ZEVS Forum

Kako vpeljati sistemizacijo Vremenskih Postaj?

Začel/a piskec, 11. Januar 2011, 11:55:25

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

piskec

Glede na to, da nam samoocenitev postaj ni šla najbolje, bi začel s pridobivanjem podatkov o posameznih vremenskih postajah.

Zamislil sem si najbolj enostaven način, ki obstaja - da mi vsak pošlje opis, slike in podatke svoje postaje. Vse ostalo sistematizacijo in porazdelitev podatkov bom potem opravil sam.

Čemu bi bilo to namenjeno? Predstavitvi, promociji, sistematizaciji in opredelitvi podatkov posamezne postaje. Naprimer - če v Poročilu o Statistiki poročamo o podatkih z neke postaje, je potrebno (v amaterskem svetu seveda) poznati kako, kje in na kakšen način so bili ti podatki zajeti. Amaterji pač ne moremo imeti enakih pogojev in pravil za meritve kot državne službe.

Iz opisa, podatkov in slik naj bi bilo jasno razvidno kje se nahajajo posamezni senzorji, kako so varovani, kje so ovire, kako postaja deluje, kakšni so intervali zajema, kje in na kakšen način se hranijo podatki, tehnični podatki, grafične predstavitve postaj, itd.

Vsi podatki naj bi bili potem predstavljeni in vsaka postaja naj bi dobila svojo spletno stran, kjer bo zbranih čimveč podatkov.

Imam pa par nerazrešenih vprašanj, o katerih bi rad, da se odpre debata:
- katere postaje - ZEVS ali vse?
- pogojevati podatke v različnih Poročilih (naprimer Statistika by Domček) z zbranimi podatki - v Poročilu lahko nastopajo le postaje, ki imajo objavljene vse svoje načine merjenja in senzorje itd.?
- narediti neke vrste obrazec ali se lotiti zadeve povsem kaotično? (slab zgled je samoocenitev postaj, kjer je vpisalo tistih par podatkov le par lastnikov...)
- zbiranje katerih podatkov? Kje potegniti mejo in kako jih opredeliti? - naprimer enostavno je zbrati "oddaljenost senzorja temp od tal", malce težje pa "oddaljenost senzorja vetra od najbližje, v kateri smeri in koliko visoke ovire" itd.

Najbrž bi bilo res najbolje podati vse povsem opisno, skupaj s tehničnimi podatki, opisom delovanja in z dovolj slikami. Iz tega bi se potem tudi v prihodnje potegnilo dodatne podatke, če bi se pokazala potreba po njih, ne pa da še enkrat pošiljamo popravljen obrazec... itd.

Najbrž sem še pozabil milijon stvari, ampak za začetek debate bi bilo dovolj... :) Dejmo!

Vreme

Tista sama ocena postaj je, kar se mene tiče zadostna, če pa si človek hoče zakomplicirati stvari pa tudi prav  :icon_haha:

Glede na to, da se gre za "društveno dejavnost", predlagam,da se to opravlja izključno za člane društva ZEVS,  v polnem obsegu, za vse ostale pa z določenimi omejitvami. katerimi, ne me vprašt pojma nimam   ;D

Kako si si zamislil, vsaka postaja ima svojo spletno stran, mi ni najbolj jasno, saj spletno stran več ali majn imamo vsi  :icon_arrow:

katere podatke pa je najbol smiselno zajemati je tudi verjetno jasno. vse to kar nekateri člani redno objavljajo mesečno in letno tudi na forumu  :clap:

Sicer pa boš tukaj verjetno dobil tisoč idej, zato predlagam, da narediš kakšen osnutek, pa da hvalimo ali grajamo  :icon_lol:

joze

Citat od: Vreme dne 11. Januar 2011, 16:43:40
Sicer pa boš tukaj verjetno dobil tisoč idej, zato predlagam, da narediš kakšen osnutek, pa da hvalimo ali grajamo  :icon_lol:

Mislim, da bi bilo res tako najbolje. :shrug:

piskec

Ne no preveč komplicirat.

Vsaka postaja že ima svojo stran, to je res, vendar pa ni ene na kateri bi na hiter in enostaven način videl kako so razporejeni senzorji, videl slike, tehnične podatke itd. itd. Po pravici povedano je pri nekaterih še celo običajne generične podatke o lastniku/postaji nenormalno težko dobiti!

