Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.
Ali ste pozabiliaktivirati vaš račun?

ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: Cumulonimbus, Ciklon)Napoved vremena (01.03-15.03.2010
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena (01.03-15.03.2010  (Prebrano 3647 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
paradolf
Član ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 5034

« dne: 01. Marec 2010, 09:46:08 »

Zakorakali smo v mesec marec.
Ker je to prehodni mesec med zimo in pomladjo, lahko pričakujemo kar precejšnje spremembe v temperaturah. V mesecu marcu lahko dobimo še kako konkretnejšo pošiljko snega, po drugi strani pa se temperature že lahko močno približajo +20°C predvsem v drugi polovici meseca.

Kot kaže bo v sredo preko Španije v Sredozemlje skočil ciklon in se nato nekoliko poglobil in potoval naprej proti vzhodu. Pot ciklona bo kot kaže še ravno dovolj severno, da bo imel vpliv na vreme pri nas. Poslabšanje naj nas bi zajelo nekako v noči na četrtek, ko naj bi pričelo deževati.
Čez dan naj bi se ciklon že pomikal mimo južno od nas, mi pa bi prišli v njegovo zavetrno stran. S tem bi se začel dotok hladnejšega zraka. Zopet obstoja možnost da bi bili lahko deležni tudi nekaj snega v drugi polovici padavin in predvsem na jugovzhodu. Tam naj bi se padavine zadržale najdlje.
Takole ga vidi GFS

Takole ECMWF ki pa trenutno nima terminske karte za četrtek sredi dneva.

GEM

Tudi ostali modeli kažejo podobno sliko. Seveda so poti ciklona različne in s tem tudi vpliv ciklona, a poslabšanje nam ne uide.

Nato bo kot kaže manjša prekinitev, vendar naj bi nato ostali v hladnem zraku in prihod pomladi bo malo zaustavljen. Če se kasneje vse poklopi, pa morda dobimo še en napad odhajajoče zime.

Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
GregorS
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1978-07-31
Sporočila: 352

« Odgovori #1 dne: 02. Marec 2010, 06:21:46 »

Evo še moj pogled na četrtkovo dogajanje...

Za sredo zvečer bi lahko bila zanimiva situacija, ciklon se nam bo iz JZ približal, še vedno bomo na privetrni strani, zato bo več vlage in že okoli 21.00 lahko pričakujemo rahel dež v notranjosti.Snežna meja bo na okoli 600m, ciklon bo šel malček severneje in prišli bomo v zavetrno stran in od SV se bo začelo hladiti, meja sneženja se bo spustila do nižin, tako da bi v četrtek zjutraj lahko imeli okoli 2-3cm debelo snežno odejo v notranjosti Slovenije.Rahlo bo snežilo do četrtkovega opoldneva, popoldne pa se bo počasi zjasnilo.V petek in soboto zjutraj bo predvidoma sončno, tako da bo pobralo ves sneg, kajti treba je vedeti da ima sonce že veliko moč, to sem občutil včeraj ko sem čakal Petro na letališču.  icon_mrgreen Čez dan pa se bo spet pooblačilo....

Prijavljen
dominikb
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1963-06-05
Sporočila: 646

meteo

« Odgovori #2 dne: 03. Marec 2010, 11:44:22 »

Padavine naj bi bile od četrtka na petek. V notranjosti bo verjetno snežilo, na primorskem bo dež in tam bo tudi padavin manj. Hladno bo tudi od naslednjega ponedeljka naprej. Glede padavin pa se mi zdi , da bo bolj suho v odvisnosti od ciklona v Sredozemlju. Še bo pihala burja.
Od okoli 13.marca naprej pa se bo vreme umirilo in lahko zopet potegnejo zahodni vetrovi. Naj povem da je to trenutno moje videnje in lahko pride tudi do sprememb.
Prijavljen
paradolf
Član ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 5034

« Odgovori #3 dne: 09. Marec 2010, 06:45:45 »

Od jugozahoda se nam bliža ciklonsko območje.
Ker bomo ravno na njegovem obodu, hkrati pa bo nad britanskem otočjem anticiklon, bodo ravno nad nami zelo močni vetrovi. Mrzlo, veter in še sneženje bo pripomoglo k pravemu zimskemu vremenu.
Predvsem je pomembno izpostaviti jakost vetra, ki bo marsikje delal škodo na objektih.
Mislim da Aladin še ni nikoli kazal več kot 40m/s vetra  icon_eek
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
dominikb
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1963-06-05
Sporočila: 646

meteo

« Odgovori #4 dne: 09. Marec 2010, 09:15:42 »

Glede na stisnjenost, oziroma bližino izobar lahko res sklepamo , da bodo zelo močni vetrovi, predvsem burja v Vipavski dolini, ki bo lahko dosegla hitrosti do 200 km/h ali pa še čez. Če se bo pridružilo še sneženje , pa bo še huje. Možno je tudi da razni leteči deli s streh ali kaj podobnega lahko poškodujejo ljudi. Zato je tudi rdeči alarm.
Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: