ZEVS Forum

Vreme => Splošno => Temo je začel: matej47 na 23. Februar 2010, 21:45:11Naslov: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: matej47 na 23. Februar 2010, 21:45:11
Pozdrvaljeni!

Moje znanje o vremenu je bolj slabo, sja sem štromar, tko da ne me pojest če butnem kakšno trapasto:) Upam da mi boste znali pomagat.

Rad bi naredil senzor za sneg. Naprava bi bila v osnovi iz nekega mikrokontrolerja, senzorja za temperaturo in senzorja za vlago. Izhajam iz tega da se podobni sistemi uporabljajo v aplikacijah za električno talno taljenje snega na dovozih.

Zanima me kje bi lahko dobil podatke kakšan je vlaga v zraku ko pada sneg pri različnih temperaturah?
Kakšno je vaše mnenje, bosta ta dva podatka dovolj za zaneslijivo detekcijo snega?
Kako vremenarji preverjajo kje je padal/pada sneg? Imajo tudi oni kakšno napravo ki to detektira, ali je še vedno uporabljen star sistem - "pejmo pogledat"?
Kaj pa radarska slika? Kakšno resloucijo ima? Vidimo da pada sneg na neki mikrolokaciji?

Hvala vsem za pomoč! :) Hvala!

Lp Matej


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: max na 24. Februar 2010, 07:40:35
Uh, ne vem, tale bo zame malo težka, drugače pa vremenska postaja(recimo davis) na podlagi temperature, temperature rosišča in vlage, nakažejo možnost sneženja, prav tako pa ta program WsWin ki ga nekateri uporabljamo za zajemanje podatkov, poda računsko vrednost meje sneženja(nadmorska višina), glede na trenutno stanje podatkov.
Da bi pa nek senzor zaznal sneg, snežne padavine....ne vem  :shrug:

btw: tud jaz sem štromar, pa še nekaj jih je tu  :icon_mrgreen:


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: medica na 24. Februar 2010, 07:43:37
Ojla!

Načeloma sneg pada, ko je temperatura zraka blizu ledišča (pod 2-3°C) in je temperatura rosišča manjša od 0°C. V takih primerih lahko pade večja količina snega. Seveda so tudi primeri, ko lahko pri višjih temperaturah (tudi tja do 6-7°C) in rosiščem pod 0°C pada sneg, a takrat so količine neznatne ali pa se sproti tali. Gre pa lahko tudi za drugo skrajnost, ko je temperatura pod 0°C in pada dež (v takih primerih je rosišče ponavadi pozitivno), ker je višle v zraku lahko kakšna topla plast.

Kar zamotano...

Če hočeš konkretne primere, si lahko prebereš teme trenutno vreme ob datumih, ko je letos pozimi padal sneg ali pa dež. Nekaj datumov: 4-8. januar, 30. januar, 20 februar...Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: Ciklon na 24. Februar 2010, 12:31:38
Gre pa lahko tudi za drugo skrajnost, ko je temperatura pod 0°C in pada dež (v takih primerih je rosišče ponavadi pozitivno)

Rosišče ne more biti višje od temperature. Lahko je le enako temperaturi in to je maksimum.


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: krokodil na 24. Februar 2010, 12:49:49
To bi verjetno pomenilo več kot 100% zračno vlago kaj ne?


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: medica na 24. Februar 2010, 14:54:23
Ja, seveda, rosišče je vedno nižje...  :banghead:


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: ŽUPMART na 24. Februar 2010, 14:59:05
Krokodil, tako. je.

Hm, ena ideja se mi je porodila. Da bi za senzor uporabil neko majhno tehtnico in ko se na njen nabere več kot neka določena teža, se to smatra za sneg. Ima pa nekaj pomankljivosti, npr. da bi lahko pri močnih nalivih zaznalo sneg, pri toči, če se bi nabralo preveč umazanije (listja, vejic...). Ob kombinaciji dodanega termo/higro senzorja, pa se lahko verjetno celo te probleme reši.

