ZEVS Forum

Tehnika => Elektronika => Temo je začel: Thor na 19. Marec 2012, 11:41:00Naslov: Najzmogljivejši računalnik na svetu za vreme
Sporočilo napisal: Thor na 19. Marec 2012, 11:41:00
Najzmogljivejši računalnik na svetu odslej na Japonskem


Tekma za najzmogljivejši superračunalnik na svetu se zaostruje. Tokrat so se na prvo mesto prebili Japonci z računalnikom v Inštitutu za računalniško znanost, ki ga sestavlja 68.000 procesorjev Fujitsu SPARC64 VIIIfx s skupno računsko močjo 8,2 petaflopov. Za lažjo predstavo, to je približno toliko, kot če bi med seboj povezali milijon običajnih namiznih računalnikov. Takšna zmogljivost seveda terja visoko porabo električne energije - superračunalnik z imenom K med delovanjem porabi toliko elektrike kot 10.000 gospodinjstev skupaj.

In kaj bodo počeli z računalnikom, ki porabi toliko elektrike kot manjše mesto? Pri Fujitsuju pravijo, da bodo trenutno najzmogljivejši superračunalnik na svetu uporabljali za podnebne raziskave, napovedovanje vremena, preprečevanje naravnih katastrof in raziskave v medicini.

Japonski superračunalnik K je s prvega mesta izrinil kitajski Tianhe-1A, ki se je na prestol najzmogljivejšega abaka zavihtel oktobra lani.


Vir: dne.enaa.com/Racunalniska-oprema/Racunalniska-oprema/Najzmogljivejsi-racunalnik-na-svetu-odslej-na-Japonskem.html (http://dne.enaa.com/Racunalniska-oprema/Racunalniska-oprema/Najzmogljivejsi-racunalnik-na-svetu-odslej-na-Japonskem.html)


Lp! Thor


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.