ZEVS Forum

Tehnika => Vremenske postaje => Temo je začel: max na 29. November 2007, 17:59:41Naslov: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: max na 29. November 2007, 17:59:41
La Crosse in Oregon so na žalost premalo precizne in premalo stabilne

Kaj jaz zdaj to slišim????!!  :icon_exclaim::icon_question:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: urša na 29. November 2007, 18:37:29
Ni treba vse resno razumeti :icon_biggrin: Dejstvo ,da je VP2 trenutno najpreciznejša širše dosegljiva postaja drži !
Kot poznamo piheta bo tudi daviska zanj verjetno kmalu premalo precizna.Samo da zavoha ugodno ponudbo za Vaisalo WXT510 in doma odžene grožnje s psihiatrijo.....pa akcija :icon_wink: :icon_haha:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 29. November 2007, 19:35:15
Ni treba vse resno razumeti :icon_biggrin: Dejstvo ,da je VP2 trenutno najpreciznejša širše dosegljiva postaja drži !
Kot poznamo piheta bo tudi daviska zanj verjetno kmalu premalo precizna.Samo da zavoha ugodno ponudbo za Vaisalo WXT510 in doma odžene grožnje s psihiatrijo.....pa akcija :icon_wink: :icon_haha:

Točno tako Urša! Tako, kot bo tebe "ta tvoja" tistega dne, ko boš Vaisalo domov pritrajbal, lastnoročno dostavila v Begunje, tako imam tudi jaz rezervirano karto za Idrijo. :icon_haha: :icon_lol:
Vem pa, da bova oba z Uršo nekega dne Vaisalo imela! :icon_wink:Pa makar na dvorišču psihiatrije. :icon_lol:

Mogoče sem bil res preoster z oceno Oregonke. :icon_redface:
Postaja je več kot solidna za amatersko opazovanje vremena in manjša neskladja z realnimi podatki pri enoletnem merjenju, na končni podatek praktično nimajo vpliva!
Sam pač težim za tem, da imam res podatke v nulo, ker me anomalije zelo motijo. Zato sem šel tudi v nakup Davisa in kot Urša ugotavlja, nekoč ko bom velik  :icon_haha: ,tudi Vaisale. Ampak za nakup takih ferarijev se pa ve, da ne govorimo o cifrah okrog 100 €, kolikor stane sedaj preprosta WS 2300, ali 300 €, kolikor je cena Oregonke.
Cena raste praktično točno tako, kot je kvaliteta teh postaj: La Crosse,Oregon, Davis in med vsako je nekje ravno trikratnik vrednosti prejšnje. :icon_wink:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 30. November 2007, 00:06:58
Tud jst kar intenzivno iščem tole Vaisala WXT510, a vseeno se nikamor ne mudi z njo. Cene le-teh se gibajo med 1500 in 2000€. Za precej dobre meritve je Daviska več kot odlična. Temp, vlaga, pritisk in padavine so praktično "u nulo" zanesljivi podatki :icon_wink: Tud za veter s svojim intervalom meritev 2.5s je solidna, a verjetno vseeno par procentov napake, vsaj po dosedanjih primerjalnih meritvah s profi anemometrom. Sem pa zato prek ebay-a zrihtal 3kom Vaisalinih WS425 anemometrov (ultrazvočni) za solidne pare in tako imam (oz. bom imel, ko bo vse na mestu) top klaso profi meritev vetra, kar mi je tud najbolj pomembno...saj ja živim na vetrovnem kraju :buttrock:

Kot za večino vseh stvari, tud za (amaterske) vremenske postaje velja isto...malo denarja, malo muzike. Pač do Oregonke so vse igračke, potem smo pa na konkretnih zadevah...sm imel že vse; ws2300, ws3600, wmr928...in teh "jajc" ne bi vzel nikol več. Hja, zato smo pa Daviski :icon_arrow: Res, da je denar problem, a kdor ima namen nabavljat...raje šparaš malo dlje in kupiš bolj konrektno zadevo aka WMR ali Davis, kot da vzameš prvo škropucalo, ki mimo pride in se z njim zafrkavaš vsak teden...in ob tem še na pol približne podatke :shrug:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Vreme na 30. November 2007, 09:16:28
@ skywarn  tukaj pa ti pač ne bi dal čisto prav. Seveda moramo težiti k nabavi čim boljših vremenskih postaj, vsaka kot je vajina je seveda dobrodošla na naši sceni. A tudi tiste iz nižjega razreda prevladujejo in jaz pravim hvalo bogu,da je tako, samo pogled na mapwiev pove kako daleč smo prišli pri postavitvi amaterskih vremenskih postaj po Sloveniji. Še malo pa bomo prekosili Arsovce  :icon_biggrin:

Kar pa se tiče zafrkancje z temi postajami nižjega cenovnega razreda bi rekel,da več ali manj delujejo b.p. sam jo imam skorajda že tri leta pa še nisem imel težav z njo. Drugo pa je prenos podatkov na net, tu se ponavadi kaj zakomplicira.


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 09:26:25
Kar pa se tiče zafrkancje z temi postajami nižjega cenovnega razreda bi rekel,da več ali manj delujejo b.p. sam jo imam skorajda že tri leta pa še nisem imel težav z njo. Drugo pa je prenos podatkov na net, tu se ponavadi kaj zakomplicira.

@Vreme, Skywarn je imel v mislih kar veliko postov lastnikov, ki se nanašajo na raznorazne težave, ki se pojavljajo z LaCrossovkami. Ti imaš pač srečo z njo hvalabogu. Se pa pridružujem Maretu, da bi za doseganje večje verodostojnosti podatkov, počasi res morali tudi med nami uvesti nek minimum standardne postaje.Po mojem naj bi to bila WMR 928.
Ja,ja....saj vem.....penezi, ne me zdaj pljuvat.Govoril sem o idealni situaciji. :icon_redface: :shrug:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 30. November 2007, 10:21:04
Vreme,
Tak razcvet, kot se je v SLO zgodil s temi vremenski postajami, je naravnost fantastičen in prav je tako! :icon_wink: Za začetek in spoznavanje z meritvami so seveda tudi že tiste nizkocenovne v redu. Zaostri se potem, ko se vprašamo po verodostojnosti podatkov, tu se potem pokaže zmogljivost posameznih postaj. Ve se za napake npr. WMR postaj (vlažnost, veter, padavine in še kaj) ter ostalih in se seveda to vzame v zakup pri interpretaciji podatkov.

Gorazd,
tule si lahko pogledaš, kako je narejen Hellmann: http://www.meteoclima.de/datenblaetter/E440201_02.pdf (http://www.meteoclima.de/datenblaetter/E440201_02.pdf). Namenjen je za klasične ročne meritve kot jih npr. vsakodnevno izvaja ARSO. Kot vidiš po slikah, tudi ne bi bilo težko to narediti doma. Površina je 200cm2 oz. premer na vrhu 15.95cm, ostalo gre pa lahko tudi po želji.
V vednost pa še podatek, ki ga Pihe ni navedel...ob zadnjem poslabšanju mu je Oregonka kazala 163mm, Daviska pa 209mm. Razlika je očitna in s primerjavami z ARSO postajo se je potrdila vrednost iz Daviske. Problem teh (naših) dežemerov s prekucnimi žlicami je sledenje različnim intenzitetam padavin.


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Vreme na 30. November 2007, 10:36:21
Pihe in skywarn seveda se strinjam z vama, kot je rekel Pihe pa je vedno denar tisti faktor, vseeno pa  je še vedno bolje "išta nego ništa"!!


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: ŠTROMAR na 30. November 2007, 10:40:06
Glede na to, da gre tule za druženje amaterjev-vremenskih zanesenjakov, ki merijo in beležijo aktualne podatke in če je sreča mila, jih še prenašajo na svetovni splet, sem mnenja, da ni nobene potrebe po ne vem kakšni profesionalizaciji-beri opremljanju s postajami visokega cenovnega razreda.
Meni osebno moja WS2300 dela dve leti b.p., je pa res da ne drezam ves čas vanjo. Tudi podatki pri teh postajah so več ali manj verodostojni, če lastniki le upoštevajo minimalna priporočila o namestitvi senzorjev.
Je pa povsem logično, da posameznik teži k vedno boljši opremi in prav je tako. Seveda pa smo takoj pri vprašanju, koliko je nekdo pripravljen investirati za svoj hobi-in tole tukaj je za večino nas dejansko samo izredno zanimiv in tudi poučen hobi. :icon_smile:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 12:06:03
@Vreme in @Štromar. V vsem se strinjam z vama.Nama z Maretom se gre predvsem za nekaj drugega in sicer za verodostojnost podatkov. Zavedat se moramo, da nas opazuje in primerja že zelo veliko ljudi.In ljudi ne moreš farbatr.Če ARSO objavi en podatek, ti pa usekaš s čisto nekim tretjim iz svoje postaje je jasno, da te kmalu ne bodo več jemali resno.
In vse se skriva v podrobnostih: Npr.: nekomu kaže postaja +2, zunaj pa slana ko špeh, folk to vidi, pa že nisi več vreden nič v očeh obiskovalca spletne strani.
Težiti moramo k popolnosti.Le tako bo ZEVS imel v Sloveniji še večjo težo in veljavo! Strinjam pa se, da smo dosegli z malimi postajami fantastičen uspeh in napredek.Ne smemo si tega ugleda zapraviti z napačnimi podatki, ki jih emitiramo.Zavedajmo se tega!
Samo razmišljanje je to, ne kak napad na nizkocenovne postaje, da ne bo dileme.Vsaka je dobrodošla, samo da res kaže prave podatke. :icon_wink:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Ciril na 30. November 2007, 12:17:09
Bi samo tole pripomnil: glede na previsoke temperature je večinoma kriva slaba namestitev senzorjev in ne nihova kvaliteta, oz. povedati hočem, da je napaka pri namestitvi ponavadi višja od napake samega senzorja. Le ti imajo ponavadi napako do +- 1°C.