No, za razmislit je o tej opciji. Lahko da je kaj uporabna, lahko pa tudi da ne. To presodi sam - idejo sem dal, če bom s tem kaj pomagal pa še boljše. :icon_wink:


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: H2o na 24. Februar 2010, 16:31:34
Ena preprosta in do določene mere celo delujoča rešitev bi bila dva dežemera - en ogrevan in en neogrevan. Če bi oba beležila padavine, potem bi bilo to v obliki dežja. Če pa samo ogrevan, pomeni, da imamo sneg. :) Pri tem bi seveda morali upoštevati temperature rosišča. Verjetno bi se dalo razviti dokaj zanesljiv algoritem - da bi delovalo tudi v mejnih primerih (na primer po prehodu iz dežja v sneg).


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: matej47 na 28. Februar 2010, 13:38:12
Hej!

Napjrej hvala za odgovore.

Tisto z rosiščem ne vem kako bi delovalo. Mi lahko pveste kako bi določil temperaturo rosišča v določenem trnutku? Ali je to tablearična vrednost? Rabim vedet tudi tlak? Zdi se mi precej kompkeksna rešitev, tako da če bi se le dalo bi poskusil z temperaturo in optiko. Razmišljal sem tudi o kombinaciji led diode, magari IR, in fototranzistorja. Kako bi točno to naredu še ne vem, ampak ideja je no...

Dejte mi neki povedat a tile dežemeri tud delajo na tem principu, da imaš nek vir svetlobe in fototranzostor?

Drugače pa, me veseli da ste inovativni:) Sej tko se dobre stvari nardijo.

Aid


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: ŽUPMART na 28. Februar 2010, 15:11:18
Dežemeri delujejo na takem principu da je notri vagica, ki se polni z padlo vodo. In ko se je nateče določena količina, se vagica prekucne in da signal, da je padla tolikšna količina.

Lp


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: Ciklon na 28. Februar 2010, 16:05:48
Za sprotno preverjanje ali je kaj novega snega padlo ali ne, oz. če sneži ali ne, bi bila dovolj avtomatsko sprogramirana elektronska merilna naprava za merjenje višine snežne odeje.

Ta bi lahko delovala na principu branja laserskega žarka med dvema vertikalama. Na eni bi bil čitalec/senzor laserskega žarka(s skalo recimo 0,5cm), na drugi pa vertikalno potujoči (od zgoraj navzdol)izvor laserskega žarka in višina, kjer bi se žarek prekinil, bi prestavljala višino snežne odeje. Ali pa obratno: potovanje žarka od spodaj navzdol in tam kjer bi bil prvič odčitan signal, bi bila višina snega. Interval merjenja pa bi se lahko poljubno nastavil.... no to je la moja ideja, nisem pa iz tega foha, da bi se spuščal v podrobnosti. Je pa verjetno taka zadeva težje izvedljiva tako iz tehničnega kot finančnega vidika...


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: mihav na 01. Marec 2010, 22:19:38
Hm :icon_question:

Zanimivo razmišljanje @ Ciklon.

Poznate nekateri laserske merilnike razdalje?
http://shop.conrad.si/websale7/Laserski-merilnik-razdalj-Bosch-PLR-30.htm?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=814712&cat_index=SHOP_AREA_17593_1510012 (http://shop.conrad.si/websale7/Laserski-merilnik-razdalj-Bosch-PLR-30.htm?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=814712&cat_index=SHOP_AREA_17593_1510012)

Če bi tega postavil cca. 1 m nad tlemi in v tla uprl snop žarkov, bi se ob morebitnem sneženju oz. snežni odeji dolžina tega žarka zmanjšala. In tako bi se od začetne vrednosti 1 m, številčna vrednost zmanjševala in razlika bi bila višina snežne odeje.

Problem se pojavi pri sinhronizaciji podatkov z računalnikom, tukaj se moje znanje zaključi :icon_redface:


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: Oblak69 na 02. Marec 2010, 20:24:14
Eno zanimivost danes pri nas: ob cca. 10:15uri danes je praktično samo snežilo ob temperaturi +4,4°C, in rosišču 0,9°C :icon_question:, pa kljub temu da v višinah ni bilo nevem kako hladno, na Voglu takrat recimo 0.7°C :buttrock:


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: asocialec na 03. Marec 2010, 13:48:59
Senzorji za merjenje razdalje so precej poceni, tako da je to ena izmed možnosti.
Osebno bi jih postavil več, že zaradi morebitnih smeti, ki jih pod senzor prinese veter in tako zmotno izmerimo manjšo razdaljo.

Problem vidim v tem, da se da ugotovit sneženje šele, ko se nekaj snega že akomulira, če pa se sprotno topi nimamo podatkov in padavine smatramo za dež.

Po mojem mnenju je optična detekcija padavin veliko natančnejša, čeprav še vedno potrebujemo tudi ostale senzorje (temp, vlaga).

_____________

Obstajajo profesionalne naprave za detekcijo padavin, ki pa tudi niso ravno 100%.
Nekaj časa nazaj sem bral o vaisalini napravi, ki optično detektira vrsto padavin in statistika je pokazala, da je zanesljivost daleč pod 100%.
Mislim, da sem nekaj podobnega zasledil tudi na nekem slovenskem vremenarskem blogu, ampak se žal ne spomnim kje.

btw: jaz sem tudi štromar in so to le moja previdevanja, ker nisem meteorološko izobražen


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: max na 03. Marec 2010, 14:31:15
Hmm, zdaj ne vem, zakaj bi to rabil in uporabljal.....
Če samo zato da veš kdaj je začelo snežiti ali da bi videl, da je začelo snežiti, je dosti bolje ena web kamera obrnjena skozi okno in imaš dostop do nje :icon_rolleyes: :shrug:
Kakšno elektronsko zadevo ali kaj temu podobnega izumiti, pa ne vem, mogoče bi že bila izumljena/narejena in bi jo določene službe že imele, če bi to bilo uporabno v praksi  :icon_confused:
To je samo moje razmišljanje o tej stvari  :shrug:

Ali je to samo ena vržena "kost" za glodanje :icon_rolleyes:


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: asocialec na 03. Marec 2010, 17:42:46
@max

Uporabno bi bilo za avtomatske postaje in za razna manjša podjetja, ki opravljajo zimsko službo.
Verjetno si ne morejo privoščiti stalnega dežurstva na celotnem območju in bi bile take naprave odlična pomoč za izvcajanje pluženja cest.

Npr. skombiniraš tako napravo in gsm oddajnik: ko začne snežiti na nekem območju ali ko se nabere nad npr. pol centimetra snega dobijo dežurni delavci sms opomnik.

DARS ima nekaj menda nek še bolj sofisticiran sistem, ki (baje) sprotno preverja možnost poledice in podobno.

še povezave:
http://www.vaisala.com/files/FD12_Brochure_in_English.pdf (http://www.vaisala.com/files/FD12_Brochure_in_English.pdf)
http://www.vaisala.com/weather/applications/traffic.html (http://www.vaisala.com/weather/applications/traffic.html)
http://www.vaisala.com/weather/products/surfacesensors.html (http://www.vaisala.com/weather/products/surfacesensors.html)


Naslov: Odg: Ob katerih pogojih pada sneg?
Sporočilo napisal: selicmiha na 04. Marec 2010, 20:06:50
No sicer je iz strani vseh lepo napsiano, še najbolje pa se je vsesti za knjigo, sam prebiram Vremenski Vodnik, brez osnov meteorologije pač ne moreš pisati po tem forumu.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.