ZEVS Forum

Vreme => Napoved vremena-splošna debata => Temo je začel: medovreme na 01. Februar 2015, 20:36:41Naslov: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: medovreme na 01. Februar 2015, 20:36:41
Pozdravljeni,

glede na to, da je predvidena precejšnja labilnost ozračja v celotnem prihajajočem tednu, je stanje vremena v prihajajočem tednu praktično nemogoče napovedati. Se pa kažejo določeni okvirji, katerih ne moremo spregledati. Nad Evropo bo očitno prišlo do vzpona anticiklona iznad Azorov nad Veliko Britanijo, deli Skandinavije in območja severno od Alp; na vzhodu in na južnem delu Alp, na Balkanu in osrednjem Sredozemlju pa bo očitno vztrajalo območje nizkega zračnega pritiska, ki se bo obnavljalo, kar pomeni pogoste padavine, mestoma lahko obilne (po trenutnih izgledih med torkom, 3. 2. in soboto 7.2.). Teden bo tako očitno vremensko pester, kje točno in v kakšni obliki bodo padavine, pa je nemogoče napovedati. Tudi globalni modeli (GFS, EC) s svojimi robnimi pogoji ostajata relativno vsak na svojem; regionalni modeli z večjo resolucijo (WRF, ALADIN) pa pridejo v poštev nekako od 72 do 36 ur pred dogodkom.

Kaj menite, v kakšno smer se bo po vašem mnenju odvila napoved?

Lep vremenski pozdrav,

Marko


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: matic19 na 01. Februar 2015, 23:32:10
Ciklon, ki nam bo krojil vreme (in živce) :) v naslednjih dneh se je že izoblikoval in pričel s svojo potjo v severno Sredozemlje. Tam se bo poglobil in imel pot proti Jadranu in Balkanu. Od njegove poti bo odvisno, koliko padavin bo pri nas, ima pa situacija podoben ali še boljši potencial kot prejšnji teden. Tokrat bo šlo za narivanje toplega zraka bolj iz južne smeri, zato se bo lažje izoblikoval klin hladnega zraka nad Slovenijo. Od položaja ciklona bo odvisno, ali bomo prišli skozi v snegu, ali bo šlo kje prehodno tudi v dež. Zaenkrat se kaže sneženje povsod po državi, možnosti za prehod v dež so majhne. Če bi moral napoved izdati na podlagi trenutnih kart, bi rekel, da bo po večini države padlo najmanj 20cm snega, na JV še več, saj bi se tam ob prevladujočih SV vetrovih v drugem delu poslabšanja padavine zadržale dlje časa. Počasi bo prišlo poslabšanje tudi v doseg visokoresolucijskih modelov, ki bodo dali več odgovorov glede razporeditve padavin.

(http://www4.slikomat.com/13/0201/vpj-Rtavn0.gif) (http://www.Slikomat.com/slika/5805788.htm)Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: paradolf na 02. Februar 2015, 06:36:41
Novi Aladin razkriva da naj bi prve manjše padavine dosegle Slovenijo že v torek popoldan in se pojavljale predvsem v ozkem pasu iz Kvarnerja proti severovzhodu, deloma pa tudi iz Tržaškega zaliva v smeri Gorenjske.
Nato kaže na večji pas padavin tekom srede dopoldan in čez dan, vendar bo to tudi bolj prehodnga značaja. Deluje mi kot pas padavin ki jih dela ciklon s svojim vrtenjem. Naslednje padavine pa verjtno nato v četrtek tekom jutra-dopoldneva. Seveda bi lahko tudi vmes bilo ponekod kaj malega a verjetno ne ravno veliko.
Temperature pri tleh čez dan verjetno okoli ledišča. Po preseku za Lj in Nm kaže da bi šlo lahko malenkost v pozitivo. Malo se kaže tudi vzhodnika pri tleh..


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: pohorje_express na 02. Februar 2015, 08:02:35
Sem samo zvesti bralec-spremljevalec vaših napovedi. V Januarju je bilo napovedi žal zelo malo, čeprav je bilo konec meseca vreme precej pestro. Ker se tudi "službeno" ukvarjam z dejavnostjo, ki mi vaše napovedi veliko pomenijo upam da bo vaše dejavnosti na forumu tokrat več. Kdaj lahko pričakujemo kakšno bolj podrobno napoved koliko padavin lahko pričakujemo v tem tednu? Kje najti napoved količine snega ki bo zapadel? Hvala in srečno vsem!
LP P


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: medovreme na 02. Februar 2015, 09:34:59
Pozdravljen,

glede količine snega in kje ter predvsem koliko ga naj bi zapadlo v prihodnjih dneh, je žal nemogoče napovedati. Sredozemski cikloni so zelo nepredvidljivi in že manjši pomik v severnem Jadranu proti severu pomeni izrazito spremembo v količini padavin, ko se toplejše zračne mase narinejo nad južni del Alp in Dinaride.
Po trenutnih izgledih kaže na večdnevno snežno epizodo po večini države s pričetkom v jugozahodnih in zahodnih krajih na alpsko - dinarski pregradi že v torek sredi dneva oziroma popoldne. Vzhodna in severovzhodna Slovenija bi znali biti v torek večji del dneva sončni, nato pa se bo v noči na sredo tudi tam pooblačilo, povsod po državi, lahko tudi ob morju pa se bodo pričele pojavljati rahle padavine, tudi po nižinah kot sneg. V primeru, da bo šel ciklon malenkost bolj proti severu kakšen dež po nižinah južne, jugovzhodne Slovenije ni izključen (v začetku), nato pa bi morala tudi intenziteta padavin pripomoči k sneženju.
V kolikor pa bi ciklon odbilo bolj južno, potem bi v večjem delu imeli rahlo sneženje z nižjimi temperaturami, le na jugu, jugovzhodu in severovzhodu bi imeli več snega.
Sneženje se bi z bližino ciklona krepilo, najmočnejše naj bi bilo v sredo in četrtek, nadaljevalo naj bi se v petek (vendar manj kot prejšnja dva dneva). Vikend naj bi bil posebej v nedeljo sončen, s posameznimi snežnimi plohami in mrazom.
Vsekakor bo zelo zimsko, o količini snega pa si tudi g. Velkavrh danes zjutraj na radiu ni upal napovedati (zaradi nepredvidljivosti same situacije).

