ZEVS Forum

Tehnika => Vremenske postaje => Temo je začel: Pihe na 11. Januar 2009, 00:10:39Naslov: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 11. Januar 2009, 00:10:39
S @Skywarnom želiva osnovati nekakšen "register" lastnikov in lokacij Davis Vantage vremenskih postaj v Sloveniji. Vsi tisti, ki ste lastniki teh VP, ali pa poznate tiste, ki te postaje imajo, ste vabljeni, da to napišete tu (lahko pa tudi na ZS Mareta ali mene). Zaželeno je, da napišete lokacijo(karseda natančno), tip strojne in programske opreme, čas lastništva in beleženja podatkov s to postajo, spletno stran(kjer objavljate podatke s te postaje) ter predvsem vse vaše izkušnje(pozitivne kot negativne!) s to vremensko postajo.
Hvala! :icon_wink:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: H2o na 11. Januar 2009, 12:15:46
No pa začnimo.

Lokacija: Žiri (natančnih koordinat prav za hišo nimam)
Postaja: Davis Vantage Pro 2 - EU wireless verzija
Programska oprema: wview (teče na Debian Linux)
Lastništvo: od 20.8.2008
Stran: www.vodek.info - lastnoročna stran :) in www.vodek.info/davis - stran ki jo generira wview

Izkušnje:
Dežemer: kot smo se pogovarjali že s Pihetom in Maretom ter nekaj z Jožetom je težava v padavinah, saj jih postaja kaže okoli 5-10% premalo. To velja, če imamo na dežemeru adapter za milimetre. Sedaj bo prišlo na vrsto testiranje z original adapterjem in programska pretvorba iz inčev v milimetre.
Temperatura: zaklon preverjeno bolje deluje kot URŠA™ hiška. Pri tej hiški sem dobival ob določeni uri tak naklon sonca, da je očitno nekaj žarkov se odbilo na senzor in takrat je temperatura poskočila za stopinjo.
Sedaj opažam tudi to, da temperaturni senzor kaže nekaj desetink °C konstantno več kot DS1820, ki je v hiški. Recimo današnji Tmin Daviske je bil -16.9°C, v hiški pa s senzorjem DS1820 -17.8°C. Na žalost nimam minimalnega in maksimalnega termometra, ki bi bil recimo temu "nevtralni razsodnik" kdo ima prav. Povejte še ostali kakšne imate izkušnje s temperaturami.
USB/COM priklop: sicer priklopa preko COM porta nisem preizkušal, vendar predvidevam, da je bolj zanesljiv. Pri USB prihaja občasno (recimo na 14 dni) do očitno krajše prekinitve (nekaj ms), ki je ravno dovolj, da server preklopi številko usb porta. Kakršne imam drugače izkušnje s COM portom, bi dejal, da deluje bolj zanesljivo. Zato priporočam, da morebitni novi kupci kupite datalogger s COM portom.

Opisal sem predvsem stvari, ki me trenutno motijo. Ostalo deluje tako kot more. Lahko povem še to, da wireless sprejem deluje brez problemov (razdalja je 30 m skoz eno zunanjo steno hiše). Sprejem paketov je 100% (mogoče 1 promil paketov ne prispe OK in je potrebno "repeatanje" postaje - za tiste, ki veste o čem približno pišem). Na solarni modul sonce direktno ni posvetilo že cca 3 mesece in deluje bp, kljub kratkemu dnevu. Torej skrbi zaradi menjave baterij ali kaj podobnega odpadejo.

Mogoče se še kaj spomnim in pripišem v prihodnosti. :D


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: jaka na 11. Januar 2009, 12:35:21
Lokacija: Spodnje Kraše (Zgornja Savinjska / Zadrečka dolina), 372 m.n.v., 46°17'13" s.g.š., 14°54'17" v.g.d.
Postaja: Davis Vantage Pro 2 - EU wireless verzija
Programska oprema: Wswin in Weatherlink
Lastništvo: od aprila 2008

Stran: http://spodnje-krase.zevs.si

Izkušnje:

Tut js imam občasno na sumu dežemer, da nekoliko premalo kaže...imam za primerjavo še enega elektronskega, ki pa mu tut ne verjemem čisto. Bom nabavil enkrat v bližnji prihodnosti hellmanna pa potem povem natančneje. @H2o ti pa prosim sporoči svoje ugotovitve :icon_wink:
Temperaturni senzor imam v original arso vremenski hiški (čeprav to ni potrebno), brez rad. shielda. Tmin se skoraj povsem ujema z minimalnim alkoholnim termometromm (razlika do sedaj max 0.2°C) medtem ko je Tmax včasih nekoliko višja od živosrebrnega max. termometra(za max 0.5°C). Drugače sm navdušen nad odzivnostjo in delovanjem senzorjev.
Imam USB priklop, ki mi zaenkrat še ni povzročal težav. Če so problemi so pri wswinu (pač njegove fore), večkrat pa mi brez razloga ugasne računalnik in je to glavni vzrok izpada podatkov. Sprejem podatkov deluje brez problemov na razdalji okoli 35 m in skozi dve steni.
Mi je pa bol všeč napajanje senzorjev pri WMR 928, kjer lahko tut bolj poljubno postaviš senzorje...To je zaenkrat to, bom pa sproti še dopolnjeval svoje izkušnje s postajo....