Pihe:
Glede padavin pa je res zanimivo, kako ti ga je tvoja WMR biksala. Jaz z svojimi postajami praktično nimam odstopanj (do 5%), je pa res da v Prekmurju intenzitete in količine niti približno niso podobne tvojim...

LP Ciril


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: TgT na 30. November 2007, 12:41:53
Prva prava primerjava padavin je bila zame dne 18.9  :icon_biggrin: WMR je pokazala 130mm medtem ko je na uradni postaji SL.Konjice bila količina 131mm. Intenziteta padavin takrat ni bila enakomerna ampak je imela 3 ali 4 vrhunce, hud naliv, v celotnem dnevu.

Če bi pa kdo rad imel postajo Davis kakovosti po ceni WMR postaje s povezljivostjo kot ga ima na voljo tudi WS2300 (komplet kabl) si pa naj ogleda Davis Monitor II ali pa Davis Wizard III .
Primer, http://cgi.ebay.co.uk/Davis-Complete-Weather-Station-Wizard-3_W0QQitemZ110200294575QQihZ001QQcategoryZ121903QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
brez loggerja in software-a, Potreben WeatherLink  :icon_wink:Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: _Roba_ na 30. November 2007, 14:36:23
Glede teh padavin in Oregonke bo najbolse razlike znal povedat Rajko(Vp Ruše) ,ki ima doma zraven Oregonkinega in Hugerovega dezemerja postavljenega tudi Hellmann  :icon_question:


Naslov: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Astra na 30. November 2007, 17:39:24
Ok, pestra debata na napačnem koncu. Vseeno dodajam mnenje, imam dve menzurci za merjenje padavin - ja, iz plastike so, da ne bo kakšne fovšije.   :icon_haha:  Te podatke primerjam z WS 2300 in odkloni med menzurcami so bili največ 5%, med menzuracmi in WS 2300 pa največ 7%, pa naj bo močnejše deževje ali rahlo deževje. Edini problemi pa so v primeru kakšne sodre ali toče, tam pa zadeva ni natančna ...

Glavna težava nas forumistov je predvsem v:

a.) nimamo vsi hišk po enih normah oz. standardih (zato temperaturna odstopanja)
b.) nimamo toliko prostora, da bi bilo okoli veliko placa in nebi bilo objektov v okolici
c.) nimamo mnogi šanse, da postavim vetromer 10 metrov visoko

Tole je bilo malce bolj za šalo  :icon_haha:, ampak čisto zares prilagam sliko avtomatske postaje v Babnem polju in tam je višina anemometra cirka 2 metra nad tlemi.  Torej, amaterci smo kar dobri, še malce več bi lahko naredili okoli hišk in zaščite senzorjev pred soncem.

(http://www4.slikomat.com/07/1130/3wd-untitl.jpg)

Mislim, da smo vsi amaterci kar face, da vse to kljub določenim stroškom posredujemo javnosti. Veselje, hobi, res pohvalno. Vsak amaterc mora poskrbeti predvsem, da bi se približal standardom za kvalitetne merive, skoraj pa bi morala vsaka postaja, tudi WS 2300 izmeriti parametre na recimo +/- kakšen procent natančno. To mislim, da je prav dobro in za nas amaterce več kot zadostno.  :icon_wink:

Naša gostota postaja velika prednost, vedno več pik je na mapi, tu nam kmalu nihče več ne bo pariral. Juuuheeeej.  :clap:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: max na 30. November 2007, 18:09:59
Vidim, da sem s svojim začudenjem (malce provokativno), ustvaril kar orenk debato.
Ne poznam čisto vseh postaj, vendar pa mislim, da točnost ni toliko odvisna od samih baznih postaj,
katere zapisujejo podatke, pa je lahko WMR, WS, Davis ali pa čisti profi.
Točnost meritev je odvisna od same kvalitete določenega senzorja, predvsem pa od
njegove postavitve v prostor, ki pa ni skoraj nikjer idealno.
No, toliko z moje strani :icon_cool:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Astra na 30. November 2007, 18:10:06
Vreme,
Tak razcvet, kot se je v SLO zgodil s temi vremenski postajami, je naravnost fantastičen in prav je tako! :icon_wink: Za začetek in spoznavanje z meritvami so seveda tudi že tiste nizkocenovne v redu. Zaostri se potem, ko se vprašamo po verodostojnosti podatkov, tu se potem pokaže zmogljivost posameznih postaj. Ve se za napake npr. WMR postaj (vlažnost, veter, padavine in še kaj) ter ostalih in se seveda to vzame v zakup pri interpretaciji podatkov.