Za katere postaje bi to šlo je predvsem odvisno za katere bo ZEVS izdajal kako Poročilo, če ga bo sploh. Naprimer.

Rajko, ti si vse povedal v smislu: kakor je zdaj, je ful dobro, ne spreminjajmo nič. Kdor kaj če, naj gre kopat po forumu... No, meni se ne zdi tako. Podatke je treba uredit, sistematizirat in jih spravit v dostopno in berljivo obliko. Sedaj so zeeeeelo daleč od tega.

Vreme

Citat od: piskec dne 11. Januar 2011, 18:13:52
Rajko, ti si vse povedal v smislu: kakor je zdaj, je ful dobro, ne spreminjajmo nič. Kdor kaj če, naj gre kopat po forumu... No, meni se ne zdi tako. Podatke je treba uredit, sistematizirat in jih spravit v dostopno in berljivo obliko. Sedaj so zeeeeelo daleč od tega.

Ma neeeeeeeeee, si me narobe razumel, ali pa sem narobe povedal  :buttrock:. Govoril sem samo,da je zame samoocena vremesnkih postaj čisto zadovoljujoča, samo uporabljati bi jo bilo treba, o vsem drugem pa se strinjam s teboj. Preglednosti nam definitivni majnka!!

Domček

Jaz se popolnoma strinjam s @piskecom! :icon_wink:

Vsak lastnik vremenske postaje bi lahko naredil opis svoje postaje, opis senzorjev, postavitve in tudi opis kraja, okolice, vremenskih značilnosti kraja itd. Potem bi to spravil naprimer v PDF obliko in objavili na portalu ali na forumu, tako, da bi bilo vidno vsem in predvsem vse na enem kupu.

Jaz sem imel tudi eno zelo podobno idejo, da bi na koncu mesečnega poročila imeli rubriko "vremenska postaja se predstavi" (ali nekaj takega :icon_mrgreen:) in bi vsak mesec v poročilo dodali opis in slike ene ali dveh vremenskih postaj.

Sem pa mnenja, da se v to vključi tudi postaje nečlanov ZEVSa, če so seveda postavljene po nekih standardih in pravilih, bi jih morali nekje jasno in vsem vidno navesti. In seveda je treba to določiti ter prirediti amaterskim vremenskim postajam, ker se pač ne moremo iti takšne profesionalnosti kot ARSO.

LP :wavey:

piskec

Aha, sorry...

Ampak tisto je vseeno malo premalo. Poleg tega je nerodno, ker je delal fredek in zdaj ne moremo prav nič popravit, spremenit, dodat... zato bom jaz začel znova. Itak je treba prevetrit zadevo.

Se bo pa tudi tisti način upošteval, vendar ne skozi oceno, bolj skozi opis in fotografije.

Ideja je v tem, da bi bilo na enem mestu zbrano pač vse, kar se ve o eni postaji - od generičnih, splošnih podatkov pa do opisa senzorjev, strojne opreme, programske opreme, kje je kaj postavljeno, kako itd. Skupaj s slikami in vsemi najrazličnejšimi povezavami. Naprimer - če bo nekdo videl, da je neka postaja namerila sredi zime 22.7 stopinj, gre lahko na to stran in bo hitro videl zakaj...

Jaz že imam veliko tega zbranega na geostiku, vendar so tam le splošni in vremenski podatki - manjkajo povezave na druge servise, opisi senzorjev, postavitve, slike ipd.

piskec

Citat od: Domček dne 11. Januar 2011, 18:45:12
Jaz sem imel tudi eno zelo podobno idejo, da bi na koncu mesečnega poročila imeli rubriko "vremenska postaja se predstavi" (ali nekaj takega :icon_mrgreen:) in bi vsak mesec v poročilo dodali opis in slike ene ali dveh vremenskih postaj.

Sem pa mnenja, da se v to vključi tudi postaje nečlanov ZEVSa, če so seveda postavljene po nekih standardih in pravilih, bi jih morali nekje jasno in vsem vidno navesti. In seveda je treba to določiti ter prirediti amaterskim vremenskim postajam, ker se pač ne moremo iti takšne profesionalnosti kot ARSO.