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: joze na 11. Januar 2009, 19:29:58
Lokacija: Ravna pri Ligu (Soška dolina) N46°04"80 E13°36"51
Postaja: Davis Vantage Pro 2 Plus - USA wireless verzija
Programska oprema: Wswin, Cumulus in Weatherlink
Lastništvo: od Julij 2008

Stran: http://ravna.zevs.si (http://ravna.zevs.si)

Izkušnje:
Kot že veste, sem imel na začetku precej težav s povezavo med konzolo in PC-jem, vzrok je bil USB data logger.
Nato mi je električni udar uničil date logger in konzolo, zato sem moral v nov nakup in sicer data logger ter namesto
konzole, Weather Envoy. Sedaj imam data logger na COM port, in ni prav nobenih težav več.

Naj povem, da je radiation shiled več kot odličen, zato ni nobene potrebe po hiški.
Kar se tiče vlage, res včasih za malenkost poskoči (minimalno), kar me pa ne moti.
Dežemer, hmm, se bojim, da res kaže nekoliko premalo. Ne vem, če se da kaj ukreniti glede tega, sicer
pa so to minimalni odkloni.


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: miklicdejan na 11. Januar 2009, 21:40:15
Lokacija: Luče pri Grosupljem, 320 m.n.v., N 45°55'08˝, E 14°43'54˝
Postaja: Davis Vantage Pro 2- USA wireless
Programska oprema: Weatherlin, Wswin
Lastništvo: od februarja 2008

Stran: http://freeweb.siol.net/dmiklic3/awekas/custom.html

Izkušnje:
Kar nekaj težav pri prenašanju podatkov iz konzole v weatherlink takrat, ko se je konzola napajala preko elektrike, saj je weatherlink enostavno zamrznil in je bilo potrebno resetirati računalnik. Odkar konzola laufa na baterije, pa se to ne pojavlja več.

Preostale izkušnje bom podajal na podlagi še vedno delujoče WS3600 (WS3600 meri temperaturo v original ARSO hiški).
Pri temperaturi je skoraj vedno razlike za 0,5 stopinje (Daviska kaže več; sem že prej imel na sumu da WS3600 kaže premalo), vendar menim, da radiation shield zelo dobro opravlja nalogo.
Vlaga pri Daviski dobi občasne prebliske in na momente poskoči, samo me to ne moti.
Veter: pri močnejših nevihtah sem opazoval max sunke in moram reči da sta imele kar podobne (oboje šalčke)  :zaba: vendar čez 3 sek intervala merjenja pri Daviski ga pa ni.
Dež: Pri rahlem do zmernem dežju kažeta skoraj identične litre, pri močnejšem dežju in nalivih pa WS 3600 ostane zadaj.

Drugače je vseskupaj oddaljeno okoli 20 m od računalnika, vmes so 3 stene. Pri Daviski niti ene najmanjše motnje pri sprejemu, dočim je bilo pri WS 3600 kar nekaj težav zaradi bližine računalnika.

Sklep: WS 3600 mora od hiše :smash:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 16. Januar 2009, 21:45:50
Postaja: Davis Vantage Pro2 - osnovna wireless EU verzija
Lokacija: Ulica Brdo v Bovcu
Nadmorska višina: 438 m
Geografska širina: 46°20'03''
Geografska dolžina:13°33'48''
V uporabi od: 12/2007 do 15.2.09 US verzija, od 26.3.09 dalje EU verzija
Programska oprema: na netu Weather Display, drugače WsWin
Spletna stran: www.bovec-vreme.si

Izkušnje

Kot so že ostali pred mano ugotovili, je najšibkejši člen te postaje dežemer.Saj ne, da bi kaj narobe delal, le očitno kalibrator za metrski merski sistem ne opravlja svojega dela ravno najbolje.V večini primerov kaže premalo, je pa pri meni od začetka kazal tudi preveč.Mogoče bi bilo najbolje, da bi pustili kalibrator pri miru in bi podajali količino padavin v inčih(za kar je dežemer pravilno kalibriran)?
Vetromer: izredno zanesljiv in natančen del opreme, ki s svojim samo 2,5 sekundnim intervalom pošiljanja podatkov praktično nima konkurence.
Barometer: standardno zanesljiv in točen
Termometra(tako notranji, kot zunanji): točna! Predvsem bi rad izpostavil tu odličen radiacijski ščit, ki varuje zunanji termohigrosenzor pred kazanjem nerealnih vrednosti.Po več kot enoletnih primerjavah mojih podatkov, s podatki iz ARSO Bovec, lahko rečem, da so razlike pri temperaturi praktično neznatne in zanemarljive.Termometer in radiation shield tako zaslužita oceno odlično!
Vlagomer: eden izmed redkih, ki lahko pokaže vrednost 100% (kar se občasno tudi dogaja) ima pa na žalost tudi hibo, da občasno nenadno pokaže višje vrednosti(in se potem vrne v normalo).
Pri moji postaji je pravzaprav najšibkejši del izračun windchila za katerega sumim, da je pri mojem softveru nekaj narobe.Vrednosti kaže namreč premajhne oz.pogosto slabo reagira na spremembo vetra in mraza.
Poudariti moram še eno zelo dobro lastnost postaje in sicer pride v poštev pri tistih, ki niso vešči sami napovedovanja vremena."Vremensko napoved", ki jo izdela konzola, je presenetljivo zelo velikokrat zelo točna!Postaja namreč za razliko od drugih izdelkov, zajema mnogo več variabel, ki jih potem preračuna v pismeno vremensko napoved, ki teče na displayu.Kot zanimivost naj povem, da za "sestavo" te napovedi upošteva tudi vnešeno geografsko širino in dolžino!
Namigi: kljub temu, da se Davis trudi, ima še vedno težave z USB data logger priklopom.Sedaj je že splošno poznano, da te vrste priklop v veliki večini primerov povzroča nepravilno delovanje postaje oz.zajem podatkov.Zato svetujem novim kupcem, da se raje odločajo za serijski priklop, ki se je izkazal za brezhibnega.Prav tako je lahko vir napačnega delovanja oz.napak v delovanju tudi električni priključek oz.adapter.Zasledil sem celo priporočilo tovarne Davis, da naj bi konzolo krmili raje preko baterij in ne elektro priključka.Jaz to delam in z delovanjem postaje nimam prav nobenih težav.
Naj sklenem, da je postaja izjemno zanesljiva in vredna svojega denarja.


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: markokorosec.net na 17. Januar 2009, 00:20:14
Postaja: Davis Vantage Pro 2 (Plus) Wireless - EU verzija
Lokacija: Žirje pri Sežani
Nadmorska višina: 395 m
V uporabi od: 08/2005
Programska oprema: WeatherLink ---> WsWin
Spletna stran: http://www.weather-photos.net/ws-zirje.php (http://www.weather-photos.net/ws-zirje.php)

Izkušnje

  • senzor za temperaturo in vlažnost: Odlične meritve že od vsega začetka, dvakrat na leto gre senzor skozi "domačo" kalibracijo, testiram ga s pomočjo dveh profi merilcev VAISALA in AMES. Razlika temperature je v vseh teh letih testiranj ostala v rangu +/- 0.2°C in tudi pri vlažnosti so te razlike podobne, nekako +/- 2-3% Rh. Kot že pri ostalih omenjeno, edina hiba tega senzorja je senzor za vlažnost, ki včasih sune špico za 3-5% Rh navzgor za en interval meritev, potem pa pade nazaj na pravo vrednost. Zaklon sem razstavil in senzor nekoliko zaščitil in dal v ARSO stil hiško, dvojne žaluzije in dvojna streha.
  • senzor za pritisk: Zelo zanesljive meritve, ki so bile ravno tako primerjane s profi merilci in razlike so bile minimalne, v rangu +-/ 0.2hPa.
  • senzor za padavine: Tudi meni mi še največ težav povzroča dežemer, ker je bila kot kaže izvedba metričnega adapterja za pretvorbo bolj slabo narejena. Vse od začetka mi je dežemer pokazal od 5-15% prenizke vrednosti glede na primerjalne meritve s Hellmann ombrometrom, zato so bili potrebni popravki. Po večih pogovorih s tehniki DAVIS-a in zastopnikih v EU smo prišli do sklepa, da je najbolje uporabiti osnovno nastavitev. Torej US adapter, na konzoli prikazovati padavine v inčih, ravno tako pobirati podatke v WeatherLink v inčih, nato pa sam prikaz izvesti v mm. Po nekaj manjših testiranjih se je tole kar dobro obneslo. Več testiranj bo še sledilo.
  • senzor za veter: Nameščen na razdalji 550m stran od sprejemne konzole, višina 10m. Prenos signala preko prirejene Yagi antene, praktično brez izgube signala. Solidne meritve zaradi le 2.5s intervala vzorčenja meritev in v primerjavi s profi merilci so podatki zadovoljivi, povprečne hitrosti za ~ 3% prenizke, sunki pa do 10% prenizki, odvisno od vetrovne situacije (zmerna burja vs. bolj sunkovita močna do orkanska burja vs. nevihtni piši). Tudi smer dokaj zanesljiva, ~ +/- 5°.
  • senzor za sončno sevanje: Zelo dobre meritve s katerimi ni težav. Še največja "težava" je dobili tako lokacijo namestitve tega senzorja, da ga pozimi ne ovirajo drevesa, ker gre sonce tako nizko.

