ZEVS Forum

Vreme => Splošno => Temo je začel: florjo na 06. December 2007, 14:29:12Naslov: ENS-ji
Sporočilo napisal: florjo na 06. December 2007, 14:29:12
Pozdravljeni,

ze dolgo pogresam odsek foruma, kjer bi manj izkuseni zacetniki lahko postavljali vprasanja o mnogih nejasnostih, ki se ticejo vremena. Sam sem dosedaj odgovore iskal preko zasebnih sporocil. Ker pa mislim, da bi odgovori na moja vprasanja zanimali tudi druge, sem se odlocil da tokrat vprasanje postavim javno.

In sicer, zanima me kaj tocno so to ENS-ji? Kje na spletu jih lahko najdem in kako naj si jih razlagam? Saj priblizno si ze predstavljam kaj naj bi to bilo, nimam pa popolne slike. Kot sem uspel slediti iz dosedanjih debat, naj bi slo za kontrolne zagone (poleg glavnega), z nekoliko spremenjeneimi parametri, ki kazejo na zanesljivost glavnega modela. Predvsem mi ni jasno, kje naj jih najdem. Za model GFS mi jih je nedavno predstavil paradolf in sicer na naslovu: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html . Iz njih je razvidna le temperatura in padavine. Kako je drugje? Zakaj ravno temperatura in padavine? Zakaj ni vec informacij?

Torej, glavna vprasanja so:

Kaj so ENS-i?
Kje na spletu se nahajajo?
Kako naj si jih razlagam?


No, upam da vas nisem prevec zasul z vprasanji.
Za kakrsnekoli odgovore se lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav,
Tadej


Naslov: Odg: ENS-ji
Sporočilo napisal: matejček na 06. December 2007, 15:15:38
 :icon_wink: florjo  :icon_wink:

Zraven bi pa dodal še eno vprašanje:

Zakaj imajo nekateri zagoni (gfsa na primer) ob različnih urah drugačne vstopne podatke?  :icon_question:
(ne mislim na vrednosti-te razumem da so različne, ampak na vrste podatkov, če sm prov razumu)

thxNaslov: Odg: ENS-ji
Sporočilo napisal: blazek na 06. December 2007, 18:13:51
Na temle linku si alhko ogleduješ ENS-e.
http://www.meteociel.fr/modeles/gefs_cartes.php

In sicer si lahko ogledaš za vsako pertubacijo tlak na 500hPa, temperaturo na 850hPa oz 1500m. NApodlagi te karte se alhko določi meja sneženja. Potem imaš še za padavine in povsem na novo tudi temperature na 2m.


Na spodnjem linku, ti pa izriše vse možne varinate. In sicer samo za temepraturo na 850hPa oz približno 1500m ter predvideno količino padavin.
Klikneš GFS hires-ENS Europa. Izbereš pikico, ki je najbižje tvojemu kraju in pogledaš grafe.
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html


Naslov: Odg: ENS-ji
Sporočilo napisal: florjo na 07. December 2007, 12:04:35
Hvala, za prvo povezavo dosedaj nisem vedel.
LP


Naslov: Odg: ENS-ji
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 07. December 2007, 15:00:23
@florjo,
ENS napoved ti pokaže skupek/lestvico vseh izračunov določenega zagona. Glavni izračun zagona ima polno resolucijo modela točk 0.5° in izračuna po originalnih algoritmih. Kontrolni zagon ima le resolucijo spremenjeno na 1.0°. Ostali dodatni izračuni (perturbacije, ki jih dobiš na linku, ki ga je blažek dal) pa imajo samo rahlo spremenjen začetni algoritem na tistih območjih, ki so bolj občutljiva za razvoj dogajanja. Vhodni podatki ostanejo za vse izračune enaki. Tako dobiš sliko verjetnosti, kako se bo situacija obnašala. Z ENS-i se računa podatke za geopotencialne višine za 300hPa, 500hPa, 700hPa in 850hPa, temperaturi na 500hPa, 850hPa in 2m, potencialno temperaturo na 850hPa, količino padavin, CAPE in pritisk. Pač vse tiste smiselne spremenljivke.

@matejček,
ob različnih terminih je za vhodne podatke modelov na voljo določen nabor/vrsta meritev (boje na morju, podatki iz satelita ter vertikalne sondaže, podatki iz ladij, podatki iz sinoptičnih postaj in podatki agencije NOAA), ker se pač meritve ob določenih terminih ne izvajajo oz. niso popolni. V spodnji tabeli vidiš kateri podatki se v posamezen zagon GFS-ja vključujejo:

00z - Weather buoy, satellite data, shipping data, country data, NOAA data
06Z - Weather buoy, satellite data, shipping data
12Z - Shipping data, Satellite data ONLY
18Z - Weather buoy, satellite data, shipping data, country data, NOAA data

Takoj ti pade v oči zagon 12z, ki dobiva bolj skope vhodne podatke in ti da logično mislit, da tak zagon ne more biti prav zanesljiv. Zagona 00z in 18z imata največ vhodnih podatkov in sta tako tudi najbolj zanesljiva. Govori pa to o splošni zanesljivosti vseh izračunov modela in ne samo za glavni zagon. Tudi temu se lahko, kljub največjemu številu vhodnih podatkov, zgodi, da bo "zabluzil".


Naslov: Odg: ENS-ji
Sporočilo napisal: matejček na 07. December 2007, 15:09:45
super skywarn :icon_wink: hvala


Naslov: Odg: ENS-ji
Sporočilo napisal: florjo na 07. December 2007, 15:59:11
Super!  :icon_biggrin: :icon_wink:
Hvala. Zdaj ne bom vec ugibal.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.