LP :wavey:

No, Domček, ravno zato! Seveda bi lahko te podatke vključeval v Poročilo, za vse ostale pa bi bili navedeni linki, kje se do teh podatkov pride in kako jih pogledat, interpretirat itd. S tem bi zbrani in navedeni podatki dobili (ne)veljavo oz. pokritost.

Drugo, bolj nerodno, vprašanje pa je: kdo bo izdajal Poročilo? Bo Poročilo izdajala oseba Domček? Bo Poročilo izdajal ZEVS, zanj pa bo zadolžen Domček?, Bo Poročilo izdajala oseba Domček s pomočjo ZEVSa?

Od tega je seveda potem tudi odvisno katere podatke se vzame oz. kdo odloči o tem, katere podatke se vzame. :)

Pri amaterjih je nemogoče da bi postavil pravilo po nekih "standardih". Na koncu obstaneš pri tem, da daš noter podatke od tistih, ki so ti všeč ali pa so tvoji prijatelji... to pa ni ravno neko dobro "poslovanje"... Zato je treba postaviti mejo kje drugje - člani/nečlani, davis/ne-davis, vremenska hišica/brez in podobno.

Domček

Citat od: piskec dne 11. Januar 2011, 18:55:48
No, Domček, ravno zato! Seveda bi lahko te podatke vključeval v Poročilo, za vse ostale pa bi bili navedeni linki, kje se do teh podatkov pride in kako jih pogledat, interpretirat itd. S tem bi zbrani in navedeni podatki dobili (ne)veljavo oz. pokritost.

Drugo, bolj nerodno, vprašanje pa je: kdo bo izdajal Poročilo? Bo Poročilo izdajala oseba Domček? Bo Poročilo izdajal ZEVS, zanj pa bo zadolžen Domček?, Bo Poročilo izdajala oseba Domček s pomočjo ZEVSa?

Od tega je seveda potem tudi odvisno katere podatke se vzame oz. kdo odloči o tem, katere podatke se vzame. :)

Pri amaterjih je nemogoče da bi postavil pravilo po nekih "standardih". Na koncu obstaneš pri tem, da daš noter podatke od tistih, ki so ti všeč ali pa so tvoji prijatelji... to pa ni ravno neko dobro "poslovanje"... Zato je treba postaviti mejo kje drugje - člani/nečlani, davis/ne-davis, vremenska hišica/brez in podobno.

No, jaz sem za to, da poročilo izdaja Vremensko društvo Zevs oz. je to skupen izdelek vseh, ki bodo seveda pri tem sodelovali. In v poročilu bo tudi navedeno kdo je pri izdelavi sodeloval. Jaz bi bil predvsem zelo vesel kakšnih dobrih idej, kaj vse bi lahko notri pisali poleg splošnega vremenskega poročila in statistike. In kot sem že nekje napisal: če vsak naredi samo en del, bo skupaj nastala celota (ne da se na koncu vse delo naloži samo na eno osebo ... pa kdorkoli bi že to bil). :icon_rolleyes:

Tisto o "standardih" pa nikakor nisem mislil na to, da bi postaje vključevali od tistih, ki so ti všeč ali prijateljih ... sploh ne vem zakaj taka ideja, madona saj nismo politiki. :icon_lol:  Standardi bi bili npr. merilec temperature mora biti v vremenski hišici ali v primernem zaklonu, vetromer na višini vsaj 5 m ... (samo primer).

ŠTROMAR

Citat od: piskec dne 11. Januar 2011, 11:55:25
Glede na to, da nam samoocenitev postaj ni šla najbolje, bi začel s pridobivanjem podatkov o posameznih vremenskih postajah.

Kaj pa ni bilo dobro?
Mimogrede, lahko bi dodal še moj drugo postajo Gradišče nad Pijavoo Gorico, da jo samoocenim.

Citat od: piskec dne 11. Januar 2011, 18:55:48

Meni se zdi samoumevno, da poročilo izdaja Vremensko društvo Zevs.
In če gre za poročilo društva ZEVS je spet samoumevno, da naj bodo v njem postaje članov Zevs-a. Že tako in tako člani s članarino omogočamo delovanje foruma in posledično častimo na forumu cel kup nakladačev in provokatorjev.
Tudi samoocenitev postaj s takratnimi kriteriji je zelo dobra osnova in ni potrebe odkrivati tople vode. Kvečjemu bi to oceno vzeli za osnovo, ki se jo lahko eventuelno korigira na osnovi fotografij postavitve senzorjev.