Težav s samo opremo že od vsega začetka praktično ni, vse lepo tekoče deluje. ARSO stil hiška, v kateri so nameščeni nekateri senzorji, dežemer in dodatni senzorji, ki so vezani na ISS, so okoli 25m stran od sprejemne konzole, težav s sprejemom na tej razdalji skozi celo hišo (4 stene) ni. Sama povezava prenosa podatkov na PC in dalje na splet poteka preko serijskega priklopa dataloggerja na PC, prvi sprejem podatkov gre v original DAVIS-ov program WeatherLink. Nadalje se za obdelavo podatkov in posredovanje na internet uporablja WSWIN. Oba programa uporabljam izključno zato, ker imata oba točno to kar rabim in se odlično dopolnjujeta. Programske težave z njima nisem imel niti ene. Sprejemno konzolo napajam preko električnega adapterja, v njej so pa za backup še baterije. A od predhodnikov omenjenih težav nisem imel. Zelo zanesljive so tudi računske vrednosti za WindChill, potencialno evapotranspiracijo, itd.

Podobne izkušnje imam tudi še z večjim številom DAVIS postaj (15 kom), ki jih upravljam po službeni poti in opažanja so enaka. Kjer sem začasno uporabljal USB priklob dataloggerja, so bili občasni izpadi, drugače jih ni bilo na serijski povezavi. DAVIS zaklon se odlično obnese in senzorji ne potrebujejo hiške.


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: blazek na 06. Februar 2009, 22:55:05
Lokacija: Družinska vas (10km V od Novega mesta), 166 m.n.v., N 45°51'30˝, E 15°15'09˝
Postaja: Davis Vantage Pro - USA wireless
Programska oprema: Weatherlink, Wswin
Lastništvo: od januarja 2009
spletna stran: www.druzinskavas.zevs.si

Podatki so dosegljivi na spletu. Nad postajo pa sem navdušen v vseh pogledih. Tako sedaj nisem več v skrbeh, da ko bo zmanjkalo elektrike, da bodo podatki izginili. Kajti prejšnja postaja ni imela dataloggerja. Sedaj pa sem brez skrbi. Smrečica v kateri je spravljen temperaturni senzor, opravlja svoje delo več kot odlično. Ostale stvari pa so že navedene pri ostalih in jih nima smisla ponavljat. ;D :icon_wink:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Dejan na 07. Februar 2009, 17:24:12
Nahajališče: Ravenska vas (Zasavje, 458m visok hrib med zagorsko in trboveljsko dolino; cca. 200m dvignjeno od doline)
Postaja: Davis Vantage Pro 2- USA wireless
Programska oprema: Weatherlink in Wswin
Lastništvo: od decembra 2008

Postaja deluje bp, v primerjavi z ws-2300 kaže temperaturne vrednosti nekaj desetink °C manj, vlaga pride do 100%, malo sumljiva mi je le količina padavin. Anemometer deluje bp.
Postaja še ni na internetu.
Opažanja in mnenja bom sproti tukaj dopolnjeval

lp
 


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: eddy na 10. Februar 2009, 10:30:47
Lokacija: Mlaka pri Kranju (10km V od Novega mesta), 416.1 m m.n.v., 46°16′26.63″N, 14°20′50.92″E
Postaja: Davis Vantage Pro 2- USA wireless
Programska oprema: Weatherlin, Wswin
Lastništvo: od januarja 2009

Postaja do sedaj ne dela nikakršnih težav.Edino vlaga ga malo biksa ko je poskočila na 100% toda to se ne pozna v letni statistiki.Z dežemerom zaenkrat nimam težav kajti nekoliko primerjam z WS2300 in kaže včasih kakšne o.4mm manj včasih pa malo več tako da sta na mesečni ravni skoraj identična (adapter za inche in potem sama konzola in programi pretvarjajo v mm).
Če pa bo še kaj novega pa sporočim.

