ZEVS Forum

Napoved vremena [ 16.11 - 30.11.2007]

Začel/a markokorosec.net, 16. November 2007, 09:13:41

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Citat od: medovreme dne 27. November 2007, 20:36:35

OFF TOPIC:
Kar se besede "ansambel" tiče. To ni nič drugega kot "skupina", "skupek" v francoskem jeziku. Ker v slovenščini beseda "ansambel" označuje predvsem glasbeno skupino, se mi ta izraz ne zdi posebej posrečen. V meteorološki terminologiji (popravite me, če se motim) je izraz "ensemble" precej uveljavljen in bi ga interpretiral kvečejmu kot "skupek zagonov", nikakor pa ne "ansambel"....

lp, Marko

Pritrjujem Medovreme.Izraz "ensemble" pomeni skupek, sestav in v glavnem ni mišljen za glasbeno skupino.Medtem, ko pa beseda ansambel v slovenščini skoraj izključno pomeni prav to.Izraz za glasbeno skupino.
Torej, za meteorologijo bi jaz osebno raje uporabljal izraz ensemble, moram pa priznati, da mi je hudomušno, ko skywarn.si uporablja izraz ansambel.Je pač njegov razpoznavni znak, ker dosedaj od nas tega ni še nihče. :icon_wink: :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

jest24

Citat od: skywarn.si dne 27. November 2007, 20:07:07

Aja pa btw...leto 2007 bo vsaj na severni polobli najtoplejše v zgodovini, kot so napovedovali lani...ni šwoh :clap:
Kateri zgodovini?

markokorosec.net

Citat od: Pihe dne 27. November 2007, 21:18:31
Pritrjujem Medovreme.Izraz "ensemble" pomeni skupek, sestav in v glavnem ni mišljen za glasbeno skupino.Medtem, ko pa beseda ansambel v slovenščini skoraj izključno pomeni prav to.Izraz za glasbeno skupino.
Torej, za meteorologijo bi jaz osebno raje uporabljal izraz ensemble, moram pa priznati, da mi je hudomušno, ko skywarn.si uporablja izraz ansambel.Je pač njegov razpoznavni znak, ker dosedaj od nas tega ni še nihče. :icon_wink: :clap:
aaa je**ga zdej za tako terminologijo :icon_haha: Nisem se je jst spomnil, tko pač profesor pravi :icon_arrow: Sm pa napisal že prej, da so mi ti izrazi smešni. In samo zaradi tebe @Pihe, da bom manj prepoznaven...bom uporabljal od zdej naprej "ENS-i"...a sprva sm hotu bit "fensy" in sm uporabljal izraz ansambel, pa sm pristal med glasbeniki :icon_lol: :icon_wink:

Da ne bom spet off-topic...pa še par besedic o zadnjem zagonu...všeč mi je. Dolina je malce globlja proti jugu, cilja na sekundardno ciklogenezo v severnem Sredozemlju... :drool: Čeprav ECMWF 12z kaže bolj vzhodno varianto in le oplazitev naših krajev...njegovi 12z ENS-i (ali pač ansambli no :icon_lol:) pa naslednjih 10dni brez drastičnih sprememb...

umetnik

Če se ne motim 18Z daje še največ možnosti za sneg v noči na nedeljo doslej.  :clap:

In še precej močne padavine.

Kaj mislite?

Pihe

Velkavrh na TV je bil kar suveren v zadnji napovedi nocoj: Zime (snega) v naslednjih desetih (ali več!), v naših krajih NE BO! :icon_exclaim: :shrug:
Nekaterim smučiščem (npr.: Kaninu) bo začela kmalu rdeča lučka utripat! :icon_arrow:
Moji sovaščani(predvsem tisti, ki so povezani s smučarijo) skoraj črno zastavo obešajo že.Namreč, takega jollya, ki je bil izigran v preteklem poslabšanju, ko bi moralo glede na količino padavin pasti več kot meter snega, pa ga je zaradi stopinje ali dveh previsoke temperature na 850 Hpa padlo le 20 cm, običajno "vreme" ne vrže več na sceno vsaj do februarja! :icon_arrow: :icon_exclaim:
www.bovec-vreme.si

umetnik

Citat od: Pihe dne 27. November 2007, 23:34:32
Velkavrh na TV je bil kar suveren v zadnji napovedi nocoj: Zime (snega) v naslednjih desetih (ali več!), v naših krajih NE BO! :icon_exclaim: :shrug:

A vam nekaj zaupam?
Delam na TV in vremenkoti iz arsota vse napovedi posnamejo pozno popoldne vnaprej.  :icon_rolleyes: Tako da če je ob sedmih slaba, bo takšna tud ob pol enajstih. Da se samo spomnim, da sem včasih prav čakal na tazadno napoved, če se bo kaj spremenilo  :icon_twisted:

Ciklon

V nedeljo pričakujem mejo sneženja do okoli 1000m n.m.v. Nižje ne. Mogoče v alpskih dolinah. Na 1500m bo okoli 0°C po nižinah pa okoli 5°C. Preveč za sneg. :shrug:

Raj je v naravi :buttrock:

Pihe

Spet malo sanjarjenja.Slikica skoraj na las podobna včerajšnji za isto obdobje. Konstantno, kar pomeni, da nekaj se le bo zgodilo.
Ali je možna kaka manjša veselica, pa se bo moral Velkavrh v jezik ugriznit z njegovo napovedju o ne-zimi? :icon_question:

www.bovec-vreme.si

markokorosec.net

Hmmm ECMWF ENS-i imajo T850 med 0 in +3 od sobote do ponedeljka, ko so napovedane padavine. Velkavrh je pa glede snega verjetno govoril za nižine, to bi znalo držat. Medtem pa GFS ENS-i malce nižji, a je pomojem to pogojno ugodno le za alpske doline SZ SLO :shrug:

Sta pa oba modela spet s kartami do konca zrisala "zonalca" in blokade na severu ni več vidt; znamo še en lep čas (14dni+) bit pod tem vplivom, ker se je Atlantik "vklopil"...in tud, če pride vmes en krajši prodor, ne bi bilo nič koristi, saj ga splošni zonalni tok popapca :icon_arrow:

TgT

A se lahko prosim na konkretni karti pokaze kaj bi naj "zonalc" pomenu? :P

gradiščan

Pihe je vrgel kost za glodanje..skyearn.si pa je obrazložil :icon_arrow:, da čist nič več ne razumem :icon_question: :icon_cry:

TWISTER

sicer ne vem kako je z ENS-i vendar, glavni ecmwf riše lepo blokado od 168h naprej in odcepljeno jedro :icon_question:
no jaz ne bi bil toliko siguren v včerajšno napoved ARSO :icon_arrow: sicer je pa govoril o snežni idili in ne snegu...mogoče je pa to keč :icon_biggrin:

robir

http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/kredarica01.html

Prelepa slika iz kredarice. Vse bi dal, da bi se lahko sedaj gor pognal.
Še ne znam prebirat kart zato bom raje tiho in se osredotočil na prebiranje kart.
To pa tudi nekaj šteje.

Ena starejša ženička mi je zjutraj dejala, da bo sneg prišel okrog 20. decembra.
Verjetno je bilo to prebrano iz cerkvene pratike.
Zakaj v tisti pratiki kr veliko krat zadanejo? Ve kdo?

lp    rob :icon_question:
Bo še kdaj čez meter snega v nižinah?

robi14

Citat od: TWISTER dne 28. November 2007, 09:16:07
sicer ne vem kako je z ENS-i vendar, glavni ecmwf riše lepo blokado od 168h naprej in odcepljeno jedro :icon_question:

o tem govoriš?

res lepe slikce za naprej, vendar so pa čisto suhe... :shrug:

robi14

GEM nam riše kar nekaj padavin čez vikend  :icon_wink:

mogoče vsaj v hribih kaj novega snega :icon_question: