ZEVS Forum

Tehnika => Vremenske postaje => Temo je začel: Marko1 na 12. Marec 2010, 08:32:50Naslov: Steber za senzorje
Sporočilo napisal: Marko1 na 12. Marec 2010, 08:32:50
Pozdravljeni

Sem nov na tem forumu zato se opravičujem če ste na to temo že kaj debatirali.
V okviru mojih del v službi moram postaviti tudi neko novo vremensko postajo. Ker sem popoln laik bi prosil za Vašo pomoč.
Nabavljeni so že senzorji za merjenje temp. in vlage skupaj z shieldom, barometer, pyranometer CMP33 in senzor za hitrost ter senzor za smer vetra.
Vse skupaj sem si zamislil postaviti na našo ploščad (firme kjer delam) in sicer na neko konzolo oz. steber.
Zanima me kakšne so zahteve po dimenzijah takšnih stebrov (morda kak standard), kam je potrebno postaviti posamezne senzorje, kaj je z strelovodno zaščito....
Pizkušal sem tudi dobiti kakega proizvajalca takih stebrov, pa sem dobil le enega na NL, pa še ta ima neke stebre le za svoje senzorje -moji pa so nekoliko večji in ne pašejo notri.

Hvaležen bom za vsak nasvet, pomoč...

lp
Marko


Naslov: Odg: Steber za senzorje
Sporočilo napisal: roky na 18. Oktober 2011, 13:06:02
Nisi pa povedal katero postajo sploh imaš :icon_arrow:??


Naslov: Odg: Steber za senzorje
Sporočilo napisal: max na 18. Oktober 2011, 15:22:02
@Roky, moraš vedet kaj bereš, tukaj ne gre za amatersko "kit postajo"..... :icon_kava:

Standardov za stebre ali njihove dimenzije ni, te pač vzameš kakršne rabiš, da bojo zadostovali za nosilnost teh tvojih "večjih" senzorjev.
Glede postavitve senzorjev pa so zahteve: senzor za temperaturo in vlago 2m od tal, zaščiten z vremensko hiško(najbolje - ARSO hiška), postavljena na travnati površini in kolikor je mogoče na odprtem prostoru
Vetromer/Anemometer na drogu višine 10m v krogu 360° nobenih ovir.  Pluviometer/dežemer, glede višine postavitve ni nekega standarda, važno je, da okoli njega pod kotom najmanj 45° ni nobene ovire(ponavadi je postavljen v višini človeškega telesa)...sem še kaj pozabil :icon_question:

Glede na to, da se govori o ploščadi na firmi, domnevam da je to na kakšni terasi višje? Tukaj bi prišlo do odstopanj meritev, predvsem temperature, če bo v betonskem okolišu. Je pa seveda odvisno, za kaj se bodo te meritve uporabljale......toliko zaenkrat, lahko me še kdo popravi, dopolni...

Je pa še tukaj vse napisano - natančneje, tudi link do WMO, prvi post : http://forum.zevs.si/index.php/topic,924.0.html


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.