lp, Marko


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: paradolf na 02. Februar 2015, 09:55:45
Trenutni novi ECMWF kaže da bi po zadnjem izračunu padavin v snežni obliki bilo največ v četrtek od poldneva pa do petkovega jutra. Padavine so dokaj enakomerno razporejene. V večjem delu države bi se glede na ta izračun snežna odeja odebelila med 15 in 40 cm. Za lokalne izračune pa bomo še počakali visokoresolucijske modele. Snežilo bi lahko večinoma ob negativnih temperaturah tudi v nižinah.
Prve padavine v torek popoldan in zvečer ne bodo obilne. Morda pade lahko le nekaj centimetrov ponekod. V sredo nato že lahko malo več. Ponekod tja do 10 cm če bodo temperature negativne, sicer pa manj.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: ŽUPMART na 02. Februar 2015, 17:33:33
Glede na trenutne zglede res kaže precej obetavno s snegom za celotno Slovenijo.
Prve padavine pričakujem v torek popoldne, ko bo šlo še bolj za proženje konvektivnih nad S Jadranom ter Kvarnerjem. Seveda bo tule precej odvisno od sreče, če se bo dlje časa prožilo na istem mestu zna lokalno past nekaj padavin (spomnimo se sobote!). Predvsem v zahodnem in južnem delu države lahko lokalno že do večera pade nekaj snega, tudi nad 5 cm. Nato nas čaka nočna pavza, po kateri sledi krepitev padavin od juga v sredinih zgodnjih jutranjih urah, ko se bo ciklon že dovolj približal. Do tu fena še ne bo, saj se bo SV veter pričel krepiti šele v sredo čez dan, izraziteje pa od četrtkovega popoldneva naprej.
Ciklon se bo tokrat za spremembo od preteklih poslabšanj zelo počasi pomikal proti vzhodu, tako da bo to poslabšanje res dolgotrajno tako, da znamo bit ob koncu vsi kar zadovoljni z izkupičkom. Kaže, da lahko poslabšanje razdelimo na dva dela. V prvem (sreda, del četrtka) bodo padavine bolj obilne v zahodnem delu Slovenije. V tem času vzhodni vetrovi še ne bodo tako močni, tako da tudi fenizacija še ne bo tako izrazita, čeprav se bojim, da povsem brez nje vseeno ne bo šlo in zna prikrajšat Ljubljano, Mengeško polje ter še kje za nekaj padavin. Nadaljni potek je še negotov, vendar pa se bo kot kaže nato glavnina padavin v petek pomaknila proti vzhodni polovici države, dodatno pa se bo okrepil tudi SV veter. Posledično se bo sušenje padavin nad običajnimi območji okrepilo in tako lahko da bo od četrtkovega večera dalje del Osrednje Slovenije ostal precej suh, pa tudi drugje, kjer imate običajno fen, ga boste verjetno dobili tudi tokrat. Vseeno mislim, da recimo v Velenje nebo ravno brez padavin, jih bo pa manj od okolice.
Po trenutnih zgledih bi lahko vse padavine ostale v snegu, saj se bo nad Slovenijo naredil klin hladnega zraka, ki zna biti precej trdoživ v takih situacijah. Še najbolj na meji z dežjem so kraji ob vzhodni meji države, vendar pa je to obenem za njih lahko tudi dobra novica, saj topel zrak ob narivanju na hladnega ob dviganju izpusti velike količine padavin in to lahko pomeni veliko snega v zelo kratkem času (spomnimo se leta 2009 v Ljubljani). Zaenkrat kaže največje količine padavin do konca poslabšanja v soboto za SV države, čeprav so trenutne številke (npr. 150mm na Pohorju) po mojem mnenju vseeno pretirane. Kljub temu menim, da lahko po večini države (izjema seveda nižine Primorske) z lahkoto pade več kot 20 cm snega, lokalno predvsem ob pregradah pa še precej več, tudi prek 50 cm.  :icon_wink:

Če pa se uresničijo cifre, ki jih trenutno kažejo modeli, pa bo tale moja napoved pravzaprav precej pesimistična.  :icon_mrgreen:

Kaj pa ostali mislite, kakšen bo vpliv SV vetra? Mi ne da miru... :icon_question:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: računalnik na 02. Februar 2015, 17:49:51
Če bo SV, potem bo vpliv kot ponavadi zaznaven vse od Lj do Bleda. Žal.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Perice na 02. Februar 2015, 17:57:12
Odvisno kako močan bo ta veter. Verjetno se bo pojavil na standardnih lokacijah kot se ponavadi. Tudi v našem koncu je kdaj prisotna fenizacija. Menim da tam, kjer bo meja med hladnim in toplim vlažnim zrakom, vpliva fenizacije ne bo, bo pa tudi odvisno iz katere smeri bodo prihajale padavine nad nas. Sam menim, da se bo fen pojavljal v drugem delu poslabšanja, vsaj kolikor sem pogledal karte. Pa tudi mene bega tale fen, sploh v naših koncih si ga včasih ne znam razložit. :icon_question: Padavin bo pa kot zaenkrat kaže dovolj po vsej državi, ampak količine padavin pa si verjetno ne upa napovedati nihče, zaradi same nepredvidljivosti ciklona.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: jokiikoj na 02. Februar 2015, 18:00:32
Bravo @ŽUPMART :icon_wink: mislim, da ni kaj veliko za dodati...jaz bi predvsem dodal, da bo nastal nad Genovskim zalivom ciklon kateri nam bo prinesel te obilne padavine. Treba je povedati, da je to idealen scenarij za sneženje pri nas, seveda pa največ dobi vzhodna polovica Slo, čeprav tudi na Z ne bodo ostali praznih rok. Moje mnenje kar se tiče SV je vetra je pa takšno, da v drugem delu poslabšanja bo zagotovo imel vpliv ampak kljubtemu padavin bo absolutno dovolj za vse, če seveda ostane položaj ciklona takšen kot se kaže danes da bo. V primeru, da gre južneje bo pa padavin bistveno manj. No lepše situacije kot je genovski ciklon si pozimi snegoljubec nemore želeti :beerchug:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Stormchaser na 02. Februar 2015, 18:05:05
Jst bi samo to rad povedal, čisto možno da se motim, ampak mislim, da je prava definicija tale. Genovski ciklon je ubistvu sekundarec, ko pride hladna fronta/dolina čez zahodne alpe in se nad Genovskim zalivom naredi sekundarni ciklon.  To kar bo sedaj je pa t.i. sredozemski ciklon ki se bo obnavljal v Genovskem zalivu. Če ima kdo kako pripombo, komot lahko popravi da ne bo pomote :)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: zimazakon na 02. Februar 2015, 18:07:57
Tako je. Klasičen Genovc pusti največ padavin na SZ in je bolj mejen kar se tiče temperatur na V. Ta situacija je nekaj med Genovo, severnojadrancem s pridihom Balkanca v zadnjem štadiju. Booomba , če tako ostane. Za vse bo dovolj :praise:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: ŽUPMART na 02. Februar 2015, 18:16:14
Stormchaser, drži ja. Genovc nastane, ko fronta butne ob Alpe (ovira) in se zato tam prelomi in zarotira, kar posledično sproducira ciklon. Tule pa je ta ciklon ob zahodnem delu tega "odcepljenega jedra" (dela razcepljenega polarnega vrtinca) ob pomoči anticiklona na zahodu, prineslo v toplejše Sredozemlje, kjer pa se bo še močno poglobil, zaustavil ter nam ob topli advekciji na vzhodnem delu ciklona dovajal obilne padavine.  :icon_wink:

EDIT: Pravzaprav se ta prehod ciklona iznad Stlantskega oceana v Sredozemlje dogaja ravno v tem trenutku.  :icon_smile:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Miha89 na 02. Februar 2015, 18:18:42
Tako je. Klasičen Genovc pusti največ padavin na SZ in je bolj mejen kar se tiče temperatur na V. Ta situacija je nekaj med Genovo, severnojadrancem s pridihom Balkanca v zadnjem štadiju. Booomba , če tako ostane. :praise:
Kot kažejo zadnji izračuni bo tole bomba za večji del Slovenije z izjemo nižin Primorske in dela Osrednje Slovenije. Glede na to, da se poslabšanje približuje in so na voljo že številni izračuni visokoresolucijskih modelov trdim, da bo fen res bolj prisoten v drugem delu poslabšanja, tudi v prvem pa očitno ne bo padlo ravno veliko snega. Za 15cm plus bomo kar trepetali, sploh tisti iz trikotnika Kamnik, Mengeš, Domžale. Tako ALADIN, ZAMG, kot tudi WRF kažejo za naš konec izrazito luknjo. Ta je pri petkovem (ne)sneženju nastala zaradi previsokih temperatur, tokrat pa jo nam bo bolj zagodel veter. Kot je podal oceno že uporabnik Serpentinšek, je v petek pri nas padlo le 3mm manj padavin kot v Ljubljani, imeli pa so še enkrat manj snega. Tokrat bo zaradi bolj južne postavitve izrazitejši SV veter oziroma fen in rezultat bo podoben. 20 cm do sobote bo tako pri nas izjemen rezultat, med tem ko ga bo toliko lahko v nekaj urah padlo ponekod na JV oziroma SV.  :shrug: :shrug: :shrug:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Drinky na 02. Februar 2015, 18:21:13
Kljub "dolgoročnim napovedim" varianta izkupiček mm padavin po EC/GFS sem vseeno malo skeptičen, čemu Aladin prikazuje tako malo? Tudi ZAMG Aladin niti noče povohati modre barve, kljub temu, da voha zametke kvarnerskega dimnika. Prav tako hitro delajo presledke med padavinami.  :icon_exclaim:

Oziroma drugače rečeno na hitro na oko, do določenega termina pokaže primer GFS med 30 do 50mm padavin, med drugim do istega termina pa Aladini 5 do 10.  :banghead:

Škoda, da ni vse skupaj glede konvektivnih padavin bolj natančno.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: matic19 na 02. Februar 2015, 18:52:01
Malo sem gledal WRF-je, ki sežejo malo dlje, recimo NMM na pro-vreme je konkretno pojačal padavine napram jutranjemu zagonu, je pa zato tudi krepko toplejši, topel zrak po njegovem preplavi celo državo. Jaz mu sicer ne zaupam, ker ponavadi strelja povsem mimo. Naš aladin se mi zdi prehladen in s premalo padavinami za tako situacijo. Po njegovem sploh ne pride do "dvojnega" ciklona, direktno pademo v V-SV zračni tok. ARW na strani meteoadriatic po drugi strani kaže na prehod padavinskega območja v sredo, potem obrat vetra na SV, že čez nekaj ur pa ponovno na J-JZ. Seže sicer le do četrtka 00z, bomo videli kaj bo z novim zagonom. Ta varianta mi je bolj smiselna od aladinove.

Moje mnenje zaenkrat je takšno, da do večje fenizacije ne bo prišlo tako kmalu, verjetno šele v petek čez dan, ko se bo ciklon dokončno obrnil proti jugu, pri nas pa zapihal SV veter po celotni višini. Pred tem bo smer vetra in padavin najprej JZ v torek in del srede, nato J, potem pa obrat na JV-V. Taka smer bi potem vztrajala do petka zjutraj, ko bo glavnina že padla. Ob JV smeri vetra na 850hPa sušenje ne bo izrazito (govorim za Ljubljano in okolico), potem ob obratu na SV pa bo stvar izrazitejša.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: paradolf na 02. Februar 2015, 19:12:11
Koliko bo fenizacije bo seveda odvisno od lege ciklona. Se pravi če bo ciklon ostal dlje časa jugozahodno in južno od nas, potem fenizacije še ne bo, bo pa na ta račun seveda prišlo nad nas več vlažnega zraka,ki bo posledićno tudi toplejši. Zdaj kaj bo bolje da bomo vsi zadovoljni je vprašanje, mislim pa da trenutni scenarij kot ga riše EC ni daleč od idealnega.
Prdvsem me zanima ali lahko v severnem delu Pohorja res pade toliko padavin zgolj z narivanjem ob pregrade kot ga kaže recimo GFS. Severvzhodni veter ima vseeno precej manj vlage ponavadi kot jugozahodnik. Čeprav po drugi strani če pogledamo sevrne alpe ob severnih do severozahodnih situacijah ko ga jim nastrese še pa še...


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: pohorc na 02. Februar 2015, 20:03:53
Pri nas SV veter skoraj vedno prinese večjo količino padavin, ker se dobesedno zabija v Pohorje in proži padavine. So bila poslabšanja s sušenjem padavin, ampak so bolj izjema kot pravilo.  Obratno je pri JZ vetru, ko padavine nočejo prek Pohorja in se oblačnost nariva na pregradi, čez pa pride zelo malo.....Sam ne verjamem na tako  količino padavin v naših krajih. Lahko pa pade na Pohorju kar lepa cifra snega, saj bo par stopinj pod ničlo in bo sneg suh. Zanimivo bo  :icon_wink:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: kripelj na 02. Februar 2015, 20:18:24
Sem naredil malo primerjavo med aladinom, GFS in ECM do četrtka 12 UTC, do koder aladin zaenkrat seže. EC in aladin kažeta zelo podobno sliko, namenjata nam nekaj več kot 10mm padavin do tega termina, bolj kot ne razpotegnjene padavine čez celo sredo in četrtek. Šlo naj bi torej za rahlo sneženje. GFS od teh dveh modelov nekoliko že odstopa in kaže nad 15mm. Vseeno pa to ni neko enormno odstopanje glede na oddaljenost dogodka, smo videli tudi že, da so bili modeli dan pred poslabšanjem kot noč in dan.
Glavnino v vzhodni polovici države kaže nekako od tega termina dalje, s tem se strinjata tako GFS, kot tudi ECM. Vsekakor je pa treba te količine, ki jih ta modela kažeta trenutno jemati z veliko rezervo, saj so možnosti, da pade na SV preko 100mm v snegu zelo majhne (vseeno pa obstajajo).
Verjetno do konca ne bo jasno kje ga bo padlo največ in koliko sploh bo ta največ, bi pa trenutno stavil na JV.
Skratka čaka nas pester teden, marsikje mogoče najbolj zimski v zadnjih letih.  :icon_wink:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: mat89 na 02. Februar 2015, 21:20:35

Na severovzhodu in JV do petka 6.2 30-50 cm ,je pa to karta od EC 00Z
(http://www4.slikomat.com/13/0202/m3-dhmzsn.png) (http://www.Slikomat.com/slika/5806271.htm)

Vir:DHMZ


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: bbator na 02. Februar 2015, 22:32:02
Jaz bi se nekako strinjal z Maticem19. Ni pomembna samo moč in smer vetra po nižinah ampak tudi smer vetra v višinah. Definitivno bo prišlo do fenizacije, ko bo zapihal SV veter v nižinah. A če piha JZ v višinah je to lepo proženje padavin. Tokrat pa bo šlo na začetku za J veter v višinah, nato pa JV. Ob južnem vetru v višinah bo zelo malo fenizacije, ko bo zapihal JV bo že bolj prisotna. Ob koncu vsega skupaj, ko bo obračal na V in celo SV pa v legah s fenizacijo ne bomo verjetno videli več skoraj niti snežinke. Skratka, hočem povedati, da ni pomemben samo podatek vetra pri tleh in moč le tega. Decembra smo tudi imeli SV veter pri nas pa je še kar nekaj časa lepo snežilo. Le sneg je vseboval malo manj vlage. Deloma tudi zaradi temperature. Malo še počakajmo, kje točno se bo ustvaril ciklon in katero smer potovanja bo imel. Mislim, da bodo modeli še malo skakali sem ter tja. Neka groba slika pa je že prikazana.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: kripelj na 02. Februar 2015, 23:25:51
Ciklon, ki nam bo v prihodnjih dneh prinašal (obilno?) sneženje je že nastal. V prihodnjih urah se bo poglabljal in potoval proti Genovskemu zalivu, kamor bi naj po izračunih prispel jutri popoldan. Tam se bo "ugnezdil" vse do petkovega dopoldneva, ko se bo začel hitro polniti in premikati proti vzhodu.
Satelitska slika ob 21:00, na kateri sem na grobo označil nastajajoč ciklon in približno pot le-tega v prihodnjih urah.


(http://www4.slikomat.com/13/0202/35z-nov-ci.png) (http://www.Slikomat.com/slika/5806391.htm)

Lp

@sasolaguna: Izmuzniti se nam ne more, je pa situacija taka, da že 100-200 km premiki, ki so pa še vedno čisto možni pomenijo velike spremembe. Točno lokacijo kje se bo ciklon ustavil mislim, da bomo vedeli šele v sredo. 


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: TgT na 02. Februar 2015, 23:52:36
Naš, priljubljeni GFS
(http://shrani.si/f/M/5e/4e5kWNZu/presshort.gif)

Je pa potrebno dodati da ta ciklon ni in ne bo Genovec. Genovec poimenujemo ciklon ki se ustvari v zalivu Genove.
Ta ki bo nam nemetal nekaj  :icon_neutral: snega je prišel od Islandije mimo Britanije do Mediterana kjer se bo začasno ustavil med Sardinijo, Korziko in Italijo.
Recept za večdnevne padavine, saj dobivamo od JZ vlago/padavine.Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: black_rider na 03. Februar 2015, 00:16:19
Primerjava 12Z in 18Z do sobote zjutraj:

(http://i.imgur.com/fUD54RK.png)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: paradolf na 03. Februar 2015, 06:18:34
Kot je nakazal že GFS18Z, nadaljuje tudi GFS00Z. Se pravi s trendom drastičnega zmanjšanja padavin v zahodni in osrednji Sloveniji. Še najbolj se to pozna pri "glavnem šusu" v četrtek in del noči na petek ko v zahodni in osrednji Sloveniji ni veliko padavin.
Prav tako padavinsko bolj siromašen tudi Aladin kar se tiče že današnjega popoldneva in večera, nato pa tudi srede, saj padavin severno od Ljubljane ne kaže več. Težišče padavin za četrtek pa prav tako bolj v vzhodni polovici.

