ZEVS Forum

Vremenske postaje => Vprašanja in odgovori => Temo je začel: jan92 na 21. December 2013, 17:25:05



Naslov: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 21. December 2013, 17:25:05
Iz nemčije sem naročil vremensko postajo WS2800IT. Ekspresno hitro prispe do mene ( v samo dveh dneh). Danes dopoldan grem še v trgovino, da nabavim 5 baterij (sice C LR14, 1,5V). Ustavim v konzolo, in grem po navadilih. Pritisnem tipko SET (tiščim več kot 3s). Postaja se ne odziva. Še enkrat vn baterije, use preverim, če so pravilno ustavljene in ponovim vajo. Postaja se še vedno ne odziva.

Je imel kdo podbne težave? Mogoče kakšna drugačna rešitev (jaz jo ne vidim). Ali bo potrebno spet plačevat poštnino da jim ta ''jajca'' pošljem nazaj?  :banghead:


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: max na 21. December 2013, 22:39:58
Mislim, da si navodila prej sploh nisi prebral, če si najprej začel s konzolo  :P

A misliš, da boš konzolo vklopil s tipko set? Če pa si slučajno po pomoti baterije narobe vtaknil vanjo, je pa že prepozno, vsaj tako piše tukaj:
 http://www.lacrossetechnology.fr/ws2800/pdf/P40-09_Manuel_WS2800_Quick_GB.pdf


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 13. Oktober 2014, 20:45:25
No da se ponovno javim. Postajo so mi v Nemčiji zamenjali (WS2800), brez doatnih stroškov. Od januarja naprej je delovala brez problema ( le občasno zgublja signal konzola, ter zunanji senzor)  :shrug:
Sedaj pa se mi je pojavila težava z dežemerom.
pošilja mi podatke, da pade na uro cca 65l dežja...  :banghead: Poizkušal sem že s tem, da sem pobral baterije iz dežemera, konzole, zunanjega senzorja,....vendar napaka ostaja

Imakdo kakšno rešitev, predlog,...?


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 13. Oktober 2014, 21:08:11
Nalij vodo v dežimer in videl boš, če se ta podatek65l cca. spremeni.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: ŠTROMAR na 13. Oktober 2014, 21:37:27
Pri postajah Lacrosse technology WSxxxx občasno prihaja do težav z reed stikali:

(http://www4.slikomat.com/13/1013/b1y-Captur.png) (http://www.Slikomat.com/slika/5749135.htm)

To stikalo se nahaja na tiskanem vezju ob prekucni vagici. Samo stikalo stane nekaj deset centov, za zamenjavo pa rabiš se spajkalnik in ponavadi zadeva spet deluje. Morda je tudi pri tebi problem v tem.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 14. Oktober 2014, 17:48:46
Takole:
Danes sem zadevo še enkrat preizkusil. V samem začetku mi je na konzoli kazalo 74mm/h, ter 40mm/24h.  :icon_question:.
Dežemer sem nato previdno umaknil z vremenske hišice, ter nekajkrat  poguncal vagico. Po nekaj minutah mi na konzoli izpiše 79mm/h. Se pravi da dežemer deluje.  :icon_wink:
Ok, gremo dalje.
Vzamem z njega baterije, pokrijem celico, ter čakam. Po nekaj mintah se mi pokaže pri padavinah - - -. Ok, sem že vesel da sem ga zresetiral.
Ponovno vstavim baterije, ter po nekaj minutah dobi signal. Ponovno mi piše 79mm/h.  :banghead:
Za foro še nekajkrat premaknem vagico, in spet mi pokaže dodatnih nekaj litrov, tako da pridem na 83,4mm/h.  :shrug:

Kaj naj še sploh storim? :suspicious:


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: H2o na 14. Oktober 2014, 20:14:12
To, kar ti je rekel Štromar. Lahko je problem v tem, da je poškodovano reed stikalo, kar ima lahko za posledico, da sta oba dela reed stikala združena in tako "zaznava" padavine. Ta dva dela se navadno združita, kadar je v bližini magnetno polje (ko gre mimo vagica).