Lp


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Fdx na 20. Februar 2009, 08:47:23
Postaja: Davis Vantage Pro 2 - US wireless + weather envoy.
Lokacija: Novo mesto - Mačkovec, N 45°49'37˝, E 15°11'40˝.
Nadmorska višina: 190 m
V uporabi od: 20.02.2009
Programska oprema: WeatherLink - WsWin
Spletna stran: http://novomesto.zevs.si

Lp Roman


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: MaRkUš na 24. April 2009, 19:05:12
Postaja: Davis Vantage Pro 2 - EU cabled
Lokacija: Stahovica  46°15'51.01"   14°36'6.65"
Nadmorska višina: 432m
V uporabi od: 22.4.2009
Programska oprema: WeatherLink
Spletna stran:http://freeweb.siol.net/dmarkus/ (http://freeweb.siol.net/dmarkus/)

Postaja dela odlično. Hvala @Pihetu za pomoč pri nakupu, :icon_wink:

Lp RokNaslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: blazek na 25. April 2009, 22:15:16
Lokacija: Vinji Vrh, 1km zahodno od Bele Cerkve 197 m.n.v., N 45°52'18˝, E 15°16'08˝
Postaja: Davis Vantage Pro- EU wireless
Programska oprema: Weatherlink
V delovanju od 24.4.2009
prenos podatkov preko USB-ja


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: MaRkUš na 11. Maj 2009, 16:04:59
Lokacija: Malo pod domom na Krvavcu
Postaja: Davis Vantage Pro- wireless
Programska oprema: Weatherlink
Meri pa še vsebnost ogljika v ekosistemu

To sva danes prvič videla na Krvavcu, postaja je v lasti zavoda za gozdovo.
Glede pa same postavitve postaje- poden od podna. Postaja je pritrjena na lesen stebriček, kateri se ob dotiku maje, v spodnjem delu že počen, lahko bi se malo bolj potrudili :icon_evil:

(http://www.shrani.si/f/h/MB/1WzpFJVN/1/davis-na-krvavcu.jpg)

Pa še VIDEO
(http://www.shrani.si/t/P/Lu/1lzLDAek/video-davis-na-krvavcu.jpg) (http://www.shrani.si/?P/Lu/1lzLDAek/video-davis-na-krvavcu.avi)

Na Krvavec pa sva šla s tem namenom; :drool:
VIDEO
(http://www.shrani.si/t/2n/St/ZsfWHDk/zvoh0001.jpg) (http://www.shrani.si/?2n/St/ZsfWHDk/zvoh0001.wmv)


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Ciril na 04. Julij 2009, 22:58:47
Cven, 175 m n.m.
Davis osnovna brezžična EU verzija
Data logger USB

Izkušnje:
- malo me je skrbela relativna vlažnost, saj pri nekaterih postajah ne preseže 95%. Skokov v vlagi zaenkrat še ni (postaja deluje šele 2 dni), zaenkrat pa gre lepo do 99%.
- dežemer: navkljub vsem mnenjem na forumu sen vstavil metrični adapter, bom pa vsekakor v zelo bližnji prihodnosti primerjal še z ročnim dežemerom
- z USB loggerjem zaenkrat ni problem
Več pa čez čas...

LP Ciril

EDIT 16.07.2009 (bom kar tukaj nadaljeval...)

Svojo Davisko sem opremil tudi z dnevno aspiracijo (ventiliranjem). Prva stvar, ki me je tukaj zmotila: ko sem inštaliral ventilator, je deloval, čeprav vreme ni bilo popolnoma jasno, nebo je prekrivala relativno debela slojasta oblačnost, skozi katero pa se je videl šibek obris sonca. A glej ga zlomka, ugotovil sem, da ventilator ne deluje, če direktno na sončne celice ne sije sonce (saj pravzaprav, zakaj pa sploh bi?). Torej sem zadevo malo obrnil proti JZ, tako da v času največje vročine ventilator veselo dela.

Ker pa me je zanimalo, koliko pravzaprav ventilator zniža temperaturo, sem za en hiter test predvčerajšnjim (14.7.) izklopil ventilator, včeraj (15.7.) pa sem ga vklopil nazaj. Vreme je bilo v času nastopa najvišje temperature približno enako (jasno, čeprav je bilo 15.7 na nebu nekaj koprenaste prosojne oblačnosti, pihal pa je JZ veter s sunki do okoli 20 km/h (seveda bi bilo brezvetrje boljše, vendar to pride na vrsto kdaj drugič, ko bodo za to primerni pogoji).

Podatke sem primerjal z Zoranov postajo, ki je oddaljena slab kilometer proti severu. Na njegovi postaji je bil 14.7. Tmax 31.9°C, na moji (brez ventilatorja) pa 31.6°C, razlika torej 0.3°C. 15.7. je bil Tmax na Zoranovi postaji 32.9°C, na moji (ventilirani) pa 31.9°C, razlika torej 1°C.

Na hitro bi zaključil, da ventilator izboljša izmerjene Tmax, vendar razlike niso prav velike, bi bilo pa potrebno izvesti še en test v brezvetrju, za kar pa bodo nastopili dobri pogoji verjetno šele v jeseni, takrat pa več o tem.