Gorazd,
tule si lahko pogledaš, kako je narejen Hellmann: http://www.meteoclima.de/datenblaetter/E440201_02.pdf (http://www.meteoclima.de/datenblaetter/E440201_02.pdf). Namenjen je za klasične ročne meritve kot jih npr. vsakodnevno izvaja ARSO. Kot vidiš po slikah, tudi ne bi bilo težko to narediti doma. Površina je 200cm2 oz. premer na vrhu 15.95cm, ostalo gre pa lahko tudi po želji.
V vednost pa še podatek, ki ga Pihe ni navedel...ob zadnjem poslabšanju mu je Oregonka kazala 163mm, Daviska pa 209mm. Razlika je očitna in s primerjavami z ARSO postajo se je potrdila vrednost iz Daviske. Problem teh (naših) dežemerov s prekucnimi žlicami je sledenje različnim intenzitetam padavin.

Oj, tole je zanimiva zadevca. Koliko pride takšen Hellman .. kje se bi ga splačalo poiskati? Pa še to, ko sem bral, je pisalo tudi "snow measurement". Na osnovi česa pa meri sneg ... grelec.  :icon_question:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: _Roba_ na 30. November 2007, 18:20:27
En off..Tisti,ko maste senzorje v hiskah imaste gor Shielde(gobice) al ne?  :icon_question:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: TgT na 30. November 2007, 18:26:06
Jaz imam senzor od WMR (orginalna embalaža)  v ARSO hiski.  :suspicious:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: max na 30. November 2007, 18:33:14
Vidim, da sem s svojim začudenjem (malce provokativno), ustvaril kar orenk debato.
Ne poznam čisto vseh postaj, vendar pa mislim, da točnost ni toliko odvisna od samih baznih postaj,
katere zapisujejo podatke, pa je lahko WMR, WS, Davis ali pa čisti profi.
Točnost meritev je odvisna od same kvalitete določenega senzorja, predvsem pa od
njegove postavitve v prostor, ki pa ni skoraj nikjer idealno.
No, toliko z moje strani, mislim da se ne motim ali pač? :icon_cool:

NO, idealna postavitev bi bila na vrhu visokega hriba okoli pa nič. :icon_biggrin:
Sem postavil sem, ker so bili nekateri hitrejši


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 19:23:44
jaz imam trenutno gor tist ščit še čez senzor, sam ga bom dal dol, ker vidim da mi vlaga zelo počasi narašča, pa tud zadnje dni opažam, da mi je spet začel crkovati vlagomer, danes zjutraj max. vlaga le 77% :icon_rolleyes:

p.s. to je že drugi senzor :icon_cry:

Davis, Maverick, Davis!
Seštej kolk tistih malih nepotrebnih "senzorjev" pokupiš brez veze (ne samo ti!), namesto, da bi metal v pujska za eno spodobno zadevo. :icon_arrow: :shrug:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 19:27:32
Oj, tole je zanimiva zadevca. Koliko pride takšen Hellman .. kje se bi ga splačalo poiskati? Pa še to, ko sem bral, je pisalo tudi "snow measurement". Na osnovi česa pa meri sneg ... grelec.  :icon_question:

Tu je link do najcenejšega Hellmanna na netu. :icon_wink: (cena ni fiksirana, saj lahko vidiš, da prodajalec dopušča "glihanje" in bi jo ziher prodal še za kakih 5 € ceneje!).
Glede merjenja snega z njim pa naj pove več Skywarn, ki jih ima posejano dol po Krasu. :icon_haha:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 30. November 2007, 19:51:37
En off..Tisti,ko maste senzorje v hiskah imaste gor Shielde(gobice) al ne?  :icon_question:

Hell no! S tem, ko je original "radiation shield" (pa naj si bo od WMR ali Daviske) gor, vse skupaj pa postavljeno v hiško, pride posledično že do rahlih odstopanj podatkov. Fora je v tem, da če imaš senzor 2x zaščiten (shield+hiška), je le-ta manj občutljiv na hitre spremembe, pač odzivni čas se mu podaljša. Sem to takrat, ko sm kupil Davisko, testiral in opazil, da pride tudi do 0.5° napake pri ekstremnih vrednostih (Tmin ali Tmax)...sploh v takih primerih, ko ekstremne dnevne vrednosti trajajo le nekaj minut...senzorju, ki je 2x zaščiten, enostavno zmanjka časa, da bi se prilagodil zunanji temperaturi.

Rešil sm pa tako, da imam senzor Daviske le pokrit znotraj hiške, da se ne praši itd, a vseeno zračen kot da ne bi imel nič. In podatki za temp so točni u nulo v primerjavi s profi Hg termometrom. :icon_wink:

Hellmann nima nobenega grelca, le tista posoda gor drži kolikor drži in za sneg ni ravno primerna, sploh moker. Se pa seveda da naredit grelec in je zadeva rešena. Jst niti na Daviski nimam ogrevanja...ma čemu? Itak snega tule ni dost in ga tud ne bo več...saj imamo globalno segrevanje :icon_lol: :icon_lol: (da ne bo kdo tega zadnjega stavka resno vzel :icon_haha:, sam res nimam ogrevanja)

@Pihe, nisi dal linka poleg, vsaj jst ga ne vidm :shrug:

@Astra, če mene prašaš, je tista postavitev anemometra v Babnem Polju sramotna...in to si dovoli taka inštitucija kot ARSO? Upam, da se motiva in je tist samo za hec tam :icon_confused:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: max na 30. November 2007, 19:59:13
http://www.meteoclima.de/datenblaetter/E440201_02.pdf