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 14. Oktober 2014, 21:19:15
No da se še enkrat javim z boljšimi informacijami.  :icon_biggrin:
Po opisanem postopku, ki sem ga opravil v zgornjem postu, so se padavine na konzoli po nekaj času začele zmanjševati, ter po eni uri prilezle na 0.0 mm/h.  :clap:
Jutri še preizkusim, če zadeva deluje, vendar mislim, da je to to in dežer bo spet opravljal svojo funkcijo.  :icon_wink:

javim...  :icon_cool:


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 15. Oktober 2014, 14:27:18
Tisto stikalce, če preklaplja se sliši. Brez multimetra, da odvržeš sum na to stikalo ne bo šlo.
Baterije iz dežimetra vzemi ven. Pusti ga nekaj ur brez. Reseteraj konzolo, poglej če ti še kaže padavine. Konzola naj bo vseskozi na istem mestu, ne premikaj jo! Po par urah vstavi baterije v dežimer nazaj (v tem času naj ne pada dež) Če boš tako naredil kot sem napisal bo lažje najti problem. Sam sumim na el. motnje ampak počakajmo...


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 07. December 2014, 10:57:16
Takole. po dolgem času sem našel le nekaj časa da se posvetim postaji. Resetiral sem že konzolo, vzel iz dežemera baterije. Nisem ga pustil brez baterij nekaj ur, vendar mislim da to nebi smelo vplivati na nadaljne težave. Namreč sedaj mi konzola izpisuje že cca. 130l/h  :zaba:
Pogovarjal sem se s prijateljem ki je odličen poznavalec elektonike. Omenil sem mu REED stikalo, pa mi pravi da obstaja več vrst teh stikal.
Zato me zanima če kdo točno ve kakšno vrsto tega stikala moram kupit, da nebova dvakrat razdirala.

Upam da je res teževa v tem stikalu, saj imam postajo v garanciji še slab mesec, vendar se mi ne ljubi ukvarjat s pošiljanjem v Nemčijo.

Hvala za odgovore, ter nadalnjo pomoč!


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 07. December 2014, 11:51:44
Odličen poznavalec elektronike???
Potem ima verjetno tudi multimeter? Je to bogo stikalce težko zmerit? Sploh pa mislim, da ni stikalo ampak ti noter pride neka motnja in ti nabije tistih xxxl. Ali pa sama napaka postaje.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: hudi na 07. December 2014, 12:00:05
Hmm, potem je tudi pri meni (sicer pri WMR200) lahko tole stikalo vzrok? Ta teden mi je 2x zmrznil dežemer, pri čemer je na konzoli pisalo HHH mm/h, Cumulus pa je zaznal cca. 12.000 mm/h  :)  Oboje je ostalo nespremenjeno cel dan, padavin pa ni več zaznaval. Šele ob resetu dežemera je težava izginila.

Sicer je potem po čiščenju/sušenju vezja in 2x prekucu vagice normalno zaznal RR okoli 12 mm/h. Sedaj čakam naslednje padavine, da vidim, če se bo zadeva ponavljala...


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 07. December 2014, 12:07:02
@hudi, tudi ti se najprej prepričaj z multimetrom. In ni potrebno čakat padavin, počasi zlivaj in to je to.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 07. December 2014, 13:06:10
Odličen poznavalec elektronike???
Potem ima verjetno tudi multimeter? Je to bogo stikalce težko zmerit? Sploh pa mislim, da ni stikalo ampak ti noter pride neka motnja in ti nabije tistih xxxl. Ali pa sama napaka postaje.

