ZEVS Forum

Znanost in reportaže => Zanimivi članki => Temo je začel: goldhorn na 12. September 2017, 11:34:21Naslov: Radarska slika
Sporočilo napisal: goldhorn na 12. September 2017, 11:34:21
Na radarski sliki meteorologov so se v ponedeljek pojavili nenavadni koncentrični obroči s središčem na lokaciji radarjev na Lisci in še bolj vidno na Pasji ravni.

ČLANEK (http://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/59b77bd658689/kaj-pomenjo-nenavadni-koncentricni-krogi-na-radarski-sliki)


Naslov: Odg: Radarska slika
Sporočilo napisal: Gorazd na 12. September 2017, 11:50:35
Koncentrični krogi so vedno na istih mestih. To bi pomenilo, da se snežinke vedno talijo na isti nadmorski višini. Ne bi jaz kupil te razlage. Meni se zdi, daje samo polje radarja razdeljeno po občutljivosti od centra radarja na premajhno število. Če moraš v 10 korakih priti do konca območja so preskoki večji, kot če bi imel na voljo 100 korakov. Ampak verjetno smo plačali le za 10 korakov.


Naslov: Odg: Radarska slika
Sporočilo napisal: komar na 14. April 2020, 15:58:43
Še kdo opazil odboje nad Vrhniko, natančneje nad Ljubljanskim vrhom, kjer je v preteklosti deloval vojaški radar? :icon_question: :icon_confused:
ti odboji so že dalj časa..... enaki odboji so tudi v Avtriji.... nad SG -sloven gradcem
Odboji v Avstriji so posledica polja vetrnih elektrarn, ki odbijajo radarske valove in to se pokaže kot padavine. Tako nam je bilo razloženo na srečanju v Brdih :) Kaj je pa nad Vrhniko pa ne vem. Morda vojaški radar še vedno deluje in moti vremenskega ali kaj podobnega.
Tam v Avstriji je radar na Koralpah. Kakšen radar je pa ne vem.
Mislim, da sta odzgoraj dva letalska radarja. Za enega vem, da so ga v letu 2015 prenavljali, pa nam morda od takrat "heca" naše spektre. Je pa res, da se odbija od grebena, kjer je postavljeno vetrno polje na Wienebene, ampak tisto polje je že nekaj časa, preden se je pričelo prikazovanje na našem radarju  :icon_question:.
Edit: Sem se zmotil, vetrno polje so izgradili leta 2017, kar se sklada s pojavom naših motenj. Bo kar to držalo.
Gori je radar za letališče Zeltweg  ;)
Samo za tebe @gregach  ;D
Bil je ozek pas:
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/21/21_ads.png)
(http://img4.imagetitan.com/img4/small/21/21_hjk.png) (http://img4.imagetitan.com/img.php?image=21_hjk.png)
Morda padavine niso padale navpično in je ta pas tla zadel za 1,5km bolj JZ. Karta ne bi smela biti za toliko narobe prikrita z radarjem. Bližnja Lisca je na kakšnih 200m natančno nacentrirana na križec.
Zdaj razen če je tudi ta križec premalo točno lociran. Ker križec od Pasje Ravni greši za dober km. Tudi sicer je vidno pri akumulacijah ker naredi luknjo ob križcu. Državna meja radarja je pa preveč površna, da bi se dalo nanjo karto postavljati na več kot 1km natančno ali nanjo preveč zanašati.
Če potegnem radar 1,5km proti JZ, sicer pade križec od Lisce in večji del državne meje ven, ampak raporeditev padavin gleda na izmerke je pa potem idealna. V glavnem, na nič od radarja se lokacijsko ne da zanesti. Še najbolj zaupam križcu Lisce in da nato čim bolje ujamem celo mejo.
S čim se mi ukvarjamo...  :icon_lol:
Sicer pa to itak ni neka eksaktna znanost. Če bi program na "random" vrgel akumulacijo ven glede na neko povprečno intenziteto bi Podčetrtku kazalo 5 mm. Včasih pozabljamo kako zelo različne intenzitete se pojavljajo ob enakih barvah in da maksimalna odbojnost ni enaka intenziteti pri tleh. Še celo nadmorska višina ni povsem zanemarljiv dejavnik, ko se padavine na poti proti tlom sušijo.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.