Edit: No EC zaenkrat še vztraja pri dokaj obilnem sneženju v noči na petek po celi državi. Posledično tudi Aladin v zadnjem terminu nekako sledi temu.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Smučar na 03. Februar 2015, 09:31:16

WRF-NMM 00Z: četrtkov/petkov ciklon je po zadnjih izračunih prestavljen precej južno:
(http://images.meteociel.fr/im/1819/nmmit-2-64-0_rgq2.png)

Posledično je skupna količina padavin manjša ter bolj skoncentrirana na J SLO. In padavinska luknja nad LJ kotlino:
(http://images.meteociel.fr/im/5926/nmmit-25-72-0_gvd5.png)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: kripelj na 03. Februar 2015, 09:40:02
Bilo je za pričakovati, do bodo modeli krčili padavine, saj so nakazovali zelo nerealne cifre. Nekako imam občutek, da bosta tako GFS kot EC še malo zmanjšala vsoto padavin,  vsaj tak je trend zadnjih nekaj zagonov, da ciklon postavljajo vse južneje. Največ s tem izgubijo na zahodu in pa tudi centralci, kjer bo prej začelo fenizirat. Najmanj sprememb pa tako ali tako na Jv, kjer še vedno pričakujem blizu pol metra novega.
Manjše spremembe v postavitvi ciklona so še možne in vsi vemo, da pri teh situacijah te majhne spremembe lahko pomenijo za nas, da se vrnemo v igro za snežno bombo ali pa dolge nosove.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: black_rider na 03. Februar 2015, 12:23:45
Primerjava med 00Z in 06Z, slednji je malo povečal padavine glede na 00Z.

(http://i.imgur.com/ZuH2ipb.png)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: bbator na 03. Februar 2015, 18:26:56
Malo sem preletel različne modele. Najslabši glede količine padavin je ravno GFS, ki je z njimi ponavadi najbolj bogat. Nekoliko boljši je Zamg, a tudi ne kaže na kakšne res velike količine. Boljša pa sta EC in pa Aladin, ki je ponavadi bolj skop s padavinami. No pa tudi hrvaški Aladin je nekako podoben našemu. Po vsem tem pregledu lahko rečem, da bo zima v pravem pomenu besede praktično povsod z izjemo Primorske. Pa se vrnimo k napovedi...

Danes bodo padavine postopno slabele in prehodno ponehale. Ponoči bo večinoma oblačno in suho. Jutri zjutraj se bodo od juga ponovno začele pojavljati padavine. Do kam bodo segle je težko reči. Modeli kažejo različno. Mislim pa da bo v vsakem primeru snežilo na J, JV in V. Verjetno pa bo sneženje zajelo tudi osrednjo Slovenijo ali vsaj del nje. Tokrat bo največ padavin na JV. Proti SZ pa vse manj. Količine, ki se kažejo niso ravno velike. Ponekod na JV in deloma jugu morda do 10mm. Drugod pa večinoma le do 5mm. Tako se lahko pričakuje nekje med 5 in 15cm snega. Nekaj podobnega kot danes le lokacijsko se to ne bo ujemalo z današnjim dnem. Verjetno bo pomembna tudi nadmorska višina. Morda pa bo sneg suh povsem do nižin kot danes. Potem bodo padavine popoldne povsod ponehale. Noč na četrtek bo suha kot kaže. Proti jutru se bodo od J ponovno začele pojavljati padavine, ki se bodo tekom dopoldneva ponovno razširile skoraj nad vso Slovenijo. Zopet bo šlo za večinoma rahle do zmerne padavine, ki pa bi ob ugodnih temperaturah deloma lahko imele učinek močnega sneženja. Popoldne bodo padavine prehodno nekoliko oslabele in se ponovno od JV začele krepiti zvečer. Najmočnejše bodo v noči na petek. Sprva v J nato JV in na koncu v V in SV Sloveniji. Najmanj jih bo na Primorskem. Največ pa v vzhodnih krajih. Padavine bodo dopoldne že slabele in v noči na soboto večinoma povsod ponehale. Najkasneje na V. Bo pa od jutri naprej vsak dan bolj vetrovno. Po nižinah bo večinoma ves čas pihal V do SV veter, ki bo gradil zamete predvsem v noči na petek. Tekom petka bo veter že slabel. Kakšen fenski učinek bo imel ta veter je težko napovedati. Nekaj, ga v krajih, kjer se pojavlja, zagotovo bo. Vendar se napovedujejo dokaj močne padavine pa tudi veter bo v višinah sprva J nato JV in šele v petek V. Tako, da pričakujem le delno sušenje padavin in tudi v teh krajih, kjer veter ponavadi povsem suši padavine, bo skoraj zagotovo padlo nekaj snega, ki pa bo imel v sebi malo manj vlage.

O količini pa nebi preveč razpredal. Vseeno lahko rečem, da tam kjer bo padavin manj, imajo ali pa imamo že sedaj precej debelo snežno odejo in se bo še nekoliko odebelila. Tam, kjer imajo pa sedaj najmanj pa bo padavin več in se bo vse nekako izravnalo. Morda bo na koncu skoraj cela Slovenija odeta v skoraj 50cm debelo snežno odejo :icon_wink:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: matic19 na 04. Februar 2015, 18:00:44
Čaka nas še nekaj premora s padavinami, ponoči in jutri dopoldne bo večinoma suho, kakšno lokalno rahlo sneženje ni povsem izključeno. Potem pa jutri sredi dneva krepitev padavin, ciklon se bo počasi bližal srednjemu Jadranu. Smer padavin bo JV-SZ, ponekod po nižinah pa bo pihal SV veter, ki bo močnejši v malo višjih legah. O količinah snega je bilo že dosti napisanega, več snega bo na privetrni strani gorskih pregrad (Pohorje in širše območje Kočevske). Tudi drugje po nižinah na vzhodu bo padlo precej snega, pričakujem med 30 in 50cm novega snega, lokalno tudi več. Drugje po državi nekje med 20 in 40cm, manj v krajih izpostavljenih vplivu vetra, več pa ponovno na privetrni strani Dinarske pregrade, predvsem v hribih zahodno od Ljubljane in že prej omenjena Kočevska. Sneženje bo potem bolj ali manj vztrajalo do petka zvečer, potem pa bo počasi ponehalo v noči na soboto. Za vikend bo tako bolj ali manj povsod po državi po nižinah okoli pol metra snega, v višjih legah, kjer je tudi že višja podlaga pa blizu metra snega. Na Primorskem pa bo bolj ali manj ves čas suho, zaradi fenskega vpliva močne burje, ki bo v sunkih lahko presegala 140km/h.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: paradolf na 05. Februar 2015, 07:28:47
Komentiram le novi Aladin-padavine.
Že vsem je na oko jasno da je padavin spet malo manj. Takole sem nekako seštel do konca poslabšanja.
SZ- 15 mm(20-25 cm) na območju kjer se riše padavinska luknja v okolici Bleda lahko nekaj manj
S-SV- 35 mm(40-50 cm na območju Pohorja), drugje v nižinskem predelu 25-40 cm. Območje SG 10-15 cm
V-skrajni SV- 15 mm- 20 cm
Osrednja- dobrih 20 mm (20-30 cm) Manj na območju fenizacije, več v višje ležečih predelih na obrobju Lj kotline
J-JV- 50 mm+ - 50-70 cm zlasti v višjeležečih predelih, drugje do 50 cm.

