ZEVS Forum

Vreme => Vegetacija => Temo je začel: selicmiha na 09. Oktober 2018, 11:47:59Naslov: Palme v notranjosti Slovenije, sredozemske ciprese
Sporočilo napisal: selicmiha na 09. Oktober 2018, 11:47:59
Pozdravljeni,

zanima me, ali kdo slučajno v notranjosti Slovenije ima palme in kako je kaj s prezimovanjem? Slišal sem, da so baje palme Trachycarpus fortunei tako trpežne, da jim tudi kakšen dan temperature -20°C ne bi smele povsem poškodovati rastline. Imam dokazan podatek, da ena raste v Zagrebu, tudi po Nemčiji, celo skandinaviji... Seveda govorimo o prezimovanju zunaj, poleti tako ni težav, je pa potrebno tu in tam zalivati.

Ena je baje pri Drami v Ljubljani pri nemški hiši, kdo pozna? Sicer je pa tele palme prodajal Obi mislim da po celi Sloveniji, tako da bomo drugo leto šli v nabavo kakšne :)

Prodajali so tudi sredozemske ciprese, katere pa imam že kar nekaj let zunaj in povsem ok uspevajo, morda dam kakšno slikco gor danes ali jutri. Kdo goji tudi te ? :)

LP


Naslov: Odg: Palme v notranjosti Slovenije, sredozemske ciprese
Sporočilo napisal: Jurij na 09. Oktober 2018, 12:40:11
Ja v centru Ljubljane je ena na vrtu ob hiši, ne vem pa, katere vrste. Ampak po mojem je tukaj tudi velik vpliv mestnega toplotnega otoka, ki je pozimi zelo opazen. Že količina snega je v centru opazno manjša kot npr. na Viču, recimo tudi žleda v centru ni bilo, na obrobju pa ja. Pa nobenega vetra ni, tako da se ji pozimi mogoče celo bolje godi kot v Kopru. Ne vem, samo ugibam... Dvomim no vseeno, da bi npr. na Barju pozimi bila srečna.


Naslov: Odg: Palme v notranjosti Slovenije, sredozemske ciprese
Sporočilo napisal: matic19 na 09. Oktober 2018, 12:43:51
Jaz imam pravo palmo sredi Ljubljane v loncu, višina preko 3m, starost 25+let, takrat prinešeno iz Portoroža, ko je bila še čisto majhna. Do sedaj smo zadevo pozimi potegnili pod nadstrešek, ki ni zaprt s strani, le streha z vrha. Potem smo zadevo zavili z nekaj plastmi polivinila in lonec zaščitili še z 10cm tervola. Zadeva preživi celo zimo brez zalivanja, ponavadi so spomladi še bolj zelene kot jeseni. Eno še višjo sem lani pustil kar zunaj na snegu in -10°C, vednar ni preživela, itak pa je postala prevelika za transport sem in tja.

Verjetno bi preživela tudi zunaj, če bi jo zavil s polivinilom. Če bi bila posajena, bi verjetno preživela še lažje, saj ni nevarnosti, da zemlja zmrzne do take globine.

P.S. če bi jo hotel, ti jo podarim, le prevoz moraš priskrbeti sam :)


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.