ZEVS Forum

Vreme => Splošno => Temo je začel: ynos na 22. Junij 2009, 08:54:14Naslov: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: ynos na 22. Junij 2009, 08:54:14
citat članka:
Citiraj
Vodena strela razdejala dom
Martina in Boris Kveder iz Mengša sta v soboto malce po deseti uri sedla h kavi, nato je silovito počilo — Sosedje so tik pred tem videli, kako na njihovo streho pada siva krogla, čez kakšno sekundo pa je že oddivjala po vrtu — To je bila vodena strela, ki je v dobri sekundi razdejala dom Kvedrovih in jim pustila gole zidove; strehe ni več, napeljave so fuč, električne aparate je skurilo, razmetalo ali razcefralo, kot bi bili iz papirja — Medtem ko 22-letnega Anžeta ni bilo doma, je 15-letna Žana še spala v svoji sobi; k sreči nanjo ni padel leteči televizor

Mengeš, 21. junija

Dom Kvedrovih v Mengšu je videti, kot da bi nanj padla bomba. »Saj je tudi bila,« je ob pogledu nanj le zmajala gospodarica Martina. »Pa kako je počilo, še deset minut nisem slišala ničesar. Hiša pa je popolnoma razdejana,« ni skrivala solz, ko se je sprehajala med razdejanjem, kakršnega lahko povzroči le vodena strela, za katero je značilno, da ne zažiga, temveč udari in uniči vse na svoji poti. Kot bomba.

Uničevala in poskakovala

V tem delu Slovenije je med sobotnim neurjem začelo deževati že zgodaj zjutraj. Okrog desete ure so se dežju pridružili bliski in grmenje. Pri Kvedrovih 22-letnega Anžeta ni bilo doma, 15-letna Žana je še ležala v svoji sobi, njuna oče in mama, Martina in Boris, pa sta si ob desetih in deset minut v kuhinji pripravljala kavo. »Ravno sem jo odstavil s štedilnika, ko je naenkrat silovito počilo. Pogledal sem proti dnevni sobi, ki se je začela sesuvati pred mojimi očmi. S stropa je kar padalo, prostor je napolnil oblak dima,« se spominja Boris.

»Sedela sem za mizo, po tistem grozljivem poku me je najprej potegnilo skupaj, potem pa me je kar odneslo v Žanino sobo. Šele zdaj se zavedam, kakšno srečo je imela. Ležala je na pogradu, pod katerega je vrglo televizor. Kdo ve, kako bi se končalo, če bi treščil nanjo.«

Nekateri sosedje so videli, kaj se je zgodilo pred tem. Eden od njih jim je povedal, da se je sredi dežnih kapelj kar naenkrat pojavila velika siva krogla. Treščila je na streho Kvedrove hiše. »Sosed pravi, da je prav v tistem trenutku pogledal proti nam in je vse strešnike videl v zraku.«

Vse skupaj, od takrat, ko je strela v hišo vstopila skozi streho in med iskanjem poti na prostost uničevala notranjost, pa do takrat, ko je zapustila Kvedrove, naj ne bi trajalo več kot dobro sekundo. Eden od domačinov je videl to kroglo, kako je potem poskakovala po Kvedrovem vrtu, nato pa se odkotalila v neznano.

Aparati kot konzerve

In kaj lahko takšna vodena strela, ki sama po sebi sicer ne zaneti požara, uničujoča pa je prav toliko kot ognjena strela, povzroči v eni sekundi? Popolno razdejanje in tudi v tej trideset let stari hiši, ki pa so jo Kvedrovi pred tremi leti popolnoma obnovili, je uničila vse.

Že ob vhodu je padla v oči električna omarica. Njen pokrov je vrglo v dva metra oddaljen zid. Kako silovito je treščil v njega, pričajo globoke brazde. »Električna in telefonska inštalacija sta pregoreli, mislim, da so popokale tudi vse vodovodne cevi,« je začel Boris nejeverno govoriti o ogromni škodi, ki so jo utrpeli.

Na strehi je ostalo le še za vzorec strešnikov, tramovi so popokani. Fasada je na nekaterih delih kar odstopila od zidov, v nadstropnem delu so popokala stekla na oknih, okvirje vrat je dobesedno potegnilo v prostore, s stropov visijo deske. Električni aparati so ali popolnoma uničeni zaradi udara ali pa raztreščeni, saj jih je strela dvignila kot peresa ter jih metala ob tla. »Vse je šlo. Uničena je peč za centralno ogrevanje, sončnih kolektorjev na strehi ni več, telefonov ni več, štedilnikov, hladilnikov, štirih televizorjev, dveh računalnikov ni več. Razneslo je dva bojlerja. Kaj razneslo, odprlo ju je kot konzervi,« zadrhti Martinin glas.

»Uničeno je vse, kar je bilo v dveh dnevnih sobah in kuhinjah, šestih sobah in kleti. Vsaj na prvi pogled jo je še najbolje odnesla kopalnica, ki smo jo nazadnje obnovili. Celo moževega berlinga so sesuli padajoči strešniki.«

Mengšani stopili skupaj

Da bo nesreča še večja, se je neurje nad Mengšem po udaru strele pri Kvedrovih šele dodobra razbesnelo. Še bolj kot iz škafa je začelo liti. Takojšnja pomoč gasilcev je bila dobrodošla. »Res so bili hitri, vsa čast jim,« pohvalijo Kvedrovi 48 gasilcev prostovoljnih društev GZ Mengeš: PGD Mengeš, Loka in Topole. V nekaj minutah je bila folija na odkriti strehi, nato so borci proti zubljem pomagali tudi pri pospravljanju. »Tudi naš Anže je pomagal kot gasilec, saj je član PGD Loka pri Mengšu,« nam pove njegova mati.

Da človeška solidarnost (vsaj v manjših krajih) še vedno živi, se je izkazalo prav v primeru udara vodene strele v Mengšu. Manj kot 24 ur po naravni nesreči, ki jih je doletela, bi se lahko Kvedrovi minute in minute zahvaljevali vsem, ki so jim že včeraj in tudi danes priskočili na pomoč. »Zdaj pospravljamo mi in naši sorodniki, še več ljudi bo prišlo pozneje. Sorodniki, prijatelji, sosedje Vrhovnikovi in drugi so takoj prišli pomagat. Iz splošnega gradbeništva Spahić so brezplačno odvažali odpadni material, v bližnji piceriji in špageteriji Buon Piatto pa so poskrbeli za hrano. Prišel je tudi mengeški župan Franc Jerič, obljubil je, da nam bo občina stala ob strani. Res ne vem, kako bi zmogli brez vseh teh dobrih ljudi,« so hvaležni. Težko bi bilo tej družini, v kateri je v papirnici Količevo zaposlen Boris, Martina pa je na borzi.

Želite tudi kakšno dobro novico? Izvolite tri. Prva je ta, da je hiša zavarovana, druga, da so njeni temelji kljub neznanski sili vodene strele najverjetneje zdržali, tretja in najpomembnejša pa je ta, da Kvedrovi iz Baragove ulice objokujejo le izgubo premoženja, z njimi pa je hvala bogu vse v najlepšem redu. Niso potrebovali pomoči reševalcev iz zdravstvenega doma, čeprav so za vsak primer tudi ti kmalu po udaru strele prihiteli pred njihovo hišo.

Boštjan Celec


Kaj sploh je to? Positive lightning?


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: ŽUPMART na 22. Junij 2009, 09:33:13
A to je ta pok, to se je slišalo tudi v nekaj km oddaljenih Domžalah, se je med domačini govorilo kaj je to, pa noben ni znal povedat! :zaba:
Sem iz te okolice in če bom ugotovil, kje živijo ti Kvedrovi, bom šel malo od daleč poslikat.  :angel:

PS: Ynos, vira članka nisem zasledil. :police:


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Lluka na 22. Junij 2009, 10:22:28
Pred leti je bila vodena strela pri sosedovih... K sreči je šla po strehi in dobesedno urezala pot  po strehi navzdol in v širini 1 m strešnike razdrobila. 5-im hišam(med njimi tudi nam)pa je vse, kar je bilo takrat priklopleno na elektriko...skurilo. Zavarovalnica bi krila v tem primeru samo če bi bil direkter udar strele. Za indirektni....  pač ne. Je tko da moraš v današnjem času vsako stvar posebej zavarovati in ne več tko,kot nekoč ko si zavaroval hišo... in to je bilo to. Danes pa vsak aparat skorajda posebej. :(


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: maestro na 22. Junij 2009, 10:45:51
Hmm, sem malo iskal naokoli, pa o tem nisem zasledu skoraj nič razn tegale:
http://www.kvarkadabra.net/index.html?/pojavi/teksti/kroglasta_strela.htmNaslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Smučar na 22. Junij 2009, 11:02:48
Po mojem gre le za ljudska poimenovanja. Ko teče na desetine kA skozi mokre strešnike in armature v zidovih, se zgodi vse sorte. Eksplozije vlage v zidovih, preskoki el. toka po zraku itd. Pač gre za direktni udar strele v objekt.
Ko folk razlaga, kako mu je skurilo el. naprave, gre samo za prenapetosti, ki se pojavijo v napeljavi ob bližnjih udarih (v drevesa, daljnovode...). Direktni udar v hišo je pa precej bolj dramatičen...


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: hrošč na 22. Junij 2009, 12:00:30
Sem brskal po netu, pa ni nikjer nobenih slik posledic in hise. Kdo nasel kaj? Me posebej zanima, ker se mi zdi da so to sosedje od kolega.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: JaniS na 22. Junij 2009, 12:08:07
tole je danes v Delu:

(http://www.shrani.si/f/2K/CB/3mtLI04r/neimenovana.jpg)


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Aquatic na 22. Junij 2009, 12:29:06
Izraz vodena strela je predvsem pogovorni. V tem primeru obstaja možnost, da je šlo za primer krogelne strele. Le-te se premikajo počasneje kot običajne strele. O obstoju krogelnih strel so mnenja znanstvenikov deljena. Krogelna strela se pojavi takoj po bližnjem udaru strele kot žareča krogla.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: kemik na 22. Junij 2009, 16:56:36
V soboto je bil na 24 ur krajši prispevek o tem, lahko si pogledate na njihovi spletni strani. Je pa bilo razdejanje kar precejšno, pa tudi večina sosedov tam okoli je imela skurjene električne naprave.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Serpentinšek na 22. Junij 2009, 22:59:35
Kaj to spet dogaja okoli Mengša!  :icon_eek:

"Nekateri sosedje so videli, kaj se je zgodilo pred tem. Eden od njih jim je povedal, da se je sredi dežnih kapelj kar naenkrat pojavila velika siva krogla. Treščila je na streho Kvedrove hiše. »Sosed pravi, da je prav v tistem trenutku pogledal proti nam in je vse strešnike videl v zraku.«

Vse skupaj, od takrat, ko je strela v hišo vstopila skozi streho in med iskanjem poti na prostost uničevala notranjost, pa do takrat, ko je zapustila Kvedrove, naj ne bi trajalo več kot dobro sekundo. Eden od domačinov je videl to kroglo, kako je potem poskakovala po Kvedrovem vrtu, nato pa se odkotalila v neznano."

Scenarij za kak ZF film.  :zaba:
Ubogi prebivalci, se je še kar dobro izteklo tole.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Capillatus na 23. Junij 2009, 00:01:58
Tudi iz Slo. Konjic porocajo ocividci o videnju kroglaste strele. Zadela naj bi drevo, in nadaljevala pot v alsfalt, kjer je naredila luknjo in naprej v kable od kabelske televizije ter jih uničila. Nato naj bi na iztopnem mestu naredila se malo vecjo luknjo. (Kabli so pod zemljo)
Precej zanimivo in čudno je to vse skupaj. Nisem si mislil da bom dočakal pojav dveh krogelnih strel v Slo, in to v tako kratkem časovnem obdobju.

Lp, Andrej


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Lluka na 23. Junij 2009, 07:50:41
Razdejanje ki ga je povzročila vodena strela v Baragovi ulici.

http://www.pgd-loka.si/gallery/displayimage.php?album=153&pos=0


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: krokodil na 23. Junij 2009, 07:59:53
eto tukaj nekaj piše (ravno včerajšnji članek) na 3. strani

http://www.anti-energija.com/Strela.pdf


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: hana na 23. Junij 2009, 08:24:03
Slike iz albuma PGD Loka - Mengeš, udar strele v stanovanjsko hišo - http://www.pgd-loka.si/gallery/thumbnails.php?album=153 (http://www.pgd-loka.si/gallery/thumbnails.php?album=153)
Nepredstavljivo!


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: ynos na 23. Junij 2009, 09:44:10
A to je ta pok, to se je slišalo tudi v nekaj km oddaljenih Domžalah, se je med domačini govorilo kaj je to, pa noben ni znal povedat! :zaba:
Sem iz te okolice in če bom ugotovil, kje živijo ti Kvedrovi, bom šel malo od daleč poslikat.  :angel:

PS: Ynos, vira članka nisem zasledil. :police:

Vira ni bilo, ker sem skopiral iz nekega foruma. Sem pa našel alternativni vir, ki govori o isti zadevi.

http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=4528


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: ynos na 23. Junij 2009, 09:57:49
Nekaj filmčkov

http://www.youtube.com/watch?v=nmUClLDb2dE

http://www.youtube.com/watch?v=6ioN-3UWYrYNaslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Smučar na 23. Junij 2009, 10:44:48
Nekaj filmčkov

http://www.youtube.com/watch?v=nmUClLDb2dE

http://www.youtube.com/watch?v=6ioN-3UWYrY

No ja, teli filmčki so pa taki kot od NLP. Zanič kvaliteta, na posnetkih pa večinoma kakšni osvetljeni ptiči, avioni, Luna in zvezde...

Ampak kaj je pa s tisto bajto v Mengšu nardil je pa katastrofa. Kot bi bomba treščila. Se splača investirat v dober strelovod, ne vem zakaj ljudje to bolj ne prakticirajo.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Lluka na 23. Junij 2009, 10:51:20
he he Smučar... optimist, tega ne reši niti strelovod. Prav tako strelovod ne reši napetosti ki nastane v ozračju...in s tem posledično tudi uničenje današnje elektronike. Stara elektronika (radio,telefon...) je ponavadi preživela tovrstne udarce (prenapetost v ozračju),današnja.... pa je grajena na čipih,kateri so nezaščiteni od napetosti ki nastane  ob udaru strele.  Pred 14 dnevi je prav tako....strela udarila  1.5km od objekta,kjer imamo občutljivo elektroniko...ampak jo je žal skurilo.Tastara elektronika je delovala normalno naprej. Tako da moje mnenje je, da strelovod reši samo direkten udar strele v hišo,ne pa indirekten.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: ynos na 23. Junij 2009, 10:57:45
No ja, teli filmčki so pa taki kot od NLP. Zanič kvaliteta, na posnetkih pa večinoma kakšni osvetljeni ptiči, avioni, Luna in zvezde...

Ampak kaj je pa s tisto bajto v Mengšu nardil je pa katastrofa. Kot bi bomba treščila. Se splača investirat v dober strelovod, ne vem zakaj ljudje to bolj ne prakticirajo.

Vem ja. :) Dejansko bi lahko tudi na te filmčke napisal NLP, pa bi bilo isto. :)


BTW: Stanovanjski bloki s strelovodom so zaščiteni pred udarom strel, kajne? Sem poslušal zgodbice, da je skurilo to in ono..., čeprav je bila oseba v bloku.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: Smučar na 23. Junij 2009, 11:09:23
he he Smučar... optimist, tega ne reši niti strelovod. Prav tako strelovod ne reši napetosti ki nastane v ozračju...in s tem posledično tudi uničenje današnje elektronike. Stara elektronika (radio,telefon...) je ponavadi preživela tovrstne udarce (prenapetost v ozračju),današnja.... pa je grajena na čipih,kateri so nezaščiteni od napetosti ki nastane  ob udaru strele.  Pred 14 dnevi je prav tako....strela udarila  1.5km od objekta,kjer imamo občutljivo elektroniko...ampak jo je žal skurilo.Tastara elektronika je delovala normalno naprej. Tako da moje mnenje je, da strelovod reši samo direkten udar strele v hišo,ne pa indirekten.
Indirektnega udara se rešiš tako, da izklopiš elektroniko iz vtičnic ali pa uporabiš kvalitetno prenapetostno zaščito.
In zakaj misliš, da tiste bajte ne bi rešil strelovod? Misliš, da so po cerkvah, visokih stavbah in planinskih kočah strelovodi zaradi lepšega? Točno se vidi, strela je vstopila v bajto na mokrih strešnikih, potem pa je tok po poteh najmanjšega upora stekel v zemljo. Torej po žlebovih, električni in vodovodni napeljavi, kovinskih stropnih nosilcih.. Če pa bi bil na strehi kvaliteten strelovod, bi ta predstavljal pot najmanjšega upora in bi strela obšla hišo po njem. Mogoče bi zaradi induciranih napetosti v napeljavi skurilo kakšen čip v elektroniki, ne bi naredilo razdejanja.


Naslov: Odg: Vodena strela - kaj je to?
Sporočilo napisal: fprelog na 24. Junij 2009, 14:35:12
Pravilnik o zaščiti stavb pred delovanjem strele (Uradni list RS, št. 28/09) je na povezavi http://www.uradni-list.si/_pdf/2009/Ur/u2009028.pdf (http://www.uradni-list.si/_pdf/2009/Ur/u2009028.pdf). (stran 10 in dalje)
 
Na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor je tehnična smernica:
- TSG-N-003:2009 Zaščita pred delovanjem strele na povezavi http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/zakonodaja/prostor/graditev/tsg_strela.pdf (http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/zakonodaja/prostor/graditev/tsg_strela.pdf).
 


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.