ZEVS Forum

Pod oblaki => Vreme za letalstvo => Temo je začel: Jernej na 11. Januar 2012, 14:25:25Naslov: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: Jernej na 11. Januar 2012, 14:25:25
Danes sem spremljal let letala A380 iz Dubaja v New York. Pozornost mi je vzbudila nenavadna sprememba kurza nad Črnim morjem. Navadno gre ta linija po najkrajši poti čez Madžarsko in Škotsko in naprej čez severni Atlantik, danes pa je orjak zavil čez Split, Ligurijo in naprej V Francijo. Le takaj? Odgovor na to sem dobil ob pogledu na 300 milibarsko karto. Zaradi lege ciklona severno od Skandinavije, piha nad Britanskim otočjem močan zahodni veter (jet), ki bi letalu oteževal letenje (poraba goriva), zato je pilot raje naredil velik ovinek, da lahko leti v brezvetrju.
Zanimivo, kako vreme vpliva na kurze letenja komercialnih potniških letal. Tu bi se dalo še dosti povedati o izogibanju velikim nevihtnim celicam in podobno.


Naslov: Odg: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: jonatan na 11. Januar 2012, 16:01:02
Na dolgih progah se načrtovanje leta že dolgo ne dela več po kriteriju najkrajše razdalje (great circle), ampak je glavno merilo ekonomika. Torej se izbere pot, ki se letalski družbi najbolj splača.
Dejavnikov je več: od strukture zračnega prostora, cene nafte, cene zračnega prostora do seveda vremena. Vetrovi pri letu, ki traja nekaj ur, lahko prinesejo velik prihranek v času in denarju, če se izbere optimalna pot.
V praksi se pot načrtuje dnevno, glede na vremensko prognozo. Preko Atlantika se vsak dan definirajo zračne poti, ki bodo ta dan v uporabi (glej karte (http://www.turbulenceforecast.com/atlantic_eastbound_tracks.php), v celinskem delu Evrope pa se izbere najbolj optimalne od obstoječih (fiksnih) zračnih poti.
Krajši leti znotraj Evrope pa uporabljajo fiksne načrte letov - pri uro dolgih letih prav fleksibilen pač ne moreš biti, pa tudi vpliv vetra na ekonomiko je manjši.Naslov: Odg: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: sasolaguna na 20. April 2012, 22:28:39
kaj pa če je na dan poleta ob poti napovedano zelo slabo vreme? ravno v sredo letim z Dunaja v NYC in nad večino EU naj bi bilo vreme slabo.to pomeni da bomo imeli zamude ali celo sploh ne bomo leteli?


Naslov: Odg: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: max na 21. April 2012, 05:50:46
Ah, ne paničari..........al si samo hotel povedat da greš v NYC  :PNaslov: Odg: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: Stormchaser na 21. April 2012, 06:46:49
Ah, ne paničari..........al si samo hotel povedat da greš v NYC  :P


Verjetno  ;D


Naslov: Odg: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: sasolaguna na 21. April 2012, 09:43:23
ne, pač pa so  z air canada poslali mail, da lahko v primeru slabega vremena pričakujemo zamude hehe...bomo pa več dobili za jest


Naslov: Odg: Vrememe in potniška letala
Sporočilo napisal: jonatan na 21. April 2012, 12:51:45
kaj pa če je na dan poleta ob poti napovedano zelo slabo vreme? ravno v sredo letim z Dunaja v NYC in nad večino EU naj bi bilo vreme slabo.to pomeni da bomo imeli zamude ali celo sploh ne bomo leteli?

Če ne bo kakega vulkana, boste leteli, ne glede na vreme po Evropi.  :icon_haha:


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.