ZEVS Forum

Vremenske postaje => Vprašanja in odgovori => Temo je začel: s54mtb na 20. Maj 2018, 22:57:17Naslov: Merilec vetra brez gibljivih delov
Sporočilo napisal: s54mtb na 20. Maj 2018, 22:57:17
Malo sem iskal, vendar nisem našel teme s podobno vsebino. Ima kdo kaj izkušenj z izdelavo senzorja vetra, ki meri hitrost in smer s pomočjo zastojnega tlaka? Uporabil bi dva diferencialna senzorja tlaka, ki bi merila razliko v zatojnem tlaku. Dva bi uporabil, da bi meril v dveh, pravokotnih smereh. Iz tega bi potem lahko določil vektor vetra. Kakšne oblike naj bi bila "ovira" ? Je bolje v smeri venturijeve cevi ali pitot-ove ? Bojim se, da bo težava turbulenca. Kaj pa če vzamem kroglo in enostavno merim tlak na površini? Na voljo imam senzorje od 1mbar (polni odziv) naprej.

Hvala in LP,
Mare


Naslov: Odg: Merilec vetra brez gibljivih delov
Sporočilo napisal: matic na 21. Maj 2018, 21:57:24
Pozdravljen,

sam s temi senzorji še nimam izkušenj, sicer konkretno s Sensirion proizvajalcem in senzorji za vlago super izkušnje. Govorim o diferencialnih senzorjih za tlak Sensirion Differential Pressure Sensor (https://developer.sensirion.com/applications/directional-wind-meter-using-sdp3x/), kar si verjetno že našel. Sam sem oz. še iščem ideje in čas za izdelavo UZ merilca za veter, da bi naredil svojo VP - vlaga, temp, tlak, itd... je že rešeno z BMP180, BMP280, BME280, SHT15, SHT21...
Cilj mi je narediti VP neodvisno od ele. omrežja, se pravi posredno napajano preko celic in prenos podatkov preko GSM na strežnik. Malo sem zašel  ::), če ni skrivnost s kakim razlogom si se lotil izdelave merilca s to metodo?

lp,

Matic


Naslov: Odg: Merilec vetra brez gibljivih delov
Sporočilo napisal: Gorazd na 22. Maj 2018, 09:33:47
A to gre za tak način merjenja kot je pri projektu WindRisk v Ajdovščini?

https://www.mojaobcina.si/ajdovscina/novice/evropski-projekti/nove-meritve-ajdovske-burje.html (https://www.mojaobcina.si/ajdovscina/novice/evropski-projekti/nove-meritve-ajdovske-burje.html)
https://www.mojaobcina.si/ajdovscina/novice/evropski-projekti/wind-risk-meritve-vetra-v-centru-ajdovscine.html (https://www.mojaobcina.si/ajdovscina/novice/evropski-projekti/wind-risk-meritve-vetra-v-centru-ajdovscine.html)


Naslov: Odg: Merilec vetra brez gibljivih delov
Sporočilo napisal: matic na 22. Maj 2018, 15:27:29
Gorazd ja, v primeru UZ senzorjev - v primeru diferencialnih tlačnih pa ne.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.