ZEVS Forum

Tehnika => Merilniki in instrumenti => Temo je začel: Protoncek na 28. Junij 2014, 20:43:24Naslov: Preračun zračnega tlaka na višino kraja
Sporočilo napisal: Protoncek na 28. Junij 2014, 20:43:24
Ukvarjam se s senzorjem tlaka od HOPE-ja - HP03M, ki meri absolutni zračni tlak (ter seveda tudi temperaturo). Tlak je seveda treba preračunati, da dobim enakega, kot je podatek na meteorološki strani. Našel sem formulo izpred nekaj let na tem forumu, računal sem tudi direktno po Laplace-ovi formuli, našel sem tudi podatek da naj bi se zračni tlak spreminjal nekako 12kPa na 100 m. Karkoli računam, ne dobim natančnega podatka za moj kraj, če vpišem višino, ki je vpisana v zemljevidu, ampak OK, tukaj niti ni problem, saj pač vpišem tako, da se bo podatek ujemal. Bolj me matra dejstvo, da se ta preračun spreminja s temperaturo. Kar pomeni da če imam senzor v sobi, kjer je 25 stopinj mi bo kazal en relativni tlak, če ga nesem ven, kjer je 5 stopinj pa drugačen, čeprav je tlak isti (kar dokazuje tudi absolutni tlak iz senzorja). Ker, kolikor razumem, že sam senzor kompenzira tlak glede na izmerjeno temperaturo.

Ali bi mi lahko nekdo, ki to pozna, razložil, katero formulo naj uporabim, da bo prikaz kolikor toliko pravilen? Delal bom vremensko postajo za lastno zabavo, pa bi vseeno rad imel kolikor kolikor točen podatek.

Hvala!


Naslov: Odg: Preračun zračnega tlaka na višino kraja
Sporočilo napisal: matic19 na 28. Junij 2014, 21:49:00
Si poskusil s kalkulatorjem na tej strani: http://www.srh.noaa.gov/epz/?n=wxcalc_altimetersetting Spodaj pod polji za vnos imaš tudi pdf, ki vsebuje formulo, po kateri računa skripta na spletni strani. Bistveno je, da ta formula ne uporablja temperature za izračun, saj kot si že sam ugotovil, temperaturno kompenzacijo delaš že pri pretvorbi tlaka iz senzorja. Poskusi in povej kako se obnese. Verjetno pa tudi sam že veš, da je popolno točnost nemogoče dobiti, že sam senzor ima pogrešek 1,5hPa, zraven pa so še vse napake pri določanju nadmorske višine, pretvorbi enot itd.


Naslov: Odg: Preračun zračnega tlaka na višino kraja
Sporočilo napisal: Protoncek na 28. Junij 2014, 22:09:36
No, ta formula mi sicer da spet malce drugačno vrednost, ampak, se mi zdi da bo kar najbolj prava... obzirom da je trenutno v LJ podatek 1013, na Brniku pa 1014 recimo sklepam da je pri meni nekje vmes med tema vrednostima, ta spletna stran mi pa poda 1013,34. Sicer je trenutno laplacova formula zelo blizu s podatkom 1013.7 (čeprav mogoče malce preveč), ampak kaj, ko bo zadeva čisto drugačna, če senzor nesem ven (v delavnici imam 24 stopinj, zunaj je pa zdajle samo 20)

Kot praviš, bistveno je da ne uporablja temperature. Ja, moj senzor temperaturo že kompenzira, ker ko sem ga segreval se je temperatura dvigala, absolutni tlak pa ne, medtem ko se je izračunani relativni tlak po mojih formulah veselo spreminjal.

Torej iz te nove formule s tvojega linka samo zadevo obrnem in potegnem ven Pmb in sem zmagal, kajne?

Saj sem vedel da ste tukaj mojstri. Jaz sem pač bolj v elektroniki, manj v vremenu. Tega sem se lotil zato, ker enostavno ne najdem postaje, ki bi mi ustrezala in njena cena ni taka, da dol padem...
In ja, nisem tečen in ne zahtevam natančnosti na desetinko...samo v mejah razuma, da ne bo zdaj razlike 2mB. Itak mi bo v praksi bolj pomembna razlika v nekem časovnem obdobju (da približno vem, ali bo dež ali ne - v službo hodim z motorjem). Kot pravijo je na hitro tako da če dalj časa pada, bo vreme slabo in obratno, medtem ko hitre spremembe niso tako pomembne...
Hvala!


Naslov: Odg: Preračun zračnega tlaka na višino kraja
Sporočilo napisal: matic19 na 28. Junij 2014, 22:31:44
Mislim, da je tista formula že kar končna izpeljana, ki jo rabiš  :icon_wink: Pmb je tlak, ki ti ga izmeri postaja, ostalo so konstante.


Naslov: Odg: Preračun zračnega tlaka na višino kraja
Sporočilo napisal: Protoncek na 28. Junij 2014, 23:02:17
Aha...OK,hvala. Bom jutri to vnesel v program, potem bom pa par dni spremljal, če bodo vrednosti v mejah razuma.
 :beerchug:


Naslov: Odg: Preračun zračnega tlaka na višino kraja
Sporočilo napisal: rudibr na 16. Marec 2018, 19:14:41
Samo mimogrede. Povezava za izračun je spremenjena in se nahaja na https://www.weather.gov/epz/wxcalc_altimetersetting


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.