ZEVS Forum

Tehnika => Vremenske postaje => Temo je začel: mzdk78 na 12. November 2015, 18:28:01Naslov: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: mzdk78 na 12. November 2015, 18:28:01
Opažam, da temperatura med prikazano in dejansko malo striže. Sedaj bi jo na podlagi meritve z živosrebrnim termometrom rad umeril. Kako se to stori?


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: matic19 na 12. November 2015, 21:00:48
Na tem linku so navodila kako se to stori, stran 28: http://www.davisnet.com/product_documents/weather/manuals/07395-234_IM_06312.pdf Moraš pa biti pozoren, saj s kalibracijo vnašaš le odmik (offset) v + ali -. Če ti pri nizkih T kaže previsoko, pri visokih T. pa prenizko, boš težko kalibriral kaj boljše kot imaš sedaj. Kakšna pa so izmerjena odstopanja med Davisko in termometrom?


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: Gorazd na 12. November 2015, 22:44:01
Ali s klasičnim meriš v vremenski hiški, ali ne?


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: mat89 na 30. September 2023, 14:29:28
Ja tudi meni Daviska preveč kaže, tudi do 2 stopinji preveč, glede na bližnjo Arso postajo. Ajde, do pol stopinje ni problema. Ampak to so pa prevelika odstopanja. Se morda, da v samem programu weatherlinku kaj skalibrirat.


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: Tminc na 30. September 2023, 22:26:50
V konzolo lahko vpišeš offset za temperaturo npr. Vseeno pa bi jaz bil pri tem previden. Najprej ugotovi, kako je s tvojim novim T senzorjem. Ali je potreben offset 0,5°C ali ne. Če imaš možnost, nesi postajo v neposredno bližino ARSO hiške in tam primerjaj.
Iz mojih izkušenj: ARSO Nova Gorica ima hiško na blagem klančku nad centrom, postavitev sicer neustrezna, zato podatkov ne upoštevajo v uradnih poročilih. Mi imamo postajo v Solkanu na začetku polja ob Soči. Zračne razdalje točno 1,75 km, sama ravnina. Naša postaja velikokrat kaže tudi do 5°C višjo temperaturo, vendar le ponoči oz. zjutraj. Razloga sta dva: postaja na višini cca 10 m ter nočni VETER (iz SV). Na naši lokaciji vedno piha in veter zmeša zrak tudi po višini. Čim začne pihat tudi v Novi Gorici, se temperaturi izenačita (znotraj stopinje ali dveh, enkrat ena višje, drugič druga).

Lahko da je na tvoji mikro lokaciji dejansko temperatura višja, zato bodi previden, da ne boš pokvaril izmerkov. Če Daviske nimaš ventilirane, je temperaturni pogrešek pri 1000 W/m² obsevanja in skoraj brezvetrju največ 2°C (vir: specifikacije Davis Vantage Pro2).


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: mat89 na 01. Oktober 2023, 09:12:31
Ja problem je tudi, da v vetrovnem vremenu kaže odstopanja, sicer manj. Sedaj delam primerjave z hobo senzorjem, ki mi ga je posodil kolega. Trenutno so že odstopanja do stopinje. Nekaj časa bom opazoval potem pa bom videl kakšne razlike so, in potem naredil kalibracijo. Arso postaja Ptuj je 1 km samo oddaljena in na isti namdorski višini.
Današnje jutranje temperature:
Arso Ptuj 10,7 stopinj c
Davis Orešje 11,6 stopinj c
Hobo Orešje 11,1 stopinj c

Verjetno se ne naredi v konzoli kalibracija,ampak v samem programu weatherlink na compu.
 


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: MINIMAX na 01. Oktober 2023, 11:56:06
Spremljam tole vaše razpredanje o kalibraciji senzorjev. Pri vsem zapisanem menim, da je predvsem primerjanje 1 ali 2 km oddaljenih senzorjov medseboj  nesmisel, sploh na ravni +/- 1K ali celo manj. Sploh pri sončnem dnevu je vpliv okolice (pozidanost, odprtost, vrsta tal, vrsta vegetacije v neposredni bližini ali na tleh) precejšen, pa tudi brez sonca je lahko temperatura precej različna, predvsem ob povsem mirnih, nevetrovnih dnevih. Predvsem je bistveno, da je senzor ali v standardni hiški, ali pa vsaj v nekem primernem zaslonu, po možnosti še umetno ventiliranem. Predlagal bi na isto mesto postaviti še kakšen senzor ali termometer in primerajti vrednosti teh med seboj (daš zraven dva ali tri Dallas 1820 tipala in pomeriš ter primerjaš pri različnih temperaturah vse senzorje in vidiš kje si). Predvsem -  vedno boš izmeril temperaturo v točki merjenja in ne tisto, ki je nekje drugje.


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: mat89 na 01. Oktober 2023, 12:27:35
Jaz imam v originalnem Davis zaklonu, tako da je zaklon ok. Dal sem malo stran, od samega dežemerja, ki je črn, in morda kaj vpliva. Vsekakor pa ima tudi okolica vpliv, sploh ko je vroče vreme. Trenutno imam v istem zaklonu tudi HOBO senzor, ki je veliko kvalitetnejši kot Davis senzor. In trenutno je 1 stopinja razlike, kar je preveč. Hobo meritev je skoraj ista, kot Arso.
Bom pa delal primerjave par mesecev in se potem odločil za kalibracijo. Druge rešitve ne vidim, zgleda Davis postaje čedalje imajo  slabšo kvaliteto.


