ZEVS Forum

Napoved Vremena (Od 16.01.2009-31.01.2009)

Začel/a paradolf, 14. Januar 2009, 12:58:31

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Med gledanjem igre narave z plesom kapljic in snežink pa mi pogled že sega v naslednji termin ki je odprt za debate.

Torej po tem poslabšanju ko naj bi jutri padavine postopno povsod ponehale so pred nami recimo trije dnevi stabilnega vremena. Po nižinah je pričakovati predvsem zjutraj in dopoldan meglo ali nizko oblačnost, višje pa bo lahko tudi kar nekaj sončnega vremena. Temperature bodo še naprej ostale zimske, saj kaj dosti nad ledišče ne bi smelo it če sploh.
Jutra bodo v krajih z snežno odejo spet precej mrzla, drugod malo manj.

V nedeljo naj bi se vreme zopet začelo kvariti. V višinah bo zapihal jugozahodnik ki kot kaže zna biti kar močan.

Pooblačilo se bo in popoldan je v zahodnih krajih moč pričakovati manjše padavine. Po moji oceni pa bi tukaj šlo verjetno za rahel dež po nižinah. Sneg morda sprva tam nekje nad 600 mnv kasneje pa bi se z nadaljevanjem manjših padavin snežna meja lahko dvignila še za nekaj sto metrov.
Tudi v ponedeljek bi ostalo še lahko precej oblačno z možnostjo rahlega dežja. Temperature po nižinah bodo verjetno že malo nad lediščem saj bi verjetno nedeljski jugozahodnik lahko prepihal nižine. Sploh bo na udaru verjetno JV naše dežele.

V noči na torek pa bi se znalo vreme spet bolj konkretno poslabšati. Po prodoru hladnega zraka v sev. Sredozemlje bi tam lahko nastal končno klasični Genovec kot jih imamo v spominu iz preteklosti. Začelo se bi seveda z dežjem in tega morda nite ne bi bilo prav malo.
Kasneje ko bi se ciklon začel pomikati proti jadranu pa bi nas ob SV v nižjih plasteh dosegel hladen zrak ki bi še okrepil padavine.
Trenutni glavni zagon kaže tudi več kot 30mm padavin v snegu.

Kasneje pa ko bi se ciklon pomaknil proti srednjemu Jadranu pa bi padavine začele slabeti in nato v noči na sredo postopno ponehale.

Seveda je stvar še vprašljiva a se nakazuje nekako v tej smeri, variacij na to temo pa bo še precej.

Za naprej pa je jasno viden trend da bo vreme precej spremenljivo. Kaj več pa ko pride bližje.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Kot je že @Paradolf lepo opisal nad mano, se nekje s to nedeljo nekako končuje obdobje "klasične" zime.Odprla se bo namreč atlantska avtocesta. :icon_cool:
Zaenkrat kaže, da bodo ob pomoči jugozahodnika prehodi vremenskih front kar pogosti.Do konca meseca se celo kaže nastanek vsaj treh ciklonov nad Tirenskim morjem in veselica bo takorekoč neizbežna. Na žalost pa ta "veselica" tudi običajno pomeni konec zimske pravljice v notranjosti Slovenije.Ta tip vremena s svojim neumornim jugozahodnikom skrbi, da ostajajo doline prevetrene, temperatura čez dan je praviloma kar krepko nad ničlo, spet pa pridemo na sceno zahodnjaki in naši dežemeri. Ker pa se bo to vseeno dogajalo v zimskem času, bi utegnila snežna meja lahko nihat od nižin(ob prehodih front) pa do običajnih 800 - 1200 metri.Ni pa to pravilo seveda, le trenutni izgledi kažejo, da bo najbrž tako.Me je pa kar groza pomislit, kam bodo nekateri kraji na SZ spravili ves ta sneg, ki bo predvidoma padel tam.Če ostane trend tako, kot se trenutno kaže po modelih, bo nekje zelo zelo kritično(npr.: vas Rajbelj na italijanski strani mejnega prehoda Predel, kjer je že sedaj snega cca 2m in praktično nimajo več kam ga odlagat).Ampak pustimo času čas, v končni fazi se lahko tudi drugače izide, saj govorimo o največji spremenljivk na svetu(poleg žensk,hehe), t.j.: vremenu. :icon_haha:
Kratkoročno pa se prvo poslabšanje kaže že za v nedeljo.Detajlno je potek že prikazal in opisal Robi, zato ne bi kaj dosti več o tem.Zelo verjetno pri tem poslabšanju je to, da nižine(razen mogoče SZ), snega tokrat ne bodo videle. :(
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Cumulonimbus