Evo link za Hellmanna


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 20:10:07
Eh, EMŠO! Sem pozabil link od Hellmanna pripet:

http://cgi.ebay.de/Regenmesser-nach-Prof-Hellmann-100-cm-Wetterstation_W0QQitemZ160071582433QQihZ006QQcategoryZ115696QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

Navali narode! Ima još! :icon_haha:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 30. November 2007, 20:31:56
Eh, EMŠO! Sem pozabil link od Hellmanna pripet:

http://cgi.ebay.de/Regenmesser-nach-Prof-Hellmann-100-cm-Wetterstation_W0QQitemZ160071582433QQihZ006QQcategoryZ115696QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem

Navali narode! Ima još! :icon_haha:

Vse kul, sam površina je le 100cm2...standard pa 200cm2.


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 20:48:46
Vse kul, sam površina je le 100cm2...standard pa 200cm2.

Če si že siten no, pa zate tale:

http://www.him-wettershop.com/ENG_276_EUR_16_748__.html

 :icon_lol: :icon_lol: :icon_wink: :icon_exclaim:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: ŠTROMAR na 30. November 2007, 21:00:17
En off..Tisti,ko maste senzorje v hiskah imaste gor Shielde(gobice) al ne?  :icon_question:
Jaz imam senzor postaje WS2300 prez pokrova vse od dne, ko je senzor nameščen v predpisani hiški.


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: gradiščan na 30. November 2007, 21:13:06
Moram priznat, da je tole zelo zanimiva debata..ena boljših zadnje čase :icon_wink:, jo bom spremljal :icon_arrow:do konca..


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: urša na 30. November 2007, 21:22:56
Če si že siten no, pa zate tale:

http://www.him-wettershop.com/ENG_276_EUR_16_748__.html

 :icon_lol: :icon_lol: :icon_wink: :icon_exclaim:

Mare navali ,je dva jurja cenejši od identičnega Lambrechta  :icon_biggrin:

Zgradba takega registratorja padavin sploh ni zapletena.Cene profi zadev so pa tako blazno navite zaradi relativno zelo majhnega tržišča takih izdelkov.Zelo verjetno bi bil rabat pri količini npr. 1000kom cca 75-80%  :shrug:

Gremo v skupinsko nabavo :icon_haha:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 30. November 2007, 21:28:06
Gremo v skupinsko nabavo :icon_haha:
Misliš v skupinsko nabavo za enega? :icon_haha:

Se strinjam, da so cene precej zasoljene ravno zaradi tega, kar praviš. Sam recimo, če pogledaš tega... http://www.him-wettershop.com/ENG_276_EUR_330_1029__.html (http://www.him-wettershop.com/ENG_276_EUR_330_1029__.html) pa ni tolk napačna cena. Odličen merilec za padavine s površino 200cm2, resolucija 0.1mm in še ogrevan je :icon_wink:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 21:33:19
Meni se zdi, da je kvaliteta La Crosse WS 2300 postaj v zadnjem času padla.Tisti, ki jih imate že par let, nimate z njimi praktično nobenih težav, postaje mlajšega datuma, pa so zgleda bolj tako tako. S porastom neobičajnih vremenskih dogodkov, je tudi industrija teh napravic zaslutila, da lahko v tem najde velike dobičke. Tako se te postaje proizvajajo v ogromnih količinah, poleg teh se dobijo v Evropi še licenčne Matrix II, folk pa to veselo kupuje, saj bi vsak rad bil svoj vremenoslovec. Cena nove WS 2300 je zdaj v Evropi že manj kot 100 €. In za malo denarja pač vanje Kitajci (kjer se proizvajajo!) ne morejo vgrajevat ne vem kake sofisticirane tehnologije.
Kot sem že pisal, so boljša izbira Oregonke, katerih cena je zdaj tudi že pod 300 € v Evropi.
Sicer pa mora res vsak pri sebi razčistit, ali spada v razred tistih, ki bi tisto konzolo imeli v dnevni sobi samo zato, da se poafnajo sosedovi ženi, ki pride na obisk, "češ, jest bom pa zdele vreme iz te škatle napovedou!", ali pa v našo kasto vremenskih odpuljencev. :icon_exclaim:


Naslov: Odg: Primerljivost postaj
Sporočilo napisal: Mr.Bear na 30. November 2007, 21:33:32
En off..Tisti,ko maste senzorje v hiskah imaste gor Shielde(gobice) al ne?  :icon_question:

Jaz imam montiran senzor v URŠATM hišici brez shielda, saj menim, da je hišica dovolj kakovosten zaslon in ne rabim dati na senzor še originalnega plastičnega shielda.


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Ciril na 30. November 2007, 22:04:50
Glede La Crosovih senzorjev se mi zdi, da je čisto odvisno, kaj dobiš. Na moji WS3600 gre vlaga do 98%, čeprav po pravilu ne bi smela. Prav tako sem opazil, da se zunanja T včasik kar za nekaj minut ustavi (je konstantna), nato pa v eni minuti skoči za 1°C - očitna napaka.