Zgornje količine so kumulative in ne upoštevajo posedanja.

Glavnina dogajanja bo kot kaže šele v drugi polovici noči na petek in nato v petek čez dan.
Do začetka glavnine pa je še skoraj 24 ur in do takrat so možne še znatne spremembe.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: zelva na 05. Februar 2015, 08:30:06
Še moja interpretacija za Gorenjsko. Danes bo še občasno snežilo, tako da lahko pade še kakšnih 5cm. Popldan in večino noči še ne bo kakšnih večjih kolčin, proti jutru pa bi se padavine okrepile. Glede fenizacije pod Karavnkami, pa zgleda da veter ne bo tako močan, kot je bil prejšni teden, ko je v trenutku posušil padavine:

(http://shrani.si/f/1W/NW/1R1Gta4G/2015-02-057-19-45.png)
(http://shrani.si/f/25/13N/3arylh8D/2015-02-057-20-23.png)

Zanimivo pa je zmanjšanje padavin and Bohinjem. Očitno bo smer vetra malo drugačna in izračun pokaže sušenje nad Pkljuko?

Pa še približne modelske količine:
ALADIN: 18mm
EC:25mm
GFS: 7-17 (zaradi slabe resolucije je težko ocenit)

Zanimivo je, da za naše konce modeli ohranjajo količino kar konstantno tam okoli 20mm - problem jim očitno dela V, kjer padavine zmanjšuje iz zagona v zagon.


edit: se moram takoj popraviti - ko sem pogledal satelit, kaže na nekaj možnosti sneženja že danes:

(http://shrani.si/f/1A/m/u22UlgO/2015-02-057-33-05.png)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: bbator na 05. Februar 2015, 21:55:23
Samo za primerjavo bi prilepil Radarsko sliko in pa Avstrijski Zamg in Aladina za isti termin.
(http://shrani.si/f/2U/Bf/1H1xy3pF/radarska.png)(http://shrani.si/f/3X/Ch/iRPz4PX/zamg.png)(http://shrani.si/f/12/6D/3sSpomD4/aladin.png)

Ne vem no ampak mislim, da je tole prva optimistična stvar današnjega dne. Tale pas močnih padavin se na našem radarju nebi smel videti, ker bi moral biti kakih 50 - 100km bolj JZ. Mislim ,da to pomeni, da bo ciklon nad nami vseeno pustil nekaj več padavin kot jih kažeta zadnja zagona Zamg in Aladina. Ostalih modelov niti ne gledam več v tem poslabšanju... :icon_wink:

Bom tukaj prilepil še širši pogled, ki se vidi na Rain alarmu. Primerjajte vse skupaj. Lahko vidite, da bi moral biti tisti pas močnejših padavin malce JV od Slovenije v tem času pa je sedaj nad S in SV Bosno kar pomeni, da je celota zamaknjena za 50 do 100 km bolj vzhodno... Ne vem, če obstaja še kakšna druga razlaga ampak jaz si to tako interpretiram...

(http://shrani.si/f/26/rm/4cxwPOVn/rain-alarm.png)[img]


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: gmail na 05. Februar 2015, 23:30:48
Vir: ciklon.si

Opravičilo/razlaga, ter napoved:
 Jutri zaradi snega ne bi smelo biti posebnih težav!Lahko le zaradi vetra, burje to noč in jutri dopoldne.

Do jutri zvečer bo padlo precej manj snega od napovedanega v prejšnjih dneh!


Analize ozračja meteoroloških modelov in njihovi izračuni napovedi so za nastali ciklon, ki se je formiral v Sredozemlju očitno, če se tako izrazim, pomanjkljive oz. zanj izjemoma neprimerne in je bil, kot se je izkazalo nadaljnji potek vremena, za nekaj dni naprej posledično težko oz. do neke mere napačno predviden. Ciklon se tako v resnici pomika nekoliko bolj južno od predvidene poti in posledično bo tako povzročal manj padavin na območju Slovenije.

Na podlagi novih izračunov večine meteoroloških modelov (ECMWF, GFS, ALADIN, WRF,..) bo torej do sobote zjutraj po nižinah padlo večinoma med 10 in 20 cm snega, v jugovzhodni Sloveniji med 20 in 30 cm, ponekod v hribovitem svetu južne in jugovzhodne Slovenije pa lahko lokalno tudi do okoli 50 cm. Najmanj snega bo zaradi fenskega efekta SV vetra padlo po nižinah severnega dela Ljubljanske kotline (območje Kranja, Kaminka, Domžal in okolice). Tam se ga pričakuje manj kot 10 cm.
___
Iz minute v minuto druge napovedi in manj snega, razumem da je pomik ciklona ampak take razlike v padavinah???