Jah takole je, deloma se strinjam s predhodnikoma počasi bomo prišli v obdobje bolj spremenljivega vremena, kar pa pomeni da bodo mimohodi front kar pogosti, vsake toliko časa pa bo kateri od ciklonov prešel tudi Slovenijo. Ker bomo padli v objem JZ vetra bodo temperature višje od trenutnih, nikakor pa ne moremo govoriti v kakšni obliki bodo morebitne padavine v prihodnjem tednu. Dejstvo je da največ snega po nižinah pade ravno iz tako mejnih situacij in glede na trenutne izglede bodo v prihodnjem tednu odločale malenkostne korekcije v postavitvi ciklona ali bodo padavine v snežni ali dežni obliki... Roko na srce je trenutno več možnosti da bo večina padavin padla v obliki dežja, pa vendar se lahko še vse obrne na bolje, ker na slabše se že skoraj ne more, govorim v prid snegoljubcem. Tako kaže GFS, medtem ko je ECMWF bolj zimski za zadnjo dekado januarja, a vsi vemo, da je vse kar napovemo za obdobje daljše od parih dni popolna uganka, sploh pri tako spremenljivem vremenu kot se obeta v prihodnjem tednu in naprej!

Recimo se spomnite kako je pred novim letom kazalo da bodo temperature takoj po 5 januarju poskočile v višave, pa smo videli kako sibirijo smo imeli sedaj ta teden... Vreme je težko razumeti oz. se ga ne da, lep primer je današnji dan, ko so še včerajšnji zadnji ter danes prvi zagon GFSja predvidevali da bo glavnina padavin nad SZ Slovenijo, a se je v enem zagonu vse spremenilo, pa se pogovarjamo o istem dnevu, kaj šele da govorimo o prihodnjem tednu... :icon_arrow:

lp Cumulonimbus
Član ZEVS :)

snowman

Kot že nekaj zagonov zapored se kaže kar padavinsko bogato sredo.

Temp.na 850hpa kaže zelo mejno ravno čez SLO.okoli ničle

zanimivi so pa vetrovi po nižinah cca.750m nadmorske, ki bi bili SV smeri.Predvsem v vzhodni SLO bi bil kar močan okoli 15-20 m/s

paradolf

No tukaj se sedaj lepo vidi kako glavni zagon s padavinami sili po svoje in je povsem skregan z ENS-ji. Po ENS-jih se padavine končajo še predenj se ohladi, so pa nekoliko hladnejši nato.

Morda se proti koncu terminov nato nakazuje malenkost hladnejše obdobje, pred tem pa precej razgibano s pogostimi padavinami.
Davis Vantage PRO2

Cumulonimbus

Od prihodnjega tedna dalje, se nam obeta daljše obdobje bolj spremenljivega vremena, saj bomo padli pod prevlado JZ vetrov, kar pa pomeni, da se bodo temperature v nižinah dvignile in da bodo cikloni, ki bodo iznad atlantika prinašali vlažen zrak skrbeli da nas bo na vsakih nekaj dni močilo.

Ker izgleda situacija precej mejna,  je zato vsako napovedovanje in ugibanje ali bodo padavine v obliki dežja ali snega nesmiselno. Štele bodo korekcije v postavitvi ciklonov ter v tem koliko na Z se bo dolina ugreznila.

Čem bi nam uspel sanjski, zadnja leta precej redek scenarij, da bi se dolina ugreznila v S Sredozemlje je mogoče prav vse, tudi to da bomo po nižinah v začetek februarja vstopili z debelo snežno oddejo, saj bi kak genovec, ki bi posledično nastal snežno oddejo po nižinah konkretno odebelil.

Seveda tukaj ne govorimo o 10-20 cm. ampak se pogovarjamo že o višjih cifrah, saj veste ko zakurbla genova, nam ga v dnevu, dveh nasuje lahko tudi preko pol metra, pa če tem količinam prištejemo še trenutno snežno oddejo, pa smo kmalu na 60-70cm.

Je pa res, da je zgoraj omenjeni scenarij precej manj verjeten, kot pa ta, da se bo dolina udrla, še zahodneje, kar pa pomeni, da bi na Z večinoma neprestano deževalo, meja sneženja bi bila precej visoko vse od 1000-1500m.n.v, medtem ko bi v SZ Slovenije lahko bila rešilna bilka efekt ZMSja (znižane meje sneženja), kar pa tudi pomeni, da če se že nižine ne bodo odebelile, kot sem omenil v odstavku višje, bi se to pravgotovo zgodilo z alpskimi dolinami na SZ slovenije (Bohinjski konec, Rateče, Kranjska Gora...) Tam bi se skupne količine snega v začetku februarja, če bi efekt ZMSja obveljal verjetno pribljižale 2m. snega (govorim o novozapadlem in starem snegu skupaj) :icon_arrow:

Velja spremljati razvoj dogodkov, ki nam bodo še velikokrat v prihodnjih dneh "kravžljali" živce, lahko nas konkretno zalije (predvsem Z polovico Slovenije), lahko pa nas pošteno zasuje kot v dobrih starih časih (a kaj ko je ta varijanta malo verjetna, ampak možnosti še vedno so. )

Možnosti, da bi se pa dolina ugreznila vzhodneje in nam posledično prinesla zopet nizke temperature, pa po trenutnih izgledih ni!

eden od klasičnih genovcov :icon_wink:

lp Cumulonimbus
Član ZEVS :)

Pihe

Sedaj sem 10 minut buljil v 12Z GFS model in preračunaval scenarije. Mislim, da do srede ni praktično nikakršnih možnosti za sneženje po nižinah.Sprva bo v nedeljo v višinah še vlekel zahodnik, ki pa bo vse bolj dobival jugozahodno smer.Topel zrak iznad Sredozemlja je tako zagotovljen.Ta situacija bi trajala kar ves ponedeljek in torek še.V padavinskem prevodu to pomeni zalivanje zahodne Slovenije, vzhod pa lahko občuduje hiter mimohod oblakov ob kar okrepljenem JZ vetru.Snežna meja ta dva dneva kar nihala, vendar bi pod 900 metrov najbrž težko prilezla.Le na SZ lahko ob ZMS pokuka do alpskih dolin.
V noči na sredo pa bi se ciklon iznad Tirenskega morja počasi začel polnit in pomikat proti SV.Tako bi na ploskvi 850Hpa začel vleči sprva JJV nato pa V in SV veter.V višinah bi ob tem času še nažigal močan južni veter.Pogoji za strig in povečanje padavin so torej izpolnjeni. Hladen zrak naj bi tačas po severni strani Alp že pljusknil nad Panonsko nižino in SV veter na 850 Hpa bi tako že imel primerno hladnost.Ob strigu z višje bezljajočim južnim toplim vetrom bi seveda začelo sipat.Najprej na SV in potem še v centru. Ampak zadeva naj ne bi trajala dolgo, saj bi se zahodno od nas udirala že nova dolina in formiral nov ciklon.STOP!!
Od tu naprej je brez veze komentirat, ker bo naslednji teden toliko burnih vremenskih dogajanj, ki lahko v hipu postavijo vse skupaj na glavo.tako kot pri včerajšnjem poslabšanju, ko sta Aladin in GFS še 12 ur pred dogodkom kazala večino padavin na SZ, nato pa preobrat in selitev na čisto drug konec, na JV.
Pravzaprav mi je že žal, da sem šel sploh komentirat dogajanje tako daleč naprej, ker je možnosti, da se vse to sploh uresniči, pravzaprav le 50%.Ali pa še manj. :icon_redface: :shrug:
www.bovec-vreme.si