Tudi pri WS2300 opažam, da gre nekaterim vlaga le do 92%, drugim pa tudi preko 95% :shrug:

Sicer pa se strinjam s Pihetom, Davis je za nas zaenkrat zakon. Ko bom imel boljše pogoje za merjenje, se bom tudi sam spravil v ta nakup.

Pa še to: WMR se mi zdi glede na to kar ponuja, preveč hvaljena. V primerjavi z LA Cross postajami je dejansko bolj stabilna (prenos podatkov na splet), tudi senzor za T in RH je bolj precizen, ima pa omejitve, katere se vsaj meni zdijo prevelik minus za tak denar (npr ločljivost dežemera, Trosišča ne gre pod -10, pritisk je meni malo sumljiv, vsaj prenos v grafiko, vetromer ima daljše intervale meritev kot kabelsko povezana WS2300, popolnoma nezavarovan si pri izpadu postaje iz PCja - ni dataloggerja in s tem posledično izguba podatkov).

LP Ciril


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: polo na 30. November 2007, 22:16:33

Tudi pri WS2300 opažam, da gre nekaterim vlaga le do 92%, drugim pa tudi preko 95% :shrug:


LP Ciril

Na moji WS2300 gre vlaga do 99% :icon_eek:(res da do sedaj samo enkrat in to je bilo ta ali prejšnji mesec)) sem pa letos zamenjal senzor,ker ga je skurila strela.


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 22:22:44
Malce sem čekiral, kaj se dobi v Evropi od tega, kar ne spada v nizkocenovno ponudbo( La Crosse, Oregon, Davis). Tu je kar bogat seznam: http://www.regional-wetter.de/wettershop/we_herst.htm#Fuess .
Prej sem Maretu v ZS rekel, da te pri nekaterih cenah v teh ponudbah res zgrabi srat (no, pol je dejansko mene,haha :icon_lol:). Če delaš primerjavo nekaterih teh artiklov s temi našimi nizkocenovniki, bi tako na hitro rekel, da velikih razlik v izdelavi ni. seveda hudič tiči v detajlih. Pa vseeno bi rekel, da so Američani spet znali prehiteti konkurenco. Po vsej verjetnosti bi bile tudi La Crosse in predvsem daviske v cenovnem rangu teh meteoroloških unikatov, če bi jih proizvajali v tako majhnih serijah, kot tile. Ampak so potegnili dobro potezo: Pognali so masovno proizvodnjo, jo preselili na Kitajsko in Taiwan, svoje so naredile tudi nagle vremenske spremembe (ko se je folk začel bolj intenzivno zanimat za vreme in pojave) in bingo! Vremenske postaje gredo za med, proizvodnja je velika, posledično pa cene nizke. Evropejci s(m)o tu pač spet zaspali. Lahko se tolažimo samo s tem, da se proizvajajo boljše vremenske postaje in senzorje, ki pa najdejo le nekaj sto kupcev letno.In mi gremo zaradi previsokih cen pač kupovat La Crosse in Oregone. :icon_arrow: :shrug:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 22:28:58
Na moji WS2300 gre vlaga do 99% :icon_eek:(res da do sedaj samo enkrat in to je bilo ta ali prejšnji mesec)) sem pa letos zamenjal senzor,ker ga je skurila strela.


Ne bi rad bil picajzl, bi pa rad ponovil tisto, kar je nekako rekel že Mare: To, da pri posameznem artiklu neka variabla niha od npr.: 92% do 99%, govori o (ne)kvaliteti tega proizvoda. Kaj pa če bi bil to kak življensko pomemben instrument (npr.: termometer za merjenje telesne temperature) in to s takimi odstopanji!? :icon_arrow:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: polo na 30. November 2007, 22:39:05
Ne bi rad bil picajzl, bi pa rad ponovil tisto, kar je nekako rekel že Mare: To, da pri posameznem artiklu neka variabla niha od npr.: 92% do 99%, govori o (ne)kvaliteti tega proizvoda. Kaj pa če bi bil to kak življensko pomemben instrument (npr.: termometer za merjenje telesne temperature) in to s takimi odstopanji!? :icon_arrow:

Najbolje,da vsi kateri imamo WS2300 in podobne nizko cenovne zadeve prenehamo pošiljati podatke na net,ker so le te neresnični in zavajajoči :shrug:

Edit: ARSO-va postaja v Dobličah ima sedaj vlago 98%,moja pa 97%,oddaljen od nje pa sem cca 2km.
Verjetno tudi oni nimajo kakšne kvalitetne postaje,če so podatki tako blizu moje :icon_smile:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 22:57:44
Najbolje,da vsi kateri imamo WS2300 in podobne nizko cenovne zadeve prenehamo pošiljati podatke na net,ker so le te neresnični in zavajajoči :shrug:

Edit: ARSO-va postaja v Dobličah ima sedaj vlago 98%,moja pa 97%,oddaljen od nje pa sem cca 2km.
Verjetno tudi oni nimajo kakšne kvalitetne postaje,če so podatki tako blizu moje :icon_smile:


Polo, pa kaj jemlješ to osebno!? Govoril sem o nihanju pri podatkih enakih artiklov, ne pa o tem, kdo naj bi kaj kam pošiljal.To je isto, kot če bi en serijsko izdelan Clio potegnil 170 km/h, drugi iz iste proizvodnje pa 190 km/h. :icon_arrow:
Teh odstopanj ne bi smelo bit, saj vsak plača pošteno ceno za tisto, kar kupi. :icon_arrow:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: urša na 30. November 2007, 22:58:55
@Pihe-ni vse tako črno ali belo :icon_biggrin:
Vsaka postaja ima pluse in minuse.Tudi VP2 ima svoje krepke in značilne "muhe".
Vse to so še vedno amaterske postaje ,kjer Davis prednjači predvsem s svojo odzivnostjo senzorjev in  prenosov ter s tem točnimi podatki.Si pa tudi daviska včasih zasluži met ob steno ali skozi okno... :icon_biggrin:
http://www.wetterstationsforum.de/phpBB/viewforum.php?f=5&sid=7cda1c56651fdd87a34f64d42d99576b (http://www.wetterstationsforum.de/phpBB/viewforum.php?f=5&sid=7cda1c56651fdd87a34f64d42d99576b)


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: urša na 30. November 2007, 23:02:47
Polo, pa kaj jemlješ to osebno!? Govoril sem o nihanju pri podatkih enakih artiklov, ne pa o tem, kdo naj bi kaj kam pošiljal.To je isto, kot če bi en serijsko izdelan Clio potegnil 170 km/h, drugi iz iste proizvodnje pa 190 km/h. :icon_arrow:
Teh odstopanj ne bi smelo bit, saj vsak plača pošteno ceno za tisto, kar kupi. :icon_arrow:

Pihe,tudi pri enakih artiklih so odstopanja normalna in tovarniško priznana .Pri vseh znamkah postaj,vključno Davis !
Za vsak senzor je napisana toleranca in to je to .Pri max .vlagi je 5% pač zelo opaznih  :shrug:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: ŠTROMAR na 30. November 2007, 23:05:10
Kaj pa če bi bil to kak življensko pomemben instrument (npr.: termometer za merjenje telesne temperature) in to s takimi odstopanji!? :icon_arrow:
Pa si prepričan, da nima takih odstopanj?

Po mojem skromnem mnenju problem ni v točnosti oz. toleranci posameznih senzorjev, ampak o namestitvi le teh. Kaj ti pomaga nekajkrat dražji senzor od moje celotne postaje, če ga boš postavil ob zid hiše ali pa nezaščitenega direktno na sonce. 


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 30. November 2007, 23:15:57
@polo...ne bi jst kar tako "na počez" podajal ugotovitve. Tako se ne meri zmogljivosti senzorjev, kot recimo danes, ko imaš povsem zabito z vlago in primerjaš postaje. Bi moral recimo ob običajnih jasnih dnevih zapisovat podatke vsakih 15min iz obeh postaj in potem primerjat, tam se vidi kakšna odstopanja so. Tudi tole, da nekaterim prikaže vlago tudi nad 92% ali nad 95%, kjer po pravilih naj ne bi smela, je odraz kvalitete. Kolikor se jaz spomnim, mi je tudi na moji WMR-jki včasih pokazala kar 100%...pač držala je 98% pol noči, pol pa 2min skok na 100% in nazaj na 98%, pri kvalitetnih senzorjih pa je zadeva zvezna.

Se strinjam s Cirilom, WMR je že kar malo preveč hvaljena kljub vsem napakam oz. pomankljivostim, ki so bile ugotovljene. Meni je bila tudi tista napaka zanimiva, ko recimo odpove senzor za vlago, ko temperatura pade pod -10°C. A ko primerjaš obnašanje vlage pod 30%, tam pa neveš al bi jo sam vžgal enkrat al bo sama od sebe počila od trapastih podatkov.

Da ne bo sedaj po vseh teh debatah prišel ven tak občutek, da samo Davis ali profi oprema nekaj šteje, ostalo pa ne. Saj ni res, podatki so iz vseh postaj zadovoljivi, le v zakup moramo vzeti vse njihove napake. Kot že nekdo rekel prej, večji delež napak pri podatkih je še vedno pri postavitvah senzorjev (hiška, original zakloni, preblizu tal ali zidov, itd.) in ne pri kvaliteti le-teh.

In ja, točno to URŠA. Še vedno so vse te naše postaje amaterske in imajo neko svojo mejo. In ravno tako ima tudi profi oprema neko določeno zmogljivost prek katere pač ne gre. Smo pa tud večinoma vsi začeli z nizkocenovnimi in nadgrajevali, tule so pa druge meje, kaj posameznik želi od neke postaje. Da ne omenjaš tudi takih, ki imajo postaje že kot fetiš :icon_mrgreen:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 23:16:19
Pa si prepričan, da nima takih odstopanj?

