na 11. Januar 2019, 21:41:42
Pozdravljeni
Ne uspe mi vzpostaviti povezave med računalnikom in postajo. Kaj lahko še naredim?
Hvala in lep pozdrav ;)

moraš kaj več povedat  :icon_arrow: :icon_question:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 11. Januar 2019, 21:43:11
Malo več informacij bomo potrebovali kot: "ne dela, kaj naj naredim?" Napiši kaj si že probal, kaj ti weatherlink napiše, kaj pomeni da ne zazna povezave, katere windowse imaš, kakšna je oznaka (model) računalnika na katerem probavaš in tako naprej. Brez teh informacij ti bomo zelo težko svetovali kaj narediti, ker (še) nismo jasnovidci :)

Edit: me je gradiščan prehitel za par sekund :)

Kar se tiče dodajanja slik pa ni neka umetnost, kot je že max napisal malo višje. Klik na "Dodatne nastavitve" spodaj levo, nato klik na "Browse" in poiščeš sliko, ki jo želiš pripeti. Klik na "Več priponk" ti omogoča dodajanje slik zaporedno, eno za drugo.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: gradiščan na 11. Januar 2019, 22:58:43
Saj če bi v profil napisal da si moda tukaj in tukaj..bi morda kdo še do tebe stopil in ti pomagal..tako pa


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 13. Januar 2019, 14:38:34
Pozdravljeni
Se strinjam z vami, sem malo na računalniku in mi gre počasi. Profil sem popravil dodal sliko in dodal lokacijo.
Glede težav pa mi notranja konzola ne pokaže strani kjer se pokaže BAUND RATE 19200. Pri meni je bil prijatelj iz Žirov, ki ima to postajo in
predvideva, da konzola ne prenese podatkov v dtaloger. Naslednjič bova poizkusila z mojim računalnikom pri njem potem pa bom rabil vašo pomoč. Upam, da pri VNETU garancija kaj velja. Seveda so dobrodošle vse vaše ideje, če jih kdo ima.
Hvala in LP.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 13. Januar 2019, 15:30:04
Ok, malo več se da sklepati iz tega. To, kar opisuješ se zgodi, če konzola ne zazna dataloggerja in težava je na konzoli, ne v računalniku in tudi priklop na drug PC ne bo pomagal oz. rešil zadeve. Predlagam, da konzolo odstraniš iz napajanja, datalogger potegneš iz konzole s priloženim ročem in ga še enkrat vštekaš, nato pa priklopiš napajalnik. Če še vedno ne bo tiste BAUD rate nastavitve, je težava nekje v dataloggerju ali konzoli. Preveri tudi, če niso slučajno zviti kontakti na letvici, kjer datalogger pride v konzolo. Datalogger moraš močno pritisniti v konzolo, ker je veliko pinov in so zelo trdi. Morda je slab stik, ker je premalo potisnjen v konzolo.

Na PC-ju se ti sicer bo pojavil COM port za datalogger, ampak podatkov iz njega pa ne bo mogel prebrati. Morda je zato na drugem računalniku navidezno delalo, čeprav weatherlink ne bi mogel prebrati podatkov.

Garancija seveda velja tako kot v vsaki drugi trgovini.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 13. Januar 2019, 20:53:14
 ;)Napredek. Najprej -na novi konzoli sem dobil 3 precej skrivljene kontakte, pa sem jih poravnal in mi je še sedaj žal da nisem naredil slike.
 
Vse sem naredil tako kot si napisal in res se mi je pojavil BAUND RATE. Sedaj pa že imam prve podatke. Super in res hvala ti -sedaj gremo naprej.

Če pa naložim sliko na forum, kot ste napisali, mi pa zbriše cel članek, ki ga napišem.

Seveda sledijo nova vprašanja! :smash:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 17. Januar 2019, 20:51:41
Pozdravljeni
Sedaj mi dela nemoteno, zanimivo je spremljat  -še enkrat vsem hvala za pomoč.

Kaj moram sedaj vse nabavit, da se s postajo povežem na splet.
Verjetno moram do postaje pripeljat internet. -ali se da prenašat podatke preko wifi-ja.
Postajo nameravam povezat na mini računalnik -Katerega je najbolje kupiti in kje? Pomembno mi je tudi kako ta računalnik napajat.
(za napajanje in za internet bom rabil napeljavo)
Ali moram namestiti tudi kakšen program?
Upam, da nisem napisal kake traparije.
Kako se povežem na ZEVSOVO stran pa kasneje.
Hvala in LP  ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 19. Januar 2019, 11:06:11
Kot si že sam ugotovil rabiš računalnik, ki bo pobiral podatke s postaje. Kakšnega kupiš je tvoja odločitev oz. je odvisno od budgeta, ki ga nameravaš zapraviti zanj. Videl sem že, da so postaje priklopljene na laptope, navadne računalnike, mini-PC, in raspberry Pi. Cene mini PC-jev se gibljejo nekje okrog 200€ navzgor, kateregakoli vzameš pa bo vrh glave dovolj zmogljiv. Isto velja za ostale, ker pobiranje podatkov s postaje je zelo nezahtevna operacija.