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: zelva na 06. Februar 2015, 08:39:22
Začel bom z včerajšno napovedjo modelov in primerjavo na današnje za Duplje (Naklo)
              5.2   6.2   
ALADIN:      18mm   6mm   
EC:              25mm   5mm   
GFS:       7-17    3mm

Dejansko je do sedaj padlo 10mm in to včeraj.

Včeraj sem še lahko govoril o konstantnosti modelov za naše konce, potem pa je tudi nas doletelo zmanjšanje.

Danes kakšnih konkretnih padavin, ki bi bile za gorenjce izziv ne vidim - mogoče zanese kakšno padavinsko 'kapljo' malo dlje proti severu to bo pa tudi vse. To, da situacija ni bila primerna za velike količine na Gorenjskem smo pa že dolgo vedeli.

V naslednjih dneh pa bomo imeli nekaj pravih zimskih dni, zjutraj kar hladno, čez dan pa bo sonce že lepo talilo sneg kot se za februar že spodobi.

Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: matic19 na 06. Februar 2015, 10:26:48
Tokratno poslabšanje sicer še ni povsem minilo, je bilo pa že ogromno napisanega o njem, zato se bom ozrl malo dlje v prihodnost, kaj nas čaka v nadaljevanju. Jutri se bo popoldne od severa pričelo jasniti, najkasneje na JV, veter pa bo že danes ponoči oslabel in jutri ponehal. Noč na nedeljo bo tako večinoma mirna in jasna, po nekaterih nižinah bo lahko nastala megla. Jutro bo mrzlo, v krajih s snežno odejo se bodo temperature spustile do okoli -10°C, na planotah Notranjske tudi nižje. Dopoldne se bo oblačnost od severa povečala, saj se nam bo bližala hladna fronta, popoldne bodo ob prehodu fronte lahko nastale posamezne snežne plohe, zapihal bo okrepljen severni veter.
V ponedeljek bomo še naprej pod vplivom severnih vetrov, delno jasno bo z občasno povečano oblačnostjo, predvsem na vzhodu bo več oblačnosti. Podobno vreme bo tudi v torek, ko bo lahko na vzhodu rahlo snežilo, padavin ne bo veliko. Po prehodu te fronte se bo nad nas razširil anticiklon, v višinah se bo ogrelo, po nižinah in ob morju pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost, po nižinah v notranjosti bodo temperature lahko ves dan pod ničlo. V krajih s sončnim vremenom pa se bo čez dan lepo ogrelo, noči pa bodo hladne. Podobno vreme se bo kot kaže nadaljevalo še kar lep čas, vsaj naslednjih 10 dni na vidiku ni večje spremembe v postavitvi. Skratka, idealno vreme za smučanje, sonce in suh zrak ter ne preveč mrzlo.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: zelva na 06. Februar 2015, 20:36:37
Napoved za naslednje dni: Že ponoči bo obiskanost foruma drastično padla, in tudi v naslednjih dneh bodo obiski in prispevki zelo skromni.
Zdaj pa zares: V ponedeljek je na vzhodu možno še kaj malega snega, nato pa se bo dolina nizkega zračnega pritiska pomikala vzhodno in nad evropo se bo zgradilo obsežno območje visokega zračnega pritiska 1030 ali pa celo do 1040 mbar, kar z veliko verjetnostjo kaže na daljše obdobje stabilnega vremena. Temperature bodo letnemu času primerne - jutranje temperature znajo biti kar nizke, a ne ekstremne. Dnevne bodo pa lepo lezle nad 0°C, sonce pa ima tudi že kar nekaj moči.
Edino vprašanje je sedaj nizke obločanosti - ali se bo ta pojavila ali ne. Zaenkrat ne kaže na kakšno hujšo otoplitev v višinah, tako da je mogoče ne bo.

GFS:
(http://shrani.si/f/2x/rm/1QUYbos1/avnpanel1.gif)
EC:
(http://shrani.si/f/1S/FO/3xgVaztN/ecmpanel1.gif)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: matic19 na 08. Februar 2015, 23:18:59
Od torka naprej se na Aladinovem preseku že kaže možnost nastanka dolgotrajne (celodnevne?) megle oz. nizke oblačnosti, kar je očitno predvsem v Ljubljanski kotlini. Drugje ta pojav ni tako izrazit. V višinah tudi ne bo ekstremno toplo, nekje okoli 2°C na 850hPa.

(http://www4.slikomat.com/13/0208/hbs-aladin.png) (http://www.Slikomat.com/slika/5809754.htm)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Smučar na 09. Februar 2015, 10:18:21
Od torka naprej se na Aladinovem preseku že kaže možnost nastanka dolgotrajne (celodnevne?) megle oz. nizke oblačnosti, kar je očitno predvsem v Ljubljanski kotlini. Drugje ta pojav ni tako izrazit. V višinah tudi ne bo ekstremno toplo, nekje okoli 2°C na 850hPa.

(http://www4.slikomat.com/13/0208/hbs-aladin.png) (http://www.Slikomat.com/slika/5809754.htm)
WRF-NMM "vidi" meglo v LJ kotlini od srede ponoči naprej:
(http://images.meteociel.fr/im/4880/nmmit-38-53-0_glb5.png)

Dan kasneje naj bi pokrivala pokrovka že večino SLO...
(http://images.meteociel.fr/im/6240/nmmit-38-72-0_qkc6.png)


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: bbator na 13. Februar 2015, 13:49:10
Mislim, da bomo od sobote do torka ves čas na vzhodnem robu dogajanja, kar se tiče ciklonskega območja, ki pa naj nebi bil preveč globok glede na napovedan tlak v njegovem jedru. Mislim, da bo vreme ves čas isto. V višinah naj bi ves čas pihal južni do jugozahodni veter, ki bo prinašal bolj vlažen zrak kot je te dni. Sploh v višinah. Na zahodu bo večinoma oblačno z rahlim rosenjem ali rahlim dežjem. V osrednji Sloveniji bo oblačnost bolj spremenljiva in tu in tam lahko občasno tudi pade kakšna kaplja dežja. V vzhodni Sloveniji pa bo večinoma sončno. Temperature bodo v zahodni polovici države večinoma med 0°C in 7°C. V vzhodni polovici države pa jutranje okoli 0°C ali celo malo pod 0°C. Dnevne pa nekje okrog 10°C ali celo kakšno stopinjo topleje. Meja sneženja bo večinoma med 700m in 1000m. Količine padavin pa bodo z izjemo zahodnih hribovitih krajev zanemarljive. V Alpskih dolinah vsekakor lahko pričakujemo ZMS efekt. Tudi padavin bo tam nekaj več, tako, da bo tam verjetno precej zimsko, drugod pa bolj pomladno vreme.