Po mojem skromnem mnenju problem ni v točnosti oz. toleranci posameznih senzorjev, ampak o namestitvi le teh. Kaj ti pomaga nekajkrat dražji senzor od moje celotne postaje, če ga boš postavil ob zid hiše ali pa nezaščitenega direktno na sonce. 

Slavc, kar si napisal je pa absolutno res. :icon_wink: Ampak jaz sem seveda zatežil in predpostavil, da imamo dva enaka senzorja v idealnih pogojih na istem mestu. Za tako pozicijo trdim, da so odstopanja pri istih proizvodih prevelika, v odnosu do drugih, pa sploh.Off topic: Sploh pa je dobro, da sem zatežil, da se enkrat tud kaj drugega pogovarjamo in ne samo, al bo čez 7 dni sneg al ne! :icon_arrow: :icon_haha:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: ŠTROMAR na 30. November 2007, 23:20:43
Off topic: Sploh pa je dobro, da sem zatežil, da se enkrat tud kaj drugega pogovarjamo in ne samo, al bo čez 7 dni sneg al ne! :icon_arrow: :icon_haha:
Točno tako, zato imaš v dobrem pivo ko pridem spet v Bovec. Bova preverila ali ima še vedno pravo vlažnost in temperaturo, a je prav?


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Pihe na 30. November 2007, 23:41:30

Pa še to: WMR se mi zdi glede na to kar ponuja, preveč hvaljena. V primerjavi z LA Cross postajami je dejansko bolj stabilna (prenos podatkov na splet), tudi senzor za T in RH je bolj precizen, ima pa omejitve, katere se vsaj meni zdijo prevelik minus za tak denar (npr ločljivost dežemera, Trosišča ne gre pod -10, pritisk je meni malo sumljiv, vsaj prenos v grafiko, vetromer ima daljše intervale meritev kot kabelsko povezana WS2300, popolnoma nezavarovan si pri izpadu postaje iz PCja - ni dataloggerja in s tem posledično izguba podatkov).

LP Ciril

V nulo si zadel glavne hibe Oregonke.Da pa ne bo izgledalo, da je to samo ena kitajska igračka več, je nujno izpostaviti še enkrat njene prednosti: poljubna razpostavitev senzorjev z njihovimi zelo dobrimi solarnimi transmiterji; zelo dober notranji in zunanji termometer, barometer mislim, da je tudi še v redu, vetromer sem imel jaz na popolnoma napačnem mestu, tako da končne ocene ne morem podati, za dežemer sem pa napisal njegovo največjo hibo že v prejšnjih postih.Mislim, da je tudi prikaz podatkov na konzoli nekako boljši, kot na Daviski(prikazuje decimalne vrednosti, kar jih Davis ne).Dobra zadeva je tudi atomska ura(ko se ji uspe sinhronizirat,hehe).


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Astra na 01. December 2007, 00:33:49
Pestre teme, ni kaj. Jest zaenkrat ostajam pri WS2300 in bom naredil en korak naprej pri hiški in postavitvi senzorjev. Tu bom naredil največ ...  :icon_haha:

No, Skywarn in Pihe - hvala za tiste informacije za "dežemere".  :icon_wink:


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: RajkoRajko na 01. December 2007, 22:07:00
Pozdravljeni!
Moram vas malo potolažit glede meritev padavin,namreč merim z wm918/wmr928nx in Hellman posodo 200 cm/2.Pri vseh dosedanjih meritvah ni bilo večjih odstopanj.Pri pregledu za leto nazaj so razlike v mesečnih meritvah okoli1.0mm do1.5mm .Ročne meritve so do 0.1 natančneV. postaji pa na1.0mm.
Sta wm918 in wmr zelo natančni,in če nimaš prave pimerjave lahko dvomiš.Sem eden od zadovoljnih lastnikov postaj saj do sedaj nisem imel problemov.Hellman me je stal 125.00 eura(2004).Jaz beležim padavinske dneve s senzorjem za dež,ka je še bolj občutljivo.(zabeleži vsako kapljo)Za izgubo podatkov se ne bojim,ker jih shrani DATA PAK,V. postaja pa se napaja preko UPS-a.Za padavine torej obvezna primerjava(hellman)pa ne bo dvomov.
Lp Rajko


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Serpentinšek na 01. December 2007, 23:28:29
Jaz imam Helmana in en elektronski dežemer od Conrada.

Razlika? Kar velika  :icon_cry:  Okoli 10% odstopanja, elektronski vedno izmeri premalo.  Primer: pade 30mm dežja - elektronski bo nameril 26,7mm.

Imam pa občutek, da postaja vse bolj točen...recimo v zadnjem poslabšanju je padlo skupaj 43,5mm - elektronski je pokazal 42,3mm.  :clap:
Morda ima kakšno obdobje "umerjanja".


Naslov: Odg: Primerjava različnih postaj in senzorjev
Sporočilo napisal: Spc na 30. Januar 2008, 18:23:02
Ali pa ti veter vpliva..


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.