Jaz sem pristaš raspberry-jev, ker zadeva deluje, ne pokuri veliko elektrike in je majhna ter poceni. Omejitev je le v tem, da moraš uporabljati linux operacijski sistem in program brez grafičnega vmesnika. Se pravi, postaviš in pustiš.

Če tega nisi vešč in bi rajši uporabljal windows sistem, kupi mini PC, gor naloži weatherlink in to je to. Internet moraš napeljati do računalnika, ne do postaje same. Ker računalniki načeloma imajo že vgrajen wifi, ti tega verjetno ne bo treba. Potem moraš še pogruntat kako je z dostopom do računalnika. Bo tam monitor in tipkovnica, morda remote desktop...?

Vse to se moraš vprašat oz. nam tu napisat, ker tako na splošno žal ne boš dobil dobrega odgovora, ker ni univerzalnega recepta v smislu kupi ta in ta PC, rabiš tak in tak kabel, naloži ta in ta program. Vsak se pač znajde po svoje kakor mu dopuščajo finance in način dostopanja do podatkov.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 19. Januar 2019, 19:52:56
hvala za odgovor
Vse je približno tako kot sem si predstavljal. (O raspberry-jev res še ne vem nič -si bom kaj prebral -majhna poraba mi je zelo pomembna)
Težavo imam v tem, da na tem mestu, kjer imam konzolo nimam idealnega napajanja ne z elektriko in ne interneta.
Če konzolo dam drugam ne bo toliko spremljana. Se bom moral odločit in najt ustrezno lokacijo ali pa napeljat vse potrebno.
Izzivov ne zmanjka.
lp. ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Lluka na 19. Januar 2019, 22:32:37
bo ta zadostovala sestavi vremenske postaje ?

Raspberry Pi Zero W Board 1GHz CPU 512MB RAM with Built-in WIFI & Bluetooth

ali

Raspberry Pi 3 Model B+ (B plus) Quad Core 1.4GHz 64 bit CPU wifi & bluetooth


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: piskec na 21. Januar 2019, 10:33:42
bo ta zadostovala sestavi vremenske postaje ?

Raspberry Pi Zero W Board 1GHz CPU 512MB RAM with Built-in WIFI & Bluetooth

ali

Raspberry Pi 3 Model B+ (B plus) Quad Core 1.4GHz 64 bit CPU wifi & bluetooth

Na Pi3 B+ vse preverjeno deluje ok, za Pi Zero pa ne vem, če imamo že kakšno postavitev?


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Lluka na 21. Januar 2019, 11:28:48
Mašinerija............. bolj ko brskam....slabše je..... enako se mi zdi kot v štacuni...... greš po šampon za glavo............ pred teboj pa 3 stelaže teh izdelkov..........KATERGA NAJ VZAMEM?

Enako mi je pri tem......sedajle šel na sprehod po raspberrijih..... mogoče če se kdo kaj bolj spozna , za pomoč......

https://www.galagomarket.com//item/display/1813/?src=raspberrypi


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: piskec na 21. Januar 2019, 12:22:49
Mašinerija............. bolj ko brskam....slabše je..... enako se mi zdi kot v štacuni...... greš po šampon za glavo............ pred teboj pa 3 stelaže teh izdelkov..........KATERGA NAJ VZAMEM?

Enako mi je pri tem......sedajle šel na sprehod po raspberrijih..... mogoče če se kdo kaj bolj spozna , za pomoč......

https://www.galagomarket.com//item/display/1813/?src=raspberrypi

Hehe, svet izbire... :)

RPi 3 B+ je super izbira, na njemu je tudi kar nekaj postavitev, na njem tečejo openws2300, weewx, wview in najbrž tudi cumulus.

Ampak stroškov tu ni konec, potrebuješ vsaj 5V/2A napajalnik in 8GB micro SD kartico ter po želji ohišje. Na Galago je to tista prva izbira - okoli 70 €.

Nekaj malega si preberi tule: http://krtina.zevs.si/vreme/kako.html (mogoče res tudi kdaj končam, vsaj v tem življenju... ).