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: Tminc na 02. Oktober 2023, 12:16:21
Če se prav spomnim, si pred časom nabavil nov T/H senzor. Če si imel pred tem drugi tip T/H senzorja, Davis navaja, da je potreben offset 0,5°C (v + ali -, ne spomnim se). Ne spomnim se, od kdaj naprej je to potrebno. Zna biti okrog leta 2015, ma ne me vzet za besedo. Torej, najprej poskrbi, da so nastavitve v redu. Novi senzor ima točnost +/-0,3°C, prejšnji pa +/-0,5°C, resolucija je ista.
Če si vmes štukal kabel (verjetno še ne?), potem je to tudi možen vir napake.
Offset verjetno lahko vneseš v weatherlinku (ne uporabljam), se pa v vsakem primeru vpiše v konzolo. To npr. narediš z weewx, ki tudi prebere vse offsete in "kalibracije" za posamezno merjeno količino.
Nazadnje, kot je povedal MINIMAX, je tvoja izmerjena temperatura veljavna na točki merjenja in obremenjena tudi z merilno napako, ki jo vnaša temperaturni zaklon in specifiko, ki jo določa tvoja neposredna okolica. Preden karkoli tikaš, nesi postajo do ARSO lokacije (če želiš "skalibrirati" na njihovo vrednost), oziroma pridobi zanesljiv referenčni vir, na katerega se boš navezal. Poglej tudi (ne)linearnost Davis senzorja po temperaturnem območju (-40° do +60°C). Tudi tam so navedena odstopanja, ki so v območju 25°C sicer najmanjša (poguglaj za Davisov dokument).
lp


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: mat89 na 02. Oktober 2023, 21:20:46
Ja sem pred dvema letoma nabavil nov senzor,saj je pri prejšnjem, kazalo premalo vlage. Ja tega nisem naredil kalibracije, bi pa moral ker je postaja stara že(nabavljena leta 2010). Da bi nesel postajo do Arso postaje pa žal ni mogoče. Glede na trenutno primerjavo z Hobo merilcem, je razlika čez dan do 0,8 stopinj C, zjutraj nekje pol stopinje. Bom en čas opazoval meritve in razlike. Pa bom videl koliko skalibriram.


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: matic19 na 04. Oktober 2023, 07:34:46
Se strinjam s Tmincem, da moraš najprej odšteti 0,5°C na postaji, preden se gre v neke kalibracije. Tudi Hobo postaja ima pomojem isti senzor not, verjetno serije SHT3x, ki ima svojih 0,2°C pogreška. Če praviš, da imaš 0,8°C razlike, odšteješ še teh 0,5°C, ki ti jo vnaša novi senzor na Daviski in je to že to. Loviti temperaturo na desetinke in se sekirati če en senzor kaže 0,1°C preveč ali premalo pa nima nobenega smisla. Če se hočeš it tako natančnost, potem rabiš referenčni termo senzor, ki stane ogromno denarja :)
Tudi primerjanje s postajami na drugi lokaciji je brez pomena. Če vzameš na primer lokacijo pri mojih doma v Šiški in recimo Koseze, ki so 2 km zračne črte stran, so razlike tudi 4°C v določenih pogojih.


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: Tminc na 04. Oktober 2023, 08:10:43
Še vir informacij in navodila:

Verzije T/H senzorjev ter
https://www.manula.com/manuals/pws/davis-kb/1/en/topic/temperature-humidity-general

Izvleček (angl.):
Citiraj
SHT31: The more recently-released SHT31 sensor is built into Davis part 7346.070. This is plug-compatible with the 7346.166 sensor and can be used with any VP2 station from 2006 on. However: The temperature calibration of the SHT31 sensor is slightly different from the previous sensor and if the 7346.070 sensor is used with a VP2 station prior to the AS revision then the temperature will read 0.5C high and therefore a temperature offset of -0.5C needs to be entered into the console in this scenario. (And conversely if eg an older 7346.166 sensor is used with a VP2 station of AS revision or later then the temperature will read 0.5C too low and an offset of +0.5C needs to be entered.) NB See your console manual for details of how to apply any temperature calibration or correction.

Kako vneseš offset v konzolo:
https://support.davisinstruments.com/article/wdiedcv2gf-can-i-calibrate-temperature-and-humidity


Naslov: Odg: kalibracija temperature pri Davis Vantage PRO2
Sporočilo napisal: mat89 na 04. Oktober 2023, 17:49:57
Za par desetink mi je vseeno, prihaja pa do razlik vsekakor, sploh v naselju. Danes Daviska 20,7 stopinj C, Hobo pa 19,7 stopinj C, Arso Ptuj 18,7 stopinj C. Zanimivo odstopanje, tudi če odštejem 0,5 stopinj C, je še vedno odstopanje, sploh ker se meri na isti lokaciji. Dejstvo je da Davis ma večjo odstopanje, kot je navedeno. Za tako drago postajo vsekkaor ni to ok.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.