ZEVS Forum

Tehnika => Vremenske postaje => Temo je začel: lebang na 08. November 2012, 20:43:30Naslov: RaspberryPi
Sporočilo napisal: lebang na 08. November 2012, 20:43:30
Pozdravljeni,
zadnje čase se dosti govori in je zelo priljubljen RaspberryPi (http://www.raspberrypi.org/).
Gre za mini računalnik, na katerem delujejo linuxi.

Pa me nekaj zanima...
Kupil bi novo vremensko posjato z usb izhodom,
pa da jo neb priklapljal na požršen računalnik, bi to priklopil kar na ta raspberryPi, kateri bi cel čas deloval in pošiljal podatke na internet.

Sedaj me samo zanima katere vremesnke postaje podpirajo linux?
Pa je mogoče že kdo to preizkušal?

lp.


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: H2o na 08. November 2012, 20:48:54
Načeloma je tako, da na Linux lahko priklopiš vsako postajo, ki ima USB/COM port. Gre bolj zato, da imaš potem program/driver, ki ti jo bo bral. Jaz uporabljam wview, ki podpira med drugim Davis, WS23xx in nekatere druge postaje. (http://www.wviewweather.com/). No, ubistvu podpira praktično vse, razen kakšnih res izven serijskih postaj. :)
Program je drugače zanesljiv, prilagodljiv.. ne potrebujem česa drugega. Gre pa seveda za delo preko ukazne vrstice.


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: lebang na 08. November 2012, 21:45:16
aha,
tako... koliko je ta program zahteven za nastavit?
ker nisem najbolj vešč linuxa.

Malo sem gledal to zelo poceni postajo (http://www.maplin.co.uk/usb-touchscreen-wireless-weather-forecaster-228825).
Samo se bojim da spada pod tvojo kategorijo izvenserijskih :)

lp


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: TgT na 09. November 2012, 00:36:23

Program ima navodila kako in kaj nastavit, podpira pa najbolj prodajane postaje. Če je tvoja 'izvenserijska' pač bad luck :)

H2o, sedaj še pa samo solarne celice pa suhi akumulator in zmagaš, green weather station.


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: H2o na 09. November 2012, 07:41:23
Tgt, jaz imam za strežnik kar eno mašino, ki kuri okoli 60W.. :) Tako da še malo manjka :)


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: bostjanp na 07. Avgust 2013, 14:14:46
Jaz sem kupil vremensko postajo WS2350, jo priključil na Raspberry PI preko USB-ja, za pobiranje podatkov pa uporabil wview. Ni prav dosti komplicirano in vsa navodila praktično najdeš na Internetu.

Raspberry Pi - http://export.farnell.com/rp/order/ (http://export.farnell.com/rp/order/)
wview - http://www.wviewweather.com/ (http://www.wviewweather.com/)
namestitev wview na Raspberry Pi - https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!searchin/wview/wview$20setup$20on$20$20Raspberry$20pedro/wview/BAaY3s8GOO0/MJiNPcVC66AJ (https://groups.google.com/forum/?fromgroups#!searchin/wview/wview$20setup$20on$20$20Raspberry$20pedro/wview/BAaY3s8GOO0/MJiNPcVC66AJ)


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: Vreme na 07. Avgust 2013, 21:02:20
Saj vem,da ne spada v to temo, a vseeno:

Super, očitno nas kar nekaj uporablja wview, kar je pohvalno  :praise:

Člani društva ZEVS lahko dobite brezplačno spletno stran prilagojeno programu za zajemanje podatkov wview: http://sladkivrh.zevs.si/weather/sladkivrh.php


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: korner na 14. Avgust 2013, 16:29:59
Pozdravljeni

Sem čisto nov na tem forumu. V planu imam kupiti boljšo vremensko postajo. Trenutno imam že dve leti pistajo za 50 eur, ki sicer vseskozi lepo dela ampak je čas za boljšo. Namen imam kupiti ws2810 it, ki bi jo v prihodnosti povezal z internetom. Zanimajo me izkušnje z računalnikom Raspberry, ki je zelo enostaven in malo pokuri. Sam imam notesnika' ki pa imam dopoldne v službi in ni vseskozi na rzpolago.

Ima kdo še kakšno drugo idejo.

Hvala za odgovore.

Lp korner


Naslov: Odg: RaspberryPi
Sporočilo napisal: Oblak69 na 10. Avgust 2016, 20:26:05
Zaradi pomembnih informacij kopiran citat iz tu (http://forum.zevs.si/index.php/topic,6286.msg292472.html#msg292472) v tole temo:

Morda zgolj v opozorilo vsem, ki se boste ukvarjali s čim podobnim: VEDNO zamenjajte privzeto geslo na Raspberry-ju. Mene je ta šola drago stala. Niti ne toliko v finančnem, kot v časovnem smislu saj sem moral novo namestiti sistem. Nisem si mislil, da se to dejansko dogaja, ampak očitno se to zaradi velike popularnosti RPI-jev izplača.

Potrdil sem na dveh primerih, da se dogajajo skriptni napadi na raspberry-je iz različnih IP-jev. Gre za "brute force" napade, pri katerih se napadalci oz. boti s skriptami poskušajo povezati na RPI-je preko SSH povezave in nanje namestiti program, ki počne vse mogoče po omrežju. To se tudi lepo vidi iz log datotek, kjer skripte poskušajo z up. imeni in gesli po abecedi in ena kombinacija je uspešna. V dotičnem primeru mi je skripta namestila ukaz za pregled odprtih SSH portov in še neke, meni nerazumljive ukaze s preusmerjanjem podatkov, ki so se izvajali vsako minuto. To je zaznal tudi ARNES, ki je posledično blokiral IP raspberry-ja. Poleg tega mi je pobrisala tudi vse mape, v katerih so shranjene predloge za generacijo spletne strani za prikaz podatkov. Razlog je po mojem v tem, da sem tej mapi nastavil pravice za urejanje vsem uporabnikom RPi-ja, zaradi lažjega in hitrejšega spreminjanja teh predlog.

Če potegnem črto, če bi že prvič spremenil geslo (kar traja 10s), bi si prihranil veliko dodatnih ur dela s postavljanjem sistema na novo.ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.