ZEVS Forum

Pod oblaki => Preleti in jadranja => Temo je začel: Thor na 06. Julij 2013, 20:41:11Naslov: Jadralno padalsko tekmovanje 2013
Sporočilo napisal: Thor na 06. Julij 2013, 20:41:11
To nedeljo bo v Salzburgu tekmovanje v poletih z jadralnimi padali: RedBull XAlps 2013 Salzburg to Monaco.
Dogodek na katerem se jadralni padalci povzpnejo tudi čez 1000m in velja za najtežje tekmovanje na svetu.
Nekaj besed o dogodku:
 Potek tekmovanje je ,da se iz štarta iz Salzburg Geisberg-a(1.287 m) tekmovalci povzpnejo čez najvišje vrhove alp (Zugspitze-2.962m,Matterhorn 4.478m, Mont Blanc 4.810m),ter nato tako imenovanih Turnpoints-ih morajo vrhove obleteti ali preleteti.Edina dovoljena sredstva pri tekmovanju so padalo ali lastne noge.Pri tekmovanju,ter končnih izidih bo veliko prispevalo vreme pri izbiri poti in taktike.

(http://imageshack.us/a/img838/1520/h9k.png)

(http://imageshack.us/a/img835/9430/nhia.jpg)

Vir: at.wetter.tv/de/xalps/2013/07/05/selektiver-start-zu-den-x-alps-2013-1686 (http://at.wetter.tv/de/xalps/2013/07/05/selektiver-start-zu-den-x-alps-2013-1686),

Redbullxalps2013:www.redbullxalps.com (http://www.redbullxalps.com)


Naslov: Odg: Jadralno padalsko tekmovanje 2013
Sporočilo napisal: paradolf na 07. Julij 2013, 10:05:53
Še slabo urco pa bodo začeli.
Favorit nedvomno Maurer, upam pa da mu kdo drugi zmeša štrene. Konkurenca letos najboljša do sedaj. Danes bi lahko bili pogoji kar dobri za letenje, vendar pa se jutri v smeri zahod že slabšajo in ne pričakujem kakih res dolgih preletov. Noge bodo trpele  :icon_razz:
Žal letos ni nobenega Slovenca na štartu, čeprav je bilo par prijavljenih  :shrug:


Naslov: Odg: Jadralno padalsko tekmovanje 2013
Sporočilo napisal: snowflake na 07. Julij 2013, 14:52:54
...sam ravno hotel vprašat, kaj pa slovenci..

paradolf, ti če se prav spominjam tudi nekaj letaš s padali po svetu, mi lahko razložiš kako se človek spopada s tem in koliko časa si v bistvu sploh v zraku, kako je leteti več kot 3 km visoko, problemi v zraku , itd?


Naslov: Odg: Jadralno padalsko tekmovanje 2013
Sporočilo napisal: Thor na 07. Julij 2013, 20:26:05
 @Paradolf tudi mene zanima nekaj o tem tekmovanju kar bi mi lahko ti razložil: etapa je od Salzburga do Monaca.Ali to pomeni,da so jadralni padalci vseskozi v zraku okoli in nad alpskimi vrhovami od Salzburga do Monaca? lp


Naslov: Odg: Jadralno padalsko tekmovanje 2013
Sporočilo napisal: paradolf na 07. Julij 2013, 23:24:52
Do sedaj so v tej extremni tekmi nastopali trije Slovenci. V prvi izvedbi je bil Uroš Rožič, ki se je zelo dobro odrezal in bil med deseterico, nato je nastopal kolega Simon Čopi, ki mu je do poškodbe šlo precej dobro, nato pa ni mogel več konkurirati najboljšim v hoji ker je ob trdem pristanku poškodoval tetivo. Štiri leta nazaj pa je našo državo zastopal Primož Suša- lastnik večih svetovnih rekordov v preletih. Žal ni mogel pokazati vsega svojega znanja zaradi slabih vremenskih pogojev v prvem delu tekomvanja. Fizično ni bil povsem top, tako da je bil izločen kot zadnji uvrščeni. Na tekmovanju namreč vsake dva dni izločijo zadnjeuvrščenega.