;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 21. Januar 2019, 20:51:03
Na zero pi še nismo stestirali weewx, zato težko reči če bo delalo. Prvi zero pi tudi ni imel niti WiFi niti Ethernet, zato si rabil še dodaten USB - wifi dongle, kar je podražilo zadevo za 10€. Plus da rabiš še pretvornik iz micro USB na USB hub, ker ima le en USB OTG konektor.

Alternativa je morda Raspberry 3 A+, ki je cca. 10€ cenejši od 3 B+, ima pa le en USB vhod in le Wifi povezavo. Na tem bi načeloma moral tudi delati weewx brez težav, mora pa biti na lokaciji na voljo dovolj močan WiFi signal.

Če koga zanima sem zadnjič našel tole stran, kjer imajo tudi Raspberry-je in razne dodatke zanje: https://www.reichelt.com/si/en/Single-Board-Computer/2/index.html?ACTION=2&LA=2&GROUPID=8242
Komplet Rpi 3B+, ohišje, SD kartica s prednaloženim sistemom (Noobs), original napajalnik in hladilniki pridejo 70€ s poštnino, tako kot pri galago: https://www.reichelt.com/si/en/the-reichelt-raspberry-pi-3-b-all-in-bundle-rasp-3-b-all-in-p222811.html?&trstct=pol_0


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: marko30 na 21. Januar 2019, 23:15:55
Hehe, svet izbire... :)

RPi 3 B+ je super izbira, na njemu je tudi kar nekaj postavitev, na njem tečejo openws2300, weewx, wview in najbrž tudi cumulus.

Ampak stroškov tu ni konec, potrebuješ vsaj 5V/2A napajalnik in 8GB micro SD kartico ter po želji ohišje. Na Galago je to tista prva izbira - okoli 70 €.

Nekaj malega si preberi tule: http://krtina.zevs.si/vreme/kako.html (mogoče res tudi kdaj končam, vsaj v tem življenju... ).

;)

Meni laufa Cumulus na RPi 2-B kitajska verzija, tako da na trojki tudi zagotovo.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: TgT na 21. Januar 2019, 23:51:07
Enako, RPI2-B in CumulusMX. brez problema  :icon_wink:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 27. Januar 2019, 20:20:37
Pozdravljeni
Če kupim Raspberry Pi. Ali bo weatherlink deloval na njem? Kako zapleteno bo stvar spraviti v pogon? Ali je treba kaj vzdrževat? Kakšno napajanje moram pripravit 220V? Kakšno je tveganje?, ali se pregreva? predvsem mi je zanimiv mi je zaradi cene in manjše porabe energije.
lp. ;)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Lluka na 28. Januar 2019, 09:30:44
v petek dobil raspberry 3+    z naloženim programom.... in sedaj? :D  (grem brskat, brat... pa od piskeca prečekirat)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 28. Januar 2019, 09:34:14
Če kupim Raspberry Pi. Ali bo weatherlink deloval na njem?
Ne. Raspberry podpira samo linux sistem.

Kako zapleteno bo stvar spraviti v pogon?
Odvisno kako vešč si računalnikov. PC z windows in weatherlinkom je razmeroma enostaven. Raspberry z linux in programom weewx terja nekaj šraufanja nastavitev v tekstovni datoteki.

Ali je treba kaj vzdrževat?
Načeloma ne. Ko enkrat dela je najboljše pustiti pri miru. Ko/če odpove napajalnik ga pač zamenjaš, tako kot pri vseh elektronskih zadevah.

Kakšno napajanje moram pripravit 220V?
Seveda. Pri Raspberry kupiš zraven napajalnik 220V na 5V. Pri PC-jih pa itak rabiš 220V.

Kakšno je tveganje?, ali se pregreva?
Ne. Vse skupaj pokuri cca. 5W energije in se ne greje skoraj nič.Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: matic19 na 28. Januar 2019, 09:41:09
v petek dobil raspberry 3+    z naloženim programom.... in sedaj? :D  (grem brskat, brat... pa od piskeca prečekirat)

Najprej preberi članek od Piskeca, potem pa se javi, če kaj še ne bo jasno :)


