ZEVS Forum

Tehnika => Vremenske postaje => Temo je začel: Cimet na 18. September 2008, 19:55:12



Naslov: WS 3650
Sporočilo napisal: Cimet na 18. September 2008, 19:55:12
Zdravo!

Končno sem se tudi sam odločil in šel v nakup vremenske postaje...... :icon_cool:

Sedaj me čaka postavitev, pa se obračam na vas za nasvet(e).

Kam je najbolje postaviti temp. senzor? Naj si priskrbim hiško ali je dovolj da ga pritrdim na zunanjo steno, tako kot je prikazano v navodilih?

Kam postaviti merilnik vetra? Koliko proč od hiše oz. drugih objektov (drevesa,...)?

Hvala in upam, da bom kmalu lahko podatke imel na netu! Ali potrebujem kaj posebnega razen PCja ves čas priključenega v mrežo?

 :wavey: :wavey:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: gradiščan na 18. September 2008, 20:37:18
Vse odgovore na svoja vprašanja najdeš na forumu, samo malček pobrskat je potrebno.. :icon_arrow:

Še članstvo v ZEVS in  :buttrock:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Pihe na 18. September 2008, 20:40:07
Čestitam k odločitvi in novi pridobitvi. :clap:
Drugače pa je bilo o tem, kar sprašuješ, tu že mnogo povedanega in napisanega.Pobrskaj malo po starih postih.Na kratko pa:

Pri La Crosse postajah, ki imajo radiation shield bolj skromne kvalitete, je po mojem mnenju resnično najbolje, da se termohigrosenzor postavi v hiško.Če to ni možno pa vsaj na severno stran objekta.
Vetromer naj bi bil po predpisih WMO na višini 10 metrov in sicer stran od kakršnihkoli ovir.Ker to večkrat ni možno, moraš težiti k temu, da je okrog njega čimmanj naravnih ovir(drevesa,zidovi,itd.).Vsekakor ga pa postavi na višje mesto in to po možnosti na tako mesto, da bo tudi zate lahko dosegljiv(v primeru vzdrževalnih del).
Konzole ne postavljaj v kak "betonski" bunker, ker boš imel težave s sprejemom signala iz zunanjih senzorjev.
To mi je trenutno padlo na misel.Pa naj še drugi kaj napišejo. :icon_wink:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: jaka na 18. September 2008, 21:29:59
Tukaj je opisana priporočljiva postavitev senzorjev... http://arhiv.zevs.si/viewtopic.php?t=104&sid=3398839ce209a3dfaa6a1fd0257a1bd2

Vendar je to za nas amaterje skoraj nemogoče doseči, zato se pač skušaš temu čimbolj približati  :icon_wink:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Astra na 18. September 2008, 22:51:28
Čestitke. Veliko sreče pri postavitvi. Vsekakor preveri pred postavitvijo postaje povezavo žično /brezžično, da ne boš po nepotrebnem že vsega sestavljenega naknadno premikal. Lahko je ugodna mikro lega, pa ti ne bo lovila podatkov, lahko bo pa lovila podatke, pa bo lokacija za spremljanje podatkov neprimerna kar se tiče merilnih pogojev ... Skratka, testiraj signal pred postavitvijo. Računaj, da se baterije pozimi hitreje trošijo kot v toplem vremenu, zato znajo biti signali in točnost podatkov po daljšem / krajšem času slabši. Vse to je v igri pri postavitvi.  ;D


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Cimet na 19. September 2008, 15:41:30
Fantje hvala za nasvete. Trenutno mi zadeva vsaj v hiši deluje. Bom pa rabil še nekaj dni da vse skupaj postavim.

Koliko časa vam zdržijo baterije v zimskem času? 2.600 mAh so moje GP baterije za polnjenje. Ali bodo zdržale po 5 dni skupaj pri T pod -10 st.C?


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: polo na 19. September 2008, 16:18:38

Koliko časa vam zdržijo baterije v zimskem času? 2.600 mAh so moje GP baterije za polnjenje. Ali bodo zdržale po 5 dni skupaj pri T pod -10 st.C?

Ti ne priporočam,da uporabljaš polnilne baterije,ker je njihova voltaža 1,2V in ne 1,5V  kot zahteva proizvajalec!
Kupiš malo bolje alkalne baterije(1,5V) pa imaš pol leta ziher mir,če ne še več  :icon_wink:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: max na 19. September 2008, 16:54:15
Večkrat sem že rekel tukaj na forumu, da NiMh ali NiCd baterije za polnjenje, niso primerne, ker imajo senzorji premajhno porabo, baterije ne moreš do konca izkoristiti in so posledično po parih polnjenjih neuporabne :banghead:, pa še voltaža je pri njih manjša, kot je že omenil @Polo :shrug:
...2,4V namesto 3V(pri dveh baterijah), to je pa že kar razlika


EDIT: razlog za to je, da ti senzor začne javljati iztrošenost baterije, ko rahlo pade napetost, ko se spusti še melo nižje, neha oddajati ali pa pošilja čudne podatke. V bistvu pa baterija sploh še ni prazna in boš šel spet polnit :icon_exclaim:...... NE GRE TO SKUPAJ

Jaz sem zahec kupil baterije z značko Mercator :icon_haha:, držale so celih 8 mesecev :zaba:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Cimet na 20. September 2008, 19:12:17
@max, hvala za nasvet, sem "podrobno" prebral navodila  :icon_cool:

Svojo drago bi že nekam poslal, če bi tako navodila prebirala.

