ZEVS Forum

Vreme => Splošno => Temo je začel: beowulf na 03. April 2010, 11:01:00Naslov: Kateri deli Slovenije imajo največ možnosti za nastanek tornada!
Sporočilo napisal: beowulf na 03. April 2010, 11:01:00
Upam da je ta tema na pravem mestu v splošni debati  :)! Vprašanje je kar zanimivo vsaj za mene in za debatiranje, kot  ljubitelja vremena je moja želja da vsaj enkrat v življenju vidiš ta čudež narave(tornado) v živo!
Sloveniji je majhna vendar ima zelo razgiban teren, klimo............................ne vem recimo Texas, Oklahoma, Kansas v S. Ameriki to so ogromne nižinske površine in v teh nižinah nastaja največ tornadov.
Zdaj V Slovenije je že precej nižja in ima več nižine od Z Slovenije, je možno da bi smer neviht bila taka da bi se začelo vse skupaj kuhati v Panonski nižini, Madžarska ima ogromno nižino in bi zadeva imela smer V-Z ali pa
JV-SV nevarna smer večinoma nižinski del Slovenije ali pa Primorska, ali pa osrednja Slovenija.
Komentarji zaželjeni pa predvsem tisti ki se na te zadeve spoznate  :icon_wink:

Lp


Naslov: Odg: Kateri deli Slovenije imajo največ možnosti za nastanek tornada!
Sporočilo napisal: Ciklon na 03. April 2010, 14:27:52
Bom kar citiral Mareta (@skywarn.si):

Pri nas so najboljše lokacije za nastanek kakega tornada v prihodnje predvsem na osrednjem Krasu, vzhodna in zahodna ljubljanska kotlina, mengeško polje, območje Krškega, območje okoli Pragerskega do Ptuja in še ravnina od Gornje Radgone do Lendave. Na teh območjih so najboljši pogoji za močan relativni 0-2km vtok v nevihtne celice, če bi prišlo do pravih pogojev. To je pomemben faktor za vzdržvanje močnih supercelic in hranjenja spodnjega dela celic, da je sploh omogočena močna rotacija v nižjih plasteh. Drugje je preveč motenj zaradi razgibane konfiguracije terena.


Naslov: Odg: Kateri deli Slovenije imajo največ možnosti za nastanek tornada!
Sporočilo napisal: beowulf na 03. April 2010, 16:06:17
hvala za odgovor  :icon_wink:


Naslov: Odg: Kateri deli Slovenije imajo največ možnosti za nastanek tornada!
Sporočilo napisal: vremenar12 na 05. April 2010, 14:10:07
4. avgusta 1980 je bilo v Pomurju hudo neurje z vetrom in točo. Najhuje je bilo v Apaški dolini, kjer je orkanski veter poškodoval ali uničil 55.000 kubičnih metrov listavcev in iglavcev.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.