Od torka naprej pa do konca tedna spet kaže na bolj stanovitno vreme z možnostjo pojava inverzije in nizke oblačnosti...


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: bbator na 19. Februar 2015, 07:07:29
Danes in jutri bo še dokaj sončno. Jutri zjutraj in dopoldne bo zaradi inverzije verjetno nekaj megle. Jutranje temperature bodo malo pod 0°C. Dnevne pa kar okrog 10°C v večjem delu države. V soboto kaže na zahodu na oblačno vreme z rahlim dežjem. Meja sneženja bo nekje na okrog 1000m. Na vzhodu bo še kar nekaj sonca. Tam bodo temperature ob JZ vetru večinoma malo nad 10°C. V osrednjem delu nekaj stopinj manj kot 10°C. Najhladneje bo na Gorenjskem. V Alpskih dolinah le malo nad 0°C. Tam bo lahko tudi rahlo snežilo. Nekaj več padavin pričakujem v nedeljo, ko se bo v višinah tudi malenkostno ohladilo. Meja sneženja bi se znala ponekod spustiti tudi do nižin. Večinoma pa bo med 500m in 700m. Od tega koliko bo kje padavin bo verjetno odvisno do kje bo kod segla. V ponedeljek kaže na prehodno izboljšanje, že v torek pa na novo poslabšanje vremena s padavinami. Tokrat naj bi bilo po trenutnih izgledih padavin več kot v nedeljo in tudi možnost snega po nižinah, predvsem v drugem delu poslabšanja, je nekoliko večja. Kaj več in bolj podrobno pa bom napisal, ko bo torek nekoliko bližje.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: marko g na 19. Februar 2015, 08:53:32
Vsem, ki pišete v to temo, pohvale za kvaliteto postov.   :icon_wink:


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: bbator na 21. Februar 2015, 21:29:35
Malo sem pogledal EC, GFS, ALADINA, ZAMG za naprej. Ponoči bo še večinoma suho. Na zahodu bo nekaj malega padavin. Snežilo bo večinoma do 800m, morda ponekod tudi še nižje. Glede na trenutna rosišča po državi je to možno, kljub trenutno visokim temperaturam. Jutri dopoldne padavin še ne bo veliko. Več jih bo od poldneva naprej. Največ predvidoma popoldne in zvečer. Glede na napovedane temperature v višinah bo očitno res težko kje snežilo pod 500m. Ničta izoterma bo v večjem delu v notranjosti države na 1000m nekje. Na 1500m pa bo le kakšno stopinjo ali dve pod ničlo. Nekaj možnosti za kaj sneženja ob koncu padavin pod 500m je bolj zvečer, ko bo sonce zašlo. Pa še to le tam, kjer bo intenziteta padavin še dovolj visoka. Pozno zvečer bodo padavine oslabele in počasi tudi ponehale. Temperature bodo danes ponoči in tudi jutri večinoma med 0 in 5°C. V ponedeljek bo dan prehodnega izboljšanja in tudi oblaki se bodo lahko trgali. Jutranje temperature bodo okrog ali malo nad 0°C, dnevne pa verjetno nekje med 5 in 10°C. Že zvečer pa se bo od zahoda ponovno pooblačilo in noč na torek bo oblačna in še večinoma suha. V torek se bodo ponovno začele pojavljati padavine, ki jih bo več popoldan. Sprva bo temperatura v višinah približno takšna kot v nedeljo a se bo popoldne pričelo počasi hladiti. Meja sneženja bo sprva večinoma nad 1000m in se bo popoldne spuščala. Do večera bo lahko sneg marsikje prešel v sneg tudi po nižinah. Kot kaže bo oblačna tudi sreda in še se bodo pojavljale padavine. Po nižinah večinoma kot sneg. Na 1500m bo od torka zvečer temperatura nekje med -3°C in -5°C kar bi ob dovolj visoki intenziteti padavin moralo zadoščati za sneženje. O količini je še težko govoriti. Pred torkovo fronto vetra ne bo. Tako bo zelo pomembno tudi kdaj se bo pooblačilo v ponedeljek zvečer. Od tega bo namreč odvisno koliko hladnega zraka se lahko nabere in zadrži po nižinah in kako ohlajena bodo tla pred sneženjem. Vsekakor pa pričakujem že v nedeljo nad 1000m tja do 20cm snega. V torek in sredo pa nad to višino še od 20 do 40cm recimo. Nižje pa je trenutno zelo nehvaležno napovedati višino. Recimo, da bi nad 500m moralo pasti vsaj 10cm. Nižje pa od 0 do 15cm. Zima nas bo torej ponovno obiskala. Po nižinah ob neugodnem razpletu morda tega ne bomo občutili a bo z vsakim metrom višje bolj zimsko.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: matic19 na 22. Februar 2015, 09:25:15
Včeraj sem pogledal Race-a, ki je nekako odstopal od ostalih glede dogajanja v torek, nakazal je le malo daljši prehod fronte in formiranje ciklona dosti bolj južno od ostalih. Danes se mu je pridružil še aladin, ostali še ne sežejo tako daleč. Moje mnenje je, da v torek kakšnega konkretnega snega pod 800 metri ne bo, saj bo pred fronto pritekal toplejši zrak, ničta izoterma bo malo nad 1500m, ob prehodu fronte se bo sicer ohladilo, vendar ne dovolj in tudi padavin hitro zmanjka. Morda bo v sredo prišel na račun V in JV, če se bo ciklon kaj dlje zadržal nad Balkanom, ko bi lahko snežilo tudi po nižinah.


Naslov: Odg: Napoved vremena - Februar 2015
Sporočilo napisal: Oblak69 na 22. Februar 2015, 09:38:37
Zopet se bo v zadnjem hipu izšlo na najslabši možni način  :icon_sad:


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.