paradolf

Se strinjam z Pihetom da do srede ne bo kaj pretresljivega na obzorju. Pač od nedelje naprej v znamenju jugozahodnika. Prepihane nižine, predvsem JV del države in padavine na zahodu in deloma v osrednji Sloveniji.
Pred morebitno novo pošiljko snega ki seveda še ni sigurna bo imel JZ veter tri dni časa da tanjša snežno odejo. Do nedelje mislim da se bo naredila že glazurca na vrhu snega, tako da bi se snežna odeja sprva malo bolj upirala pozitivnim temperaturam, pa tudi vmes je še nekaj ledene primesi. Snežno odejo bo tokrat lizalo zgolj od vrhnje strani, saj je temperatura tal pod lediščem. Torej bi načeloma morala snežna odeja zdržat do srede. Če pač ne bo nove pošiljke snega pa bi jo lahko nato kmalu pobralo.

Pihe, bom jaz malo bolj korajžen in si bom drznil prilepit karto GFS-ja, ECMWF-ja in modela UKMO. So kar lepo usklajeni in morda se riše že nov dogodek o katerem se bo lahko v prihodnjih dneh na veliko pisalo oziroma se že piše.

Karte so za isti termin.

GFS

ECMWF

UKMO
Davis Vantage PRO2

Pihe

To zver moram res preprosto prilepit sem, pa če se uresniči al ne.
Če se po kakem naključju zadeva res zgodi, potem bomo imeli potop oz.gore južnega snega. :icon_exclaim:

Če drugega ne, so fajn barve,ane. :icon_haha:
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Evo fantje sem se moral malo vklopit, ker sem toliko znastvenih razlag prebral v zadnjih tednih :icon_mrgreen:
Da nam Atlantik ne more prinest snega, da pozabimo na zimo naslednji teden, da gfs ne upošteva snežne oddeje(sej takrat jo ne bo več :icon_lol: ) ipd...

Vsi hočejo pol metra snega pri -10... navadite se da ne živimo v ZDA in za ekstremne dogodke so potrebne mejne situacije... nazadnje je v LJ padlo 50cm snega februarja pred cca. 10imi leti ko je v Kočevju cel dan deževalo v LJ pa snežilo... podobno kot Novembra 2005 le da se takrat zadnjo noč ni poklpilo...

To kar se nam sedaj bliža je točno podoben scenarij... AC na V bo zaustavilo sekundarko, ki jo bo povzročila ogromna dolinaz atlantika (ta ki se nakazuje že 7 dni na vseh kartah , povzročil pa jo je polarni zrak ki je prelil Atlantik) , prav tako je tudi na J AC ki jo bo odbil nazaj v S sredozemlje, če se bo sploh odcepila proti J... v taki situaciji je sneg vsaj v polovici SLO osiguran le količina je problematična... ker bo AC na V slabel se bo ciklon vsaj počasi pomikal proti V in vetrovi v nižjih plasteh se bojo obračali na SV smeri... nekateri zagoni so dajali tudi dvodnevno stacionarno fronto nad našimi kraji (podobno kot NOV 2005), ko je topla advekcija s toplo fronto dobesedno lebdela nad SLO in je v polovici SLO snežilo v polovici pa sta se izmenjavala dež in sneg...
V tem primeru je sicer problematično ker ne bo šlo samo za ta ciklon, ampak se bojo verjetno kar vrstili... da vse malo podkrepimo pokažimo na kartah, ki dejansko vse kažejo na ohladitev, ene prej ene kasnej in to bo odločevalo višino snežne odeje...

nalašč sem prilimal le globalne situacije, saj da bi že sedaj analizirali vetrove in padavine in temperature po dnevih je brezveze.

tukaj je še EC 00 od včeraj ko je bil zelo topel... se pa lepo vidi koliko variant je samo pri temp. kaj šele pri padavinah ki imajo večjo skalo od 1 do 300, temp. pa recimo samo od -10 do +10  :icon_mrgreen:

Dejstvo je to da bo pri nas ali v naši bližnji okoli prava snežna piz... in pol tisti ki ima j.j.a naj gre tistim rečt da Atlantik ne prinaša snega v nižine... Atlantik je super , le ostale stvari morajo biti postavljene dobro :buttrock:
Nekaj je pa dejstvo, gore bojo spet dobile ogromno snega... odvisno je samo še a bo 1m 2m ali 3m :icon_mrgreen:

PS: nekateri se več ukvarjate s pravili kot z vremenom(moderatorji), drugi pa z zaj... "nadrejenih" (ostali) ,to vam lahko povem kot 1 mesečni zunanji opazovalec  :icon_mrgreen:
poleg tega pa ljudje( tudi moderatorji) včasih take bedarije o vremenu napišejo, kot da sploh ne bi prebrali kaj so napisali. Ni vsak post ki ima sto kart strokoven in ni vsak brez kart nestrokoven :icon_wink:

dominikb

Kot vse kaže naj bi bilo naslednji teden toplo ter vetrovno vreme z jugozahodnikom. Do nedelje naj bi bilo še suho,čeprav bo že v nedeljo potegnil jugozahodnik. Po mojem to pomeni vsaj zaenkrat prekinitev zimske situacije.

Če bo v četrtek zapihal severovzhodnik bo to trajalo le kratek čas, kajti takoj se bo znova pojavila dolina z jugozahodnikom. Naj povem da je to moje mnenje in lahko se situacija tudi kaj spremeni.

gradiščan

Citat od: TWISTER dne 16. Januar 2009, 10:27:49

:icon_wink: :clap: :praise: :praise: Težko sem te čakal tukaj okoli, sem že mislil, da sem Oto Pestner, ki že 30 let čaka na postaji vlak (Twisterja) ki prihaja ..no, on ga ni dočakal..jaz pa sem te  :icon_wink: :icon_wink:

Pihe

Citat od: TWISTER dne 16. Januar 2009, 10:27:49

Dejstvo je to da bo pri nas ali v naši bližnji okoli prava snežna piz... in pol tisti ki ima j.j.a naj gre tistim rečt da Atlantik ne prinaša snega v nižine... Atlantik je super , le ostale stvari morajo biti postavljene dobro :buttrock:

Evo mene!Jaz imam jajca rečt, da Atlantik NE prinaša snega v nižine!Definitivno! Ko prinese sneg v nižine so poklopljene druge stvari, kar pa ni več direktna zasluga Atlantika!(pa to si itaq že sam napisal). Atlantik je zame samo odličen generator vremenskega dogajanja.
In če dobro premislimo vso zadevo(ker je vse skup povezano) lahko rečemo oboje:da ne prinese snega ali pa ga posredno prinese. :icon_cool:
Možnost obilnega sneženja v sredo po nižinah pa se po mojem mnenju trenutno odmika.Se pa strinjam s tabo, da bodo gore spet dobile enormno količino frišnega. :icon_wink:
www.bovec-vreme.si

TWISTER

Joj Pihe...se spomnim kolikokrat si pizdakal ob teh V in S prodorih, ki v najboljšem primeru prinesejo balkanca malo bližje kot sicer... Za prave Genove mora bit prodor  z recimo bolj SZ smeri in se lepo prek Z Alp v genovo ugnezdit... če se je kdaj Genova naredila z prodora V doline je to zgolj izjema ki potrjuje pravilo. Vsi se strinjamo da divjanje Atlantika ne prinaša zime, ampak so pa hitr prodori dolin z Atlantika (kot bo ta) vedno bolj bogati z vlago in tudi sekundarni cikloni so globji... pomembno je to da je vstop pod pravim kotom in da se dolina dovolj J ugrezne, tako da dobimo v višina JZ in nižine SV in to je vse.... spmnite se NOV.2005 ko je bilo še 3 dn prej napovedano deževje :icon_arrow:

NOV 2005

nisem še videl toliko sekundarcev v naši bližini :icon_lol:

Cimet

Zjutraj je bil g. Gregorčič kar precej prepričan v zgolj kratko odjugo. Naj bi se v sredo in četrtek zopet vrnila zima s snegom tudi v nižine. Po resnici povedano GFS06 ne kaže na kaj takega.  :icon_mrgreen:
Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/