Kako ste rešili z zadevo COMport?  :icon_question:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: jaka na 14. December 2008, 23:15:18
Imam par vprašanj...kolega zanima kakšna programska oprema se dobi (original) zraven te postaje in če omogoča prenos podatkov na wunderground? Verjetno je za to le potrebno nabaviti tudi wswin oz kak drug softver? Na Goričkem oz. okolici bodo namreč postavili nekaj teh postaj in želijo podatke prikazovati in arhivirati na wundergroundu...


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: TgT na 15. December 2008, 00:28:42
original je zraven heavyweather. Potem pa WsWin , WeatherDisplay ali WuHu ...


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Ciril na 15. December 2008, 06:47:53
Imam par vprašanj...kolega zanima kakšna programska oprema se dobi (original) zraven te postaje in če omogoča prenos podatkov na wunderground? Verjetno je za to le potrebno nabaviti tudi wswin oz kak drug softver? Na Goričkem oz. okolici bodo namreč postavili nekaj teh postaj in želijo podatke prikazovati in arhivirati na wundergroundu...

Aha, aha,... kje pa, kdo pa... :icon_bird:

LP Ciril


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: jaka na 15. December 2008, 10:36:06
Aha hvala, se mi je zdelo da je tako...mislim da bo postaje postavilo društvo DUGS (Društvo učiteljev geografije Slovenije), kolikor sem razumel na treh različnih nadmorskih višinah na Goričkem...kaj več pa še ne vem o tem.


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: vladika na 22. December 2009, 18:46:04
Zdravo!

Upam da mi avtor teme ne bo zameril, da si jo sposodim, hvala!

Danes me je nekako prijelo, da bi si nabavil to vremensko postajo WS3650. :bouncy:
Navodila v slovenščini so tukaj http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/625000-649999/646453-an-01-sl-vremenska_postaja.pdf
Zanima me kaj menite o tej vremenski postaji, delovanje samo, kako je s posredovanjem podatkov na računalnik vem da preko comporta, kako spraviti na splet, ali so priloženi programi dovolj itd.
Ali naj raje gledam za kakšno drugo vremensko postajo v tem cenovnem rangu (raje cenejšo)?
Nekaj bi rad počel med prazniki in upam da mi boste pomagali pri nastavljanju. :clap:

Hvala za odgovore.

Lep pozdrav Vladika!



Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Cimet na 22. December 2009, 20:56:13
Meni je zelo hitro shodil dežemer. Na noben način mi ni uspelo zadevo popraviti, tako sem se naposled odločil za Davisko. Naš zastopnik v Ljubljani se ni bil kaj prida pripravljen potruditi, da bi zadevo spravili nazaj v pogon.

V kratkem času, ko sem imel WS3650, pa niti nisem skušal podatke spraviti na net. Heavy Weather mislim, da ne omogoča direktnega pošiljanja. Ali pač?  :icon_redface: Sem že pozabil.  :icon_acro:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Lluka na 20. Julij 2012, 15:01:02
Sprašujem za 3600.

DCF - kje za vraga naj to sklopim.....  Vem... so navodila...ampak na temle račualniku pač ne morem odpirat PDF-ja (ne bom o podrobnostih), tistih papirnatih navodil ne najdem (kdo ve kje so). Če ima kdo kje navodila pri sebi... in napiše kako tole sklopim. zadeva... že nekajkrat zapored mi je ob 3h zjutri prekloplo uro na neznan čas...ali prestavilo datum... in tako ostal brez nekajurnih podatkov.  Je tko....da spomnim se samo takrat, ko moram nastavljat uro....

hvala. g Lenoba Lluka


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Trocki na 20. Julij 2012, 15:28:30
Pri moji 3650 je tako. Grem na SETUP. Potem dvakrat pritisnem NEXT da pridem do nastavitev RCC (DCF77). In potem samo RCC preklopim na OFF.
Upam da sem kaj pomagal.  :icon_razz:


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Lluka na 20. Julij 2012, 21:27:14
Evo.zdele mi uspelo se prilezt do računalnika.....

Trocki.... HVALA...hvala...hvala...hvala... (brez navodil sem pečen....sicer pa... 1x imel ta primer čisto na začetku... zdej pa...  )

hvala.. in rešeno.


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Trocki na 08. Junij 2015, 09:15:09
Zadnje čase mi postaja ne kaže več vlažnosti zraka nad 83%. Enostavno ne gre čez 83% tudi ko je dejansko vlažnost višja. Baterije sem zamenjal pa je isto.
Kaj bi lahko bilo narobe? Senzor imam v ARSO hiški.


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: matic19 na 08. Junij 2015, 13:52:37
Koliko pa je stara postaja? Verjetno je iztrošen/pokvarjen senzor za vlago in bo potrebna menjava senzorja.


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Trocki na 08. Junij 2015, 15:36:24
4 leta in 4 mesece. Koliko ponavadi zdrži senzor pri teh oz. podobnih postajah?


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: matic19 na 08. Junij 2015, 16:02:45
Zelo odvisno od kvalitete uporabljenih senzorjev in sreče pri nakupu. Pravila koliko let bo zdržal ni, kakšen lahko tudi 10 let deluje brez problemov, drugi pa bo po 2 letih odpovedal. Ti senzorji v večini delujejo na principu spremembe kapacitivnosti, v notranjosti je material občutljiv na vlago. Ob višji vlagi se bolj napihne, ob nižji pa skrči. Po določenem številu ciklov zadeva ni več tako občutljiva oz. se ne napihne več tako dobro. Takrat je čas za menjavo. Verjetno ti sedaj kaže prenizko vlago?


Naslov: Odg: WS 3650
Sporočilo napisal: Trocki na 09. Junij 2015, 10:20:00
Vlago nižjo od 80% mi kaže pravilno glede na okoliške postaje. Problem je samo pri vlagi višji od 80%.


ZEVS Forum | Powered by SMF 1.1.21.
© 2005, Simple Machines. All Rights Reserved.