ZEVS Forum

Astronomija-Seizmologija-Geologija => Dogodki v astronomiji => Temo je začel: matic19 na 12. December 2015, 10:18:33Naslov: Geminidi
Sporočilo napisal: matic19 na 12. December 2015, 10:18:33
Ta vikend bo med drugim v znamenju vrhunca meteorskega roja Geminidi. Njihov radiant oz. navidezna točka iz katere izhajajo je ozvezdje dvojčka (Gemini), od tu tudi njihovo ime. Vrhunec se pričakuje v noči iz nedelje 13. na ponedeljek 14.12., ko bo vidnih tudi do 120 utrinkov na uro, kar jih postavlja ob bok k bolj znanim Perzeidom v avgustu. Že danes ponoči bi znala biti številka utrinkov kar konkretna. Če le ne bo preveč te visoke oblačnosti, bi se splačalo it kam višje iz megle in luči po nižinah.


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: Nanika1991 na 13. December 2016, 19:44:36
Zanima me, ali bodo letos geminidi dosegli maksimum 14.decembra ob 18ih, tako kot piše na tej spletni strani http://astronomija.zlahkoto.si/?q=node/106 ali danes, kot pišejo nekateri mediji. Ve kdo? Hvala  :)


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: matic19 na 13. December 2016, 20:18:20
Maksimum bo danes ponoči, vendar se jih tudi v jutri še lahko vidi. Problem je polna Luna, ki onemogoča vidljivost šibkejših meteoritov, ki so v večini. Manjšina med njimi je bolj svetlih, zato bi se jih dalo videti vsaj nekaj. Jutri bi znalo biti dokaj oblačno, zato bodo še težje vidni. Ne vem pa, zakaj piše na tem linku, da bodo pogoji glede na luno odlični, ker zagotovo ne bodo  :icon_rolleyes:

Edit: maksimum bo iz 13.-14.12.


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: Nanika1991 na 13. December 2016, 22:53:27
Bomo videli kako bo, mogoče vidim kakšnega jutri, če se ne bo preveč pooblačilo.


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: Thor na 14. December 2017, 09:43:54
 Vsakoletni meteorski roj, ki nas razveseljuje v zadnjem mesecu v letu. Na uro naj bi nebo preletelo kar 120 meteorjev.
Geminidi nebo razsvetlijo v noči iz 13. na 14. decembra. Vrhunec meteorskega roja bo v zgodnjih jutranjih urah, okoli 2:00 po našem času. Sicer pa boste geminide opazovali celo noč.

Kdo ve,če je bil vrhunec včeraj ali bo danes?


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: paradolf na 20. December 2020, 01:17:30
Letošnji Geminidi so bili res vredni ogleda. Svoj maximum so imeli v noči na 14. december. Opazoval in fotografiral sem jih z male planine nad Kamnikom. V dolini je bila megla in nizka oblačnost, a ne preveč debela, tako da so bile vseeno vidne luči pod njo v Lj kotlini. Fotografiral sem z dvema fotoaparatoma. Na enem je bil nameščen fisheye 8mm, drugi pa je imel na sebi širokokotnega 10mm. Seveda nisem uspel pokriti vsega neba. Potreboval bi vsaj še enega širokokotnega ali ša za "ziher" celo dva  :smash:
Nebo je bilo zvečer nad planino dokaj pokrito, nato pa se je oblačnost po napovedih razkrojila in večino noči je bilo jasno. Sprva je bila aktivnost šibka, proti polnoči pa se je nebo razživelo. Meteorji so prihajali v valovih. Kot bi sejalec metal seme po polju. Par minut zatišje, nato pa eden za drugim kot v koloni. Prvič sem lahko videl celo štiri meteorje naenkrat. Pogosto pa sta bila na nebu po dva. Urna frekvenca je bila okoli 200 meteorjev na uro..z lahkoto. Povprečje videhih je bilo pribl. na 10-15s eden. Če prištejem še tiste za mojim hrbtom je to z lahkoto 200 na uro. Res lepo ujet maximum, ki je lepo sovpadal z luno, ki je bila praktično v fazi mlaja in je ni bilo na nebu.
Škoda edino ker nisem imel družbe, da bi lahko to opazovanje delil še s kom. Pač ti koronski ukrepi niso kar tako in hitro lahko dobiš kazen. S starejšim fotoaparatom nisem mogel vseskozi fotografirati, ker ima že res slabe baterije, tako da so se hitreje praznile, kot sem jih lahko polnil v koči. Vseeno sem ob narejenih preko 2000 posnetkih uspel ujeti nekaj čez 80 meteorjev. To štejem tiste ki so bili svetlejši od 2+ magnitude. Šibkejše fotoaparat ni zaznal ali pa bi jih moral vsakega posebej loviti po ekranu.
Tale je najsvetlejši med ujetimi in ima magnitudo med -8 in -9 nekje. Vmes je še explodiral in se je lepo na zeleno pobliskalo kot pri kaki nevihti.  :love: Ker je bil ujet s fish-eye izgleda kratek, ampak če pogledam desno zgoraj od njega Orion, se vidi da je bil v bistvu kar dolg.
(http://shrani.si/f/3a/mO/1W3PtrAI/mg5703.jpg)

Malo šibkejši, a še vedno zelo svetel, ki je bil ujet že ob prvem svitu zjutraj.
(http://shrani.si/f/M/L4/38pQRFUL/mg5845.jpg)


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: paradolf na 13. December 2021, 23:31:09
Kdor ima možnost videti nebo nad seboj, naj danes le pogleda malo v nebo. Leto je naokoli in vsakoletni meteorski roj Geminidov ima to noč zopet svoj maksimum. Sicer trenutno opazovanje na vzhodu moti oblačnost, na zahodu pa dokaj svetla luna, ki pa bo okoli pol treh zjutraj zašla, ravno takrat pa naj bi bil tudi višek tega meteorskega roja.
Čez kakšno uro se odpravim na zahod v upanju, da uzrem kakšnega lepega. :D


Naslov: Odg: Geminidi
Sporočilo napisal: Smučar na 14. December 2021, 08:19:46
Na žalost se je že kmalu zvečer pripeljala megla...


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.