ZEVS Forum

Vremenske postaje => Vprašanja in odgovori => Temo je začel: Lluka na 31. Julij 2013, 22:14:33Naslov: Kako se pravilno meri temperatura
Sporočilo napisal: Lluka na 31. Julij 2013, 22:14:33
 Termometer ne laže - Kako pravilno meriti temperature


Te dni lahko pogosto berejo in videli v medijih, in slišim od navadnih državljanov, da meteoroloških meritev ni pravilna in da  meteorologi goljufija. Vedno se aktualizira v poletnih mesecih, ko se dušimo v  poletni vročini. Enostavno ljudje in novinarji so neinformirani in se ne trudijo iskati odgovorov. Najlažji način je, udirati po  meteorologih.

Kako zares meriti temperaturo?

WMO (Svetovna meteorološka organizacija) je predpisala standarde za merjenje temperature zraka. In  ti standardi se uporabljajo po vsem svetu in so edini relevantni. In zakaj imajo standarde? Zato, da se pridobljeni podatki  meritve temperature lahko da primerjati z drugimi celinami v katerem koli delu sveta.

Če si dal termometer v soncu nad asfalta (kar se pogosto dogaja te dni), ne dobimo dejanske temperature zraka, temveč temperaturo asfalta, ki oddajajo toploto. Enako je z drugimi materiali: steklo, beton, kovina, itd. In bolj je predmet temnejši višjo toplotno kapaciteto ima, upija več sonca in več toplote oddaja

Naredite svoj eksperiment z dvema steklenicama vode. Bodite jeste temno steklenico napolnjeno z vodo, in eno prozorno.Postavite na sonce in izmerite temperaturo vode po določenem času. Uganiti, kje je višja temperatura?

Zato  je v meteorologiji termometer postavljen na višini 2 metra nad travnato površino (za zmanjšanje vpliva  na minimum), v tako imenovani. "meteorološko zavetje." To je pravzaprav hiša iz lesa, ki je pobarvana v belo, da bi bilo bol sposobno odbiti sončne žarke in s tem zmanjšati segrevanje materialov na minimum. Ima reže, ki imajo vlogo, da omogočijo nemoteno kroženje zraka v notranjosti hiše in zaščito instrumentov pred sončnimi žarki.

In sedaj tisto ključno. Nam ni  nihče kriv, da so naša življenja ujeta v beton in asfalt. Pojdite ven v naravo, stran od mesta in videli boste, kako se toploto in tople poletne noči lažje prenaša.

vir : Serbian meteo

original stran : http://www.serbianmeteo.com/wp/termometar-ne-laze-kako-se-pravilno-meri-temperatura/


Naslov: Odg: Kako se pravilno meri temperatura
Sporočilo napisal: uti na 28. Februar 2018, 21:09:22
Kako je z merjenjem zraka na in snežno odejo.
Ve kdo kako naprimer merijo temperaturo na Kredarici pozimi, prestavljajo višino senzorja in na podlagi česa?

2 metra pod snegom siguno ni.  :)


Naslov: Odg: Kako se pravilno meri temperatura
Sporočilo napisal: Cimet na 28. Februar 2018, 21:33:12
Mislim, da imajo okrog postaje odkidano.  :icon_confused:


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.