Cimet

Jaz se strinjam z @Štromar kar se tiče katere postaje vključiti. Torej postaje, katerih lastniki so člani ZEVS-a.

Več kot nas bo, bolj bomo prepoznavni in na koncu koncev bomo lažje kje napraskali še kakšna dodatna sredstva. Mogoče kdaj lahko kandidiramo na kakšnem evropskem razpisu, si pridobimo sredstva in članom pomagamo pri nakupu/vzdrževanju opreme.  :icon_cool: EU daje denar za vse možne in nemožne projekte.  :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/

Domček

A mi lahko prosim nekdo razloži glede na kaj so se podajale te "samoocene vremenskih postaj" (takrat me še ni bilo na forumu :icon_redface: oz. takrat računalnika sploh še uporabljat nisem znal :icon_smile:).

@ŠTROMAR, tole sem našel ja ... samo me zanima kako ste določili, da je npr. pri vremenski postaji Mekotnjak ocena za temperaturo 88%, za veter 69% itd. :icon_question:

Hehe, ta je pa dobra:
CitatTukaj lahko ocenite bla bla bla
:icon_lol:

ŠTROMAR

Ciril

Citat od: piskec dne 11. Januar 2011, 11:55:25
Imam pa par nerazrešenih vprašanj, o katerih bi rad, da se odpre debata:
- katere postaje - ZEVS ali vse?
- pogojevati podatke v različnih Poročilih (naprimer Statistika by Domček) z zbranimi podatki - v Poročilu lahko nastopajo le postaje, ki imajo objavljene vse svoje načine merjenja in senzorje itd.?
- narediti neke vrste obrazec ali se lotiti zadeve povsem kaotično? (slab zgled je samoocenitev postaj, kjer je vpisalo tistih par podatkov le par lastnikov...)
- zbiranje katerih podatkov? Kje potegniti mejo in kako jih opredeliti? - naprimer enostavno je zbrati "oddaljenost senzorja temp od tal", malce težje pa "oddaljenost senzorja vetra od najbližje, v kateri smeri in koliko visoke ovire" itd.

Da kar konkretno odgovorim:
- če bo to v sklopu ZEVSa, potem vsekakor postaje lastnikov članov ZEVSa (čeprav je kar nakaj postaj, ki so izjemno zanimive, čeprav niso člani ZEVSa...)
- tukaj jaz ne bi pogojeval, saj marsikdo niti nima možnosti pravilne postavitve (če živiš npr v bloku) s tem, da slaba postavitev temperaturnega senzorja še ne pomeni, da so slabe tudi meritve padavin, vetra... Bolj bi se osredotočil na opis vremenske postaje in obvezno samoocenitev, pa kakšna fotografija tudi ne bi škodila (npr na vsako glavno smer neba)
- obrazec bi bil dobrodošel, če ne zaradi drugega pa vsaj za izdelovalca poročila...
- tega pa ravno ne razumem...

LP Ciril

piskec

V celotni Sistematizaciji bi seveda bila zraven tudi Samoocenitev, vendar se ne bi več ocenjevali sami, temveč bom ocenitev naredil jaz na podlagi vseh pridobljenih podatkov. Ta, ti. samoocenitev bo torej ostala, a le kot eden izmed vseh ostalih podatkov.

Pravzaprav taka Sistematizacija pomeni le zbir vseh mogočih podatkov o posamezni postaji. S tem, da bodo ti podatki na voljo na enostaven, hiter in pregleden način in se jih bo dalo tudi računalniško obdelovati. Kar pomeni, da bo treba vse te opise (podatke) nekako spraviti v neko obliko, ki bo omogočala vse to obdelovanje. No, s tem bo še hec, verjemite. :)

Za začetek bi bilo dovolj, da zberemo podatke, jaz pa bi pripravil eno tako spletno stran za vremensko postajo in podatke nekako pospravil v bazo... Treba se je zavedat, da bo to kar nekaj časa trajalo in da bo potrebnih kar nekaj verzij, preden bo zadeva kolikor toliko ok.