LP Ciril


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Iztok S. na 05. Julij 2009, 15:59:32
Lokacija: Malo pod domom na Krvavcu
Postaja: Davis Vantage Pro- wireless
Programska oprema: Weatherlink
Meri pa še vsebnost ogljika v ekosistemu

To sva danes prvič videla na Krvavcu, postaja je v lasti zavoda za gozdovo.

Davis postaja je tam postavljena zaradi raziskav, ki jih vodi Gozdarski inštitut Slovenije oz. je del raziskave za kolegovo doktorsko disertacijo.

Če vas zanima še kaj, me lahko kontaktirate ;)Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Oblak69 na 28. November 2009, 12:17:01
Postaja: Davis Vantage Pro2  6152EU (512 EUR+poštnina 20 EUR)
Lokacija: Šentjošt nad Horjulom - skrajno zahodno polhovgrajsko hribovje, 28km Z od Ljubljane.
Nadmorska višina: 642 m
Geografska širina: 46°01'48.39''N
Geografska dolžina:14°13'19.11''E    
V uporabi od: 01.11.2009 dalje
Programska oprema: WeatherLink + DataLogger - 6510USB (120EUR)
Shranjevanje podatkov preko WeatherLinka: od 18.11.2009
Priklop: original COM port
Uporabljam Zevs strežnik: od 21.11.2009 dalje
Spletna stran: http://sentjost.zevs.si/ (http://sentjost.zevs.si/)
Priklop original Davis ogrevanje dežemera: 17.12.2010

Težav s samo postajo ni in sem zelo zadovoljen z njo. Sprejemno konzolo napajam preko električnega adapterja, za rezervo pa imam v njej vstavljene  še baterije -C.
VP je oddaljena 40m od stanovanjskega objekta,  sama konzola pa 50m od senzorjev, skozi dve steni. Senzorji za temperaturo in vlago so na višini dveh metrov, nad njima je senzor za padvine, vse skupaj se nahaja na travnati površini, vetromer pa je od 11.10.2011 na višini 10m, kjer v bližini 10m ni nobenih ovir


Edit 09.05.2012: Dodani nekateri manjkajoči podatki o postaji.


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: mat89 na 18. Maj 2010, 09:50:08
Postaja:Davis Vantage Pro 2 6152 EU
Lokacija:Orešje pri Ptuju ,2km zahodno od Ptuja
Nadmorska višina:240m
Zemljepisna širina : 46.42° N
Zemljepisna dolžina : 15.87° E
V uporabi od:30.4.2010 dalje
Programska oprema:WeatherLInk(podatki na weatherlink začeli shranjevat 4.8.2010)
Priklop:USB
Spletna stran:http://ptuj.zevs.si (spletna stran od 19.8.2010)  ter spletni blog http://vreme-ptuj.blogspot.com/

Postaja dela odlično,sprejemno konzolo napajam preko  električnega adaptarja za rezervo pa imam tudi v njej vstavljene baterije.
Konzola je  od senzorjev oddaljena cca 15m.
TEMPERATURA:Kaže zelo dobro   ,   stara postaja kaže za 0,5.C do 1.C preveč zlasti jutranje temperature
DEŽEMER:Dela odlično(višina 2,5m)pri stari postaji je bilo konec meseca za 5mm manj dežja od Davisove
VETROMER:Imam ga na višini 5,5m
Vlaga:Kaže odlično ,tudi do 100% vlažnost

Lahko rečem da je postaja odlična


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: kuvi na 01. Januar 2011, 14:08:13
Lokacija: Malo pod domom na Krvavcu
Postaja: Davis Vantage Pro- wireless
Programska oprema: Weatherlink
Meri pa še vsebnost ogljika v ekosistemu

To sva danes prvič videla na Krvavcu, postaja je v lasti zavoda za gozdovo.
Glede pa same postavitve postaje- poden od podna. Postaja je pritrjena na lesen stebriček, kateri se ob dotiku maje, v spodnjem delu že počen, lahko bi se malo bolj potrudili :icon_evil:

(http://www.shrani.si/f/h/MB/1WzpFJVN/1/davis-na-krvavcu.jpg)

Pa še VIDEO
(http://www.shrani.si/t/P/Lu/1lzLDAek/video-davis-na-krvavcu.jpg) (http://www.shrani.si/?P/Lu/1lzLDAek/video-davis-na-krvavcu.avi)

Na Krvavec pa sva šla s tem namenom; :drool:
VIDEO
(http://www.shrani.si/t/2n/St/ZsfWHDk/zvoh0001.jpg) (http://www.shrani.si/?2n/St/ZsfWHDk/zvoh0001.wmv)A ŠALJE TA POSTAJA PODATKE NA ARSO??


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: kuvi na 01. Januar 2011, 17:23:10
 a v salje podatke ona na intrnet???