Ja bomo zmerli pa poročam. Drugače pa se da dobit samo nov dežemer v sloveniji za postajo WS2800it?
Drugače sem mislil da je imel kdo iste težave, pa jih je rešil s zamenjavo tega stikala. Tukaj so pa samo približni odgovori.  ;D


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: max na 07. December 2014, 13:58:22
Ja bomo zmerli pa poročam. Drugače pa se da dobit samo nov dežemer v sloveniji za postajo WS2800it?
Drugače sem mislil da je imel kdo iste težave, pa jih je rešil s zamenjavo tega stikala. Tukaj so pa samo približni odgovori.  ;D

Če bi kdo imel takšne težave, bi že takoj na začetku dobil odgovor, je pa največkrat problem v tem stikalu ;)
@filak, merjenje stikala z instrumentom ni vse, ne bo pokazal v čem je problem. Izmeriš lahko le ali deluje ali pa ne  :shrug:
Reed stikalo ti lahko bere normalno, ali pa ti ob enem prekucu pošlje večkratni prekuc......tega pa ne moreš zmerit.......


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 07. December 2014, 14:58:05
@filak, merjenje stikala z instrumentom ni vse, ne bo pokazal v čem je problem. Izmeriš lahko le ali deluje ali pa ne  :shrug:
Reed stikalo ti lahko bere normalno, ali pa ti ob enem prekucu pošlje večkratni prekuc......tega pa ne moreš zmerit.......

@Max, ta stavek je za tiste, ki se vam sploh ne sanja kaj je elektronika. Vem, da delaš na Elektru pa vseeno...
Zakaj se tega ne da zmerit je pa uganka za vas, zame ne. Bol preprosto ne vem napisat.
Oz. multimeter vežeš zaporedno med stikalom in vidiš upornost in kdaj naredi stik. Je to težko?
Nekako tako se odkrivajo začetne napake.



Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: matic19 na 07. December 2014, 16:15:38
Tole kar opisujeta @jan92 in @hudi je po mojem odskakovanje kontaktov v releju. Ob vsakem prekucu vagice našteje cel kup preklopov namesto enega. Tega se ne da izmerit z multimetrom, rabiš vsaj osciloskop. Rešitev je v zamenjavi reed releja, ki se ga lahko dobi tukaj: http://www.ic-elect.si/b2c/releji-reed/reed-kontakt-14mm-0-5a-10w.html Malo je treba še preverit dimenzije, če so podobne kot pri obstoječem reed releju, da ne bo slučajno prevelik. Dajta povedat še, ali se vama tak rain rate pojavlja samo ob padavinah (ko se vagica prekucne) ali pa tudi, ko je na miru (ko ni padavin)? Če se tudi v mirujočem stanju pojavijo čudne vrednosti, potem je vzrok nekje drugje.

Edit: za WMR200 ne vem kakšen reed rele je notri, tak ki sem ga našel je v WSxx postajah.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 07. December 2014, 16:29:03
Ne piši na pamet, ker ti bo še kdo verjel. Sem že več kot 20 let v elektroniki in vem kaj pišem. DA se zmerit z navadnim multimetrom, vendar lahko imaš instrument, če ga ne poznaš je pa druga stvar. To napako ugotovit ali je dežimer (stikalo) fuč in ali naštepa par prekucev več, za to ne rabiš bit strokovnjak. Škoda, da nisem bližje in ti to tudi dokazal.

Edit: Aja, osciloscop, verjetno z njim še nikoli nisi delal.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: max na 07. December 2014, 16:43:48
@Max, ta stavek je za tiste, ki se vam sploh ne sanja kaj je elektronika. Vem, da delaš na Elektru pa vseeno...

 :icon_surprised: A misliš da na Elektro ne zaposljujejo elektronike  :icon_haha: No ja, potem se mi pa ne sanja nič, sem pač prešprical komplet šolo  :icon_lol: :icon_lol:

Ne piši na pamet, ker ti bo še kdo verjel. Sem že več kot 20 let v elektroniki in vem kaj pišem. DA se zmerit z navadnim multimetrom, vendar lahko imaš instrument, če ga ne poznaš je pa druga stvar. To napako ugotovit ali je dežimer (stikalo) fuč in ali naštepa par prekucev več, za to ne rabiš bit strokovnjak. Škoda, da nisem bližje in ti to tudi dokazal.