@Snowflake v bistvu je to res nekakšen spopad z naravo in samim seboj pri takem tekmovanju. V nadaljevanju dirke bodo nekateri uspeli odleteti tudi več kot sto kilometrov dolg prelet brez vmesnega pristanka in to ob danih pogojih. To ni tako kot recimo ko grem jaz letet in izberem lep dan za letenje pa odletim recimo 200 km . Na dirki se ne gleda na vreme. Letiš kolikor lahko in kolikor si tudi upaš. Recimo letenje v močnem vetru, pobiranje zaveternih(scufanjih) termičnih stebrov, pristajanje v močnem dolinskem vetru itd. Vse to zahteva maksimalno koncentracijo, popolno obvladovanje padala v turbulentnih pogojih in tudi dobro taktično pripravo.
Fizična kondicija pa je seveda tudi zelo pomembna. Približno dobrih 10 dni v stalnem pogonu te lahko povsem izčrpa. K sreči za tekmovalce imajo sedaj obvezen počitek med 22.30 in 5 uro. Začetne izvedbe tega tekmovanja pa niso imele teh omejitev in tekmovalci so pregorevali v želji do čimboljšega rezultata.
Pravila si naj vsakdo sam prebere če ga zanima, sicer pa lahko kdo kaj vpraša če bom vedel odgovor.

Ob idealnem dnevu polet lahko traja tudi 10 ur. Od Salzburga do Monaka bodo najhitrejši verjetno prišli v dobrih 10 dneh če bo vreme sodelovalo. Morajo pa vseskozi nositi osebno opremo s seboj skupaj s padalsko opremo. Se pravi ali letijo ali pešačijo. Pomoč v transportu ni dovoljena. Vsak ima sicer lahko dva pomočnika ki mu kuhata obroke, skupaj načrtujejo smer napredovanja ampak tekmovalec mora nato vse narediti sam sicer je diskvilificiran oziroma dobi najmanj kakšno časovno kazen.

Praktično pa dan tekmovalca izgleda takole:
Zjutraj grobi plan poti glede na vremenske napovedi in pogoje. Nato vzpon na vzletno mesto ki je lahko lep padalski štart ali pa kak naključni pašnik, melišče ali karkoli kjer se da razgrniti padalo. Tempirati je potrebno da si ob začetku termičnega dneva na vzletnem mestu ki je v alpah ob lepem in ne preveč inverznem vremenu tam nekje okoli 10 ure. Nato kar se da uspešno in dolgo letenje v smeri naslednje obratne točke. V primeru da je polet kratek, zopet vzpon na hrib ali goro pa ponovitev vaje.
Če je vreme slabo pa ni druge kot hoja po cestah. Ja ja, če ni dobre obutve ti noge spodaj hitro zacvetijo od žuljev.
Skratka naporna tekma da je kaj. Vsi ki tekmujejo so res izjemni atleti.


Naslov: Odg: Jadralno padalsko tekmovanje 2013
Sporočilo napisal: paradolf na 21. Julij 2013, 09:53:44
Tekma se je v petek končala. Letos je bilo nekaj sprememb v pravilih. V preteklih letih je tekma trajala max. 2 dni po tem ko je prvi prišel v cilj. Tako jih je v cilj prišla le peščica. Letos pa je bilo dogovorjeno da tekma traja 12 dni ne glede na to koliko atletov bo v cilju.
Lahko rečem da so imeli letos najboljše pogoje za letenje doslej. Vsak dan zelo dobri pogoji. Le tu in tam je ponekod lokalno mešala štrene kakšna popoldanska ploha ali nevihta. Zaradi dobrih pogojev je tako prvouvrščeni za 1050 km potreboval le 7 dni.
Zmagovalec po pričakovanju Maurer ki je ostale "nabrisal" za kar 300 km. Pol človek pol ptič  :icon_biggrin:
Zanimiva je bila potem borba za drugo mesto med dvema francoskima tekmovalcema in angležem. V cilj je prišlo 10 tekmovalcev kar je seveda daleč največ doslej.
Naslednja izvedba bo spet leta 2015.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.