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: fmd17 na 13. Februar 2019, 20:28:26
pozdravljeni
Naslednje vprašanje bi sicer spadalo v rubriko težav, vendar temo nadaljujem kar tukaj.
Do konzole sem sedaj pripeljal elektriko. Vmes se mi je ne vem kako na konzoli prestavil datum na 5.december.
pri prenosu podatkov na weatherlink imam sedaj med 4.2. in 5.12 prazno. Ko sem videl, kaj je ratalo sem na konzoli datum popravil sedaj pa dataloger podatkov ne more več prenest. Kdo ima kakšen nasvet. Verjetno bo treba kaj pobrisat. idealno bi pa bilo, če bi lahko tiste decembercke podatke premaknil v februar, ker so takrat dejansko nastali. ???
hvala in lp.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Drejc na 17. April 2019, 08:49:10
Pozdravljeni,

kupujem vremensko postajo v cenovnem rangu okoli 150 €. Zaenkrat sem našel tole:

WS 2307
https://www.thesaurus.si/index.php?site=article_info&id=2&art_id=441&page=1

EUROCHRON EIWS 1
https://www.conrad.si/WLAN-vremenska-postaja-Eurochron-EIWS-1-EC-3123694.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1561847&ci=SHOP_AREA_17192_0514060

EUROCHRON EFWS2900
https://www.conrad.si/Brezzicna-vremenska-postaja-Eurochron-EFWS2900-napoved-za-12-do-24-ur.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1508025&ci=SHOP_AREA_17192_0514060

EUROCHRON WS1080
https://www.conrad.si/Brezzicna-vremenska-postaja-Eurochron-z-zaslonom-na-dotik-WS1080,-vremenska-napoved-za-1-dan.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1530215&ci=SHOP_AREA_17192_0514060

RENKFORCE WH2315
https://www.conrad.si/Renkforce-brezzicna-vremenska-postaja.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1404262&ci=SHOP_AREA_17192_0514060

Kaj priporočate? Pomembno mi je predvsem to, da ima dobro zaščito temperaturnega senzorja pred sončnim sevanjem.

Hvala, Lp


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Smučar na 17. April 2019, 09:03:09
Jaz imam to zadnjo. Po mojem max za svoj denar.
Minusi so:
- nisem je še uspel spariti s Cumulusom, le s priloženim programom, ki pa laufa samo na Win
- občasni skoki temperature za cca. 1K gor ali dol (to se zgodi recimo 1x mesečno, traja par ur). Morda so samo radijske motnje na moji lokaciji.
- občasno ne resetira dnevne/mesečne količine dežja

Nobena od teh, ki si jih naštel, nima dobre zaščite pred soncem. Imajo neko osnovno, ko je na soncu, lažejo lahko tudi do 5K. Jaz sem dal senzor v svoj homemade ščit.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Drejc na 18. April 2019, 11:43:12
Hvala Smučar. Ali ima kdo mogoče izkušnje z vremenskimi postajami Eurochron?


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: TgT na 18. April 2019, 14:55:16
Pomembno mi je predvsem to, da ima dobro zaščito temperaturnega senzorja pred sončnim sevanjem.

Vseeno kaj kupiš, če le poskrbiš da je temperaturni senzor v senci, zaščiten v recimo leseni hiški ali Davis/Oneset ščistu, ki sta lahko postavljena tudi na soncu.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Tminc na 18. April 2019, 18:01:57
Kaj priporočate? Pomembno mi je predvsem to, da ima dobro zaščito temperaturnega senzorja pred sončnim sevanjem.

Imam klon 1080 (ime "proizvajalca" ni pomembno), ki pa se ni obnesel. Imajo (imele?) serijsko napako na USBju. Če je postaja priklopljena na PC, USB popolnoma zmrzne in je potreben reset. Zgodi se enkrat na mesec ali pa enkrat na dan - ni pravila. Očitno imajo to težavo le nekatere serije. Poglej na froggit.de, WH4000. Mogoče je ta kaj boljša.

Imam tudi klon Hideki TE928 (vse so podobne, ločeni anemometer, termometer ter zbiralnik za dež), ki je zelo zanesljiv. Malo šepajo sunki vetra, sicer pa deluje bp že 4 leta.

Vse iz tega cenovnega ranga imajo odličen temperaturni ščit - če ga narediš sam. Prav zato pazi, da se da temperaturni senzor ločiti od drugih. V nasprotnem primeru poglej za Vantage Vue ali še kaj drugega. Ne bo ti žal, je pa cena x4 od tvoje predvidene.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Trocki na 18. April 2019, 19:21:02
Tudi jaz kupujem novo vremensko ker je stara šla "po gobe". Torej thermo-hygro senzor bo ločen v ARSO vremenski hiški, anemometer na 7m "štangi".
Pogledujem proti tejle: https://www.froggit.de/product_info.php?info=p356_wh4000se-wifi-internet-radio-weather-station.html

Sicer nisem ziher če ima ločen senzor za temp vsaj po slikah sodeč. Tudi to mi ni všeč, ker je merilec padavin skupaj z anemometrom. Kdo bo potem snemal s štange in čistil.  :icon_rolleyes: Aja, pa ne vem v kakšnih intervalih meri sunke vetra.
Je pa fajn ker ima wifi in gredo podatki direkt na Wunderground.

Ena opcija je še ta Renkforce WH2315 samo ne vem kako je potem s pošiljanjem podatkov na net če deluje sam na win, ker ne mislim imet no-stop prižganega osebnega računalnika na raspberry pa ne gre.

Nimam pojma kaj bom  :icon_lol:


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Tminc na 18. April 2019, 19:42:48
Ena opcija je še ta Renkforce WH2315 samo ne vem kako je potem s pošiljanjem podatkov na net če deluje sam na win, ker ne mislim imet no-stop prižganega osebnega računalnika na raspberry pa ne gre.

Poglej, če dela na weewx ali pa z Weather Display (ta deluje na Win/Lin/OSX, pa tudi na RPi kot "consolewd").


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Smučar na 18. April 2019, 20:14:50
Jst sm wh2315 probal že z N-programi, pa mi še ni ratalo,  je pa res da kaj dosti nisem bil vztrajen in nisem ravno preizkusil vseh nastavitev. Ker tudi moja želja je laufat na rPI, sedaj pač na starem laptopu, ki žre 20W.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Tminc na 18. April 2019, 20:22:25
Probaj z zadnjim Weather Display (build 94). Malo poglej v nastavitve, ne piše vedno točne postaje. Če bo delalo, lahko vprašam avtorja, če dela z RPi verzijo.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Lluka na 18. April 2019, 21:05:18
Do jutri ima conrad -DDV.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Trocki na 19. April 2019, 07:37:59
Do jutri ima conrad -DDV.

Sedaj vidim ja. Renkforce wh2315 dobiš že za 110€. Samo ne vem potem kako bom spravil podatke na net.  :icon_question:

@Smučar

Kako je pa kaj z meritvijo sunkov vetra ter natančnostjo merilca padavin?


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Smučar na 19. April 2019, 07:49:23
Sedaj vidim ja. Renkforce wh2315 dobiš že za 110€. Samo ne vem potem kako bom spravil podatke na net.  :icon_question:

@Smučar

Kako je pa kaj z meritvijo sunkov vetra ter natančnostjo merilca padavin?

Saj s priloženim programom dela lepo, pošilja na 3 internetne ponudnike, med drugim tudi WU.

Dežemer meri na 0,3mm natančno, glede na moj analogni dežemer je povsem natančen oz. kaže enako.
Za sunke vetra pa ne vem točno, kakšen interval jemlje za meritev.


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Trocki na 19. April 2019, 07:54:42
Saj s priloženim programom dela lepo, pošilja na 3 internetne ponudnike, med drugim tudi WU.

Dežemer meri na 0,3mm natančno, glede na moj analogni dežemer je povsem natančen oz. kaže enako.
Za sunke vetra pa ne vem točno, kakšen interval jemlje za meritev.

To že, samo ne bi imel 24h prižgan osebni comp, ker ni ravno mala poraba. Razen če si omislim kak "varčen" laptop?
Kako so pa senzorji povezani med seboj? Temp senzor je povezan s kablom do anemometra? Merilec za dež brezžično pošilja?


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: Smučar na 19. April 2019, 08:12:38
Vse je posebej. Šalčke gredo s kablom v senzor smeri vetra, nato iz njega kabel do temperaturnega senzorja.
Iz dežemera gre kabel do UV/light senzorja, in nato skupen kabel do temperaturnega senzorja. Ta pošilja brezžično do konzole.
Kable lahko podaljšuješ, jaz sem vzel kar UTP kabel in na koncu RJ11 oziroma RJ12 konektor (6 pinov).


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: TgT na 19. April 2019, 14:35:33
A ta wh23xx ne deluje z weewx?  Mogoce s tem driverjem -> https://github.com/matthewwall/weewx-wh23xx


Naslov: Odg: katero naj kupim
Sporočilo napisal: zmajcek na 24. Julij 2020, 16:31:15
Pozdravljeni

Postaje froggit wh3000se/ wh4000se/ wh5500
potrebujejo vmesni člen (telefon, pc) za pošiljanje podatkov v internet npr. Wunderground ?

ali samo na začetku za konfiguracijo ?

ima kdo od teh modelov, kako je zadovoljen ?

Hvala

Lep pozdrav


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.