Edit: Aja, osciloscop, verjetno z njim še nikoli nisi delal.

Pa daj človek......to greš pisat Maticu? :icon_surprised:  :icon_kava: mah....ne da se mi......

@filak, mi imamo na šihtu tud take ki delajo 20+ let na svojem področju(seveda najbolj pametni  :icon_confused: ), pa jih nekateri mladi prekašajo na celi črti  :icon_razz:


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: matic19 na 07. December 2014, 17:16:45
No, no, filak, ne mislim se spuščat v prepire, vem pa iz preteklih izkušenj, da je take "izkušene" štromarje najtežje na svetu prepričati, da se motijo. Obstaja forum, ki je poln takih elektronikov, zato tudi ne sodelujem tam. Če mi pa najdeš multimeter za splošno uporabo, ki ti bo izmeril odskakovanje kontaktov, ki se dogajajo nekaj milisekund narazen, ga pa tisti moment kupim in vržem stran vso merilno inštrumentacijo, ki jo imam doma. Aja, pa glede izkušenj, v karieri sem že nekaj dal skozi, med drugim tudi diplomo in v kratkem še magisterij, zato verjemi, da nisem ravno zelen glede elektronike. Bodi dovolj o tem, drugače bo spet cel kup kregarije za brez veze.
 
Jan92 in hudi, sporočita, če bosta zadevo zrihtala.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: medovreme na 07. December 2014, 17:24:09
Nimam pojma o elektroniki, vem pa, da se da lepse in bolj prijazno komunicirati. Predlagam, da se kakrsnikoli nepotrebni zbadljivosti in, kdo nima pojma etc. izognete. Verjamem, da bodo vsi, ki jih zanima resevanje te tezave z veseljem upostevali nasvete, ki ste jih vsi moherji podali.

Lep pozdrav,

Marko


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 07. December 2014, 18:30:28
Če je kaj oksidirano vidiš na lastne oči. Ne rabiš multimetra.
Nimam diplome, niti magisterija, pač pa izkušnje. Hočem le pomagat a me nekdo z diplomo itd...meče nekam...
Tudi prav. Pa izumlajte toplo vode še naprej brez mene.  Tu se moja pomoč neha, lahko edino preko ZS dobite kakšen info...
l.p

 


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: hudi na 07. December 2014, 19:27:44
@Matic, pri meni se je obakrat pojavila napaka med padavinami, verjetno ravno pri prekucu vagice. Predvčerajšnjim, ko ni padalo, je cel dan delalo normalno. Je pa na moje laično oko notri podobno stikalo, kot zgoraj na linku...

Ker pa je sedaj kar nekaj dni zapored deževalo ob dokaj močni burji, je bila notranjost dežemera omočena, tudi vezje in to stikalo. Zato sem oboje osušil in sedaj bom počakal, če je bilo le to, preden začnem spet vse razdirat... Bom pa sporočil, kaj se bo izkazalo!

Hvala vsem za odgovore, pa ne se kregat!  ;)


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: seba na 07. December 2014, 21:02:02
Jaz sem imel identične težave s svojo ws2300...
Po nešteto razdiranjih, merjenjih in sivih laseh sem končno prišel do ugotovitve. Z ročnim premikom vagice in merjenjem časa sklenjenega kontakta v reed stikalu sem videl, da je stikalo kar nekaj časa zaprto, ko magnet šiba mimo v tem času se je pojavilo več nečistih signalov...v glavnem premočan magnet!!!
Rešitev je bila odmik magneta za cca 2mm in mislim, da ena ali dve plsti izolirnega traku vmes. Potrebno testirat na primiru.
Od takrat naprej samo par dvojnih klikov v petih letih...

lp Seba


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: ŠTROMAR na 07. December 2014, 21:36:56
Jaz sem imel identične težave s svojo ws2300...
Po nešteto razdiranjih, merjenjih in sivih laseh sem končno prišel do ugotovitve. Z ročnim premikom vagice in merjenjem časa sklenjenega kontakta v reed stikalu sem videl, da je stikalo kar nekaj časa zaprto, ko magnet šiba mimo v tem času se je pojavilo več nečistih signalov...v glavnem premočan magnet!!!
Rešitev je bila odmik magneta za cca 2mm in mislim, da ena ali dve plsti izolirnega traku vmes. Potrebno testirat na primiru.
Od takrat naprej samo par dvojnih klikov v petih letih...