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: alze na 20. Februar 2011, 17:43:04
Postaja: Davis Vantage Pro 2 EU
Lokacija: Nova Gorica (na jugu, pod Panovcem)
Nadmorska višina: 103 m
Zemljepisna širina : 45.951° N
Zemljepisna dolžina : 13.643° E
V uporabi od: 8.2.2011
Programska oprema: Weatherlink,Wswin, Graphweather
Priklop: USB preko USB2Serial adapterja (serijski logger)
Spletna stran: http://alanonline.eu/vreme.html (http://alanonline.eu/vreme.html)

Konzola je  od senzorjev oddaljena cca 15m (vmes dve steni). Senzorji so na višini cca 2m, vetromer je na drogu nad streho na višini cca 10m, originalni kabel vetromera je podaljšan z 10m podaljška.

Postaja deluje  :icon_wink:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: burja na 03. Marec 2011, 15:08:46
Pozdravljeni,
Zanima me če ima kdo Vantage Vue postajo in kako se obnese glede na to da je vse skupaj na enem mestu.
Ali lahko za prenos podatkov uporabim tudi kaj drugega kot weather link? Hvala in lp.


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: gradiščan na 03. Marec 2011, 15:37:03
Mislim, da je nihče še ni kupil. Pri tem postaji pa bi posebej opozoril, da ima vetromer na višini senzorja za temperaturo. Po standardih naj bi bil temp. senzor na 2 metra višine, vetromer pa na 10  :icon_question: Če malo pobrskaš po forumu, boš našel že nekatere zapise okoli te postajce. :icon_arrow:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Pihe na 03. Marec 2011, 18:28:45
Postajo Vantage Vue ima uporabnik foruma @ljuboo iz Kopra.Ker se po nakupu ni več oglasil,tudi ne vem,kake so njegove izkušnje s to postajo. Vsekakor pa brez Weatherlink data loggerja na računalo ne boš mogel prenašati podatkov. :shrug:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: TgT na 03. Marec 2011, 19:03:44
http://wiki.sandaysoft.com/a/Wind_measurement


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Sado na 03. Marec 2011, 21:15:56
Mislim da je ena Vue postaja tudi na GRC Ajdovscina.


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Otzi na 16. Marec 2011, 10:15:27
Postaja:Davis Vantage Pro 2 6152EU
Lokacija: Lovrenc na Pohorju, Spodnji trg
Nadmorska višina: 420m
Zemljepisna širina : N 46 ° 32 ' 31 ''
Zemljepisna dolžina : E 15 ° 23 ' 30 ''
V uporabi od: 20.1.2011
Programska oprema: WeatherLinkIP - weatherlink.com/user/lovrenc/ (http://www.weatherlink.com/user/lovrenc/index.php?view=summary&headers=1)
Spletna stran: becan.si/vreme/ (http://www.becan.si/vreme/), wunderground.com (http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ISTAJERS6) in awekas.at (http://www.awekas.at/en/instrument.php?id=7908)


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: H2o na 16. Marec 2011, 18:45:39
Off: A ne bi offtopic prispevkov, vred z mojim, pobrisali, oziroma jih prestavili v za to primerno temo.  :icon_wink:


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Oblak69 na 10. November 2013, 20:09:15
Evidenca Davis postaj z Weatherlink IP. WeatherLinkIP je preprost način za objavo (http://www.weatherlink.com/user/vrsic/index.php?view=summary&headers=1) podatkov iz Davis vremenske postaje neposredno na internet brez računalnika. Kar nekaj naštetih še nisem opazil....  super  :icon_wink:

Povezava (http://www.weatherlink.com/map.php)
(http://www4.slikomat.com/13/1110/hk4-Davis-.png)


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: damjan na 22. December 2013, 16:03:43
Postaja: Davis Vantage  Vue
Lokacija: Bašelj (pod vznožjem Storžiča) občina Preddvor
Nadmorska višina: 581 m
Geografska širina:  N 46° 19' 07"
Geografska dolžina:  E 14° 24' 00"
V uporabi od:  6/2013
Programska oprema: Cumulus  - WeatherLink , in Webcamxp za web kamero
Spletna stran:  www.baseljvreme.info (http://www.baseljvreme.info)


Težav z postajo ni. Ena od slabosti postaje je , da pač ne moreš ločiti vetromera. V prvi seriji so imele te postaje težave z baterijo. V prostoru kjer je baterija so kontakti  ki, po določenem času, ko pride do njih vlaga, hitro izpraznijo baterijo. To so rešili z neko pasto ki je prevlečena čez kontakte. Druga napaka pa lažno stanje nizke napetosti  baterije. To so tudi rešili z programsko  nadgranjo  ISS-ja in konzole. Moje posodobive  ISS-ja so bile , ogrevanje dežmetra. Aja pa manša kalibracija dežmetra. Ki pa se ga ,da kalibrirati na konzoli ali pa z vijakom na ISS-ju.

Tukaj še test postaje http://www.baseljvreme.info/vue.pdf (http://www.baseljvreme.info/vue.pdf)

l.p Damjan


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: gandalf na 14. April 2014, 10:55:55
Postaja: Davis Vantage Pro2  6152EU + solar + DAV-6332EU Wireless Wind Speed Meter Gauge Sensor Kit
Lokacija: Bezina pri Slovenskih Konjicah
Nadmorska višina: 344 m
Geografska širina: N 46° 21' 27.95''
Geografska dolžina:E 15° 25' 58.77''    
V uporabi od: 09.04.2014 od 18h dalje
Programska oprema: Cumulus + DataLogger
Spletna stran: http://www.slometeo.net/bezina/ (http://www.slometeo.net/bezina/)

Zahvaljujem se za pomoč pri naročilo postaje Robertu Oblaku (Oblak69)  :icon_wink: :clap:

Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: kintom07 na 03. Maj 2014, 08:53:40
Postaja: Davis Vantage Pro2 6152 EU
Lokacija: Motnik (občina Kamnik)
Nadmorska višina: 451 m
Geografska širina: N 46°06 00
Geografska dolžina: E 14° 30 00
Postaja v uporabi od 9.12.2013
Programska oprema: WeatherLink, Data loger
Spletna stran: http://motnik.zevs.si

Kljub začetnim težavam,postaja deluje odlično.
Senzor za temperaturo in padavine sta na višini 2m (travnata površina)
Dežemer je ogrevan,vetromer je na višini 7,5m
Oddaljenost senzorjev od konzole je cca 18m
Ob tej priliki se lepo zahvaljujem članu VD Zevs Jaki Šporinu (Jaka) za vso pomoč.  


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Nartabulš na 07. Julij 2014, 07:41:55
Postaja: DAVIS Vantage Pro2 6152EU z datalogerjem WeatherLink.
Lokacija: Branko Slivšek, Ulce 10, 8273 Leskovec pri Krškem.
Nadmorska višina: 182 m.n.m.
Geografska širina: N 45°56'17,2788''
Geografska dolžina: E 15°28'36,1842''
V uporabi od: 1. 7. 2014.
Programska oprema: dataloger WeatherLink in WsWin 32.
Spletna stran:
http://leskovec.zevs.si/ (http://leskovec.zevs.si/)
Senzor za temperaturo je nameščen v vremenski hišici na višini 2m (travnata površina).
Vetromer je na višini 7,5m
Oddaljenost senzorjev od konzole je 20m.
Več o namestitvi DAVIS postaje na:
http://leskovec.zevs.si/473.html?*session*id*key*=*session*id*val* (http://leskovec.zevs.si/473.html?*session*id*key*=*session*id*val*)
Spletna kamera SONY 110 :
http://leskovec.zevs.si/mediac/450_0/media/cam_1.jpg (http://leskovec.zevs.si/mediac/450_0/media/cam_1.jpg)

Zahvaljujem se za pomoč pri naročilu postaje Robertu Oblaku (Oblak69).


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: TgT na 08. Julij 2014, 01:06:23
Postaja: Davis Vantage Pro2  6152EU & Solar senzor, Belfryboy datalogger
Lokacija: Dobrava pri Konjicah, Slovenske Konjice
Nadmorska višina: 342 m
Geografska širina: N 46° 21' 5.1618''
Geografska dolžina:E 15° 24' 40.4382''   
V uporabi od: 31.12.2011
Programska oprema: Cumulus + DataLogger
Spletna stran: http://www.slometeo.net/konjice/


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: sender86 na 06. December 2014, 13:16:42
Postaja: DAVIS Vantage Pro2 6152EU z serial datalogerjem WeatherLink.
Lokacija: Daljni vrh, Novo mesto
Nadmorska višina: 285 m.n.m.
V uporabi od:5.12. 2014.
Programska oprema: Cumulus
Spletna stran: http://daljni-vrh.euZahvaljujem se za pomoč pri naročilu in svetovanje g. Robertu Oblaku (Oblak69) in pa seveda podjetju VNET d.o.o. za izredno hitro dobavo postaje.

več pa ko bo delovala malo dlje časa kot 12h :)


Naslov: Odg: Evidenca Davis Vantage vremenskih postaj
Sporočilo napisal: Oblak69 na 27. Marec 2015, 12:23:08
Tudi v Ljubljani (Rožna Dolina) Davis postaja preko spleta  :icon_wink:

Povezava (http://www.weatherlink.com/user/lesarstvo/index.php?view=summary&headers=1)

Lokacija (http://les.bf.uni-lj.si/?id=10)


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.