 :icon_wink:
Morda bi dodal le to, da za odmik magneta od releja zadošča tudi samo obrat ploščice tiskanega vezja z relejem za 180 stopinj.


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: seba na 07. December 2014, 21:42:26
Mislim, da sem probal tudi to, pa se ne spomnim več, ali se ni dalo ali je bilo preveč...


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: hudi na 17. December 2014, 13:07:43
Pri meni med zadnjim deževjem (sicer le 6mm = 6 prekucev) ni bilo več motenj.  Bomo videli, kako bo, ko bo kaj več dežja, da bom lahko 100%, da je bila vzrok samo vlaga (in pajki!) v dežemeru :)


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 21. December 2014, 14:36:35
V teh dneh, preden odpremo dežemer, sem ga še malo stestiral. 1 dan sem ga pustil brez baterij, nato pa naredil komplet reset postaje. Ko se mi je use skupaj povezalo, je na kozoli kazalo 0.0 l/h, 0.0l/24, 0.0/week,... ok, uredu.  ;D
Naredim 1 prekuc vagice. Po nekaj minutah se mi izpiše 0.2 l/h. Počakam še kakšne 15 minut...rezultat isti.
Naredim 2 prekuca vagice...izpiše mi 0.7l/h.... evo, jaz že vesel, da bo dežemer deloval naprej brezhibno.

Nato se po kakšni uri vrnem, in na kozoli ponovno piše 66.7 l/h  :banghead:
Ko pa grem po drugih možnostih mi piše sledeče: 0.0 l/week, 0.2/ month, 0.0l /year, ter 66.7l/h.

Ko v čisti tišini guncam vagico, slišim v notranjosti preklaplanje  reed stikala. Sedaj že premišljam o motnjah celotne postaje.  :icon_question:


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: filak na 21. December 2014, 18:46:44
Sem napisal, da se v tej temi ne javljam več pa vseeno.

En nasvet, preščipni žičko, ki vodi na red stikalo in opazuj nekaj časa (dan,dva). Če konzola ne bo kazala padavin  je krivo stikalo. Če bo pa še vedno kazalo padavine klub prerezani žički ti noter skače neka motnja. Lahko na oddajnik dežimerja ali samo konzolo. Malo bolj se pa vseeno lahko potrudiš.
Pa zato to ne rabiš bit elektronik  :icon_wink:


Naslov: Odg: Problem z WS 2800IT
Sporočilo napisal: jan92 na 28. December 2014, 21:59:00
No da se spet malo javim, s še bolj slabo novico.
Postaja mi je tudii občasno izgubljana signal, zato sem vremensko hiško prestavil na drugo mesto, tako da sta si s konzolo narazn le cca 15m, in se gledata. In težava se ponavlja vsaj 1x dnevno. Izgubim signal, pojavijo se - - -. Potem tudi ni  tistih znakcov v levem kotu zgoraj, ki nakazujejo signal med senzorjem in konzolo.
Nato uzamem iz konzole baterije, še ekrat notr, in težava izgine. Podatki so mi ponovno na voljo.  :banghead:

Danes imam pa tudi primer, da se že kakšni 2 uri nemorm povezati.  :shrug:

Postaja bo kmalu romala v smeti (''služila'' mi je slabo leto ), se pa že odločam za drugo. Priporočate enako, WS2800it ali TFA Primus Solar? (naj pa bi bile enake)  :shrug:


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.